Fostul ministru ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a primit cetăţenia americană, la fel ca şi alţi lideri de la Kiev, susţine bloggerul filorus Dan Diaconu.
Liderii nepatrioţi ai Ucrainei, apud propaganda rusă din România
ȘTIRE: „Îl mai cunoașteți pe acest cetățean? Numele său este Alexei Reznikov, fost Ministru al Apărării Ucrainei și pion esențial în sistemul de corupție de la Kiev. Individul a furat atât de mult încât l-a deranjat inclusiv pe Piticul Porno care, pentru a-l convinge să plece, a dat drumul unor dosare de corupție(trei la număr). Doar din acele trei dosare rezulta un profit pentru Reznikov de aproximativ 10 milioane $. Doar că acelea sunt mărunțișuri. Reznikov a făcut bani serioși din tranzacționarea armelor, împărțindu-i cu Zelenskyi. Acesta este motivul pentru care Zelenskyi nu l-a putut elimina decât pe „cale amiabilă”.
Poate vă interesează ce s-a întâmplat între timp: o nimica toată, Reznikov este acum cetățean american. Se știe că întreaga conducere a Ucrainei are, pe șest, cetățenia americană. Doar că Reznikov a fost ceva mai deștept, vaporizându-se cu o grămadă de bani. Iar acum trăiește o viață pe picior mare „la oficial”. Că așa e în sportul ăsta de-a războiul: fraierii pe front, profitorii la recepții.”
NARAȚIUNE: Oleksei Reznikov, fost ministru al apărării în Ucraina, a primit cetăţenia americană, fiind cel mai recent caz dintr-un lung şir de lideri corupţi de la Kiev, cu dublă cetăţenie.
CONTEXT: Încă de la declanşarea conflictului ruso-ucrainean, odată cu invadarea Crimeii în 2014, propaganda rusă a început să răspândească periodic dezinformări legate de oficialii ucraineni, fie ei politicieni sau militari, în scopul de a-şi justifica agresiunea, care nu ar urmări decât instaurarea la Kiev a unui regim politic în beneficiul populaţiei. De-a lungul timpului, Moscova a lansat mai multe naraţiuni false legate de faptul că diverşi lideri ucraineni, inclusiv preşedintele Zelenski, ar fi primit cetățenia altor țări, urmărind pe de o parte discreditarea guvernului și armatei ucrainene, care nu ar crede în victoria Ucrainei și se pregătesc să fugă în străinătate, iar pe de alta, demoralizarea populaţiei, şi aşa confruntată cu probleme deosebit de grave, cauzate de război.
Dan Diaconu, cel care a introdus naraţiunea în spaţiul informaţional românesc, se recomandă analist economic. În realitate, el este un blogger filorus, al cărui site este un conglomerat de teorii ale conspirației, fake-news-uri și dezinformări legate de majoritatea temelor în actualitate (pandemie, vaccin anti-COVID, schimbări climatice, conflictul Israel – Hamas, etc.), precum și articole în care Rusia este considerată un stat model și agresiunea sa asupra Ucrainei apreciată. În plus, Diaconu ține pe Telegram un fel de jurnal de front, în care își informează urmăritorii despre victoriile armatei ruse, lăudând excesiv reușitele acesteia pe câmpul de luptă. Mai mult, atunci când anunță cucerirea și distrugerea din temelii a unei noi localități ucrainene, vorbește despre „eliberarea” acesteia. De-a lungul timpului, Diaconu a promovat mai multe naraţiuni false şi dezinformări pe această temă, precum cele în care afirma că parteneriatele economice cu SUA duc la faliment, în timp ce înţelegerile comerciale cu Rusia asigură prosperitate, sau că Ucraina își vinde solul extrem de fertil Occidentului. De curând, preluând o altă naraţiune falsă originară din Rusia, Dan Diaconu afirma că SBU, serviciul secret ucrainean este implicat în tentativa de asasinat a premierului slovac Robert Fico.
OBIECTIV: Amplificarea sentimentelor antiucrainene și filoruse, promovarea discursului antioccidental, provocarea şi amplificarea de tensiuni sociale.
Constituţia Ucrainei nu permite dubla cetăţenie
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Ştirea potrivit căreia Oleksei Reznikov ar fi dobândit cetăţenia americană a apărut iniţial în spaţiul mediatic rusesc, unde se afirma că anunţul a fost făcut de fostul ministru însuşi pe reţelele sociale şi că, în același timp, informaţia ar fi fost confirmată de postul american de televiziune CNN. O simplă verificare a conturilor lui Reznikov arată însă, că ultimele sale activităţi în social media au avut loc în septembrie 2023, cu puţin timp înainte de schimbarea din funcţia de ministru al apărării. De asemenea, consultarea site-ului CNN, arată că ultima ştire despre Reznikov a apărut la televiziunea americană tot în aceeaşi perioadă, fiind legată de demiterea sa din executivul de la Kiev.
În ceea ce priveşte acuzaţiile de corupţie la adresa lui Oleksei Reznikov, acestea sunt simple speculaţii, aliniate mesajelor propagandistice ruseşti, care susţin că întreaga clasă politică de la Kiev este una profund coruptă. Într-adevăr, mass-media a legat demiterea fostului ministru de scandalurile de corupţie care au vizat Ministerul ucrainean al Apărării, dar în ciuda zvonurilor, până la această oră, procurorii anticorupţie ucraineni nu au formulat nici o acuzaţie oficială la adresa sa. În realitate, Reznikov locuieşte în continuare în Kiev, iar începând cu luna ianuarie, şi-a redobândit dreptul de a practica avocatura, drept pe care şi-l autosuspendase în martie 2020, odată cu intrarea sa în guvern, în funcţia de ministru al Reintegrării Teritoriilor Temporar Ocupate, cu rang de vicepremier. Mai mult, din aprilie el a devenit director al Programelor de Securitate și Apărare la Institutul Ucrainean pentru Viitor.
Naraţiunea obţinerii de către mai mulţi înalţi oficiali de la Kiev a unei alte cetăţenii decât cea ucraineană devine în mod evident falsă și dacă ne raportăm la Constituţia Ucrainei ce prevede, la articolul 4, că „în Ucraina există cetățenie unică”. Argumentul că Volodimir Zelenski a încercat în câteva rânduri modificarea acestei prevederi legislative este la rândul său unul fals, iniţiativa preşedintelui ucrainean având la bază dorinţa de a răsplăti cetăţenii altor ţări care luptă pentru Ucraina şi nu vor să renunţe la cetăţenia ţării de origine, precum şi de a oferi posibilitatea cetăţenilor străini cu origini ucrainene să-şi revendice, în acest mod, moştenirea culturală naţională, măsura nefiind aplicabilă celor care posedă deja cetăţenie ucraineană.
Verifică sursele: