FAKE NEWS: Parteneriatele economice cu SUA duc la faliment

Un vânzător filipinez vinde banane în vecinătatea summitului și a reuniunilor conexe ale Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) din Manila, Filipine, 12 noiembrie 2017.
© EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG   |   Un vânzător filipinez vinde banane în vecinătatea summitului și a reuniunilor conexe ale Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) din Manila, Filipine, 12 noiembrie 2017.

Susține jurnalismul independent

Comerţul cu SUA dăunează economiei, în timp ce înţelegerile comerciale cu Rusia asigură prosperitate, afirmă bloggerul Dan Diaconu, promotor al unor teorii ale conspirației.

Deşi nu cultivă banane, Rusia este expertă în producţia de echipamente în domeniu

ȘTIRE: „Ecuadorul produce banane. Multe banane. Iar pentru asta are nevoie de diverse echipamente agricole. Până acum, toată linia  era formată din echipamente rusești. O să înțelegeți mai bine și de ce. Acele echipamente au rămas însă în urmă, fiind foarte vechi, deci uzate moral. Dar își făceau treaba. Pentru a-și optimiza producția, Ecuadorul a decis să achiziționeze noi echipamente. Rușii au venit prompt cu oferta de schimbare a echipamentelor. Și, la pachet, cu o schemă interesantă de finanțare a acestora. Doar că ecuadorienii au zis pas. Cică s-au săturat de „fierul vechi rusesc”, așa că au achiziționat echipamentele de la ... americani. Frumos, capitalistic, fără corupțe(sic!).

Treaba însă nu s-a terminat aici. Întrucât rușii s-au simțit loviți în amorul propriu de tefeleii ecuadorieni, au făcut o mișcare logică: au căutat pe piața internațională și acum importă bananele din India. Are și logică deoarece India are o grămadă de debite față de ruși, pe care trebuie să le acopere cumva. Bananele deci reprezintă o oportunitate interesantă atât pentru ruși cât și pentru indieni. Șmecheria abia acum o veți înțelege: rușii achiziționau din Ecuador o cantitate imensă de banane, mai precis peste 20% din producția țării. Acum, cu echipamentele avansate din SUA, ecuadorienii au cam rămas cu buza umflată și caută cu disperare piețe pe care să-și vândă imensa cantitate rămasă fără cumpărători.

Morala e una simplă, pe care am tot văzut-o la lucru în ultima vreme: tefeleala costă imens!”

NARAȚIUNE: Parteneriatele economice cu SUA afectează puternic economiile ţărilor, în opoziţie cu înţelegerile comerciale cu Rusia, care asigură prosperitate.  

CONTEXT: Dan Diaconu se recomandă analist  economic și s-a făcut remarcat în 2018, când a afirmat că incendiul din clubul Colectiv din 2015 ar fi fost o „făcătură ocultă” și că președintele țării nu era străin de acest fapt. Scopul acestuia ar fi fost răsturnarea guvernului și instalarea unuia de fațadă cu sarcina de a pune România la dispoziția ocultei mondiale. În prezent, blogul personal al lui Dan Diaconu este un conglomerat de teorii ale conspirației, fake-news-uri și dezinformări legate de majoritatea temelor în actualitate (războiul din Ucraina, pandemie, vaccin anticovid, schimbări climatice, conflictul Israel – Hamas, etc.), precum și articole în care Rusia şi China sunt considerate state model, iar Vladimir Putin şi oamenii apropiați Kremlinului, dar şi liderul autoritar al Chinei, Xi Jinping, sunt citaţi, lăudați şi apreciaţi. În ultima perioadă, Dan Diaconu a lansat o serie de dezinformări cel puţin bizare, precum cea în care explica succesul economic chinezesc printr-o poveste inventată, sau cea în care, pe baza unor informaţii a căror sursă nu o putea identifica, avertiza populaţia asupra unei potenţiale „invazii israeliene” în România.

Blogul lui Dan Diaconu abundă în articole laudative la adresa Rusiei și politicii sale externe, pusă în antiteză directă cu Occidentul imperialist care secătuiește de resurse statele lumii și înrobește popoarele. În conţinutul acestora, Diaconu încearcă să inducă ideea că bunăstarea poate fi obținută și dacă o țară alege un model economic propriu, bazat pe o politică total independentă de cea a diverselor organisme internaționale, mai ales cele în care SUA și statele vest-europene au un cuvânt important de spus. De exemplu, vorbind acum câteva luni despre criza politică din Niger, declanșată de lovitura de stat care a răsturnat regimul ales democratic al țării, şi în care susținătorii noii puteri fluturau pe străzi drapelul Rusiei, el lăuda politica Moscovei în Africa, despre care spunea că „nu are intenţia de a jefui economiile respective, ci de a le atrage într-o alianţă a deţinătorilor de resurse care să scoată preţul corect pe materiile prime.”

OBIECTIV: Argumentarea teoriei conform căreia modelul economico-social occidental este greșit, demonizarea SUA şi a organismelor internaţionale precum UE, NATO, ONU, OMS, etc., creșterea sentimentelor antiamericane, şi prin extensie antioccidentale.

Rusia s-a supărat, de fapt, pentru că Ecuadorul le-a dat americanilor arme sovietice în schimbul unor echipamente militare

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Achiziţia ecuadoriană, coordonată la nivel guvernamental, de echipament agricol american nu a existat, pentru că guvernul de la Quito nu şi-a pus niciodată această problemă, iar în acelaşi timp, oriunde în lumea civilizată, agricultorii decid singuri ce echipamente cumpără şi de la cine. De fapt, în decembrie 2023, Ecuador a încheiat un acord cu Statele Unite prin care partea americană se angaja să furnizeze echipamente de securitate şi armament în valoare de 200 de milioane de dolari, pentru a sprijini lupta autorităţilor împotriva violenței în creștere pe străzi și în închisori, atribuite bandelor de traficanți de droguri. În schimbul ajutorului american, partea ecuadoriană a oferit echipamente militare de provenienţă sovietică, pe care executivul de la Quito le-a numit „deșeuri de metal produse în Ucraina și Rusia”. Ulterior, Washingtonul a declarat că armele primite de la Ecuador vor fi trimise în Ucraina pentru ca forţele armate ale Kievului să le folosească împotriva Rusiei, neprecizând însă cum se va face concret acest lucru.

La începutul lunii, Moscova a reacţionat suspendând a importurile de banane din Ecuador, sub pretextul că Rosselkhoznadzor, autoritatea rusă de reglementare în materie de agricultură, a identificat mai mulţi dăunători în transporturile provenite din această ţară. În acelaşi timp, a condamnat decizia Ecuadorului, afirmând că, în conformitate cu contractul de furnizare a armamentului, partea ecuadoriană nu are dreptul de a-l revinde sau ceda către terţi, fapt contrazis de executivul de la Quito.

Ce nu spune Dan Diaconu, însă, este că exporturile ecuadoriene de banane către Rusia cunoşteau un recul puternic încă din primele luni ale invadării Ucrainei de către forţele Moscovei, din cauza imposibilităţii de transport a mărfii, consecinţă a sancțiunilor economice impuse de comunitatea internaţională. În acelaşi timp, decizia Rusiei de a importa banane din India a fost luată anterior scandalului cu furnizarea armamentului către Ucraina, un prim transport în acest sens fiind finalizat încă de la începutul lunii Ianuarie a acestui an, un al doilea urmând să aibă loc la sfârşitul acestei luni. Mişcarea este, însă, mai degrabă o consecinţă a programului economic indian, prin care guvernul de la New Delhi doreşte ca ţara să devină un jucător important pe piaţa mondială a fructelor, decât a unor datorii pe care India le-ar avea faţă de Rusia. Mai mult, încă de acum aproape un an, Moscova este cea care caută o extindere a acordurilor comerciale cu India, justificate prin nevoia acută de echipamente de fabricaţie industrială și produse legate de sectoarele chimic și farmaceutic, pe care nu le mai poate achiziţiona din piaţa liberă.

De fapt, întreaga poveste expusă în materialul analizat, chiar şi falsă, nu face altceva decât să evidenţieze încă o dată modul în care Rusia alege să îşi trateze partenerii economici, urmărind să îşi atingă scopurile prin şantaj şi negocieri de pe poziţii de forţă.

Verifică sursele:

 • Publicație / Media:
  CANAL TELEGRAM @DANDIACONU
 • Data publicării:
  09/02/2024
 • Public țintă:
  SUVERANIŞTI, NAŢIONALIŞTI, ANTIOCCIDENTALI, ANTIAMERICANI, FILORUŞI
 • Amplificare:
  REȚELE SOCIALE
 • Narațiune cheie:
  Parteneriatele economice cu SUA afectează puternic economiile ţărilor, în opoziţie cu înţelegerile comerciale cu Rusia, care asigură prosperitate.
Cezar Manu
Cezar Manu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Josep Borrell spune că Ucraina va pierde războiul în 3 luni
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Josep Borrell spune că Ucraina va pierde războiul în 3 luni

Șeful diplomației europene a declarat că Rusia va învinge Ucraina în trei luni, scrie presa guvernamentală rusă, care scoate din context și „îmbogățește” o afirmație a lui Josep Borrell.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Feb 2024
FAKE NEWS: Oamenii care refuză implanturi digitale vor fi eliminați
FAKE NEWS: Oamenii care refuză implanturi digitale vor fi eliminați

Oamenii vor suferi modificări biologice radicale, prin fuzionarea cu lumea digitală, iar cei care refuză vor fi eliminați, potrivit unei naraţiuni promovate de un cunoscut site conspiraţionist.

Cezar Manu
Cezar Manu
19 Feb 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: SUA vor suferi o înfrângere strategică în Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: SUA vor suferi o înfrângere strategică în Ucraina

SUA vor suferi o înfrângere strategică în Ucraina, afirmă propaganda pro-Kremlin, în ciuda faptului că Statele Unite nu participă la război.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Feb 2024
Monitor Fake News Nr. 64: Interviul „epocal” al lui Putin, deep-fake și Eurovision
Monitor Fake News Nr. 64: Interviul „epocal” al lui Putin, deep-fake și Eurovision

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
15 Feb 2024