Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Occidentul și România vor intra în război de partea Ucrainei

Militari din Forțele Speciale ale Armatei Române se pregătesc pentru o paradă militară organizată cu ocazia Zilei Marii Uniri, București, România, 01 decembrie 2022.
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   Militari din Forțele Speciale ale Armatei Române se pregătesc pentru o paradă militară organizată cu ocazia Zilei Marii Uniri, București, România, 01 decembrie 2022.

O coaliție multinațională, alta decât NATO, va intra în război de partea Ucrainei, confirmând astfel că Moscova luptă, de fapt, cu Occidentul, care întreține conflictul fratricid ruso-ucrainean pentru a obține supremația globală în plan economic. Narațiunea falsă a fost lansată de jurnalistul Ion Cristoiu. În realitate, Cristoiu interpretează fapte și declarații în notă personală, fără a furniza vreo dovadă în sprijinul afirmațiilor sale.

ȘTIRE: „Aceasta e prima etapă a ceea ce se prefigurează a fi implicarea militară directă a multor țări europene sub forma unei Coaliții multinaționale. Tancurile, elicopterele trimise acum nu sînt pentru militarii ucraineni, depășiți numeric de ruși, ci pentru militarii Coaliției multinaționale. Am putea spune că țările participante își trimit deja armamentul greu de care vor avea nevoie proprii militari cînd vor declanșa Războiul împotriva Rusiei alături de Ucraina. [...] Klaus Iohannis ia angajamente în secret în numele României, conduce o implicare a țării în Război tot mai mare pe zi ce trece. [...] Sub acest semn al tîrîrii României în aventuri iresponsabile, numai și numai pentru a face rost de un post la NATO sau la UE după încheierea mandatului, Klaus Iohannis lucrează de zor la participarea României la Coaliția multinațională.”

NARAȚIUNI: 1. Occidentul va ataca Rusia, care este pe zi ce trece mai puternică. 2. România va intra în război, obligată de țările occidentale. 3. Statutul României în cadrul UE și NATO va continua să fie unul de rang inferior, de stat vasal Occidentului.

CONTEXT: La aproape un an de la declanșarea invaziei în Ucraina, Rusia nu a reușit să atingă vreun obiectiv operațional major, cum ar fi cucerirea Kievului sau a întregului Donbass. Mai mult, nu a fost capabilă să mențină câștigurile teritoriale din regiunea Harkov sau orașul strategic Herson. În plus, bombardamentele în serie care au vizat, luni la rând, infrastructura energetică ucraineană, nu au reușit să genereze efecte operaționale semnificative sau să demoralizeze societatea ucraineană, așa cum probabil spera Kremlinul. În ciuda acestor aspecte, acțiunile și declarațiile de la Moscova conduc spre concluzia că rușii încep să trateze „operațiunea militară specială” ca pe un conflict de lungă durată și că se pregătesc să desfășoare o acțiune strategică decisivă în următoarele luni, menită să recâștige inițiativa de partea lor și să pună capăt șirului de succese militare ale Ucrainei. În aceste condiții, Kievul a solicitat țărilor occidentale armament mai numeros și mai performant. Contextul nu putea rămâne nevalorificat de apărătorii „păcii ruse”, și un nou fake news, structurat pe mai multe paliere, a fost lansat în spațiul public. Nu este prima oară când Ion Cristoiu promovează narațiuni false legate de războiul din Ucraina; de exemplu, cu doar câteva zile înaintea invaziei rusești, Cristoiu spunea că presa occidentală dezinformează cu privire la criza din acea țară, iar după invazie a emis teze care coincid cu cele ale propagandei ruse, de pildă că ucrainenii sunt carnea de tun a Occidentului, că războiul din Ucraina reprezintă un pretext pentru denigrarea Rusiei, cenzură, înfricoșarea populației în România și Europa și îmbogățirea vânzătorilor de armament ș.a.m.d.

OBIECTIV: Subminarea încrederii populației în Occident, NATO și Uniunea Europeană, inducerea fricii de război și creșterea numărului celor care cer imperativ ca Ucraina să accepte „pacea rusească”, promovarea discursului suveranist și validarea fake news-urilor cu origine moscovită.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Încă de la începutul agresiunii ruse în Ucraina, liderii occidentali au afirmat clar și răspicat că nu se vor implica într-un război direct cu Rusia, dar că vor susține apărarea Ucrainei prin alte mijloace, inclusiv prin furnizarea de armament și echipament militar. Declarațiile liderilor occidentali se regăsesc în fapte – ca să nu provoace Rusia, țările occidentale au fost atente cu armamentul pe care l-au livrat Ucrainei. În prima etapă a războiului Occidentul a oferit doar echipament ușor, iar unele echipamente mai performante, ca sistemele HIMARS au fost livrate în cantități limitate. Avioane de luptă, tancuri grele, rachete cu rază lungă de acțiune nu au fost livrate nici măcar după un an de război.

Până la acest moment, chiar dacă Rusia se victimizează pozând într-un stat agresat de NATO și Uniunea Europeană, Kremlinul a eșuat în a furniza dovezi despre confruntări reale pe câmpul de luptă cu trupe regulate ale vreunui stat membru NATO sau UE. De notat că acel câmp de luptă se află în Ucraina, un stat invadat de Rusia, iar Kievul e singurul în măsură, conform legislației internaționale, să decidă pe cine acceptă sau nu pe teritoriul său.

Oricum, statele occidentale nu au întreprins vreo acțiune care să sugereze un potențial atac asupra trupelor ruse din Ucraina. Ipoteza că aliații occidentali își trimit preventiv armamentul în zona de război nu are nici un fundament logic. Nicio armată decisă să atace nu și-ar lăsa echipamentele pe mâna altora, cu riscul de a fi utilizate defectuos, deteriorate sau chiar capturate de viitorul inamic. Armamentul din ce în ce mai performant furnizat Kievului nu are alt scop decât întărirea capacităților defensive ucrainene.

Ion Cristoiu reușește și performanța de a se contrazice singur, obicei deja bine împământenit printre promotorii propagandei moscovite, atunci când afirmă că România nu a fost primită în Schengen fix pentru a putea fi șantajată cu acest „privilegiu” și a forța participarea țării noastre la închipuita coaliție militară (HAI România!). Acum aproape trei luni, maestrul ne demonstra că motivul respingerii aderării noastre la Schengen era presupusa rivalitate portuară Constanța – Rotterdam. E oarecum redundant să mai amintim și că Austria, motivul pentru care, în cele din urmă, nu am intrat în Schengen, are statut militar neutru, deci nu ar putea atrage pe nimeni într-o coaliție militară; mai mult, Austria este considerată, de ani de zile, una din țările occidentale cele mai apropiate de Rusia. Ca ultim argument al degringoladei argumentației domnului Cristoiu, cităm o parte a dialogului de pe Youtube, în care nimeni nu mai distinge propaganda bună de cea rea, iar știrea despre exercițiile comune militare ruso-belaruse devine un fake news promovat de Occident pentru a justifica intervenția militară în Ucraina:

Ionuț „Sărmăluță” Cristache: Bun, înțelegem că informația de ultimă oră vorbește despre faptul că Rusia și Belarus au început exerciții militare comune.

Ion Cristoiu: Face parte din propagandă.

I.S.C.: Propagandă care al cărui (sic!) scop care este?

I.C.: Care scop?! Ucraina e la marginea prăpastiei, săriți că mă omoară, tre' să intervenim, în sfârșit, militar.”

Tags: Război în Ucraina
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  cristoiublog.ro
 • Data publicării:
  16/01/2023
 • Public țintă:
  naţionalişti, suveranişti, antioccidentali, antieuropeni, filoruși, putiniști, antiNATO
 • Amplificare:
  canal Youtube HAI România!, evz.ro, alephnews.ro, cotidianul.ro, capital.ro, mediafax.ro, rgnpress.ro, reţele sociale
 • Narațiune cheie:
  Occidentul va ataca Rusia, iar România va fi obligată să participe la acest război.
Alte articole
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina va folosi o bombă radiologică în sudul țării

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina va folosi o bombă radiologică în sudul țării

Președintele Ucrainei a ordonat folosirea unei așa-numite bombe „murdare”, care conține material radiologic, în sudul țării, potrivit unei narațiuni de propagandă a presei guvernamentale ruse. În realitate, Ucraina nu produce bombe murdare și nici nu își propune să atace propria populație, în timp ce șantajul nuclear este tot mai prezent în discursurile politicienilor ruși.

FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

FAKE NEWS: Revoluțiile colorate sunt o armă folosită de Occident împotriva Rusiei

FAKE NEWS: Revoluțiile colorate sunt o armă folosită de Occident împotriva Rusiei

Occidentul vrea să destabilizeze vecinătatea Rusiei și a provocat revoluţii colorate în Belarus şi Ucraina o confruntare geopolitică în Moldova, potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. Narațiunea „inamicului extern”, la care acesta recurge, este reactivată în contextul în care regimul Putin se pregătește pentru alegerile din toamnă.

Cezar Manu

19 Jan 2023

Actualizat la: 21 Jan 2023 08:52:41
Cezar Manu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste

Kievul recrutează voluntari pentru brigăzi naziste care vor invada Donbassul și Crimeea, scrie presa rusă, care interpretează într-o manieră originală un anunț dat de Ministerul ucrainean de Interne. Mate-narațiunea nazismului ucrainean e utilizată de Rusia pentru a-și justifica agresiunea împotriva țării vecine încă din 2014, deși extremiștii de dreapta sunt irelevanți politic în Ucraina iar ideologia nazistă e interzisă prin lege.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Feb 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman

Militarii ruși au avut un comportament uman față de populație și armata ucraineană în perioada invadării sudului Ucrainei, potrivit presei guvernamentale ruse, care îl citează pe primarul autoproclamat al unei localități din regiunea Herson. În sudul Ucrainei au fost descoperite gropi comune și camere de tortură care arată cât de uman a fost comportamentul rușilor în realitate.

Marin Gherman
Marin Gherman
02 Feb 2023
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea

Monedele digitale vor fi folosite pentru transformarea populaţiei globului în sclavi, cărora nu li se va mai permite să dețină proprietăţi, să călătorească sau să cumpere ce vor dori, potrivit unei narațiuni false reluate odată cu anunţul de angajare a unui şef de departament pentru monedă digitală, lansat de către Trezoreria Marii Britanii. În realitate, moneda digitală reprezintă doar o altă formă de existență a banilor.

Cezar Manu
Cezar Manu
01 Feb 2023
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023