FAKE NEWS: Vaccinul anti-Covid19 duce la cancer testicular

Doi bărbați români, așezați spate în spate, își așteaptă dozele de vaccin la un centru al Maratonului de vaccinare Covid „Pentru viață” organizat la Palatul Copiilor din București, România, 22 octombrie 2021.
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Doi bărbați români, așezați spate în spate, își așteaptă dozele de vaccin la un centru al Maratonului de vaccinare Covid „Pentru viață” organizat la Palatul Copiilor din București, România, 22 octombrie 2021.

Holzstock Festival

Vaccinarea împotriva Covid19 este cauza îmbolnăvirii de cancer testicular a patru fotbaliști din prima ligă germană, potrivit Activenews.ro, publicație online care a promovat numeroase narațiuni false despre coronavirus. Deși statistic vorbind, în acest caz incidența bolii este de patru ori mai mare decât cea normală, experții nu au stabilit până la momentul publicării articolului o cauză comună a apariției bolii la cei patru tineri sportivi. În plus, nu se știe nici măcar dacă ei sunt sau nu vaccinați împotriva Covid19.

ȘTIRE: „Lumea sportului din Germania în stare de șoc: Patru jucători din Germania au cancer testicular. Terifiant, patru fotbaliști, toți diagnosticați cu același tip de cancer.

ActiveNews a avertizat din iunie 2021 că proteina spike a „vaccinului” Pfizer poate să afecteze ovarele și testiculele, conform unui studiu confidențial japonez.

Proteina „spike” a vaccinului antiCovid19 pătrunde în fluxul sanguin, ceea ce poate explica miile de efecte adverse, de la cheaguri de sânge și boli de inimă la leziuni cerebrale și probleme de reproducere.”

NARAȚIUNE: Vaccinarea împotriva coronavirusului cauzează cancer testicular și duce la infertilitate.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Încă de la începutul pandemiei de Covid19, în România au apărut o serie de narațiuni false cu privire la natura și originea virusului SARS-CoV2, măsurile luate pentru a combate răspândirea sa, sau eficiența și efectele vaccinării. Printre promotorii acestor narațiuni false se găsesc adepți ai teoriilor conspirației, ortodocși radicali, suveraniști, euro-sceptici, anti-occidentali, dacopați și purtători de cuvânt ai Kremlinului. În sprijinul afirmațiilor făcute, Activenews.ro nu prezintă nici măcar o dovadă medicală. De asemenea, caută să-și valideze teoriile prin pseudo-experți, site-uri anonime sau prin citarea falsă a diverse studii.

Veridica a demontat, deja, mai multe știri false și dezinformări cu privire la vaccinul antiCovid19, că ar cauza sterilitate pe trei generații sau că nu ar fi eficiente și ar avea efecte adverse grave.

OBIECTIV: Promovarea culturii anti-vaccin și inducerea fricii în rândul celor care se vaccinează împotriva Covid19 sau care ar intenționa să se vaccineze.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Fără a avea vreo probă în acest sens, autorul articolul induce din titlu ideea că îmbolnăvirea celor patru fotbaliști ar fi survenit pe fondul vaccinării împotriva Covid19. În realitate, nu se cunoaște până la data publicării articolului, nici dacă cei patru sportivi au fost vaccinați antiCovid19 și nici cauza exactă a apariției cancerului testicular în cele patru cazuri particulare.

Cu toate progresele științifice din prezent, cauza exactă a cancerului testicular (maladie ce se manifestă prin dezvoltarea în țesutul testicular a unor celule anormale, cu potențial de reproducere crescut-haotic, pe care organismul nu este capabil să o limiteze prin procese fiziologice) este încă necunoscută. Oamenii de știință au identificat de-a lungul timpului, mai mulți factori susceptibili de a provoca această boală: criptorhidia (testicul necoborât în scrot), hernia inghinală, antecedente familiale, sindromul Klinefelter și sindromul „supermasculului” (boli genetice) sau iradierea zonei respective. Dar, deși aceste condiții pot crește riscul apariției bolii, ele nu sunt obligatorii și nici nu stau la baza apariției majorității cancerelor testiculare.

Ce știm cu siguranță însă, este că apariția cancerului testicular la sportivi nu este o noutate, ba dimpotrivă, este un fenomen îndelung studiat de medici. Există deja mai multe teorii legate de subiect, cum ar fi cea a medicului urolog Frank Sommer, profesor la Universitatea din Hamburg, care afirmă că băieții care practică intensiv diverse sporturi înainte de pubertate poartă un risc mai ridicat de a face cancer testicular, fără legătură cu factorii genetici. Una din cauzele luate în cosiderare de reputatul medic german este sensibilitatea extremă a zonei intime la schimbările bruște și radicale de temperatură ale corpului, cauzate de efort fizic. Studiile legate de această teorie se află însă încă în faze incipiente și va mai dura ani buni până când se va ajunge la o concluzie validă din punct de vedere științific.

Studiul „confidențial” japonez la care face trimitere materialul vizat este de fapt fragmentul de studiu farmacocinetic al cercetărilor legate de vaccinul antiCovid19 produs de Pfizer și BioNTech. El a urmărit, după vaccinare, traseul în organism al particulelor de grăsime care conțin secvența genetică ARN mesager a proteinei spike. Fără a fi fost deloc un secret, întreg studiul a fost validat de Agenția Europeană pentru Medicamente încă din februarie 2021.

În afara studiului condus de Pfizer, care ar putea fi rezonabil suspectat de subiectivism și manipulare a rezultatelor, mai mulți medici și oameni de știință au cercetat același lucru, iar concluziile lor au coincis cu ale producătorului vaccinului: proteina spike este inofensivă, ea doar stimulează sistemul imunitar pentru a produce anticorpi.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Patru fotbaliști din prima ligă germană s-au îmbolnăvit de cancer testicular din primăvara și până în toamna anului 2022.

 • Publicație / Media:
  Activenews.ro
 • Data publicării:
  07/10/2022
 • Public țintă:
  antivacciniști, conspiraționiști, suveraniști
 • Amplificare:
  ziar.com, rețele sociale
 • Narațiune cheie:
  Vaccinul anti-Covid19 duce la cancer testicular

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica

Veridica
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
FAKE NEWS: Big Pharma ţine secret un tratament pentru cancer
FAKE NEWS: Big Pharma ţine secret un tratament pentru cancer

Big Pharma îmbolnăveşte omenirea, în timp ce îi refuză accesul la tratamente împotriva cancerului, potrivit unui cunoscut site conspiraţionist, filorus.

Cezar Manu
Cezar Manu
23 Jul 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zeci de crime de război au fost comise de mercenarii francezi și militarii ucraineni în regiunea Harkov  
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zeci de crime de război au fost comise de mercenarii francezi și militarii ucraineni în regiunea Harkov  

Militarii ucraineni și mercenarii străini au violat femei și au jefuit civili în regiunea Harkov, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 Jul 2024
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova

Maia Sandu poartă răspunderea personală pentru uciderea unui criminal turc la Chișinău și pentru creșterea ratei criminalității, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. În realitate, rata infracționalității a scăzut iar combaterea criminalității nu este atribuția președintelui statului.

Veridica
Veridica
18 Jul 2024
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a produs rapid teorii ale conspirației

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 Jul 2024