
Liderii europeni nu pot fi implicați în negocierea păcii în Ucraina pentru că vor continuarea războiului, afirmă ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, pe fondul informațiilor că americanii au decis excluderea europenilor.
ȘTIRE: Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că nu știe ce să caută Europa la masa negocierilor privind Ucraina, deoarece filosofia liderilor europeni despre conflict „nu a dispărut nicăieri”. Astfel, Lavrov a reacționat la cuvintele președintelui Finlandei, Alexander Stubb, de la Conferința de Securitate de la München, care a sprijinit ideea reînarmării Ucrainei.
„Filosofia europeană nu a dispărut nicăieri. Nu știu ce ar face ei la masa negocierilor. Dacă au de gând să cerșească niște idei viclene despre înghețarea conflictului – în timp ce ei chiar vor să continue războiul – atunci de ce să-i invite acolo?”, a spus Lavrov la o conferință de presă după discuțiile cu ministrul de externe al Serbiei, Marko Djuric.
NARAȚIUNE: UE nu trebuie să participe la negocierile de pace pentru că urmărește continuarea războiului din Ucraina.
OBIECTIV: Discreditarea liderilor europeni și transferul vinei pentru războiul din Ucraina pe seama politicilor UE
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: A afirma că UE vrea război în Ucraina este fals din mai multe motive. În primul rând, Uniunea Europeană a pledat constant pentru soluții pașnice și pentru o rezolvare diplomatică a conflictului începând cu medierea franco-germană a războiului din Donbas din anii 2014-2015. Datorită acelei medieri, faza fierbinte a războiului a fost înghețată. Prin impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei și sprijinul oferit Ucrainei, UE a urmărit să slăbească mașinăria de război a Moscovei. UE a impus o serie de sancțiuni împotriva unor persoane fizice și organizații, a restricționat accesul la tehnologii și piețe esențiale.
De la invazia Ucrainei de către Rusia, UE i-a oferit Kievului ajutoare economice, umanitare și militare în valoare de peste 88 de miliarde de euro. UE contribuie substanțial la consolidarea rezilienței Ucrainei și a instituit un nou Mecanism pentru Ucraina, destinat să ofere țării un sprijin financiar stabil de până la 50 de miliarde de euro în perioada anilor 2024-2027. Acest angajament demonstrează intenția UE de a promova stabilitatea și pacea în regiune, nu perpetuarea conflictului. Poziția UE a fost în concordanță cu principiile ONU care permit sprijinirea unei părți agresate.
În contextul discuțiilor de pace inițiate de administrația Trump, UE își dorește să obțină pentru Ucraina o pace durabilă, nu una care să reprezinte riscuri de securitate pentru continentul european. În plus, UE nu poate să contribuie la viitoarea arhitectură de securitate a Europei în baza unor discuții și decizii luate de către partea rusă și americană. Implicarea UE în aceste negocieri este crucială pentru a aborda securitatea europeană în ansamblu și pentru a asigura stabilitatea pe continent, potrivit președintelui Consiliului European, Antonio Costa. Războiul din Ucraina nu reprezintă doar o problemă regională, ci și o amenințare globală, în special din partea Rusiei, potrivit oficialului. Franța, Germania, Spania și alte state au insistat că Ucraina și UE trebuie să fie implicate direct în discuțiile de pace legate de războiul ruso-ucrainean.
Merită menționat faptul că Rusia este cea care a agresat Ucraina mai întâi în 2014 și apoi în 2022, iar oprirea războiului poate avea loc în orice moment în urma unei decizii luate unilateral de Moscova. ONU i-a solicitat în repetate rânduri Rusiei să-și retragă trupele de pe teritoriul statului ucrainean, condamnând încălcarea normelor dreptului internațional. Din punctul de vedere al Moscovei însă, încetarea războiului ar însemna oprirea rezistenței ucrainene, o capitulare în urma căreia Kievul să predea teritorii, să renunțe cel puțin parțial la independența sa decizională, și să rămână vulnerabil constant în fața Rusiei, fără forțe armate bine echipate și fără garanții de securitate.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că nu vede un rol pentru Europa în negocierile de pace pentru încheierea războiului din Ucraina, în contextul discuțiilor sale cu oficiali americani. El a subliniat că dacă Europa intenționează să înghețe conflictul pentru a-l continua mai târziu, nu ar trebui să fie invitată la masa negocierilor.
Intervenția lui Lavrov, în aceeași zi în care a fost anunțată prezența sa la convorbirile cu o delegație americană în Arabia Saudită, a avut loc pe fondul unor semnale controversate date de Washington cu privire la participarea Ucrainei și a statelor europene la negocierile de pace. Astfel, emisarul special al președintelui Trump pentru războiul din Ucraina, Keith Kellogg, a declarat că europenii nu vor fi implicați în negocieri, dar ucrainenii da. Secretarul de stat, Marco Rubio, a afirmat că Ucraina și Europa vor fi la masa „negocierilor adevărate”, ceea ce ar însemna că runda inițială din Arabia Saudită reprezintă doar o tatonare. Pozițiile contradictorii ale SUA cu privire la negocieri au generat îngrijorare atât în Ucraina cât și în Europa, mai ales că au fost dublate și de alte declarații/acțiuni ale unor oficiali americani de rang înalt. Astfel, SUA a solicitat drepturi de exploatare pentru resurse minerale ucrainene de sute de miliarde de dolari dar au refuzat să ofere garanții de securitate în schimbul acestora; secretarul Apărării, Pete Hegseth a spus că Ucraina va trebui să renunțe la teritorii și la aspirațiile sale NATO – adică exact poziția Rusiei – iar vicepreședintele J.D. Vance a lansat un atac dur la adresa democrațiilor europene, care a inclus și exprimarea sprijinului său pentru formațiunea germană de extremă dreaptă AfD; la toate acestea se adaugă sprijinul tot mai explicit al lui Elon Musk, un apropiat al lui Trump și membru al echipei sale, față de diferiți extremiști europeni, din Marea Britanie și Germania până în România.
Verifică sursele: