Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Misiunea AIEA a lăudat armata rusă pentru că apără centrala nucleară Zaporojie de bombardamentele ucrainene

O fotografie făcută în timpul unei vizite organizate de armata rusă îl arată pe directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi cu membri ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), inspectând centrala nucleară Zaporojie din Enerhodar, sud-estul Ucrainei, 1 septembrie 2022.
©EPA-EFE/YURI KOCHETKOV  |   O fotografie făcută în timpul unei vizite organizate de armata rusă îl arată pe directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi cu membri ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), inspectând centrala nucleară Zaporojie din Enerhodar, sud-estul Ucrainei, 1 septembrie 2022.

Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică ar fi lăudat, potrivit presei pro-Kremlin, armata rusă pentru că apără centrala nucleară Zaporojie de bombardamentele ucrainene. În realitate, nu regăsim nicăieri vreun raport sau declarație a experților AIEA în care este exprimat acest punct de vedere, sursa citată fiind, de fapt, liderul separatist pro-rus Evgheni Balițki.

ȘTIRE: „Membrii misiunii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au apreciat rolul armatei ruse în procesul de protecție a Centralei nucleare Zaporojie, a scris pe canalul său de telegram șeful Administrației Militare de Stat a regiunii Zaporojie, Evgheni Balițki.

AIEA a lăudat modul în care armata rusă asigură securitatea. La centrală rămân 13 persoane care realizează monitorizarea. Pentru noi este o garanție că centrala nu va mai fi bombardată. Într-un astfel de caz documentarea va avea loc la nivelul unei structuri europene”, a povestit Balițki.

Anterior, misiunea AIEA a sosit la Centrala nucleară Zaporojie. Vizita a fost determinată de bombardarea regulate a centralei nucleare de către partea ucraineană. Duma de Stat a Federației Ruse i-a cerut AIEA să facă presiuni pe lângă Ucraina să nu mai bombardeze centrala, potrivit Dni.ru. Șeful AIEA Rafael Grossi, a declarat că a reușit să vadă „elementele cheie”, scrie RT.”

NARAȚIUNE: Misiunea AIEA a lăudat armata rusă pentru că apără centrala nucleară Zaporojie de bombardamentele ucrainene.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA:  În realitate nu există vreo poziționare oficială a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică în care să fie subliniat rolul militarilor ruși, care „protejează centrala nucleară de bombardamentele părții ucrainene”. Acest lucru ar însemna recunoașterea legitimității invadării Ucrainei de către Rusia, ceea ce nu ține de competența AIEA.

Informația din presa rusă se bazează pe o declarație a liderului separatist, Evgheni Balițki, autoproclamat șef al Administrației Regionale Militare de Stat Zaporojie. El reprezintă Kremlinul în localitățile ocupate de trupele ruse. Așadar nu este vorba de o declarație a unor oficiali ucraineni legitimi. Propaganda rusă utilizează intenționat denumiri ale organelor de ocupație asemănătoare cu cele ale instituțiilor ucrainene legale pentru a induce în eroare opinia publică.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) îl consideră pe Balițki colaborator al Rusiei, care a inițiat după 24 februarie a.c. crearea unor detașamente civile cu scopul de a persecuta ucrainenii care s-au pronunțat în trecut împotriva autorităților ruse.  Evgheni Balițki a fost membru al Partidului Regiunilor al liderului pro-rus Viktor Ianukovici și al Platformei de Opoziție, interzisă pe teritoriul Ucrainei în perioada legii marțiale. 

Presa rusă îl citează doar pe Balițki, fără să ofere linkuri către alte surse, reluând narațiuni de propagandă clasice despre salvarea de către Rusia a centralei de la Zaporojie, care este „bombardată sistematic de armata ucraineană”.

La data publicării știrii pe URA.RU Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică nu a publicat vreun raport oficial privind situația de la centrala nucleară Zaporojie. Cu alte cuvinte, este vorba despre o narațiune falsă a presei ruse, bazată doar pe unele declarații ale liderilor separatiști.

Majoritatea delegației AIEA a părăsit centrala nucleară Zaporojie pe 5 septembrie, cum era prevăzut, după câteva zile de activitate esențială legată de siguranță. Doi experţi au rămas ca parte a prezenţei constante la centrală, potrivit AIEA.

De notat că misiunea AIEA a sosit la Zaporojie la solicitarea Kievului, și nu a Moscovei. Guvernul ucrainean a cerut ca tehnicienii AIEA să efectueze un audit de inginerie nucleară la centrala Zaporojie şi nu doar sarcini de inspecţie şi de supraveghere, aşa cum au făcut până în prezent.

Veridica a demontat deja o serie de narațiuni false privind situația de la centrala nucleară Zaporojie. În august presa rusă scria că la comanda SUA, Kievul va provoca un dezastru nuclear la Zaporojie, urmând o altă narațiune falsă, potrivit căreia va fi provocată o explozie pentru a ascunde urmele laboratoarelor americane de arme biologice.

Tags: Rusia , dezinformare , Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  URA.RU
 • Data publicării:
  02/09/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  RUSSIA24, TASS, RT.RU, SIM2.RU, DNI.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia și din regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Misiunea AIEA a lăudat armata rusă pentru că apără centrala nucleară Zaporojie de bombardamentele ucrainene
Alte articole
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Vladimir Putin l-a convins pe secretarul general ONU, António Guterres, că naziștii ucraineni trebuie judecați la Tribunalul Penal Internațional

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Vladimir Putin l-a convins pe secretarul general ONU, António Guterres, că naziștii ucraineni trebuie judecați la Tribunalul Penal Internațional

Presa din Rusia descrie întâlnirea dintre președintele Vladimir Putin și secretarul general ONU António Guterres drept o victorie importantă pentru Moscova în plan internațional. Potrivit narațiunilor false ale presei pro-Kremlin, Putin l-a convins pe Guterres că naziștii din Ucraina au comis crime de război și că „operațiunea specială militară” a Rusiei respectă principiile ONU.

FAKE NEWS: Serviciile secrete vor orchestra proteste pentru a justifica abandonarea Ucrainei de către UE

FAKE NEWS: Serviciile secrete vor orchestra proteste pentru a justifica abandonarea Ucrainei de către UE

Statele Uniunii Europene vor abandona Ucraina în prag de sezon rece de teamă oprii furnizării de gaze din Rusia și de frica amenințărilor de tip nuclear venite de la Moscova, iar pentru a se justifica aceste decizii, în țările UE vor fi orchestrate o serie de proteste cu ajutorul serviciilor secrete.

FAKE NEWS: Maia Sandu ar trebui să-i ceară lui Volodimir Zelenski un schimb de teritorii între Republica Moldova și Ucraina

FAKE NEWS: Maia Sandu ar trebui să-i ceară lui Volodimir Zelenski un schimb de teritorii între Republica Moldova și Ucraina

Fostul oficios guvernamental de la Chișinău, Moldova Suverană, susține că Republica Moldova ar trebui să-i ofere Ucrainei teritoriul separatist al Transnistriei în schimbul Bucovinei de Nord și Basarabiei de Sud

Fals
Adevărat
Marin Gherman

07 Sep 2022

Actualizat la: 28 Sep 2022 12:21:11
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul

Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohiile Patriarhiei Moscovei din Ucraina și Republica Moldova, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator. Potrivit acesteia, în Ucraina preluarea parohiilor ar fi un prim pas către capturarea Bucovinei de România, iar în Republica Moldova guvernarea de la Chișinău va lichida Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse. Materialul conține mai multe narațiuni false, menite să propage o serie de teze diverse, inclusiv că România ar avea o politică expansionistă iar Ucraina ar fi un stat artificial.

Veridica
Veridica
23 Jan 2023