
Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.
Moş Crăciun şi antivacciniştii Covid-19
ap.com / 10 nov. 2021
Mai mulţi utilizatori ai reţelelor de socializare au criticat revoltaţi autorităţile din Zwolle, Ţările de Jos, pentru că la o sărbătoare organizată în cinstea Crăciunului ar fi împiedicat localnicii nevaccinaţi să vadă momentul sosirii lui Sinterklaas, numele olandez al lui Moş Crăciun. Ca argument, postările prezintă un videoclip în care oameni de ordine par să îndepărteze mai multe persoane, între care şi părinţi cu copii, de lângă un gard înalt acoperit cu material negru. La solicitarea Associated Press, primăria din Zwolle a răspuns că organizarea manifestării a avut în vedere regulile sanitare în pandemie, în condiţiile în care în spaţiul destinat manifestării încăpeau maximum 5.000 de spectatori. Accesul le-a fost permis celor cu bilete gratuite rezervate online cu codul QR, fără discriminare între vaccinaţi şi nevaccinaţi. Primăria a mai explicat că a amplasat garduri care împiedică vizibilitatea din motive de securitate, pentru a preveni aglomerarea curioşilor într-o zonă din apropierea unui drum cu trafic intens.
Farsa invaziei extraterestre din sudul Franţei
tf1.fr / 12 nov. 2021, Rémi Gaillard YouTube Channel / 19 nov. 2021
Mai multe ziare şi reviste din Franţa, între care binecunoscutul săptămânal Paris Match, la care s-a adăugat TF1 - cel mai popular canal francez de televiziune -, au publicat ştirea-bombă a apariţiei unui OZN în regiunea Occitania, ilustrată convingător cu imagini în mişcare şi susţinută de pretinşi martori oculari. În realitate, a fost o farsă pusă la cale de Rémi Gaillard, un umorist al cărui canal YouTube se află - cu 7,2 milioane de abonaţi - pe locul 91 în clasamentul platformei la categoria comedie. Gaillard s-a folosit de o dronă cu LED-uri şi de doi colaboratori în rolul martorilor, iar imaginile înregistrate şi fotografiile le-a distribuit prin intermediul unui cont Twitter dedicat informaţiilor meteo.
Imaginea lui V. Putin, „cosmetizată” prin falsuri
obsrevers.france24.com / 26 nov. 2021
Susţinătorii lui Vladimir Putin se străduiesc să-i construiască acestuia o imagine de om politic planetar, puternic şi neînfricat. O metodă la îndemână este răspândirea unor imagini falsificate cu preşedintele Federaţiei Ruse. Realizatorii emisiunii „The Observers” de la France 24 au exemplificat cu un videoclip a cărui subtitrare – cu variante în engleză, italiană, franceză şi spaniolă – lasă impresia că Putin ţine un discurs în care îi ceartă pe ceilalţi lideri mondiali pentru conspiraţia menită să reducă populaţia lumii. În realitate, fraza rostită în ruseşte este o formulă de introducere cât se poate de convenţională. Într-un alt clip, Vladimir Putin pare să îl ignore deliberat pe preşedintele Franţei Emanuel Macron, refuzând să-i dea mâna într-un cadru oficial. În imaginile needitate de la eveniment se vede însă clar momentul în care cei doi şefi de stat şi-au strâns mâinile.
Tulpina „Omicron” eludează alfabetul grecesc
reuters.com / 27 nov. 2021
Botezată „Omicron” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cea mai recentă variantă Covid-19 care îngrijorează specialiştii le dă noi idei adepţilor teoriilor conspiraţiei. Aceştia au constatat că la alegerea numelui noii tulpini forul mondial nu a respectat ordinea literelor din alfabetul grecesc, aşa cum anunţase anterior. Faptul că de la litera „miu” s-a ajuns la „omicron”, trecându-se peste „niu” şi „xi”, a fost interpretat în fel şi chip pe reţelele de socializare. Unii au remarcat că OMICRON este anagrama cuvântului englezesc MORONIC, tradus în româneşte prin „imbecil”. Cea mai frecventă speculaţie a fost însă că, prin evitarea lui „xi”, OMS i-a făcut o concesie preşedintelui Chinei Xi Jinping, al cărui nume, deşi se pronunţă diferit, are grafia similară. Oficialii OMS au explicat pentru agenţia Reuters că litera „niu” a fost exclusă pentru că poate fi uşor confundată cu cuvântul „new” – „nou” în engleză, în timp ce litera „xi” a fost eliminată pentru că reprezintă un nume de familie comun. Or, bunele practici ale organizaţiei impun evitarea denumirii unei boli cu un nume care riscă să ofenseze „un grup cultural, social, naţional, regional, profesional sau etnic”.
Mistificarea cauzelor unei tragedii
ziuanews.ro / 17 nov. 2021, stiripesurse.ro / 18 nov. 2021, cotidianul.ro / 19 nov. 2021, verificat.afp.com / 29 nov. 2021
Ştirile false continuă să-şi găsească loc în unele publicaţii româneşti, care le preiau şi le răspândesc fără discernământ. Ziuanews.ro, stiripesurse.ro şi cotidianul.ro anunţau de curând, indicând ca sursă un blog de limbă franceză dedicat teoriilor conspiraţiei, că şeful clinicii din oraşul german Chemnitz s-a sinucis, lăsând o scrisoare e adio în care spunea că nu mai vrea să fie parte la „genocidul” vaccinării anti-Covid. Informaţia, neprobată, dar însoţită de o înregistrare video atribuită medicului sinucigaş, a fost imediat postată de către anti-vaccinişti, printre care şi deputatul AUR Cristian Ciubuc, de pe al cărui cont a fost distribuită de peste 1.300 de ori. Agenţia France Presse nu a găsit nicio dovadă a autenticităţii scrisorii de adio: poliţia şi primăria din Chemnitz au dezminţit existenţa acesteia, iar persoana care a invocat-o prima pe internet a refuzat să răspundă. În schimb, verificarea a dovedit că, într-o scrisoare din 31 august, şeful clinicii din Chemnitz se pronunţa categoric în favoarea vaccinării. Mai mult, jurnaliştii au descoperit că bărbatul din videoclip care critică măsurile anti-virus nu este medicul decedat Thomas Jendges, ci doctorul Guido Hoffman, un ginecolog din Hesse, cunoscut ca propovăduitor al teoriilor conspiraţioniste pe canalul Telegram pe care îl administrează.
(Horia Grușcă)