Statul român le interzice micilor producători să-și vândă marfa în afara zonei de reședință, potrivit unei narațiuni false promovate de suveraniști.
ȘTIRE: „Cum adică, micii producători nu mai au voie să-și vândă produsele decât în județul de domiciliu și județele limitrofe? Așa ajutați voi micii producători? Păi ăla care produce la munte brânză sau alte lucruri nu mai poate să le aducă la Constanța? Băi Ciolacu, nu vă e rușine cu toate mizeriile pe care le faceți voi românilor? Cu ordinele voastre primite de la marile lanțuri de magazine? Bă nu vă e rușine să vă bateți joc de poporul ăsta? Cum să interzici micilor producători așa ceva? Dragi români, asta e bătaia de joc făcută de Ciolacu, de Grindeanu și de toată șleahta asta pe care o întreținem muncind zi de zi. Muncind zi de zi noi îi intreținem pe golanii ăștia de la Guvern! Cum să interzici micului producător să mai vândă produsele în țară? E strigător la cer. Aici am ajuns, ca mari retaileri din afară să facă legea la noi în țară. Ferească Dumnezeu.”
NARAȚIUNE: Piața de desfacere a micilor producători români de alimente a fost restrânsă doar la județul de reședință, ceea ce va duce, inevitabil, la falimentul acestora.
Restrângerea activității la un anumit areal este o ingerință nepermisă în piața liberă
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Restrângerea pieței de desfacere a unui comerciant, indiferent de natura produselor vândute de acesta, este un act abuziv, ilegal și de neconceput în orice stat democratic din această lume. Narațiunea potrivit căreia micii producători de alimente nu vor mai avea voie să-și vândă marfa decât pe raza județului de domiciliu este doar o minciună, care folosește ca argument (evident, fals!) un fragment dintr-un ordin al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, publicat în Monitorul Oficial în 19 ianuarie 2024, care modifică și completează un ordin anterior, datând din 2008, privind normele de înregistrare sanitar- veterinară a activităților de producție și vânzare a produselor alimentare de origine animală.
Nicăieri în textul Ordinului ANSVSA nr. 6/2024 nu se vorbește de restrângerea ariei de comercializare a produselor respective, ba chiar există numeroase referințe la transportul, depozitarea și comercializarea acestora la distanțe mari de locul de producție. De exemplu, la articolul 2, litera f, alineatul (ii), se specifică în mod cât se poate de clar că termenul de „vânzare directă” nu include activitățile de livrare care se pot desfășura „fără a fi limitate din punctul de vedere al cantităților și al ariei de distribuție”. De asemenea, la articolul 4, alineatul 3, ordinul prevede că producătorii înregistrați pot livra produse primare de origine animală către unități de procesare indiferent de „cantitatea de produse primare livrate și de distanța la care se află unitatea”. Articolul 12, alineatul 5, prevede obligația autorităților sanitar-veterinare dintr-un județ de a informa toate direcțiile din celelalte județe, în cazul în care unui producător i-a fost interzisă vânzarea produselor de origine animală în respectivul județ; faptul că trebuie informate celelalte județe înseamnă, evident, că producătorul are posibilitatea de a-și vinde marfa și acolo.
Paragraful ce face referire la județul de proveniență și la „județele limitrofe” este cel din articolul 17, litera e), în care se redefinește termenul de „furnizare localizată”, ca fiind „furnizarea de produse de origine animală obținute în unitatea de vânzare cu amănuntul către alte unități de vânzare cu amănuntul situate pe teritoriul județului și în orice județ limitrof județului unde funcționează unitatea de vânzare cu amănuntul”. Pe lângă acest termen, actualizarea legislativă redefinește și alți termeni, precum „vânzare cu amănuntul”, „furnizare marginală”, „furnizare restrânsă”, sau „cantități mici”, pentru a ușura comunicarea diferitelor dispoziții ulterioare, în sensul evitării repetării definițiilor acestora ori de câte ori vreun act legislativ sau document administrativ face referire la acești termeni.
Mai mult, articolul 42 al ordinului susține că „Mărfurile comercializate în mod legal în alt stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia sau originare și comercializate în mod legal în statele părți contractante la Acordul privind SEE sunt considerate a fi compatibile cu aceste norme”, adică nu doar că aria de vânzare a produselor alimentare de origine animală nu este restrânsă la județul de reședință al producătorului, dar actul reglementează inclusiv activitatea de export, adică vânzarea în afara țării.
Promotorii narațiunii - un conspiraționist, un deputat cercetat penal și ziariști apropiați Dianei Șoșoacă
CONTEXT: Narațiunea analizată în materialul de față se încadrează în metanarațiunea ce susține că „România este o colonie occidentală”, care și-a pierdut pe deplin suveranitatea și independența. Teza este intens promovată de propaganda rusă și pro-rusă și este o continuare directă a tezelor din perioada Războiului Rece privind Occidentul acaparator și exploatator.
Cel care a lansat narațiunea blocării micilor producători doar în zona de reședință se autodeclară „ziarist independent” și pretinde că promovează „un strop de adevăr într-un ocean de minciună!”. Pagina sa de Facebook a fost creată cu doar puțin peste un an în urmă, pe 30 iulie 2023. În octombrie al aceluiași an a început să posteze scurte clipuri pe TikTok, pe care le preia ulterior și pe canalul propriu de Youtube. Filmele postate de „independent” nu conțin decât minciuni grosolane, narațiuni false și dezinformări din spectrul suveranist, prorus și profund antioccidental. Parte a minciunilor enunțate de personajul în cauză sunt preluate de o publicație din Iași, care este, neoficial deocamdată, „ziarul de casă” al politicianei proruse Diana Șoșoacă, actualmente membră a Parlamentului European.
Narațiunea falsă a fost readusă în atenția publicului acum câteva zile, de deputatul extremist Ciprian Ciubuc, apropiat al aceleiași Diana Șoșoacă, cel care, în 2021 distribuia mai multe informații false legate de pandemia de covid. Printre acestea se regăsea, de exemplu, cea care afirma că şeful unei clinici germane s-a sinucis, lăsând o scrisoare de adio în care spunea că nu mai vrea să fie parte la „genocidul” vaccinării anticovid. În ianuarie 2022, cu o lună înainte de declanșarea invaziei ruse în Ucraina, deputatul Ciubuc cerea autorităților să introducă armata obligatorie pentru „absolut toți bărbații de 18-40 ani”, săparea unor „șanțuri de 4 metri adâncime și 8 metri lățime de-a lungul frontierei flancului estic” și securizarea tuturor podurilor și drumurilor de intrare în țară dinspre granița de Est cu „explozibil de distrugere”. Într-un elan patriotic exacerbat, acesta posta o hartă a României interbelice, declamând cu patos „Asta e țara mea întreagă, asta am învățat la școală!”, deși el este născut în URSS, pe teritoriul actual al Republicii Moldova, iar educația academică, inclusiv facultatea, și-a făcut-o la Chișinău, deci nu prea avea cum să studieze istoria și geografia României. În prezent deputatul Ciubuc este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere, după ce și-a lăsat oile să pască pe un teren care nu îi aparţinea, provocând un prejudiciu de mii de lei.
OBIECTIV: Slăbirea încrederii în autoritățile statului, promovarea discursului suveranist și antioccidental, generarea de mișcări sociale antisistem.
Verifică sursele: