SUA conduce România, vrea să distrugă UE și poartă război împotriva Rusiei, potrivit unor serii de narațiuni false promovate de fostul ministru român de externe condamnat penal, Adrian Severin. Narațiunile apar într-o scrisoare adresată de politicianul-infractor noului ambasador SUA în România, Kathleen Kavalec.
România este condusă de americani
ȘTIRE: „[...] SUA nu negociază nimic în și cu România. Totul ia pe gratis. Ia inclusiv perspectivele reîntregirii noastre naționale, ale reparării prejudiciilor noastre suferite în războiul din 1941-1944 pierdut în fața URSS [...], ale obținerii de garanții de securitate în relația cu un vecin de la răsărit pe care îl înarmează și căruia îi trezește apetitul de protagonist regional, obligându-ne să îl sprijinim cu toate forțele noastre deși el ne-a fost tot timpul ostil cu toate forțele lui și a îndoctrinat societatea sa cu narative antiromânești. Să fim clari! „Slava Ukraini!” nu este agendă românească. [...] este cazul să reamintim rolul nefast jucat de SUA prin așa zisul „sprijin” acordat pentru reformarea sistemului judiciar românesc și combaterea corupției. [...] Încrucișarea serviciilor secrete cu justiția a condus în România la nașterea unui adevărat stat subteran care a lichidat elitele naționale din toate domeniile – politic, economic, academic, tehnic, medical, artistic, sportiv etc. Dacă astăzi oferta electorală a partidelor politice este derizorie, dacă a dispărut aproape în totalitate capitalul național, dacă performanțele sportive ale românilor sunt jenante, dacă universitățile scot pe bandă rulantă impostori și dacă toate acestea au făcut din prostie și incompetență cea mai gravă formă de corupție din România, „meritul” este, de manieră covârșitoare, al „ajutorului” american. [...] războiul dintre SUA și Rusia purtat prin intermediul și pe teritoriul Ucrainei are ca victimă colaterală, dacă nu chiar ca țintă principală, UE. Aceasta se obține prin ruperea UE de sursele de energie ieftină rusești și de piața de desfacere rusă, prin distrugerea interdependenței reciproc avantajoase cu Rusia, la care s-a lucrat timp de decenii, prin secătuirea arsenalelor militare ale statelor vest și central europene, precum și prin transformarea UE din putere soft în putere hard. [...] România nu dorește reeditarea unui Pact Ribbentrop-Molotov, conștientă că semnatarii respectivului acord au dat în mod întâmplător numele lor unei strategii germane perene.”
NARAȚIUNI: 1. SUA dictează politica Bucureștiului, atât pe plan intern, cât mai ales, extern. 2. Statele Unite se fac vinovate de nașterea unui adevărat „stat paralel” în România, care a lichidat elitele naționale din toate domeniile. 3. Războiul ruso-american de pe teritoriul Ucrainei are drept scop distrugerea Uniunii Europene. 4. SUA se află în război cu Rusia și a antrenat și România în conflict. 5. Pactul Ribbentrop – Molotov a fost o strategie exclusiv germană.
CONTEXT: Adrian Severin este un fost ministru român de externe și europarlamentar prins în timp ce primea mită pentru trafic de influență și condamnat la închisoare cu executare pentru acest lucru. După eliberare, el a început să promoveze constant teze suveraniste și antioccidentale, similare cu cele care apar în narațiunile răspândite de Kremlin. După declanșarea invaziei în Ucraina, fostul deținut a continuat chiar și cu preluarea mai multor teze ale propagandei de război ruse. De ceva vreme, fostul politician devenit infractor își expune părerile pe solidnews și în emisiunile postului de radio asociat acestui portal, Gold FM, post sancționat pentru răspândirea de informații false de către CNA. Ambele canale media sunt asociate cu Cozmin Gușă, un controversat politician/analist/consultant/om de afaceri care a promovat de-a lungul timpului narațiuni false și a fost descris de presa din România drept un apropiat/simpatizant/agent de influență al Rusiei. Scrisoarea de față nu este prima pe care Severin o adresează unui ambasador american. În 2015, ambasadorul SUA din acea perioadă, Hans Klemm, era destinatarul unei epistole aproape identice, mai puțin partea referitoare la războiul din Ucraina, aflat în acel moment în faza de conflict regional, cu Rusia neasumându-și implicarea în nici un fel. În respectiva epistolă Adrian Severin afirma, asumându-și rolul de purtător de cuvânt al poporului, că românii au ajuns să prefere Rusia Americii, ca „soluție optimă pentru supraviețuirea lor ca națiune liberă”. În mai 2021, fostul ministru adresa o altă scrisoare, de data aceasta către Vladimir Putin și Serghei Lavrov, în care, printre altele, își afirma convingerea că România și Rusia au mai multe interese strategice comune, iar cultura română este incompatibilă cu civilizația occidentală, care nu a oferit României altceva decât „îndoielnicul privilegiu de a-i fi piață de desfacere și port-avion terestru”. Mai amintim, pentru o mai bună contextualizare a ideilor exprimate de ceva vreme de politicianul condamnat penal, că acesta a mai deținut și funcțiile de șef al delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Ucraina, raportor al ONU în Belarus pe tema drepturilor omului, precum și raportor permanent pentru Rusia al UE, prilej cu care a făcut nenumărate vizite la Moscova.
OBIECTIV: Amplificarea sentimentelor antiamericane și, prin extensie, antioccidentale, anti-NATO și anti-UE, construirea unei realități geopolitice paralele, în care SUA este principalul vinovat de războiul din Ucraina, deculpabilizarea Rusiei și prezentarea acesteia ca o victimă forțată să se apere.
Hoțul strigă hoții
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Pierderea independenței decizionale a Bucureștiului în favoarea Washingtonului, similară cu narațiunea în care deciziile politice ce privesc România se iau la Bruxelles, nu este altceva decât veșnica teză de propaganda rusă și pro-rusă, continuare directă a tezelor din perioada Războiului Rece privind Occidentul acaparator și exploatator. În fapt, România este cea care a dorit o relație privilegiată cu SUA, atât politico-economic, cât mai ales militar, pentru a-şi asigura securitatea, iar prezenţa militarilor americani pe teritoriul ţării este urmarea firească a acestor demersuri. Mai departe, tot România a cerut să fie acceptată în NATO, și și-a luat angajamentul ca, în calitate de membru, să respecte și să adopte regulile comune pentru toate statele membre.
Existenţa unui deep state în România este o teorie invocată de mai mulţi politicieni români condamnaţi pentru fapte de corupţie; teorii similare ale conspirației apar în numeroase alte țări, fiind promovate inclusiv de politicieni populiști ca Recep Tayyip Erdogan. În ceea ce privește lichidarea elitei naţionale din toate domeniile, presupunând că acest lucru a avut loc, el nu este decât consecinţa imposturii academice ce a cuprins întreaga clasă politică românească şi lipsa deplină a meritocraţiei, ca criteriu de bază în escaladarea ierarhiei politice dâmboviţene.
Falsa narațiune a luptei dintre Rusia și Occidentul condus de SUA nu e nouă, ea a fost folosită încă de la declanșarea invaziei ruse, în mai multe campanii de dezinformare ale Kremlinului. Regimul lui Putin forțează, prin autovictimizare, atragerea simpatiei comunității internaționale, dar până la acest moment, majoritatea statelor lumii au condamnat invadarea Ucrainei, iar economiile occidentale i-au impus Moscovei sancțiuni fără precedent. Noutatea din scrisoarea lui Adrian Severin o reprezintă însă „dorința SUA de a distruge Uniunea Europeană”. Parteneriatul SUA – UE, chiar și după ieșirea din uniune a Marii Britanii, aliatul tradițional al americanilor, reprezintă, la acest moment, cea mai importantă și mai apropiată relație din lume, una bazată pe valori și interese comune, dar și pe puternice legături culturale și istorice. Atât în plan economic, cât și în plan militar (prin NATO), parteneriatul transatlantic este vital pentru a asigura securitatea, stabilitatea și prosperitatea civilizației occidentale. Din acest punct de vedere, o comunitatea europeană puternică reprezintă pentru SUA o necesitate, iar ideea că Washingtonul și-ar dori prăbușirea economică a UE nu este decât o altă încercare a Moscovei de a dezbina lumea occidentală.
Narațiunea atragerii României într-un război NATO-Rusia în Ucraina, apărută înaintea războiului, a mai fost vehiculată, sub diferite forme, în spațiul public autohton. De-a lungul timpului, Veridica a demontat mai multe versiuni ale sale: Ion Cristoiu afirma, la mijlocul lunii februarie, că Occidentul și România vor intra în război de partea Ucrainei, un fost ofițer american de informații, bănuit de legături strânse cu KGB, spunea, în decembrie 2022, că România participă deja cu mii de militari la războiul din Ucraina, iar un deputat extrem de controversat avertiza, acum două săptămâni, că România se pregătește de război, unul în care românii vor fi „carne de tun”, participând la lupte în prima linie.
Pactul Ribbentrop – Molotov a fost, alături de Dictatul de la Viena, cea mai nocivă înțelegere la nivel internațional pentru România. Un pact de neagresiune între Germania Nazistă și Uniunea Sovietică, el consfințea împărțirea zonelor de influență în Europa de Est ale celor două state totalitare. Printre efectele sale, dramatice pentru țara noastră, se numără cedarea Basarabiei către URSS și alianța, forțată de împrejurări, cu Germania hitleristă. Adrian Severin încearcă subtil, prin referința la acest tratat, confirmarea uneia dintre ideile principale pe care Rusia le folosește în justificarea invaziei, și anume lupta contra nazismului. În același timp, fostul ministru încearcă, la fel de subtil, să paseze vina rapturilor teritoriale la care a fost supusă România, către Occident (acum reprezentat de Germania) și actuala Ucraina, nu către principalul beneficiar al acestora, adică fosta URSS, condusă de Rusia. Nu putem, însă, să nu observăm cu ușurință că, astăzi, Rusia este cea care încă își construiește politica externă în termeni apropiați de cei din perioada stalinistă. Rusia – un stat edificat prin război, anexări teritoriale și supunerea a circa 200 de grupuri etnice distincte – este cea care impune zone de excludere în Marea Neagră, pornește războaie în adevăratul sens al cuvântului sau războaie hibride împotriva vecinilor săi, anexează teritorii ale altor state și stimulează separatismul, vezi cazurile Transnistria, Abhazia sau Oseția de Sud.
Verifică sursele: