PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Misiunea AIEA a lăudat armata rusă pentru că apără centrala nucleară Zaporojie de bombardamentele ucrainene

O fotografie făcută în timpul unei vizite organizate de armata rusă îl arată pe directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi cu membri ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), inspectând centrala nucleară Zaporojie din Enerhodar, sud-estul Ucrainei, 1 septembrie 2022.
© EPA-EFE/YURI KOCHETKOV   |   O fotografie făcută în timpul unei vizite organizate de armata rusă îl arată pe directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi cu membri ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), inspectând centrala nucleară Zaporojie din Enerhodar, sud-estul Ucrainei, 1 septembrie 2022.

Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică ar fi lăudat, potrivit presei pro-Kremlin, armata rusă pentru că apără centrala nucleară Zaporojie de bombardamentele ucrainene. În realitate, nu regăsim nicăieri vreun raport sau declarație a experților AIEA în care este exprimat acest punct de vedere, sursa citată fiind, de fapt, liderul separatist pro-rus Evgheni Balițki.

ȘTIRE: „Membrii misiunii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au apreciat rolul armatei ruse în procesul de protecție a Centralei nucleare Zaporojie, a scris pe canalul său de telegram șeful Administrației Militare de Stat a regiunii Zaporojie, Evgheni Balițki.

AIEA a lăudat modul în care armata rusă asigură securitatea. La centrală rămân 13 persoane care realizează monitorizarea. Pentru noi este o garanție că centrala nu va mai fi bombardată. Într-un astfel de caz documentarea va avea loc la nivelul unei structuri europene”, a povestit Balițki.

Anterior, misiunea AIEA a sosit la Centrala nucleară Zaporojie. Vizita a fost determinată de bombardarea regulate a centralei nucleare de către partea ucraineană. Duma de Stat a Federației Ruse i-a cerut AIEA să facă presiuni pe lângă Ucraina să nu mai bombardeze centrala, potrivit Dni.ru. Șeful AIEA Rafael Grossi, a declarat că a reușit să vadă „elementele cheie”, scrie RT.”

NARAȚIUNE: Misiunea AIEA a lăudat armata rusă pentru că apără centrala nucleară Zaporojie de bombardamentele ucrainene.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA:  În realitate nu există vreo poziționare oficială a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică în care să fie subliniat rolul militarilor ruși, care „protejează centrala nucleară de bombardamentele părții ucrainene”. Acest lucru ar însemna recunoașterea legitimității invadării Ucrainei de către Rusia, ceea ce nu ține de competența AIEA.

Informația din presa rusă se bazează pe o declarație a liderului separatist, Evgheni Balițki, autoproclamat șef al Administrației Regionale Militare de Stat Zaporojie. El reprezintă Kremlinul în localitățile ocupate de trupele ruse. Așadar nu este vorba de o declarație a unor oficiali ucraineni legitimi. Propaganda rusă utilizează intenționat denumiri ale organelor de ocupație asemănătoare cu cele ale instituțiilor ucrainene legale pentru a induce în eroare opinia publică.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) îl consideră pe Balițki colaborator al Rusiei, care a inițiat după 24 februarie a.c. crearea unor detașamente civile cu scopul de a persecuta ucrainenii care s-au pronunțat în trecut împotriva autorităților ruse.  Evgheni Balițki a fost membru al Partidului Regiunilor al liderului pro-rus Viktor Ianukovici și al Platformei de Opoziție, interzisă pe teritoriul Ucrainei în perioada legii marțiale. 

Presa rusă îl citează doar pe Balițki, fără să ofere linkuri către alte surse, reluând narațiuni de propagandă clasice despre salvarea de către Rusia a centralei de la Zaporojie, care este „bombardată sistematic de armata ucraineană”.

La data publicării știrii pe URA.RU Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică nu a publicat vreun raport oficial privind situația de la centrala nucleară Zaporojie. Cu alte cuvinte, este vorba despre o narațiune falsă a presei ruse, bazată doar pe unele declarații ale liderilor separatiști.

Majoritatea delegației AIEA a părăsit centrala nucleară Zaporojie pe 5 septembrie, cum era prevăzut, după câteva zile de activitate esențială legată de siguranță. Doi experţi au rămas ca parte a prezenţei constante la centrală, potrivit AIEA.

De notat că misiunea AIEA a sosit la Zaporojie la solicitarea Kievului, și nu a Moscovei. Guvernul ucrainean a cerut ca tehnicienii AIEA să efectueze un audit de inginerie nucleară la centrala Zaporojie şi nu doar sarcini de inspecţie şi de supraveghere, aşa cum au făcut până în prezent.

Veridica a demontat deja o serie de narațiuni false privind situația de la centrala nucleară Zaporojie. În august presa rusă scria că la comanda SUA, Kievul va provoca un dezastru nuclear la Zaporojie, urmând o altă narațiune falsă, potrivit căreia va fi provocată o explozie pentru a ascunde urmele laboratoarelor americane de arme biologice.

 • Publicație / Media:
  URA.RU
 • Data publicării:
  02/09/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  RUSSIA24, TASS, RT.RU, SIM2.RU, DNI.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia și din regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Misiunea AIEA a lăudat armata rusă pentru că apără centrala nucleară Zaporojie de bombardamentele ucrainene
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie

Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin acum un an a rezolvat problema șomajului din Rusia și a generat o creștere economică la nivel global, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Sep 2023
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani

Speranța de viață a bărbaților vaccinați anti-Covid19 s-a micșorat, afirmă o narațiune falsă care citează un studiu american ce urmărea cu totul alte rezultate.

Cezar Manu
Cezar Manu
19 Sep 2023
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO

Ucraina și NATO se acuză reciproc pentru eșecul contraofensivei ucrainene, iar instrucția oferită de NATO e ineficientă, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Sep 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina

Rusia a bombardat Krivoi Rog pentru a-i lichida pe specialiștii NATO din Ucraina, afirmă propaganda care susține că atacurile cu rachete asupra civililor nu sunt o crimă de război.

Marin Gherman
Marin Gherman
14 Sep 2023