Veridica.md: Uzina „Moldavizolit” din stânga Nistrului, care produce mărfuri cu dublă destinație, riscă să se închidă

Veridica.md: Uzina „Moldavizolit” din stânga Nistrului, care produce mărfuri cu dublă destinație, riscă să se închidă
© EPA/STRINGER   |   Ziua independenței marcată în Transnistria

O uzină din regiunea transnistreană care produce mărfuri cu dublă destinație – civilă și militară, - riscă să-și sisteze activitatea, un recent incident din Zona de Securitate și anul 2025 a fost declarat „anul poporului transnistrean” – sunt doar câteva dintre subiectele abordate în ultimele zile de către presa din stânga Nistrului, scrie Veridica.md.

Un subiect care a fost mediatizat intens în stânga Nistrului ține de  încetarea activității întreprinderii Moldavizolit din cauza că nu a obținut autorizație pentru export de la Agenția Servicii Publice. Tiraspolul califică această situație drept „o nouă blocadă economică” din partea Chișinăului. Agenția Servicii Publice nu a permis ca această companie să exporte, deoarece produce mărfuri cu dublă utilizare, adică inclusiv în scopuri militare, ceea ce ar pune în pericol securitatea Republicii Moldova. Reprezentanții întreprinderii au menționat că „situația este catastrofală, deoarece fabrica funcționează doar pentru a exporta”. Astfel, peste 500 de angajați vor fi trimiși în concediu forțat. „Moldavizolit” produce plastic utilizat la fabricarea plăcilor care sunt folosite în producția de echipamente electronice, de la aparate electrocasnice până la piese pentru avioane de luptă și rachete de croazieră. Înainte de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, „Moldavizolit” a câștigat zeci de licitații ale Ministerului Apărării din Rusia pentru furnizarea de bunuri către complexul militar-industrial rus.

Un recent incident din Zona de Securitate discutat la Comisia Unificată de Control

Un alt subiect ține de recentul incident din Zona de securitate care a fost discutat de către membrii Comisiei Unificate de Control. În acest caz a fost implicat un cetățean al Republicii Moldova, Maxim Borman, care filmează din automobil un așa-numit post vamal de lângă Coșnița, Dubăsari, și este oprit de către militarii ruși care fac parte din misiunea de pace. Bărbatul le reproșează acestora că nu au dreptul să-l oprească pentru că el este cetățean al Republicii Moldova. După câteva minute, Maxim Borman este lăsat să se deplaseze mai departe. Tiraspolul califică acest incident drept provocare, pentru că filmarea este interzisă în zona așa-numitor posturi vamale. Biroul politici de reintegrare nu a comentat acest caz, dar, potrivit presei din stânga Nistrului, reprezentantul Chișinăului în cadrul CUC ar fi declarat că, potrivit regulamentului, militarii ruși nu ar fi trebuit să oprească automobilul în care era Maxim Borman și, prin urmare, incidentul nu ar fi avut loc.

Chișinăul, acuzat că ar intenționa să înăsprească regulile de import în stânga Nistrului

„Moldova planifică să înăsprească regulile de importare a mărfurilor în orice tip de ambalaj în regiunea transnistreană”, a declarat, într-un interviu pentru presa rusă, așa-numitul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev. El a acuzat Chișinăului de blocarea importului de medicamente în regiune, precum și a exportului efectuat de câteva companii mari. Vitali Ignatiev le-a mai spus jurnaliștilor ruși că Chișinăul și-ar intensifica presiunile asupra Tiraspolului, pe fundalul apropierii referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană din 20 octombrie, iar procesul de integrare europeană ar fi „o sursă permanentă de riscuri și amenințări”. Chișinăul a negat în repetate rânduri, până acum, faptul că ar bloca importul de medicamente în regiunea transnistreană, subliniind că Tiraspolul trebuie să respecte legislația Republicii Moldova pentru a opera aceste importuri.

 

Citește articolul integral pe Veridica.md

 
Alte știri
PressOne: PressOne și redacțiile partenere, „dușmani ai statului” pentru Viktor Orban. Campanie masivă de dezinformare cu metode rusești, promovată de presa centrală de la Budapesta

PressOne: PressOne și redacțiile partenere, „dușmani ai statului” pentru Viktor Orban. Campanie masivă de dezinformare cu metode rusești, promovată de presa centrală de la Budapesta

Pressone și partenerii săi dintr-un trust de jurnalism transfrontalier sunt acuzați de presa de stat din Ungaria și de entitățile media fidele regimului Orban că sunt parte din „conspirația Soros”.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news