FAKE NEWS: Hidroelectrica, la fel ca și alte avuții ale românilor, va fi luată de străini

FAKE NEWS: Hidroelectrica, la fel ca și alte avuții ale românilor, va fi luată de străini
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Politicianul român de extremă dreaptă Diana Sosoacă gesticulează în timp ce ține un discurs în timpul unui protest împotriva politicilor energetice ale guvernului în Piața Universității din București, România, 02 octombrie 2022.

Cea mai valoroasă companie românească cu capital de stat, Hidroelectrica, le va fi vândută străinilor, la Bursa de la Londra, potrivit unei narațiuni false promovate de controversata senatoare Diana Șoșoacă. În realitate, compania va fi listată doar la Bursa de Valori din București, iar la vânzare va fi scos doar procentul de 19,94% deținut de Fondul Proprietatea.

ȘTIRE: „Fondul Proprietatea nu mai este al românilor. Fondul Proprietatea este deținut de o bancă din Statele Unite ale Americii, vreo 10-12%, Bank of New York Mellon, ceva de genul ăsta de fondul de pensii private NN, de fondul de pensii private Allianz-Țiriac, de nu știu ce investitori din străinătate, are și Ministerul Finanțelor Publice vreo 6%, dar, atenție, președintele Fondului Proprietatea a fost fostul ambasador al Statelor Unite în România, Mark Gitenstein. Opt ani, trei mandate! A renunțat la mandatul lui din 2020 sau 2021, și-a dat demisia pentru că între timp a fost numit ambasadorul Statelor Unite la UE. Și mai mult decât atât, [...], este cel care a pus-o pe Kovesi la DNA. Fondul Proprietatea a trecut în proprietatea străinilor, pentru că, spun ziarele, Băsescu trebuia să-și plătească datoria către Gitenstein, iar Gitenstein a devenit președintele Fondului Proprietatea. [...] În acest moment Hidroelectrica urmează să fie cotată la bursa din România, iar comitetul acționarilor a solicitat și a spus că va trece peste tot ceea ce spune conducerea României, că doar sunt sclavi, și o vor cota și la bursa de la Londra. Deci Hidroelectrica nu va mai fi românească. Momentul când cei 20% de la Fondul Proprietatea vor fi cotate la Londra și la București, pe București, mă rog, hai, abureală... Da' când ajungi la Londra mie îmi este foarte clar că cineva foarte bine pregătit, presupun că tot ceva în legătură cu Statele Unite, va ajunge proprietarul celor 20%. (Lazarus: Rothschild!) Rothschild, evident! Ideea este în felul următor: printr-un procedeu juridic, prin care inclusiv Petromu' a fost preluat de către străini, pentru că nu s-au vândut acțiunile majoritare. Există un procedeu care se numește majorare de capital. În momentul în care faci majorare de capital, în momentul acela, printr-un procedeu foarte interesant juridic, ajungi să deții cele mai multe acțiuni și ajungi din acționar minoritar, acționar majoritar. Așa au ajuns majoritari majoritatea celor care au cumpărat industria României.” (Diana Iovanovici Șoșoacă, la Luis Lazarus-Zeus TV, de la min. 44:25)

NARAȚIUNE: Occidentul forțează România să renunțe la resursele sale.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Într-un dialog live pe facebook între Luis Lazarus, ziarist mai celebru pentru amenzile primite de-a lungul carierei de la CNA decât pentru jurnalismul practicat, și senatoarea Diana Iovanovici Șoșoacă s-a vehiculat, printre multe alte neadevăruri, și informația că Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie românească cu capital de stat, evaluată la aproximativ 25 de miliarde de lei, va fi vândută pe piețele internaționale. Informația a fost strecurată subtil la începutul dialogului de către Lazarus și dezvoltată ulterior de Diana Șoșoacă.

Declarată personalitatea politică a anului 2021 de către sputnik.md, senatoarea Diana Iovanovici Șoșoacă s-a făcut remarcată de-a lungul timpului prin diferite scandaluri în care a fost implicată, dar și prin promovarea unor teze, narațiuni false și dezinformări foarte similare cu cele lansate din Rusia. Vizibilă inițial prin participarea la protestele față de așa-numita „dictatură medicală”, ale căror figuri centrale erau apropiate de ambasada Federației Ruse la București, Diana Șoșoacă a răspândit unele dezinformări și fake news cu privire la coronavirus și vaccinul anti-Covid (vezi, de pildă, narațiunea demontată de Veridica potrivit căreia vaccinul ar provoca sterilitate pe trei generații), și a făcut eforturi pentru a combate campania de vaccinare. A promovat, totodată, teze suveraniste și anti-UE (inclusiv negarea existenței războiului din Ucraina) care, de asemenea, au apărut de-a lungul timpului în numeroase dezinformări și narațiuni false originare din Rusia.

În narațiunea privitoare la Hidroelectrica, se vehiculează și numele Rotschild. Această familie este de generații ținta unor teorii ale conspirației care, în esență, sunt anti-semite; cel mai recent, s-a vorbit despre Rotschild în contextul războiului din Ucraina: o teorie a conspirației, promovată și în România de Cozmin Gușă, spune că Rotschild ar fi cumpărat întreaga datorie a Ucrainei; teza privind intenția grupului Rotschild de a pune mâna pe avuțiile României și ale românilor este una similară.  

OBIECTIV: Subminarea încrederii populației în autorități și întreaga clasă politică, precum și promovarea discursului de tip suveranist, antioccidental.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În stilul caracteristic, senatoarea Șoșoacă prezintă trunchiat informații reale, pentru a denatura imaginea de ansamblu. Într-adevăr The Bank of New York Mellon deține în acest moment acțiuni la Fondul Proprietatea, dar doar 14,20% din acțiuni. Procentul deținut este în scădere față de începutul anului când BNY Mellon deținea 16,63% din acțiuni. În 2018, de exemplu, aceeași instituție financiară deținea 28,90% din acțiunile fondului. Este adevărat și că cele două fonduri de pensii private invocate (NN și Allianz-Țiriac), sunt acționare ale fondului, dar asta doar pentru că au cumpărat acțiuni din piața liberă. Scopul oricărui fond de pensii este acela de a face profit, în interes propriu și al deponenților; nu vedem cum ar fi putut statul român împiedica achiziția acțiunilor respective de către orice investitor la bursă într-o piață liberă.

Afirmația „Fondul Proprietatea nu mai este al românilor” este caducă din start, fondul respectiv nefiind niciodată al românilor, ci doar al românilor care dețin acțiuni la acest fond. Dar, chiar și așa, în prezent, structura acționariatului FP se prezintă astfel: 72, 47%  - Acţionari instituționali români + Persoane fizice române + Ministerul Finanțelor Publice + Acțiuni proprii FP și 27,53% - BNY Mellon + Acţionari instituționali străini + Persoane fizice nerezidente. În ceea ce privește președinția Fondului Proprietatea și fostul ambasador american Mark Gitenstein, Diana Șoșoacă se folosește de un alt adevăr trunchiat, acela că, într-adevăr, diplomatul american a făcut parte din Comitetul Reprezentanților Fondului Proprietatea, dar nu a deținut vreodată funcția de președinte, așa cum sugera acum un an de zile și publicația antisemită Incorect Politic. Restul informațiilor sunt doar narațiuni preluate din presa vremurilor când președinte al României era Traian Băsescu, iar Laura Codruța Kovesi era procurorul șef al DNA, condimentate cu speculații personale.

Același tip de discurs (frânturi de adevăr și prognoze extrem de subiective) este folosit și când doamna senator aduce în discuție Hidroelectrica S.A. „Hidroelectrica nu va mai fi românească” este verdictul dat de senatoarea poporului, imediat după ce anunță că „comitetul acționarilor a solicitat și a spus că va trece peste tot ceea ce spune conducerea României, că doar sunt sclavi, și o vor cota și la bursa de la Londra.” Nu știm exact la ce se referă când spune comitetul acționarilor, dar știm că Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) Hidroelectrica are doar doi membri: statul român prin Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea. Astfel, în hotărârea AGA nr. 3/31.03.2022 nu a fost aprobată decât declanșarea admiterii la tranzacționare a acțiunilor deținute de FP pe Bursa de Valori București. Nici în acest document, nici în celelalte emise ulterior nu se solicită listarea la Bursa din Londra. De dragul analizei, vom merge mai departe însă pe firul narativ al doamnei Șoșoacă și vom presupune că, odată listate pe Bursa din Londra, cele 19,94% acțiuni vor fi toate cumpărate de Rothschild. Făcând o paranteză, nu vedem nici un motiv ca acest fapt să nu se întâmple încă de la listarea companiei la București sau ca prin listarea la București să nu se vândă nici măcar o acțiune și să ajungă toate de vânzare la Londra. Dar o să dăm credit de această dată unui demnitar al statului român. În continuare, doamna senator de Iași ne spune că va avea loc o majorare de capital, pentru ca respectivul proprietar de acțiuni să ajungă majoritar. Ce nu spune doamna senator este că majorarea de capital poate fi făcută numai după schimbarea actului constitutiv al societății. Procedeu la fel de interesant juridic, modificarea actului constitutiv nu se poate face însă decât pe baza unei hotărâri AGA, adunare în care statul român va avea în continuare un vot de 80,06%. Este adevărat că voci din conducerea Fondului Proprietatea au sugerat o listare duală a acțiunilor, dar statul român a solicitat listarea acțiunilor doar pe Bursa de Valori București. În concluzie, scoaterea la vânzare a celor aproape 20 de procente din acțiunile Hidroelectrica este un angajament luat de guvernul României prin PNRR, parte a capitolului R3: Îmbunătățirea guvernanței corporative a companiilor de stat din sector, și în nici un caz un plan malefic de înstrăinare a resurselor țării.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Reprezentanţii Fondului Proprietatea spun că băncile cu care au purtat discuţii legate despre listarea Hidroelectrica au concluzionat că listarea pachetului de 20% a fondului este dificil de realizat doar la BVB şi că listarea ar trebui să aibă loc și pe London Stock Exchange.

Timp citire: 7 min