Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

Analize

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Narațiuni anti-ucrainene în România. Printre cei care le rostogolesc, anti-vacciniști și persoane promovate anterior de portavocea Kremlinului, Sputnik

Un militar ucrainean ajută o femeie în vârstă să părăsească o clădire rezidențială distrusă în urma unui bombardament în orașul ucrainean Harkov, Ucraina, 8 martie 2022.
©EPA-EFE/VASYL ZHLOBSKY  |   Un militar ucrainean ajută o femeie în vârstă să părăsească o clădire rezidențială distrusă în urma unui bombardament în orașul ucrainean Harkov, Ucraina, 8 martie 2022.

Persoane promovate anterior de Sputnik, acuzate în trecut că ar reprezenta interesele Rusiei și/sau asociate cu curentul anti-vaccinist, au lansat după declanșarea războiului o serie de narațiuni anti-ucrainene. Cozmin Gușă, Diana Șoșoacă și Iosefina Pascal sunt printre cei care promovează aceste dezinformări, care merg de la justificări false pentru invazie – existența unor laboratoare pentru arme biologice – până la negarea faptului că s-ar purta un război.

1. Rusia a atacat pentru că americanii dezvoltau arme biologice în orașe ucrainene

NARAȚIUNE: Orașe din Ucraina au devenit ținte ale atacurilor rusești, pentru că acolo există laboratoare înființate de Statele Unite ale Americii, prin Departamentul pentru Apărare, în parteneriat cu Ministerul ucrainean al Sănătății, în care se operează cu viruși deosebit de periculoși precum cei ai pneumoniei hemoragice, holerei, hepatitei A sau gripei. Sub masca apărării împotriva bioterorismului, sute de ucraineni din orașele amintite au fost diagnosticați cu aceste boli și chiar au murit, între 2009 și 2016. Distrugerea acestor laboratoare ar reprezenta una dintre cauzele invaziei Rusiei.

SURSA: Iosefina Pascal. Promovată intens de portavocea Kremlinului, Sputnik, care a plasat-o pe locul 2 în topul său al presei române pe 2021, dar și de Sorin-Roșca Stănescu, fost condamnat la închisoare după ce a fost acuzat, printre altele, de „formarea unui grup infracțional organizat”. Lucrează la Gold FM, post de radio deținut oficial, de când avea 23 de ani, de fiul controversatului politician/analist Cozmin Gușă. Acesta din urmă a primit o emisiune la postul deținut de fiul său și a figurat, și el, în topul Sputnik al presei române, pe locul 3, după Iosefina Pascal. Pascal a fost asociată și mișcării care, în baza a numeroase narațiuni false, multe lansate din Rusia, a contestat măsurile anti-Covid luate de autorități.

Iosefina Pascal și-a prezentat afirmațiile cu privire la aceste laboratoare biologice într-o așa-numită „anchetă” care i-ar fi solicitat „ore de investigații și alte ore de citit documente” și care a fost publicată pe pagina sa, romaniareala.com și preluată, printre altele, de solidnews.ro, pagină de internet asociată Gold FM. De altfel, Iosefina Pascal a fost invitată și la Gold FM pentru a vorbi despre „investigația” sa.

NARAȚIUNEA ARMELOR BIOLOGICE ȘI PROPAGANDA RUSĂ: Iosefina Pascal prezintă, ca probă a afirmațiilor sale, faptul că o serie de documente referitoare la laboratoare nu s-ar mai găsi pe pagina ambasadei SUA din Ucraina. Deși este adevărat că, în acest moment, documentele nu mai pot fi descărcate, Veridica a putut să le acceseze ușor, consultând o variantă mai veche a paginii ambasadei; așadar, acestea se găsesc în continuare pe internet. În plus, faptul că ele au fost puse la dispoziția publicului, online, arată că nu este vorba de niciun fel de conspirație sau cercetări militare, acestea fiind supuse secretizării.

Narațiunea privind existența unor laboratoare în care s-ar cerceta arme biologice apare în numeroase dezinformări ale Rusiei, potrivit cărora astfel de laboratoare biologice ar exista în Republica Moldova, Georgia și Armenia. Dezinformări și fake news apărute în Republica Moldova au fost, de altfel, demontate de echipa Veridica în cadrul proiectelor Demagog de monitorizare a celor mai recente campanii electorale, după cum se poate vedea aici și aici.

La aproape o săptămână de la „ancheta” Iosefinei Pascal, dezinformarea cu armele biologice din Ucraina a fost asumată oficial de armata rusă. Dezinformarea apare și în presa și mediul online din Rusia și a fost demontată de Veridica aici.

Așa-zisele arme biologice nu sunt singurele arme de distrugere în masă invocate pentru a justifica invazia Ucrainei; o altă narațiune promovată de autoritățile de la Moscova și, de asemenea, falsă, spune că Rusia a atacat pentru a împiedica țara vecină să producă arme nucleare.

2. Războiul din Ucraina nu există, imaginile cu baia de sânge sunt trucate

NARAȚIUNE: În Kiev este  liniște, nu au loc bombardamente, iar imaginile care au șocat comunitatea internațională, cu blocuri de locuințe, spitale și școli bombardate, cu sute de mii de civili (femei, copii și bătrâni) refugiindu-se la granițe sunt o înscenare. Senatorul Diana Șoșoacă ne îndeamnă să urmărim pe internet imaginile live de pe camerele de luat vederi instalate în capitala Ucrainei, Kiev, ca să ne convingem că pe străzile orașului e liniște și se poate face turism. Indignată, Șoșoacă afirmă că fake-ul privind existența unui război al Rusiei în Ucraina și atrocitățile comise de invadatori este susținut cu imagini de la protestele BLM din SUA, în timp ce jurnaliștii care transmit de la fața locului sunt îmbrăcați de concediu și nu pentru front.

SURSA: Diana Șoșoacă. Senatoarea a fost, și ea, promovată intens de Sputnik.md și s-a remarcat de-a lungul timpului prin diferite scandaluri în care a fost implicată, dar și prin promovarea unor teze, narațiuni false și dezinformări foarte similare cu cele lansate din Rusia. Diana Șoșoacă a căpătat vizibilitate prin participarea la protestele împotriva așa-numitei „dictaturi medicale”, ale căror figuri centrale erau apropiate de ambasada Federației Ruse la București și a răspândit unele dezinformări și fake news cu privire la coronavirus și vaccinul anti-Covid (vezi, de pildă, narațiunea demontată de Veridica potrivit căreia vaccinul ar provoca sterilitate pe trei generații), și a făcut eforturi pentru a combate campania de vaccinare chiar dacă potrivit unor informații apărute pe canale multiple și confirmate inclusiv de surse Veridica, Șoșoacă s-ar fi vaccinat ea însăși. Diana Șoșoacă a promovat, totodată, teze suveraniste și anti-UE care, de asemenea, au apărut de-a lungul timpului în numeroase dezinformări și narațiuni false originare din Rusia.

Afirmațiile privind inexistența unui conflict în Ucraina au apărut într-o postare care a fost ștearsă între timp de pe contul de Facebook asociat cu Diana Șoșoacă.

NARAȚIUNEA RĂZBOIULUI FALS ȘI PROPAGANDA RUSĂ: Un adevărat șuvoi de imagini și înregistrări de la fața locului, relatările a numeroși jurnaliști din teren, imagini prin satelit, afirmații ale oficialităților ucrainene și din alte țări, luări de poziție ale reprezentanților organizațiilor internaționale, mărturiile refugiaților ucraineni și însăși existența uriașului val, care continuă să crească, de refugiați – toate acestea confirmă că în Ucraina se desfășoară un război care afectează o bună parte din teritoriul țării, inclusiv centre urbane majore și capitala Kiev. Cu toate acestea, propaganda oficială rusească încearcă să convingă că este vorba doar de o „operațiune specială” în care armata rusă mai degrabă sprijină forțele separatiste din Donbass să respingă o așa-zisă amenințare ucraineană. Bombardarea brutală a numeroase obiective civile din întreaga Ucraină, crimele comise împotriva civililor și tragediile provocate de invazie, amploarea invaziei, ostilitatea cu care sunt primite forțele ruse, sunt negate de propaganda Moscovei.

3. Bucureștiul nu trebuie să ajute Ucraina întrucât aceasta e un construct artificial care a anexat teritorii românești

NARAȚIUNE: Ucraina este un stat artificial care are în componență teritorii capturate de la România – Bucovina de Nord, sudul Basarabiei, Transcarpatia – iar din acest motiv Bucureștiul nu ar trebui să se implice în ajutorarea ucrainenilor care se ceartă pe teritorii cu Rusia. De altfel Crimeea este un teritoriu rusesc care i-a fost acordat Ucrainei la fel ca și cele românești.

SURSA: ActiveNews. Publicație online care în ultimii ani s-a aflat în prima linie a mișcării corona-sceptice, publicând numeroase fake news și dezinformări, unele demontate de Veridica, privind, de exemplu, lipsa de eficiență a lockdownurilor, inventarea tulpinii Omicron pentru a impune dictatura globală, conspirații de subjugare a populației prin certificatul verde sau efecte adverse ale vaccinurilor anti-Covid. ActiveNews îl promovează și pe arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, vârful de lance al prelaților ortodocși negaționiști cu privire la pandemie și un admirator asumat al lui Vladimir Putin, pe care îl lăuda pentru ctitoriile sale de la muntele Athos cu doar două săptămâni înainte de invadarea Ucrainei. ActiveNews promovează, totodată, discursul privind familia tradițională – în publicație semnează cu regularite Iulian Capsali, unul din exponenții Coaliției pentru Familie – care conține numeroase teze identice cu cele ale propagandei rusești, care proiectează Rusia drept o cetate asediată în care sunt protejate valorile tradiționale, aflate sub asalt în Gayropa.

NARAȚIUNEA CONSTRUCTULUI ARTIFICIAL ȘI PROPAGANDA RUSĂ: Rusia promovează aceste narațiuni pentru a-și proba tezele că Ucraina este o țară artificială, creată de Lenin și Hrușciov, pentru a putea să își justifice agresiunile, anexarea unor teritorii care îi aparțin Ucrainei și pretențiile ca aceasta să se afle ferm în sfera sa de influență. Cu doar câteva zile înainte de a lansa invazia la scară largă a Ucrainei, când a recunoscut independența republicilor separatiste din Donbass, Vladimir Putin a reluat aceste narațiuni și a pus la îndoială viabilitatea statului ucrainean.  

De notat că Ucraina nu a ocupat vreun teritoriu românesc, ci a moștenit de la URSS teritorii ocupate cu forța și anexate inițial de sovietici în virtutea pactului Ribbentrop-Molotov. Ulterior, după a doua ocupare a acestor teritorii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, România a fost forțată să le cedeze prin Tratatul de Pace de la Paris din 1947.

După dispariția URSS, relațiile dintre România și Ucraina nu pot fi catalogate drept excepționale, dar s-a semnat un Tratat cu privire la relațiile de bună vecinătate, necesar în condițiile în care Bucureștiul optase pentru integrarea euroatlatică. Un diferend teritorial cu privire la delimitarea spațiilor maritime, platoul continental și zonele economice exclusive, a fost tranșat în favoarea României de Curtea Internațională de Justiție de la Haga. Ca membră a NATO și UE, România nu mai poate pune problema unor revendicări teritoriale, dar asta îi asigură, pe de altă parte, integritatea teritorială și protecția față de revendicările altora.

4. Imperiul financiar Rothschild a cumpărat Ucraina, iar divizarea țării a fost deja decisă

NARAȚIUNE: Ucraina este, ideologic, moral și financiar, în faliment, motiv pentru care țara și-a vândut datoria externă, de aproximativ 100 de miliarde de dolari, dinastiei financiare Rothschild - cea care îl finanțează și pe George Soros și care, de când au început tensiunile generate de Rusia la granița Ucrainei, este îngrijorată că nu își mai poate recupera banii. De aceea, a apelat la președintele Emmanuel Macron, agentul Rothschild în politica Franței, iar acesta a reușit să-i pună la masă pe Joe Biden și Vladimir Putin. Autoritatea grupului Rothschild este peste cea a Rusiei sau a SUA.

SURSA: Cozmin Gușă. Un amestec tipic est-european de politician/analist/consultant/om de afaceri, Cozmin Gușă este descris de ani de zile, în presa din România, drept un apropiat/simpatizant/agent de influență al Rusiei. Gușă a fost asociat de-a lungul timpului cu numeroase personaje controversate, de la oligarhul-infractor-fugar al Republicii Moldova, Vlad Plahotniuc, la mogulul-infractor-fugar român Sebastian Ghiță, pe care chiar l-a vizitat la Belgrad, unde acesta se ascunde de autoritățile române probabil cu protecția Serbiei, cel mai important aliat regional al Federației Ruse. Cozmin Gușa s-a aflat și în prima linie a campaniei împotriva exploatărilor gazelor de șist din România. Coincidența face ca exploatarea gazelor de șist să nu fie nici în interesul Rusiei, care preferă să nu existe alternative la gazele pe care ea le exportă.  

NARAȚIUNEA CONSPIRAȚIEI ROTHSCHILD ȘI PROPAGANDA RUSĂ: Cozmin Gușă reia informații care datează de acum cinci ani, potrivit cărora Ucraina, pregătindu-se să-și prelungească scadențele datoriilor externe, ar fi anunțat că apelează la consilierea specialiștilor băncii Rothschild pentru a o ajuta să își gestioneze datoriile pe termen mediu. Încă din acea perioadă au luat naștere teorii ale conspirației, preluate și în România, potrivit cărora familia Rothschild ar fi achiziționat datoria Ucrainei prin holdingul american de investiții, Franklin Templeton.

Familia Rothschild, una dintre cele mai cunoscute și mai bogate din lume, este de generații ținta unor teorii ale conspirației care, în esență, sunt mijloace de propagare a anti-semitismului. Astfel de teorii nu aveau cum să nu apară și în Rusia, țară care are o îndelungată tradiție anti-semită – s-a spus, de pildă, că familia Rothschild ar fi avut legătură cu asasinarea lui Grigori Rasputin pentru a distruge Rusia creștină sau că Emmanuel Macron ar fi creația acestui grup, teză reluată acum și de Cozmin Gușă.

5. NATO a împins Ucraina către un război cu Rusia, iar Moscova a atacat pentru că a fost provocată de Kiev

NARAȚIUNE: NATO se confruntă indirect cu Rusia prin intermediul Ucrainei, pe care a împins-o către un război încă din perioada Maidanului. Rusia a atacat pentru că a fost provocată și Kievul a vrut să schimbe regimul de la Moscova.

SURSA: Gândește.org. Blogul este prezentat drept un agregator de opinii; din descrierea sa rezultă că pune accentul pe familia tradițională, rezistența față de impunerea certificatului verde, anti-globalism, suveranism și identitate națională. Toate acestea sunt teme predilecte ale narațiunilor promovate de Moscova. Printre cei care semnează pentru gândește.org sunt persoane asociate curentului corona-sceptic, celui suveranist, Coaliției pentru Familie, cel puțin un infractor condamnat, personaje publice controversate: Gheorghe Piperea, Iulian Capsali, Sorin Roșca Stănescu, Cornel Nistorescu, Ilie Șerbănescu, Mirel Palada etc.

NARAȚIUNEA AGRESIVITĂȚII NATO ȘI A UCRAINEI ȘI PROPAGANDA RUSĂ: Rusia a avut de la bun început pretenția ca Ucraina să rămână în sfera sa de influență și încă din 2013, când țara era pe punctul de a semna un Acord de Asociere la Uniunea Europeană a exercitat presiuni uriașe pentru a preveni acest lucru. Odată cu declanșarea mișcării de protest Euromaidan, urmată de fuga lui Viktor Ianukovici și alegeri generale care au legitimat o nouă putere, Rusia a început să acrediteze ideea unei lovituri de stat care ar fi fost dată de „fasciști” ucraineni. A urmat invadarea și anexarea ilegală a Crimeii și declanșarea insurecției din Donbass; ambele au fost agresiuni în urma cărora Ucraina a pierdut teritorii și ambele au fost însoțite de amplificarea propagandei Moscovei și a campaniei de dezinformare. Ucraina nu și-a propus niciodată să înlăture regimul Putin și nici nu ar avea capacitatea să amenințe Rusia, dată fiind disproporția masivă de forțe dintre cele două tabere; mai mult, spre deosebire de Ucraina, Rusia este și putere nucleară. Pe de altă parte, democratizarea unor țări ex-sovietice, adoptarea modelului societăților occidentale și apropierea de UE și NATO sunt văzute ca un pericol de regimul Putin, care se teme că, odată ce ar vedea că există și alte modele în afară de statul autoritar și profund inechitabil, populația rusă ar putea să își dorească, și ea, schimbarea; de aici obsesia lui Putin pentru „revoluțiile colorate” și măsurile luate împotriva societății civile și a presei independente.

Teza falsă a unui „pericol” ucrainean reprezintă principala justificare oferită de Rusia pentru a invada Ucraina. Realitatea este că, în ciuda propagandei Kremlinului, Rusia este cea care a atacat în repetate rânduri Ucraina, i-a capturat teritorii și i-a bombardat orașele.

Asociată cu această teză este și cea privind agresivitatea NATO – Alianța s-ar fi extins către Est în ciuda faptului că, la sfârșitul Războiului Rece, a dat garanții că nu o va face, și amenință Rusia. Spre deosebire de Rusia, care prin Memorandumul de la Budapesta a garantat securitatea și integritatea Ucrainei, care în schimb a renunțat la armele nucleare moștenite de la URSS, NATO nu a garantat vreodată, în scris, că nu se va extinde către est și nu există niciun document în acest sens, ba mai mult, fostul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, și fostul său ministru de externe, Eduard Șevardnadze, au afirmat public că nu își amintesc să se fi făcut astfel de promisiuni – pentru că în acel moment nici măcar nu se punea problema unei viitoare extinderi spre est a Alianței. Toată propaganda contemporană rusă cu privire la presupusa promisiune NATO pleacă de la unele asigurări verbale vagi pe care le-ar fi dat fostul secretar de stat american, James Baker. În plus, niciun stat membru al Alianței nu a fost băgat cu forța în NATO – toate au ales să se alăture Alianței, iar cele ex-sovietice și ex-comuniste au făcut-o tocmai pentru că aveau experiența istorică a agresiunii și tendințelor hegemonice ale Rusiei. Această „tradiție” imperială este continuată și în prezent de Rusia, care a declanșat un nou război pentru că refuză să recunoască dreptul la auto-determinare al unei alte țări, pe care o vede ca parte a imperiului său.

Tags: Ucraina , Rusia , Sputnik , fake news , dezinformare , Criza din Ucraina , România , Război în Ucraina
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
Alte articole
Cum a devenit 9 mai o zi a solidarizării cu Ucraina, dintr-o sărbătoare a puterii Rusiei și URSS

Cum a devenit 9 mai o zi a solidarizării cu Ucraina, dintr-o sărbătoare a puterii Rusiei și URSS

În afara Rusiei, în țări ex-sovietice și ex-comuniste, trimișii și simpatizanții Moscovei au încercat să marcheze Ziua Victoriei, dar, în cele mai cazuri, acțiunile lor au fost puse în umbră de manifestări de protest față de acțiunile Rusiei și de solidaritate cu Ucraina. Corespondenții Veridica în țări ex-sovietice și ex-comuniste au luat pulsul zilei de 9 mai.

Serbia și Rusia – un parteneriat pentru viitor, sau o relicvă muribundă din trecut?

Serbia și Rusia – un parteneriat pentru viitor, sau o relicvă muribundă din trecut?

Serbia este, de ani de zile, cel mai apropiat aliat al Rusiei din Balcani. Moscova se folosește de această relație pentru a proiecta o imagine de putere și relevanță pe scena internațională. Belgradul, pe de altă parte, adoptă o postură pro-rusă pentru a arăta că există o alternativă la un Occident care i-a rănit orgoliul în timpul războiului din Kosovo, dar și din motive mai pragmatice, cum ar fi susținerea din partea Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU precum și dependența sa de gazele rusești. Interesele reale ale Serbiei rămân însă îndreptate către UE, iar războiul din Ucraina poate aduce o schimbare în relația, deși una lentă, în relația sa cu Rusia.

Presa independentă rusă, despre cum ascunde Moscova militarii pe care îi pierde în Ucraina și rușii care se opun războiului

Presa independentă rusă, despre cum ascunde Moscova militarii pe care îi pierde în Ucraina și rușii care se opun războiului

Presa rusă independentă continuă să relateze despre războiul din Ucraina și impactul acestuia asupra oamenilor din Rusia, despre militarii ruși dispăruți în timpul invaziei și familiile lor care-i caută, despre tinerii care sunt forțați să accepte contractele militare pentru a fi trimiși la război, sau despre cetățenii ruși care protestează împotriva agresiunii, chiar dacă-și riscă libertatea și viața.

Veridica

08 Mar 2022

Actualizat la: 08 Mar 2022 18:57:01
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 13 min
Presa rusă independentă, despre cei care au ucis civili ucraieni la Dnipro și cum se folosește regimul Putin de frică
Presa rusă independentă, despre cei care au ucis civili ucraieni la Dnipro și cum se folosește regimul Putin de frică

„În Rusia, jurnaliștii nu pun întrebări” i-a spus unei jurnaliste un ofițer suspectat că ar fi fost implicat în bombardarea unui bloc de locuințe din orașul ucrainean Dnipro. Presa rusă independentă mai scrie și cum eforturile Kremlinului de a mări efectivele armatei par supuse eșecului, dar și despre felul în care regimul Putin încearcă să îi țină sub control pe ruși și să se impună în plan internațional prin frică.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
23 Jan 2023
Georgia riscă să își compromită relațiile cu Occidentul și să revină în orbita Rusiei dacă fostul președinte, Miheil Saakașvili, moare în detenție
Georgia riscă să își compromită relațiile cu Occidentul și să revină în orbita Rusiei dacă fostul președinte, Miheil Saakașvili, moare în detenție

Pe parcursul ultimului an, starea de sănătate a fostului președinte al Georgiei, Miheil Saakașvili, care execută o sentință de șase ani de închisoare, a fost un subiect important al dezbaterilor politice atât în interiorul, cât și în afara Georgiei. Opoziția și avocații lui Saakașvili spun că acesta ar trebui transferat la o clinică europeană unde să fie tratat pentru afecțiuni psihice, degradarea personalității și depresie profundă. Guvernul susține că fostul președinte ar simula. În sfârșit, dinspre Bruxelles vin semnale că dacă Miheil Saakașvili moare în detenție, viitorul european al Georgiei ar putea fi amenințat.

Diana Şanava
Diana Şanava
20 Jan 2023
Presa rusă independentă despre masacrul de la Makeevka, rusificarea copiilor ucraineni deportați și noua cursă a înarmărilor
Presa rusă independentă despre masacrul de la Makeevka, rusificarea copiilor ucraineni deportați și noua cursă a înarmărilor

Autoritățile ruse au recunoscut pentru prima oară pierderi masive provocate de un atac ucrainean, iar schimbarea tacticii de comunicare pare să fi fost făcută pentru a preveni un scandal, scrie presa rusă independentă. Tot aceasta relatează despre rusificarea copiilor ucraineni deportați în Rusia și despre cursa înarmărilor declanșată de invadarea Ucrainei.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
13 Jan 2023
Filiera estoniană: în timp ce încearcă să ajungă în Europa, mii de refugiați ucraineni se văd nevoiți să se îndrepte către est, pentru a evita luptele
Filiera estoniană: în timp ce încearcă să ajungă în Europa, mii de refugiați ucraineni se văd nevoiți să se îndrepte către est, pentru a evita luptele

Orașul estonian Narva este legat de Ivangorod în Rusia de Podul Prieteniei, un nume care poate părea ironic acum, când mulți refugiați ucraineni trec podul în drumul lor către Europa. Ei se văd nevoiți să se îndrepte către est, apoi către nord, deoarece luptele din Ucraina le blochează ruta către vest. O rețea de voluntari ruși și estonieni îi ajută pe acești refugiați. În timp ce o parte din ei își continuă drumul către alte țări europene, mulți au ales să rămână în mica țară baltică, unde autoritățile încep să se simtă depășite.

Olesja Lagashina
Olesja Lagashina
12 Jan 2023