
Guvernarea de la Chișinău și-a legat soarta de Ucraina, potrivit unei narațiuni false publicate în Republica Moldova. Articolul reia și câteva narațiuni ale propagandei ruse.
ȘTIRE: Politicianul și jurnalistul Dmitri Ciubașenco consideră că actualul regim de la Chișinău devine din ce în ce tot mai pro-ucrainean, ajungând ca un frate siamez al regimului Zelenski
„Diferiți politicieni moldoveni erau acuzați că se culcau și se culcă sub ruși, sub români, americani, europeni. Sandu a mers mai departe – s-a îngropat până deasupra capului în tranșeea ucraineană. Regimul Sandu și-a legat strâns soarta de regimul Zelenski, au devenit frați siamezi”, scrie Ciubașenco.
Jurnalistul accentuează că presa occidentală scrie că Ucraina nu poate învinge în război. „Vestul va obliga Kievul să facă pace și va trebui să se îndoaie și regimul Sandu pentru că este un tot întreg cu autoritățile de la Kiev. Regimul Sandu a pus totul pe victoria Ucrainei. Nu are un plan „B”, consideră expertul.
NARAȚIUNI: 1. Guvernarea de la Chișinău urmărește interesele Kievului în detrimentul celor ale Republicii Moldova. 2. Ucraina pierde susținerea Occidentului, care o va obliga să încheie pace cu Rusia.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova a criticat în repetate rânduri războiul din Ucraina și și-a exprimat sprijinul pentru statul invadat, dar s-a limitat la trimiterea unor loturi nesemnificative de sprijin umanitar și nu s-a alăturat oficial sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei, chiar dacă, se pare, a adoptat tacit mai multe dintre acestea. Relațiile politice dintre Chișinău și Kiev, destul de complicate de-a lungul anilor, s-au îmbunătățit semnificativ după preluarea mandatului de președinte de Maia Sandu, în decembrie 2020, dar mai ales după începerea războiului. Cei doi președinți - Sandu și Zelenski au avut mai multe întrevederi în ultimele 18 luni, inclusiv la Kiev și în Republica Moldova, pe care Zelenski a vizitat-o la 1 iunie, cu ocazia Summit-ului Comunității Politice Europene.
Moscova și propaganda rusă, dar și forțe politice și presa pro-rusă din Republica Moldova, au criticat în mai multe rânduri guvernarea de la Chișinău pentru poziția sa de sprijin a Ucrainei și de condamnare a invaziei ruse.
Au generat comentarii și controverse și declarațiile unor oficiali de la Kiev că Ucraina ar fi gata să ajute Republica Moldova să reglementeze conflictul transnistrean pe cale militară, în condițiile în care în regiunea secesionistă situată de-a lungul granițelor celor două state staționează un mic contingent militar rus și este amplasat un imens depozit de muniții. Propaganda rusă a publicat o serie de articole potrivit cărora Chișinăul și Kievul s-au înțeles deja să atace Transnistria sau Republica Moldova ar fi gata să intre în război ca aliată a Ucrainei, pe care Veridica le-a demontat. Ulterior Kievul a precizat că nu va întreprinde nicio acțiune în Transnistria fără acordul Chișinăului, iar Chișinăul a reiterat că ia în calcul doar soluții pașnice pentru reglementarea conflictului transnistrean.
OBIECTIV: 1. Să alimenteze frica în societate în privința riscului implicării Republicii Moldova în război. 2. Să readucă în prim-plan narațiunile potrivit cărora guvernarea de la Chișinău ar fi controlată din exterior și ar avea politici care sunt în detrimentul intereselor Republicii Moldova. 3. Să inoculeze ideea că Ucraina pierde deja sprijinul Occidentului și că susținerea acesteia este o idee păguboasă pentru Chișinău.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Republica Moldova și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina în condițiile agresiunii ruse la fel ca practic toate statele europene și întreaga lume democrată. Republica Moldova nu oferă ajutor militar Ucrainei, păstrându-și statutul de țară neutră. Faptul că autoritățile de la Chișinău au respins ideea unei intervenții militare ucrainene în regiunea separatistă transnistreană denotă că Republica Moldova își respectă angajamentele de a soluționa conflictul pe cale pașnică și, respectiv, se conduce de propriile interese, dar nu de cele ale Ucrainei, așa cum sugerează articolul. Poziția pe care a adoptat-o Chișinăul în privința războiului din Ucraina a dus la consolidarea relațiilor dintre cele două țări. Politica Republicii Moldova a fost, de altfel, apreciată de Uniunea Europeană, ceea ce iarăși este în interesul Republicii Moldova, care vrea să adere la blocul comunitar. Republica Moldova a reușit în timp record să obțină statutul de țară candidată la aderare și se așteaptă ca până la sfârșitul anului, Bruxelles-ul să dea undă verde pentru începerea negocierilor de aderare. Republica Moldova a beneficiat și de sprijin financiar semnificativ din partea UE, SUA și a unor instituții internaționale, care s-a datorat inclusiv atitudinii autorităților față de războiul din Ucraina.
Faptul că Occidentul va obliga Ucraina să facă pace este o altă narațiune a propagandei ruse, care încearcă astfel să transmită și mesajul că Kievul nu mai are sprijinul Vestului. De fapt, un număr mare de oficialități din UE, NATO, Washingtonul au transmis mesaje clare că Ucraina va decide în privința războiului, iar statele NATO și alți parteneri sunt gata să o ajute atât timp cât va fi necesar. Acest lucru este probat și de faptul că nu există întreruperi în livrarile de armament și muniție – ba chiar calitatea armamentului crește, iar Kievului i-au fost promise inclusiv avioane de luptă F16 – și nici în finanțările care ajută guvernul ucrainean să mențină țara pe linia de plutire din punct de vedere economic.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Guvernarea de la Chișinău și-a anunțat sprijinul pentru Ucraina în războiul de agresiune lansat de Rusia.
Verifică sursele: