PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina blochează creare unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear

O fotografie făcută în timpul unei vizite organizate de armata rusă îl arată pe directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi (C) și membri ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), inspectând centrala nucleară Zaporizhzhia din Enerhodar, sud-estul Ucrainei, 1 septembrie 2022.
© EPA-EFE/YURI KOCHETKOV   |   O fotografie făcută în timpul unei vizite organizate de armata rusă îl arată pe directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi (C) și membri ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), inspectând centrala nucleară Zaporizhzhia din Enerhodar, sud-estul Ucrainei, 1 septembrie 2022.

Kievul nu vrea să colaboreze cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică pentru a crea o zonă de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear acolo, afirmă presa pro-Kremlin, care citează mai mulți oficiali ruși. În realitate, crearea acestei zone de protecție poate avea loc doar prin demilitarizare, adică prin retragerea trupelor ruse de pe teritoriul centralei, variantă exclusă însă de Moscova.    

Propagandă: Ucraina nu vrea să colaboreze cu AIEA pentru crearea unei zone de protecție la Zaporojie

ȘTIRE: „Kievul nu este, deocamdată, gata să realizeze inițiativa AIEA privind crearea unei zone de protecție în jurul centralei nucleare Zaporojie, care va exclude deschiderea focului de pe teritoriul centralei și împotriva ei, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă organismele internaționale din Viena, Mihail Ulianov […].

„Ucraina, din păcate, nu este gata să facă acest pas”, a scris el sâmbătă pe Telegram. Centrala nucleară Zaporojie este situată pe malul stâng al Niprului, lângă orașul Energodar. Este cea mai mare centrală nucleară din Europa după numărul de reactoare și capacitate. Sunt șase reactoare cu o capacitate de 1 gigawatt fiecare. Din martie 2022, centrala se află sub protecția armatei ruse. Ministerul rus de Externe a subliniat că acest pas este necesar pentru a evita scurgerile de materiale nucleare și radioactive.

Armata ucraineană continuă să bombardeze în mod regulat Energodarul și teritoriul centralei nucleare Zaporojie. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a spus că regimul de la Kiev încearcă să facă posibilă apariția unei catastrofe nucleare, continuând să bombardeze în mod intenționat centrala”.

NARAȚIUNE: Ucraina blochează inițiativa de creare a unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie.

Realitate: Rusia se opune propunerii AIEA de demilitarizare a centralei, crescând riscul unei catastrofe nucleare

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, crearea unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie nu depinde doar de Ucraina, ci mai ales de Rusia. Presa rusă îl citează pe reprezentantul permanent al Moscovei pe lângă organismele internaționale din Viena, Mihail Ulianov, care manipulează opinia publică spunând doar jumătate de adevăr privind crearea unei zone de siguranță la Energodar. Potrivit experților AIEA, ambele părți trebuie să înceteze focul în zona centralei, acesta fiind pasul premergător demilitarizării.

Moscova spune că are tot dreptul „să protejeze” pe cale militară centrala – aflată pe teritoriul Ucrainei și ocupată cu forța, inclusiv prin utilizarea tancurilor, la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei – și se opune cu vehemență ideii de retragere a militarilor, muniției, armelor și echipamentelor pe care le-a amplasat pe teritoriul obiectului nuclear.  În august 2022 Kremlinul s-a opus demilitarizării centralei nucleare Zaporojie și a cerut Occidentului să facă presiuni asupra Ucrainei să reducă tensiunile în zona acesteia. Propunerea AIEA, care prevede demilitarizarea centralei este respinsă de Rusia mai ales după ce în septembrie 2022 Rusia a anexat în mod ilegal regiunea Zaporojie a Ucrainei, pe care a ocupat-o parțial. În ciuda avertismentelor comunității internaționale, președintele Vladimir Putin a ordonat includerea centralei în rețeaua electrică rusă și în registrul de obiecte nucleare federale.

Potrivit narațiunilor false ale Rusiei, care vin în contradicție cu normele dreptului internațional, centrala este proprietatea statului rus, iar militarii, tancurile și rachetele sunt ținute acolo pentru a apăra zona de bombardamentele și provocările organizate de armata ucraineană. În baza acestei logici trunchiate, doar de Ucraina depinde  crearea unei zone de protecție, pentru că Rusia își gestionează cum consideră de cuviință obiectivele nucleare.

Rusia ignoră solicitarea a 42 de state ale lumii de retragere a armatei de pe teritoriul centralei pentru crearea unei zone de protecție. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut în repetate rânduri ca forțele rusești să părăsească perimetrul centralei nucleare din Zaporojie. ONU a lansat, de asemenea, un apel la demilitarizare a zonei centralei. Toate aceste informații demonstrează că nu Ucraina blochează inițiativa de creare a unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie, ci Rusia, care a invadat un stat suveran și pune în pericol securitatea nucleară globală. Acțiunile Rusiei sunt numite de experți terorism nuclear, aplicat în contextul unui război de invadare.

Centrala a fost expusă riscului unui accident nuclear chiar de către armata rusă în repetate rânduri – a deschis focul direct împotriva ei, a lansat tiruri de pe teritoriul acesteia și prin bombardamentele asupra rețelei energetice ucrainene a deconectat-o de la aceasta. Cel mai recent astfel de atac, care a dus la deconectare, a avut loc pe 9 martie, când centrala a fost deconectată pentru a șasea oară de la începutul războiului de la rețeaua electrică ucraineană după un atac cu rachete rusesc. Operatorul nuclear ucrainean Energoatom a avertizat din nou asupra riscului de a se produce un grav accident în urma bombardamentelor ruse, în condițiile în care este nevoie de curent electric pentru a menține în funcțiune mecanismele de răcire a reactoarelor, iar generatoarele existente sunt utile ca soluții de avarie pentru situații excepționale.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false privind situația din zona centralei nucleare Zaporojie. Presa rusă a scris că misiunea AIEA a lăudat armata rusă pentru că apără centrala nucleară Zaporojie de bombardamentele ucrainene. Potrivit propagandei ruse, la comanda SUA, Kievul va provoca un dezastru nuclear la Zaporojie, sau va fi „organizată” o explozie pentru a ascunde urmele laboratoarelor americane de arme biologice.

 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI
 • Data publicării:
  04/03/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  ATOMINFO.RU, LENTA.RU, IZVESTIA, GAZETA.RU, RBC.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina blochează creare unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie

Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin acum un an a rezolvat problema șomajului din Rusia și a generat o creștere economică la nivel global, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Sep 2023
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani

Speranța de viață a bărbaților vaccinați anti-Covid19 s-a micșorat, afirmă o narațiune falsă care citează un studiu american ce urmărea cu totul alte rezultate.

Cezar Manu
Cezar Manu
19 Sep 2023
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO

Ucraina și NATO se acuză reciproc pentru eșecul contraofensivei ucrainene, iar instrucția oferită de NATO e ineficientă, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Sep 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina

Rusia a bombardat Krivoi Rog pentru a-i lichida pe specialiștii NATO din Ucraina, afirmă propaganda care susține că atacurile cu rachete asupra civililor nu sunt o crimă de război.

Marin Gherman
Marin Gherman
14 Sep 2023