FAKE NEWS: România, obligată să reia turul doi al prezidențialelor

FAKE NEWS: România, obligată să reia turul doi al prezidențialelor
© EPA-EFE/BOGDAN CRISTEL   |   Călin Georgescu la Curtea de Apel, București, 30 decembrie 2024

Un tribunal de arbitraj din Canada obligă România să reia turul doi al alegerilor prezidențiale, potrivit televiziunii „de casă” a lui Călin Georgescu.

ȘTIRE: Avocata lui Călin Georgescu a anunțat, miercuri, în exclusivitate la Realitatea PLUS, faptul că, printr-o decizie venită de la Comisia de Arbitraj, România este obligată să reia turul doi al alegerilor prezidențiale.

Guvernul României este obligat să reia „de îndată și fără discuție” turul 2 al alegerilor prezidențiale, a anunțat avocata lui Georgescu.

„Un cetățean român, rezident în Canada, a aplicat în procedura arbitrajului internațional, a beneficiat de o hotărâre judecătorească care poartă apostila definitivă și executorie în baza căreia Guvernul României este obligat să reia de îndată și fără discuție turul 2 al alegerilor prezidențiale”, a spus avocata, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS.

Potrivit Marei Vasii, hotărârea intră sub protecția acordului bilateral încheiat între România și Canada.

„România este obligată să pună în executare de îndată și fără nicio discuție această hotărâre judecătorească”, a arătat avocata, menționând că toată procedura administrativă este în prezent zero.

„România a arătat că nu-și onorează statutul de stat de drept, judecătorii nu și-au onorat menirea pentru care au fost aleși și pentru care încasează venituri foarte mari. De aceea, în prezent cetățenii străini care dețin autorități de stat vin să ne facă ordine; vin să le dea românilor demnitatea”, a mai spus Maria Vasii.

NARAȚIUNE: România este obligată să reia turul 2 al alegerilor prezidențiale, printr-o decizie a unui tribunal canadian.

OBIECTIVE: Promovarea discursului extremist, suveranist și naționalist, scăderea încrederii în autoritățile statului, provocarea şi amplificarea de tensiuni sociale.

Acordul româno-canadian nu legiferează deciziile CCR

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: „Hotărârea judecătorească definitivă, executorie, emisă la nivel internațional” invocată de apărătoarea fostului candidat la prezidențiale, Călin Georgescu, este de fapt un demers juridic care sub nici o formă nu poate răsturna decizia Curții Constituționale a României.Trecând peste faptul că „omite” să prezinte detalii legate de numele cetățeanului român care a inițiat demersul sau al tribunalului care a luat respectiva decizie, remarcăm lipsa flagrantă a cunoștințelor de drept internațional ale avocatei lui Călin Georgescu, mai ales atunci când invocă legea 356/2009, cea prin care a fost ratificat Acordul dintre România şi Canada pentru promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor. Contrar afirmațiilor Mariei Vasii, indiferent sub ce formă se prezintă decizia despre care vorbește, ea nu poate intra sub incidența respectivului acord, deoarece nu privește un litigiu legat de vreo investiție făcută în România sau Canada de cetățeni ai celor două state. În realitate, arbitrajul rezolvă litigiile dintre persoane fizice sau juridice ce decurg sau au legătură cu derularea unui contract între cele două părți, și doar dacă anterior părțile au convenit ca eventualele neînțelegeri să fie rezolvate în acest mod. Mai mult, art. 13, alin. 4 al Acordului invocat prevede că, în caz de litigiu, arbitrajul se va face la Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiții (ICSID), instituția care a dat câștig de cauză României în procesul cu compania canadiană Gabriel Resources privind exploatarea minieră de la Roșia Montană, cu sediul în capitala SUA, Washington DC, sau se va supune regulilor de arbitraj ale Comisiei Naţiunilor Unite pentru Drept Comercial Internaţional (UNCITRAL), organizație cu sediul tot în SUA, în New York. Este, deci, mai mult decât evident că o speță precum anularea alegerilor nu poate ajunge la o astfel de instanță, fără să luăm în considerare cât ar dura judecarea unui astfel de proces. Chiar și dacă, prin absurd, ar exista o asemenea decizie a unui tribunal de arbitraj din Canada, ea nu va fi o hotărâre „judecătorească”, ci una „arbitrală”, potrivit terminologiei juridice, fără a avea însă puterea de a schimba o decizie a Curții Constituționale.

Însă cel mai bun argument că informația prezentată de Maria Vasii e falsă este chiar intervenția lui Călin Georgescu, care s-a delimitat, mascat, de anunțul făcut de avocata sa. Într-o postare pe Facebook, în limbajul alambicat și aproape fără sens cu care ne-a obișnuit, acesta a scris că „declarația doamnei avocat Maria Vasii a reprezentat o interpretare pozitivă și menită să ne transmită o acțiune de încredere în propriile forțe ale cetățenilor români din diaspora și nu numai. Acțiunea la care doamna avocat a făcut referire este una raportată la demersul unui bun român din diaspora care a considerat că este absolut justificat să-și caute dreptatea într-o instanță internațională, considerându-se dezamăgit de lipsa de verticalitate a instanțelor românești”.

Avocata lui Călin Georgescu, trecut controversat

CONTEXT: Tehnica diseminării informațiilor false în spațiul media românesc, împrumutată de la propaganda rusă, a cunoscut o puternică ascensiune în ultima vreme, mai ales în contextul campaniei electorale din toamna anului trecut, devenind și mai evidentă odată cu anularea alegerilor prezidențiale, din cauza interferențelor rusești și nerespectării legislației electorale de către fostul candidat pro-rus cu discurs legionar, Călin Georgescu. Extremiștii români apropiați de fostul candidat și autointitulați suveraniști, acuză actuala putere și pe fostul președinte Iohannis de instaurarea unei dictaturi și anularea „libertății poporului român”, în timp ce forțează atât în plan intern cât și internațional reluarea turului doi al scrutinului prezidențial.

Potrivit presei, Maria Vasii, cea care îl reprezintă pe fostul candidat cu discurs pro-rus și legionar la CEDO, a apărat în instanță, în trecut, mai mulți politicieni și oameni de afaceri români controversați, precum Gigi Becali și Cristi Borcea, dar i-a reprezentat în fața judecătorilor și pe Liviu Dragnea și Dan Voiculescu. Din portofoliul său nu lipsesc însă, și alte personaje controversate, precum fostul polițist Cristian Cioacă, acuzat de uciderea soției sale Elodia Ghinescu, dar și Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, înaltul prelat ortodox filorus, recent sancționat de Biserica Ortodoxă pentru că i-a numit pe Călin Georgescu „trimisul lui Dumnezeu” și pe Vladimir Putin „un om al împăcării și un constructor de biserici”.

Nu este prima oară când avocata Maria Vasii face afirmaţii publice controversate legate de desfășurarea alegerilor prezidențiale. În 2017, la fel ca și acum, fără să pronunțe vreun nume sau să aducă vreo probă, ea susținea că „un domn judecător a murit în condiții suspecte, pentru că ar fi deținut niște informații legate de desfășurarea alegerilor prezidențiale din 2009”. Anterior, prezentă la o emisiune TV, Vasii a susținut că a fost blestemată de episcopul Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, după ce l-a apărat în instanță pe Daniel Petru Corogeanu, fostul preot de la Mănăstirea Tanacu, condamnat la șapte ani de închisoare pentru moartea unei măicuțe pe care a ținut-o legată pe o cruce, timp de trei zile, în cadrul unui ritual de exorcizare.

La sfârșitul săptămânii trecute, Maria Vasii lansa public un alt fals grosolan, în care pretindea că procurori din SUA desfășoară o anchetă în România, legată de anularea scrutinului prezidențial, uitând cu desăvârșire de jurisdicții și aceleași prevederi ale dreptului internațional.

Realitatea TV, post de televiziune ce îi face o campanie agresivă lui Călin Georgescu s-a remarcat de-a lungul timpului prin lansarea mai multor dezinformări și știri false, fiind amendată în dese rânduri de Consiliul Național al Audiovizualului pentru încălcări flagrante ale legislației, homofobie sau discriminare. Recent, CNA a sancționat de patru ori într-o singură ședință postul patronat de un fost condamnat penal, pentru prezentarea de știri false, atac la persoană și limbaj licențios.

Timp citire: 6 min