Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

DEZINFORMARE: Statele Unite împing Ucraina spre război cu Rusia, iar soarta Kievului va fi decisă de negocierile dintre marile puteri

Dezinformare

Ucraina e împinsă de SUA spre război, iar americanii vor să instaleze pe teritoriul acestei țări rachete împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni promovate de principalul post rusesc de televiziune. Acesta mai spune și că soarta Ucrainei va fi decisă de negocieril dintre marile puteri.

ȘTIRE: <Dacă Ucraina va adera la NATO și își va readuce în componență Crimeea pe cale militară, statele europene în mod automat vor fi atrase într-un conflict militar cu Rusia. Desigur, potențialul NATO și al Rusiei sunt incomparabile, înțelegem acest lucru. Dar mai înțelegem că Rusia dispune de armament nuclear. Învingători nu vor fi”.  

REPORTER: Macron a avertizat Europa că aproape nu a mai rămas timp pentru discuții pașnice. Următoarele zile vor fi decisive. Washingtonul, însă, are mare nevoie de acest război, acolo continuă să se toarne gaz pe foc. Joe Biden, la întâlnirea cu cancelarul german Olaf Scholz a spus cum intenționează să oprească agresiunea rusă.

Joe Biden: „Dacă tancurile rusești vor trece granița Ucrainei din nou, atunci Nord-Stream 2 nu va mai fi. Îi vom pune punct.Cum veți face acest lucru, proiectul este controlat de Germania? – Promit că vom găsi o metodă”.

REPORTER: În același timp, scuturile antirachetă americane vor apărea în Ucraina, lângă granița noastră. Kievul vrea să instaleze complexe antirachetă la Harkov și astfel NATO va putea controla teritoriul rus pe o distanță de 1000 de km. Pe acest fundal, SUA continuă să-și mărească contingentul militar în Polonia. Doar ieri, acolo, în imediata apropiere de frontiera ucraineană, au fost disclocate concomitent trei grupuri de parașutiști americani. Între timp, Ucraina este deja gata de război cu Rusia. Kuleba a spus că în ultimele două luni Kievul a primit o mie de tone de armament din Occident. Primul foc de armă se va auzi în curând. Chiar în această joi vor începe exerciții militare în Ucraina. În același timp, acuzațiile împotriva noastră, împotriva Moscovei, sunt pregătite din timp. Bildt a depistat militarii noștri la granița cu Ucraina. „Atacul lui Putin în Ucraina  va începe în orice moment”, susține publicația. Dar, Kievul este constrâns să facă pași disperați. A fost anulată întâlnirea dintre Zelenski și ministra germană de externe Annalena Baerbock, o nouă palmă pentru Kiev. Nici ministrul francez de externe nu a ajuns la Kiev, a refuzat în ultimul moment. În același timp, soarta Ucrainei era decisă fără Ucraina, în alte părți. La Moscova a avut loc întâlnirea dintre V. Putin și E. Macron, iar Biden s-a întâlnit la Washington cu cancelarul german Olaf Scholz. Cu alte cuvinte, în timp ce Washingtonul pregătește Ucraina de război, până la ultima picătură de sânge a copilului ucrainean, soarta independenței ei este decisă fără ea. Iată întrebarea: a fost decisă soarta Kievului la Moscova și Washington sau încă nu?” >>  

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Washingtonul pregătește Ucraina de război. 2. NATO va instala scuturi antirachetă în Ucraina, la frontiera cu Rusia, pentru a controla teritoriul rusesc. 3. Soarta Ucrainei este decisă fără ea, la Washington și Moscova.

CONTEXT: Ucraina a devenit în ultimul timp subiectul central pe agenda internațională, odată cu dislocarea trupelor rusești la frontiera ruso-ucraineană. Această țară, altădată foarte apropiată de ruși, este în conflict cu Federația Rusă din 2014, după anexarea Crimeii și declanșarea unui război în regiunea Donbass. UE și SUA și-au declarat susținerea fermă pentru Kiev, în timp ce Kremlinul face o  demonstrație de forță și cere garanții scrise de la NATO că nu va accepta Ucraina în rândurile sale și își va și retrage forțele din statele ex-comuniste admise după Războiul Rece.  

În această săptămână au avut loc mai multe întâlniri la nivel înalt în care s-a încercat detensionarea situației. Liderul francez Emanuel Macron a fost luni la Moscova și marți la Kiev, unde a pledat pentru soluționarea pe cale diplomatică a crizei. Președintele american Joe Biden s-a înâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz și ambii și-au reiterat poziția în privința sancțiunilor economice care îi vor fi impuse Rusiei dacă aceasta va invada Ucraina. De asemenea, cancelarul german a discutat cu liderii francez și polonez.

Dincolo de evoluțiile recente, Ucraina se află în război cu Rusia de 8 ani. Odată cu anexarea peninsulei Crimeea și declanșarea acțiunilor separatiste în Donbas, Rusia poartă și un război informațional foarte agresiv împotriva Ucrainei – campanii de fake-uri și dezinformare în toate organele de presă și posturile oficiale de televiziune.

Talk-show-ul „Vremea pokajet”, apărut în 2014, pe fundalul evenimentelor din Crimeea și din Estul Ucrainei, este o emisiune difuzată zilnic la Pervîi Kanal (1 tv), principalul post de televiziune din Federația Rusă. În edițiile din toamna anului 2014 au fost discutate subiecte exclusiv prinvind evenimentele din Ucraina. Titlurile unor ediții din ultima săptămână: Soarta Ucrainei a fost decisă, Războiul este inevitabil, Când va începe războiul?, Marea călătorie a lui Macron etc. pot exemplifica ușor tematica discuțiilor din cadrul acestei emisiuni. Postul Pervîi kanal este difuzat în toate fostele republici sovietice. În Republica Moldova este retransmis de Primul în Moldova, deținut de reprezentanții Partidului Socialiștilor al lui Igor Dodon. 

OBIECTIV: Să prezinte Rusia ca o victimă și Occidentul ca un agresor care se folosește de Ucraina. Să creeze justificări pentru mobilizarea de forțe a Moscovei. Totodată, este promovată ideea că marile puteri decid, de fapt, soarta Ucrainei.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: UE și SUA îi livrează armament Ucrainei nu pentru a ataca Rusia, ci pentru ca această țară să se poată apăra de o nouă agresiune rusă, după ce Kremlinul a anexat Crimeea, a provocat un conflict în regiunea rusofonă Donbas din Ucraina și susține două regimuri separatiste acolo.

Ucraina nu este membră NATO și Alianța nu poate instala scuturi antirachetă în aceasă țară.  Dimpotrivă, Rusia își justifică acțiunile agresive prin faptul ipotetic că NATO ar putea să-și instaleze sisteme la frontiera sa și declarații propagandiste că, în eventualitatea aderării Ucrainei și Georgiei la Alianță, ar fi pusă în pericol securitatea sa. Nici o țară NATO n-a amenințat vreodată Rusia, dimpotrivă regimul de la Kremlin a preluat retorica politică agresivă a URSS și dorește să-și mențină influența și controlul deplin în statele postsovietice. Totodată, Putin încearcă să dezbine țările occidentale și să le submineze sistemele democratice.

În ceea ce privește narațiunea că soarta Ucrainei este decisă fără ea, la Washington și Moscova, discuțiile care au avut loc în acest context depășesc cadrul geografic local, după ce Kremlinul a masat numeroase trupe și armament miltar la frontiera sa vestică, o amenințare ce vizează, pe lângă Ucraina, și Polonia sau statele baltice. De asemenea, Rusia are trupe și susține un regim separatist și în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Îngrijorarea Occidentului a fost provocată de Rusia după ce a prezentat mai multe cereri ultimative NATO și SUA, care nu țin doar de neaderarea Ucrainei la Alianță, ci vizează și alte state membre UE și NATO. Discuțiile care au avut loc în această săptămână s-au referit la situația din Ucraina și au fost coordonate cu Kievul. Totodată au implicat părți interesate de stabilitate pe plan european și modial, nu pentru că Occidentul ar fi neglijat Kievul.

Tags: Ucraina , Rusia , război , Statele Unite , NATO , Criza din Ucraina
 • Publicație / Media:
  1TV.RU
 • Data publicării:
  08/02/2022
 • Public țintă:
  publicul rus și din fostele republici sovietice
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Statele Unite împing Ucraina spre război cu Rusia, iar soarta Kievului va fi decisă de negocierile dintre marile puteri
Mariana Vasilache

11 Feb 2022

Actualizat la: 11 Feb 2022 18:04:59
Mariana Vasilache

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 15 min
 • Ucraina e împinsă de SUA spre război, iar americanii vor să instaleze pe teritoriul acestei țări rachete împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni promovate de principalul post rusesc de televiziune. Acesta mai spune și că soarta Ucrainei va fi decisă de negocieril dintre marile puteri.
 • NARAȚIUNI: 1. Washingtonul pregătește Ucraina de război. 2. NATO va instala scuturi antirachetă în Ucraina, la frontiera cu Rusia, pentru a controla teritoriul rusesc. 3. Soarta Ucrainei este decisă fără ea, la Washington și Moscova.
 • OBIECTIV: Să prezinte Rusia ca o victimă și Occidentul ca un agresor care se folosește de Ucraina. Să creeze justificări pentru mobilizarea de forțe a Moscovei. Totodată, este promovată ideea că marile puteri decid, de fapt, soarta Ucrainei.
DEZINFORMARE: În România va fi blackout de sărbători pentru ca patrioții să poată fi asasinați
DEZINFORMARE: În România va fi blackout de sărbători pentru ca patrioții să poată fi asasinați

La Bruxelles a fost dat ordinul de distrugere fizică și spirituală a României, una din ultimele redute de luptă împotriva globalismului, iar în perioada sărbătorilor în țară va fi provocat un blackout pentru ca suveraniștii să fie asasinați. Dezinformarea apare într-un dialog între Luis Lazarus și Diana Iovanovici-Șoșoacă. Presărat cu aiureli mistice, minciuni, dar și elemente ce amintesc de propaganda nazistă, el a venit ca urmare a primului exercițiu de „blackout” din România, desfășurat acum două săptămâni la Mediaș.

Veridica
Veridica
30 Nov 2022
DEZINFORMARE: Curtea de la Haga a recunoscut că Rusia nu a fost implicată în doborârea avionului MH17 în 2014
DEZINFORMARE: Curtea de la Haga a recunoscut că Rusia nu a fost implicată în doborârea avionului MH17 în 2014

Potrivit verdictului Curții de la Haga, Rusia nu a avut nicio legătură cu cei care au doborât avionul MH17 în 2014, care zbura deasupra Donbass-ului, scrie presa pro-Kremlin. În realitate, tribunalul olandez a recunosc implicarea Rusiei în această crimă împotriva civililor.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 Nov 2022
DEZINFORMARE: Pro-europenii de la Chișinău creează un regim autoritar militarizat care nu se va lăsa schimbat pe căi democratice
DEZINFORMARE: Pro-europenii de la Chișinău creează un regim autoritar militarizat care nu se va lăsa schimbat pe căi democratice

Republica Moldova se militarizează intens, iar guvernarea pro-europeană instaurează un regim dictatorial care nu va putea fi destituit pe căi democratice, afirmă deputatul socialist Bogdan Țîrdea într-un interviu pentru publicația rusă Pravda. Țirdea reia, de fapt, teze promovate tot mai intens de propaganda rusă și de politicieni pro-moscoviți de la Chișinău.

Veridica
Veridica
24 Oct 2022
DEZINFORMARE: Chișinăul a fost dezvoltat de ruși și s-a degradat când a fost administrat de români
DEZINFORMARE: Chișinăul a fost dezvoltat de ruși și s-a degradat când a fost administrat de români

Chișinăul s-a dezvoltat doar pe timpul Imperiului Rus și al Uniunii Sovietice și s-a degradat în perioada unirii cu România și a independenței Republicii Moldova, potrivit unei narațiuni din presa rusă. În realitate, Chișinăul s-a dezvoltat semnificativ în perioada în care a făcut parte din România și a fost în mare parte distrus de Armata Roșie în 1941 și 1944, înainte de a fi reconstruit în stil sovietic.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
21 Oct 2022