Speranța de viață a bărbaților vaccinați anti-Covid19 s-a micșorat, afirmă o narațiune falsă care citează un studiu american ce urmărea cu totul alte rezultate.
Un studiu făcut în SUA trage concluzii pentru Marea Britanie
ȘTIRE: „Datele Centrului pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din SUA au arătat că vaccinurile împotriva coronavirusului Wuhan (COVID-19) ar putea reduce cu cel puțin 24 de ani durata de viață a bărbaților vaccinați. De asemenea, datele CDC au dezvăluit că daunele aduse sănătății de fiecare doză de vaccin nu se diminuează în timp. În schimb, continuă pe termen nelimitat. Datele CDC privind mortalitatea din toate cauzele au arătat că fiecare doză de vaccin a crescut mortalitatea cu șapte procente în anul 2022, comparativ cu mortalitatea din anul 2021. Datele au arătat că, în fiecare an, fiecare persoană vaccinată devine tot mai probabilă să moară cu o rată de șapte procente pe doză pe an. Acest lucru înseamnă că vaccinurile COVID-19 și injecțiile de rapel sunt o "otravă genetică cu acțiune lentă". [...] Speranța de viață a unui bărbat de 30 de ani nevaccinat în Regatul Unit este de aproximativ 80 de ani. Ceea ce înseamnă că un bărbat de 30 de ani din Marea Britanie se poate aștepta la încă 50 de ani de viață. Dar speranța de viață a unui bărbat de 30 de ani din Marea Britanie care a luat cinci doze de vaccin COVID-19 este de numai 56 de ani. Acesta este riscul pe care și-l asumă oamenii dacă cred în vaccinurile COVID-19.”
NARAȚIUNE: Vaccinurile împotriva Covid19 ar putea reduce cu cel puțin 24 de ani durata de viață a bărbaților vaccinați.
CONTEXT: Încă de la începutul pandemiei de Covid19, în România au apărut o serie de narațiuni false cu privire la natura și originea virusului SARS-CoV2, măsurile luate pentru a combate răspândirea sa, sau eficiența și efectele vaccinării. Printre promotorii acestor narațiuni false se găsesc adepți ai teoriilor conspirației, ortodocși radicali, suveraniști, euro-sceptici și anti-occidentali. Narațiunile false cu privire la pandemie și vaccinuri au mai multe surse. Una din ele este Rusia, care are drept scop destabilizarea societățile occidentale; o alta este China, scopul său principal fiind să abată atenția de la modul în care a abordat inițial pandemia și de la faptul că SARS-CoV-2 a apărut pe teritoriul său. În acelaşi timp însă, publicații și „influenceri” occidentali, de obicei din zona dreptei radicale și conspiraționiștilor sunt, de asemenea, surse de dezinformări. Acestea sunt preluate și răspândite de alți „influenceri”, de publicații din întreaga lume sau pe rețelele de socializare. Există mai multe categorii sensibile la astfel de narațiuni și dezinformări – coronasceptici, antivacciniști, persoane care n-au încredere în autorități etc. În numeroase țări au apărut adevărate mișcări antivaccin, influențate puternic de o parte din aceste narațiuni, pe care le preiau, le internalizează și le amplifică.
În România, mai multe publicații, care au preluat aceste narațiuni false, au căutat, de-a lungul timpului, să-și valideze teoriile antivacciniste prin pseudo-experți, site-uri anonime sau prin citarea falsă a diverse studii. Veridica a demontat, deja, mai multe știri false și dezinformări cu privire la vaccinul anti-Covid19, care ar cauza sterilitate pe trei generații, nu sunt eficiente şi au efecte adverse grave sau provoacă celor imunizaţi cancer testicular sau miocardită, ducând la moartea acestora.
Narațiunea falsă în discuție a fost publicată inițial pe Natural News, un site cunoscut pentru răspândirea de afirmații false legate de vaccinuri și pandemia de Covid19, care a fost interzis de Facebook încă din 2019, iar acum folosește URL-uri alternative pentru a evita detectarea și blocarea repetată.
OBIECTIV: Promovarea culturii antivaccin, validarea propriilor teorii conspiraţioniste şi slăbirea încrederii în autorităţi.
Fiecare trage ce concluzii vrea
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Articolul citează un studiu al Cleveland Clinic, un centru american de cercetare și tratament, intitulat „Eficacitatea vaccinului bivalent împotriva Covid19”. După cum sugerează și numele, studiul nu analizează speranța de viață a subiecților, ci eficiența vaccinurilor în prevenirea infectării cu SARSCoV2. Articolul românesc abundă în traduceri eronate ale originalului, cum ar fi ipoteza că cei 50.000 de subiecți ai studiului ar fi fost toți angajați ai Cleveland Clinic, și citarea unor date statistice false, inventate pentru a susține teoriile promovate și a le potrivi unei narațiuni antivacciniste.
În plus, lucrarea citată este o variantă preprint, ceea ce înseamnă că nu a fost încă revizuită de alte echipe independente de cercetători și publicată într-un jurnal științific. Și chiar dacă studiul a remarcat o corelație pozitivă între dozele de vaccin anti-Covid19 și riscul de infecție, autorii săi au subliniat că, în general, cei care aleg mai multe doze de vaccin sunt oameni cu un risc mai mare de îmbolnăvire în general, nu doar de Covid19. Aceștia sunt mai expuși riscului pentru că sunt mai în vârstă, pentru că au comorbidități și sunt mai imunocompromiși, adică fragili din punct de vedere medical.
CDC nu a publicat vreodată date care să sugereze o reducere a speranței de viață asociată cu vaccinarea împotriva Covid19 sau a oricărui alt vaccin. Chiar dacă, de-a lungul timpului, a existat o dezbatere științifică despre amprenta imunologică a vaccinurilor în organism, nu a existat vreun rezultat sau vreo o concluzie care să arate o creștere a ratei deceselor la persoanele vaccinate.
Articolul susține că datele CDC indică o creștere de șapte procente a ratei mortalității în SUA, între 2021 și 2022, însă nici până la acest moment agenția americană nu a raportat datele despre mortalitatea pentru anul 2022. Și chiar dacă ar fi disponibile, ele nu ar reprezenta un indicator relevant. Datele despre mortalitate includ diverse cauze ale decesului, ca supradoze de droguri, accidente de circulație, sinucideri etc., așadar nenumărate cazuri care n-au cum să aibă vreo legătură cu vaccinarea.
În 2021, speranța de viață din SUA a scăzut de la 77 la 76,1 ani, ceea ce indică o scădere de puțin peste un procent. În cazul bărbaților scăderea a fost de 1,4 procente, de la 74,2 ani speranță de viață, la 73,2 ani. Însă, această scădere se datorează în mare măsură pandemiei, conform unui raport al CDC din august 2022. Conform acestuia, decesele cauzate de Covid19 au contribuit la aproape 75% din scăderea pentru intervalul 2019 – 2020 și la 50% din cea pentru perioada 2020 – 2021. În plus, se estimează că peste 15% din scăderea dintre ultimii doi ani s-a datorat creșterii numărului de decese din accidente/răniri neintenționate, din care decesele prin supradoză de droguri au fost aproape jumătate.
Afirmațiile conform cărora vaccinurile împotriva Covid19 au cauzat decese pe scară largă sunt nefondate, în acest sens existând mai multe studii care nu au constatat un risc crescut de deces în rândul persoanelor care au primit vaccinurile Pfizer, Moderna și J&J, ba chiar au ajuns la concluzia că, cel puțin în SUA, ratele de mortalitate fără legătură cu Covid19 au fost mai scăzute în rândul celor vaccinați.
Verifică sursele: