PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear
© EPA-EFE/NICOLETTA STOYANOVA   |   Personalul ucrainean de intervenție în caz de urgență participă la exerciții de pregătire pentru un posibil atac asupra centralei nucleare Zaporojie, Ucraina, 29 iunie 2023, pe fondul invaziei ruse.

Ucraina șantajează Occidentul cu provocarea unui dezastru nuclear în  Europa dacă nu va mai fi sprijinită în război, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Propagandă: Occidentul este șantajat de Ucraina și amenințat cu un dezastru nuclear

ȘTIRE:  Chiar și oamenii care sunt departe de politică înțeleg că Ucraina nu are nicio șansă să câștige în acest conflict militar cu Rusia [...] După ce sunt lovite de propriile sale sancțiuni anti-ruse și au subestimat puterea și motivația Rusiei, elitele occidentale sunt gata să abandoneze Ucraina, dar au aflat că iubitul lor führer de Ucraina, care anterior fusese aplaudat la principalele adunări din Vest, pentru a supraviețui este gata să-i distrugă pe cei ce l-au ajutat.

[...] Am asistat la un atac ucrainean pe scară largă cu dronele asupra centralei nucleare Zaporojie, aflată sub controlul armatei ruse. Atacurile au continuat câteva zile. Regimul de la Kiev șantajează Occidentul, care este pus în fața unei dileme: fie ne dați mulți bani și, cu toată puterea NATO, distrugeți Rusia, fie vom provoca un alt Cernobîl în Europa, pentru că nu mai avem ce pierde.

[...] Timpul va arăta dacă antrenorii occidentali ai Kievului vor găsi curajul să împuște fiara furioasă pe care au hrănit-o. Dar, cel mai probabil, va trebui noi să o facem.

NARAȚIUNI: 1. Ucraina va provoca un dezastru nuclear dacă nu va mai fi sprijinită de Occident. 2. Regimul de la Kiev este unul nazist și periculos.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Presa guvernamentală rusă scrie că Ucraina va distruge nuclear Europa dacă va fi abandonată de Occident, fără să amintească că de fapt este vorba despre posibile explozii pe propriul său teritoriu. Narațiunea a fost lansată după ce, în aprilie, a avut loc un atac cu drone asupra centralei nucleare Zaporojie. Evenimentul sporește riscul unui „accident nuclear major", potrivit unui avertisment al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

După ce Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru provocarea acestor explozii, Kievul a fost prezentat în narațiunile false ale Moscovei drept un regim politic condus de naziști, care este gata să arunce în aer centrale nucleare pentru a rămâne la putere. Preluată din RIA Novosti de mai multe organe de presă controlate de Moscova, știrea manipulează opinia publică cu scopul de a justifica invazia la scară largă a Rusiei prin prezentarea părții ucrainene ca fiind periculoasă pentru omenire.

Subiectul unui dezastru nuclear în Ucraina este, de altfel, dezvoltat de propaganda rusă din primele zile ale invaziei la scară largă. Ucraina a fost acuzată că blochează crearea unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear. Presa rusă a mai scris în trecut că misiunea AIEA laudă armata rusă pentru că apără centrala nucleară Zaporojie de bombardamentele ucrainene, fără să prezinte vreo dovadă în acest sens. Centrala de la Zaporojie este cea mai mare din Europa și se află foarte aproape de linia frontului, iar Rusia a ocupat-o la scurt timp după declanșarea invaziei.

Una din marile narațiuni false ale Rusiei din anii 2022-2023 este că Ucraina vrea un incident nuclear. În același timp, denunțarea unui așa-zis pericol nuclear ucrainean nu a împiedicat Moscova să amenințe ea însăși, prin diferite canale – comentatori, jurnaliști, politicieni, oficiali de rang înalt – cu propriul său arsenal nuclear.

OBIECTIV: Scopul narațiunii false este de a justifica invazia la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei, inclusiv o posibilă escaladare din viitor inițiată de Moscova pentru a pedepsi „naziștii de la Kiev”.

Realitate: Nu este în interesul Ucrainei să provoace un dezastru nuclear pe propriul său teritoriu

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, Ucraina nu amenință cu nimic Occidentul și nu are vreun interes să provoace un dezastru nuclear pe propriul său teritoriu, unde se află centrala Zaporojie. În urma unui dezastru nuclear va avea de suferit în primul rând civilii ucraineni, iar consecințele devastatoare pentru mediu sunt imprevizibile. Luând în calcul că centrala se află pe teritoriul unei regiuni ucrainene, considerată de Moscova drept parte componentă a Federației Ruse, orice atac sub steag fals asupra acestui obiectiv energetic poate fi folosit de Rusia drept prilej pentru a extinde teatrul operațiunilor militare.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că apariția dronelor militare pe teritoriul unei centrale nucleare poate însemna începutul unui nou val de escaladare în cadrul războiului Rusiei asupra Ucrainei. Reprezentanții AIEA au subliniat în repetate rânduri că este inacceptabil să fie folosite centralele nucleare în scopuri militare.

„Cele mai recente atacuri ne-au mutat într-un punct de cotitură semnificativ în acest război”, a afirmat Rafael Grossi, în şedinţa extraordinară a Consiliului Guvernatorilor, convocată atât de Rusia cât şi de Ucraina, adăugând că doreşte „să se asigure că aceste atacuri nesăbuite nu marchează începutul unui nou front grav şi periculos”.

Ucraina nu are vreun interes să provoace un dezastru nuclear și mai ales să șantajeze sau să amenințe Occidentul. Dimpotrivă, Rusia a fost acuzată de „terorism nuclear” în urma acțiunilor sale de la Cernobîl și Zaporojie.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului american de stat, Matthew Miller, a declarat că prin ocuparea unei centrale nucleare, Rusia a intrat într-un joc periculos, menționând că Moscova poartă întreaga responsabilitate pentru situația creată.

Kievul nu șantajează și nu amenință Occidentul, după cum scrie presa rusă, ci este în căutarea unor noi formate de securitate regională, încheind acorduri cu diverse state. De exemplu, Letonia va oferi Ucrainei asistență militară în valoare de 0,25% din PIB în fiecare an, potrivit unui  acord bilateral de securitate. În martie a.c. ministrul ucrainean de Externe a declarat că tergiversarea oferirii ajutoarelor pentru Ucraina, în special a muniției, ar putea avea efecte triste pentru statul său, menționând că armata nu va reuși să fie la fel de eficientă pe câmpul de luptă. Așadar, pașii diplomatici întreprinși de Ucraina nu sunt de șantaj, ci de extindere a cooperării cu partenerii din Occident în domeniul securității.

De asemenea, elitele politice de la Kiev nu pot fi numite naziste și periculoase pentru omenire. Acestea sunt implicate într-un amplu proces de apărare a statului lor de agresiunea rusă. După 2014, când fostul președinte Viktor Ianukovici a fugit din țară, niciun lider fascist sau nazist nu a venit la putere și nici măcar nu a fost ales în parlament, iar ideologiile nazistă și comunistă au fost declarate în afara legii. Presa rusă cataloghează în mod tradițional manifestările naționaliste și identitare din spațiul ex-sovietic drept forme de nazism/fascism.

Timp citire: 5 min