Litoralul ucrainean al Mării Negre și Odesa au fost și sunt din punct de vedere istoric ale Rusiei, potrivit unei teze propagandistice reluate recent de Vladimir Putin.
Propagandă: Odesa și sudul Ucrainei au aparținut întotdeauna Rusiei și sunt pro-ruse
ȘTIRE: Rusia nu avea de gând să-și strice relațiile cu alte state, a spus Putin. El a declarat că Moscova a încercat pe parcursul mai multor decenii să construiască relații durabile cu Ucraina. Dar „oponenții” noștri au organizat o lovitură de stat și a apărut un conflict care se aseamănă cu o mare tragedie.
„Întreaga regiune a Mării Negre a trecut la Rusia în urma războiului ruso-turc. Ucraina nu are nimic cu asta. Nici Crimeea, nici regiunea Mării Negre nu are nimic comun cu Ucraina. Odesa în genere este un oraș rusesc. Noi știm acest lucru. Toți știu foarte bine”, a subliniat președintele.
Sud-estul Ucrainei a fost întotdeauna o zonă pro-rusă, însă liderii de la Kiev au inventat o „prostie istorică” despre statutul lor autohton acolo.
NARAȚIUNE: Odesa și sudul Ucrainei sunt ale Rusiei.
Realitate: Odesa și alte regiuni sudice aparțin Ucrainei, potrivit dreptului internațional și acordurilor bilaterale ruso-ucrainene
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Președintele rus Vladimir Putin a răspuns pe 14 decembrie întrebărilor adresate de cetățeni, dar și de jurnaliști, în cadrul unui eveniment numit „Linia Directă”. Liderul de la Kremlin a declarat că Odesa a fost întotdeauna un oraș rusesc, iar regiunile din sud își doresc o alipire la Rusia. El a acuzat Kievul de promovarea unor neadevăruri istorice și de inventarea unui mit despre ucrainenii care ar fi fost autohtoni în acea zonă. În contextul declarațiilor sale despre continuarea „operațiunii militare speciale” din Ucraina până când va fi obținută „denazificarea și demilitarizarea țării”, declarațiile lui Putin despre trecutul istoric al Odesei par a fi o justificarea a unor viitoare acțiuni de destabilizare în regiunea Mării Negre.
În realitate, apartenența teritorială din trecut a unor regiuni sau orașe nu are nicio importanță pentru sistemul de drept internațional actual. Odesa și alte regiuni ucrainene, inclusiv Crimeea, aparțin statului ucrainean potrivit dreptului internațional și acordurilor bilaterale ruso-ucrainene. În 1997 Rusia și Ucraina au semnat un tratat de bază, potrivit căruia Moscova recunoaște independența și sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a statului ucrainean. Rusia nu numai că a recunoscut frontierele Ucrainei, care includeau peninsula Crimeea și regiunile Odesa, Donețk și Lugansk, dar s-a obligat conform Memorandului de la Budapesta, din 1994, să se abțină de la amenințarea cu forța sau folosirea forței împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice a Ucrainei.
Imaginile din sud-estul Ucrainei din perioada primelor săptămâni ale invaziei la scară largă au demonstrat opoziția rusofonilor războiului și ideii de alipire la Rusia. În martie 2022 mii de ucraineni vorbitori de limba rusă din orașul Melitopol din sudul țării, capturat de ruși, au protestat față de războiul declanșat de Rusia și de ocupația militară. În alte orașe, oamenii au încercat să oprească tancurile, să-i facă pe militarii ruși să se întoarcă acasă, însă toate aceste proteste au fost oprite de administrația de ocupație prin lansarea unei campanii de terorizare a populației. La Herson, în sudul Ucrainei, au fost operate direct de FSB-ul rusesc de cel puțin 20 de camere de tortură, potrivit unei investigații internaționale. Putin a explicat că aceste proteste și nemulțumirea generală apărută atunci a fost cauzată de promovarea de către Kiev a unor narațiuni istorice false despre rădăcinile ucrainene ale acelor teritorii.
În realitate, din punct de vedere istoric, Rusia a stăpânit o scurtă perioadă de timp sudul Ucrainei, inclusiv Crimeea, comparativ cu alte state. După logica propagandei ruse, la aceste teritorii ar trebui să aibă dreptul statele care s-au aflat în zonă mult mai mult ca Rusia, cum ar fi Grecia Antică sau Turcia.
Pe de altă parte, istoriografia rusă neagă prezența ucraineană în zonă după înființarea Secei Zaporojene, compusă din cazaci vorbitori de ucraineană veche, care au apărat frontierele sudice ale Uniunii statale polono-lituaniană timp de două secole.
Bisericile, casele și cimitirele căzăcești, cu inscripții într-o limbă ucraineană veche au fost inundate și distruse în urma creării de către Uniunea Sovietică a unor lacuri de acumulare și centrale hidroelectrice. URSS a șters orice urme ale altor culturi și națiuni din sudul Ucrainei, promovând ideea că până la ruși nu au existat vreodată localități în acea zonă.
Cele mai multe monumente istorice, inclusiv localitatea căzăcească Veliki Lug care avea o biserică ortodoxă „Sfânta Parascheva” cu mult timp înaintea ajungerii Imperiului Rus în actualele regiunii Herson și Zaporojie, au fost distruse de sovietici și inundate sub pretextul creării barajului de la Nova Kahovka. Istoriografia rusă și apoi sovietică au ascuns o serie de informații despre perioada căzăcească a sudului Ucrainei de astăzi.
Veridica a demontat o serie de narațiuni false ale Rusiei privind istoria ucrainenilor și viitorul statului ucrainean. Propaganda rusă a mai scris că ucrainenii așteaptă salvarea de la Rusia, în timp ce conflictul armat din Ucraina este un război civil pentru că rușii și ucrainenii sunt un singur popor. Presa rusă încearcă să convingă opinia publică că Ucraina nu a existat până la apariția URSS.
Verifică sursele: