Succesul referendumului privind integrarea europeană a Republicii Moldova „poate duce la pierderea valorilor familiei tradiționale” potrivit unei narațiuni false promovate de partidul fugarului Ilan Șor.
ȘTIRE: Oamenii deseori nu înțeleg pericolul pe care îl reprezintă referendumul ce urmează. Sandu spune că va fi vorba despre aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. În realitate, este vorba despre permiterea modificării Constituției în conformitate cu legislația UE. Iar acest lucru poate duce la pierderea valorilor familiei tradiționale și la alte consecințe controversate.
[...]Prin referendum se urmărește să fie creat un precedent ca să fie modificată Constituția, așa cum doresc cei din PAS. Să ne imaginăm că mâine-poimâine vor schimba Constituția nu prin referendum, dar în Parlament. Haideți să includem în Constituție că nu va mai exista termenul de mamă și tată, bunică și bunic, dar părintele 1 și părintele 2. Cine ne garantează că prin Constituție nu ne vor obliga să mergem la paradele gay?
NARAȚIUNI: 1. Integrarea R. Moldova în UE ar putea duce la „pierderea valorilor familiei tradiționale”. 2. Referendumul privind integrarea în UE poate deschide calea pentru simplificarea procedurilor de revizuire a Constituției.
OBIECTIV: Să asocieze integrarea europeană a Republicii Moldova cu subiecte sensibile și decizii care au susținerea unei părți înguste a populației (în cazul de față eventuala acordare a unor drepturi suplimentare minorităților sexuale) pentru a debusola și reduce numărul adepților integrării europene. Să decredibilizeze referendumul privind integrarea în UE pentru a provoca absenteismul și votul împotrivă.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Referendumul din octombrie are ca temă integrarea europeană a Republicii Moldova, nu comunitatea LGBT sau drepturile acesteia.
De altfel UE nu are o agendă pro-LGBT ci pro-respectarea drepturilor omului și a drepturilor minorităților, inclusiv minoritățile sexuale.
Au existat condiționalități legate de asigurarea drepturilor minorităților, inclusiv celor sexuale, pe care Republica Moldova le-a îndeplinit încă în 2012. Anterior Veridica a demontat mai multe falsuri la această temă, inclusiv că UE condiționează aderarea Republicii Moldova de legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex, că agenda LGBT a devenit obligatorie pentru Moldova, sau că autoritățile moldovene au închis un post de televiziune pentru că promova „valorile tradiționale”.
În ceea ce privește modificarea Constituției în conformitate cu legislația UE, trebuie precizat că aceasta prevede și în prezent că „intrarea în vigoare a unui tratat internaţional conținând dispoziţii contrare Constituţiei va trebui precedată de o revizuire a acesteia” (art 8 punct 2).
Afirmația că după referendum s-ar putea simplifica procedura de modificare a Constituției prin Parlament este de asemenea un non-sens, în condițiile în care la referendum nu este pus în discuție subiectul procedurii de amendare a legii supreme. În plus, și în prezent Constituția, cu unele excepții, este modificată de Parlament cu votul a două treimi din deputați (art. 141-143)
CONTEXT/ETOS LOCAL: La 20 octombrie, în Republica Moldova se va desfășura referendumul privind modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Va avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, fiind inițiat de președintele în exercițiu Maia Sandu, care aspiră la un nou mandat.
Referendumul este organizat în condițiile în care Republica Moldova a înregistrat succese importante pe parcursul său european, reușind în doi ani, împreună cu Ucraina - din martie 2022 să treacă toate etapele de la depunerea cererii de aderare la cea de începere a negocierilor.
Anumite forțe politice, în special cele controlate de oligarhul fugar Ilan Șor, stabilit la Moscova, susținute și de minoritățile etnice, în special găgăuzii, care formează o autonomie în sudul țării, se opun integrării europene.
Cu o societatea destul de conservatoare, în care Biserica se bucură de cea mai mare credibilitate și în care un număr mare de cetățeni se orientează spre integrarea euroasiatică, subiectul LGBT este unul destul de sensibil în Republica Moldova.
Subiecte legate de comunitatea LGBT sunt folosite de ani de zile și de propaganda rusă (sau de ultraconservatori influențați de aceasta sau cu idei similare, în special reprezentanți ai Mitropoliei Moldovei, subordonate Patriarhiei Ruse) în încercările acesteia de a decredibiliza Uniunea Europeană și guvernările pro-europene de la Chișinău. Astfel, UE este prezentată ca „Gayropa”, un spațiu în antiteză cu cel al valorilor tradiționale, creștinești, pe care Rusia le-ar reprezenta; se trasează o falsă echivalență între homosexualitate și pedofilie pentru a convinge publicul că se caută legalizarea pedofiliei; se induce ideea unei „agende LGBT” pe care UE ar încerca să o impună; în sfârșit, se încearcă identificarea drepturilor omului, care reprezintă o valoare fundamentală a comunității europene, cu promovarea și încurajarea relațiilor sexuale „netradiționale".
Verifică sursele: