Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.
Propagandă: Rusia luptă pe teritoriul Ucrainei pentru libertatea omenirii și împotriva rasismului
ȘTIRE: A avut loc ședința plenară a Adunării Populare Mondiale Ruse, ajunsă la cea de a XXV-a ediție, la care a participat președintele Vladimir Putin. El a declarat că în ultimii ani statul a devenit mai puternic și participă în momentul de față la un război de eliberare națională împotriva Occidentului, luptând pentru întreaga omenire pe teritoriul Ucrainei.
Rusia luptă pentru libertatea întregii lumi în cadrul operațiunii militare speciale din Ucraina. Dictatura hegemonului american este tot mai slabă, a spus Putin. Statele din Occident caută să slăbească Rusia. Putin a menționat că țările din vest vor să „destrame și să jefuiască” Rusia, însă nimeni nu va permite acest lucru.
[…] Occidentului nu-i place că pe teritoriul Federației Ruse locuiesc multe națiuni, în timp ce în Europa înflorește rasismul și neonazismul îndreptat împotriva cetățenilor ruși. Rusia a devenit mai puternică în ultimii ani, a accentuat liderul rus, menționând că teritoriile istorice ale Rusiei au început să revină la țară, iar oamenii sunt reconectați la adevăratele valori. Ordinea mondială depinde total de starea Federației Ruse. Fără un stat puternic și suveran, ordinea mondială este imposibilă.
NARAȚIUNE: În Ucraina are loc un război de eliberare națională a Rusiei.
Realitate: Rusia a invadat Ucraina și a comis crime de război, nefiind provocată de Kiev sau de Occident
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Președintele rus Vladimir Putin prezintă invadarea unui stat independent drept un act istoric. Acesta susține că Moscova nu a atacat pe nimeni, ci doar se apără de „Occidentul agresiv”. Războiul armatei ruse împotriva Ucrainei este prezentat ca un război al Occidentului dominat de rasism și neonazism împotriva cetățenilor ruși. Fiind înconjurată de Occidentul coordonat de „hegemonul american”, Rusia este nevoită să desfășoare „operațiunea militară specială” ca să protejeze valorile autentice și popoarele care locuiesc în bună înțelegere pe teritoriul său. Pornind de la mitul cetății asediate, propaganda rusă a dezvoltat o imagine a inamicului extern pe care rușii sunt nevoiți să-l distrugă și să o ajute pe Ucraina să se elibereze. Un indiciu al acestei eliberări naționale este „revenirea la Rusia a unor teritorii istorice”, care, potrivit lui Putin, se reconectează la valorile lumii ruse.
În realitate, „războiul de eliberare națională a Rusiei” pe teritoriul Ucrainei sau „operațiunea militară specială” este un război de cotropire și un act de agresiune militară, condamnat de comunitatea internațională. ONU, Consiliul Europei, OSCE și alte organizații internaționale au condamnat războiul Rusiei împotriva Ucrainei, de la operațiunile inițiale care au dus la anexarea Crimeii la războiul la scară largă declanșat în februarie 2022. După ce Vladimir Putin a anunțat în toamna anului trecut că unele regiuni ucrainene au fost alipite la Rusia, Adunarea Generală a ONU a condamnat cu o majoritate covârșitoare „anexările ilegale” de teritorii ucrainene de către Rusia.
Rusia condusă de Vladimir Putin nu este mai puternică, ci tot mai izolată pe scena internațională. În martie a.c., Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus pentru responsabilitatea sa în ceea ce privește crimele de război comise în Ucraina. Rusia este responsabilă de uciderea civililor, distrugerea infrastructurii, bombardarea capacităților electrice și a porturilor de la Marea Neagră și Dunăre, fiind acuzată de torturarea civililor și comiterea altor crime pe teritoriul Ucrainei. Așadar, nu Occidentul destramă și jefuiește Rusia, ci Moscova destrămă Ucraina, îi distruge economia și îi ucide civilii. În noiembrie 2022 Parlamentul European a declarat Rusia drept un stat care sponsorizează terorismul. Încă de la începutul războiului, civilii au fost în repetate rânduri ținta atacurilor ruse, printre cazurile notabile numărându-se bombardarea teatrului din Mariupol, a gării din Kramatorsk, a convoiului din apropiere de Zaporojie, uciderea civililor la Kiev, Liov, Dnipro sau alte orașe.
Vladimir Putin acuză Occidentul de rasism, rusofobie și nazism, subliniind că Rusia este un model de conviețuire pașnică a diferitor popoare. De rasism este acuzată de cele mai multe ori UE, iar de nazism – conducerea politică ucraineană. Merită menționat faptul că în statele din Occident rasismul și nazismul sunt interzise, iar UE nu poate fi de acord cu orice gen de discriminare națională, rasială sau lingvistică. Potrivit criteriilor de aderare, cunoscute drept Criteriile de la Copenhaga, statele care își propun să adere la UE trebuie să asigure stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului, precum și respectarea și protejarea minorităților.
În același timp, Rusia a încălcat sistematic drepturile tătarilor crimeeni începând cu 2014, unii fiind condamnați la mai mulți ani de pușcărie pentru neloialitate față de organele de ocupație. ONU a condamnat în repetate rânduri Rusia pentru că a amplasat armament în case și blocuri de locuit din Donețk în anii 2014-2022. Mai mult decât atât, în octombrie 2023, președintele rus, Vladimir Putin, a promulgat legea prin care Rusia denunţă Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, după ce Consiliul Europei a limitat participarea Moscovei la acest mecanism în urma războiului pornit contra Ucrainei. Minoritățile naționale din Rusia nu mai pot fi protejate prin mecanisme internaționale, iar situația diverselor popoare băștinașe se va înrăutăți în continuare pe fundalul încălcării drepturilor omului de către regimul Putin.
Verdica a demontat o serie de narațiuni false privind misiunea istorică a războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Potrivit propagandei pro-Kremlin, Rusia luptă în Ucraina pentru libertatea palestinienilor, iar armata rusă îi salvează pe ucraineni de la autodistrugere. Potrivit presei ruse, Putin a avertizat Ucraina acum 23 de ani că NATO va provoca un război, iar acum Occidentul forțează Rusia să-și extindă operațiunile militare din Ucraina. Propaganda rusă a încercat să convingă opinia publică că cimitirele din Ucraina sunt pline de militari uciși, iar mamele celor mobilizați protestează împotriva războiului.
Verifică sursele: