Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

Analize

Narațiuni ale propagandei Rusiei: de la lupta cu naziști care folosesc scuturi umane, la război pentru a opri paradele gay în Donbass

O femeie urmărește înregistrarea emisiunii de știri de seară de la postul de televiziune rus Canal Unu, în care o angajată intră în studioul TV din Ostankino cu un afiș pe care scrie „Fără război. Opriți războiul. Nu credeți propaganda. Aici sunteți mințiti” la Moscova, Rusia, 15 martie 2022.
©EPA-EFE/DSK  |   O femeie urmărește înregistrarea emisiunii de știri de seară de la postul de televiziune rus Canal Unu, în care o angajată intră în studioul TV din Ostankino cu un afiș pe care scrie „Fără război. Opriți războiul. Nu credeți propaganda. Aici sunteți mințiti” la Moscova, Rusia, 15 martie 2022.

Războiul purtat de Rusia în Ucraina este însoțit de o propagandă agresivă promovată intens pe canalele oficiale ale Kremlinului încă din prima zi, când Rusia a negat amploarea agresiunii sale spunând că execută o „operațiune specială” în Donbass pentru a „denazifica” Ucraina. Kremlinul a aruncat ulterior un adevărat val de narațiuni pentru a prezenta varianta sa, cosmetizată, a războiului. Propaganda Kremlinului încearcă să arate, în ciuda dovezilor din teren, că totul merge conform planului, iar o armată profesionistă, dotată cu arme de precizie, își execută misiunea fără a lovi ținte civile. Au continuat, în paralel, și eforturile propagandistice de a justifica invazia și au fost promovate o serie de narațiuni false, demontate de Veridica, cu privire la Ucraina: că ar fi pregătit o agresiune în Donbass, ar fi avut pe teritoriul său laboratoare americane de arme biologice sau ar fi încercat să producă arme nucleare. Veridica a identificat, între timp, noi narațiuni ale propagandei rusești. Unele evocă teze și idei prezente de ani de zile în propaganda, dezinformările și chiar și în discursul oficial al Moscovei – obsesia pentru „naziști” inexistenți, catalogarea celor care se opun politicilor Kremlinului drept „trădători” și denunțarea unei-așa zise „ideologii” LGBTQ și a unei presupuse conspirații de a o impune în dauna valorilor tradiționale.

„Naziștii” ucraineni atacă obiectivele civile și folosesc scuturi umane.

Regimul de la Kremlin neagă faptul că armata rusă atacă civili, deși unele orașe ucrainene sunt distruse aproape în întregime și există numeroase mărturii video și foto cu blocuri locative, clădiri, școli, grădinițe, spitale distruse de atacurile cu rachete și bombe și sute de civili uciși. Ministrul rus al apărării susține că armata rusă lovește doar ținte militare, iar propaganda rusă publică numeroase articole că forțele ucrainene și-ar atacă propria populație și folosește civilii în calitate de scut uman.

În cel mai recent caz, Ministerul rus al apărării neagă acuzațiile că ar fi comis un atac aerian asupra Teatrului din Mariupol, și susține că în clădire „civilii erau ținuți ostatici de luptătorii batalionului naționalist „Azov” care au efectuat o nouă provocare sângeroasă aruncând în aer clădirea teatrului pe care au minat-o”, că etajele superioare ale clădirii erau folosite ca puncte de tragere, deși aceasta nu este una dintre cele mai înalte clădiri din oraș. Autoritățile ucrainene au anunțat că asupra clădirii Teatrului a fost aruncată o bombă de mare capacitate, de 1000 de kg. Imaginile din satelit arată că în fața clădirii au fost lăsate inscripții foarte mari și vizibile „Copii”, pentru a preîntâmpina piloții bombardierelor rusești. Adăpostul din subsolul teatrului  a rezistat și oamenii care s-au ascuns acolo au supraviețuit.

La fel, în cazul atacului asupra maternității din Mariupol, presa rusă a relatat inițial că spitalul a fost atacat de naționaliștii ucraineni. Ulterior, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că maternitatea era folosită de extremiști ca o bază a batalionului Azov. De asemenea, propaganda rusă a încercat să demonstreze că imaginile cu femeile gravide din maternitate ar fi fost înscenate de o bloggeriță.

Curățarea societății de trădători va întări Rusia.

„Poporul rus îi poate deosebi pe adevărații patrioți de trădători. […] Sunt sigur că o astfel de curățare firească și necesară a societății doar va întări țara noastră”, a declarat Vladimir Putin în timpul unei întruniri dedicate măsurilor de susținere a regiunilor Federației Ruse. Purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitrii Peskov a explicat ulterior că în vremuri complicate, cei care se dovedesc a fi trădători pleacă din proprie inițiativă din funcții sau părăsesc țara.

După ce Rusia a atacat Ucraina, numeroși ruși au ales să își părăsească țara, printre ei numărându-se jurnaliști, oameni de afaceri, oameni de cultură, savanți, vedete. Presa de opoziție a fost închisă aproape în totalitate. În timpul protestelor organizate în principalele orașe din Rusia în primele zile ale războiului, mii de persoane au fost reținute. Pe ușile locuințelor unor activiștilor ruși au apărut inscripții „Nu trăda patria”.  

Rusia îi va apăra pe cetățenii ruși care sunt discriminați în lume pe motive naționale, lingvistice, culturale.

Această narațiune reiese din anunțurile făcute de Ambasadele Rusiei în diverse țări, inclusiv cele de la Chișinău și București, prin care le cere rușilor care ar fi discriminați sau amenințați să anunțe misiunile diplomatice. Astfel de anunțuri  au apărut și în alte țări, inclusiv Germania, Cehia.  

„Această postare nu contribuie la atmosfera de calm din societatea noastră și rugăm partenerii să se abțină de la astfel de gesturi și să dea dovadă de o mai bună evaluare a situației din țara noastră”, a reacționat Ministerul de Externe de la Chișinău. Toți cetățenii din R. Moldova sunt în siguranță indiferent de limba pe care o vorbesc, a comentat și președinta Maia Sandu.

Rusia nu se va opri în Ucraina, va merge mai departe.

Într-una din cele mai violente ieșiri într-o emisiune TV, Vladimir Soloviov, unul din principalii propagandiști ai Kremlinului, supune că Rusia nu se va opri în Ucraina. „Putin v-a spus despre structura NATO  - la granița din 1997, armele nucleare – în țările cărora le aparțin. Dacă considerați că ne vom opri în Ucraina, gândiți-vă de 300 de ori. Vă amintesc că Ucraina este doar o etapă intermediară în asigurarea securității strategice a Federației Ruse”, a spus Soloviov în cadrul emisiunii sale „Soloviov Live”.

Războiul are o semnificație metafizică și e cauzat de faptul că se dorește ca în Donbass să fie organizate parade gay.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, a vorbit în timpul predicii din „Duminica Iertării” despre acțiunile armate din Ucraina. „Timp de opt ani au loc încercări de a distruge ceea ce este în Donbass. În Donbassul care respinge valorile promovate în prezent de cei care pretind la puterea mondială. Există un test de loialitate față de această putere, un permis în acea lume „fericită”, a societății de consum excesiv, lumea „libertății”. Ce fel de test este acesta? Un test simplu și în același timp îngrozitor – acesta este parada gay. Cerința de a organiza parade gay este testul de loialitate față de această lume”, a spus patriarhul rus.  El a adăugat că „noi am intrat într-o luptă care nu are o semnificație fizică, dar metafizică”.

Tags: Ucraina , Donbass , Rusia , fake news , dezinformare , Război în Ucraina , propagandă , război informațional
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
Alte articole
Presa independentă rusă, despre partizanii anti-război din Rusia și „războiul civil rece” declanșat de Putin pentru a rămâne la putere

Presa independentă rusă, despre partizanii anti-război din Rusia și „războiul civil rece” declanșat de Putin pentru a rămâne la putere

Persoane care se opun războiului organizează pe teritoriul Rusiei acte de sabotaj, potrivit presei independente ruse. Aceasta mai scrie și despre modul în care a reușit regimul lui Putin să dezbine societatea folosind subiecte sensibile, pentru a preveni mișcările de protest și inițiativele antiputiniste.

Război în Ucraina: Cum folosește Kievul mesajele și simbolurile propagandei rusești împotriva Moscovei. De unde se informează ucrainenii

Război în Ucraina: Cum folosește Kievul mesajele și simbolurile propagandei rusești împotriva Moscovei. De unde se informează ucrainenii

Presa și utilizatorii rețelelor de socializare din Ucraina s-au mobilizat pentru a încuraja populația să reziste și pentru a răspândi cât mai mult – inclusiv în Rusia – informații despre război, din perspectiva Kievului. Un fenomen interesant este deturnarea de către ucraineni a unor mesaje și simboluri ale propagandei rusești, pe care Kremlinul le-a folosit inclusiv în războiul informațional împotriva Ucrainei.

Din Sofia, cu dragoste: relațiile bulgaro-ruse sunt afectate de acuzații de spionaj

Din Sofia, cu dragoste: relațiile bulgaro-ruse sunt afectate de acuzații de spionaj

Bulgaria, cândva cel mai de încredere satelit est-european al Moscovei, a expulzat începând cu octombrie, 2016, 6 diplomați ruși, sub acuzația de spionaj. Vrea Sofia să iasă din umbra Moscovei, sau să ascundă, în spatele unei perdele de fum, alte legături subterane?

Mariana Vasilache

18 Mar 2022

Actualizat la: 18 Mar 2022 12:20:45
Mariana Vasilache

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
Presa independentă rusă, despre șuvoiul de morți care vin din Ucraina și eșecul doctrinei Gherasimov
Presa independentă rusă, despre șuvoiul de morți care vin din Ucraina și eșecul doctrinei Gherasimov

Firmele de servicii funerare din Rusia sunt supra-aglomerate și în multe locuri din țară se extind cimitirele sau se înființează unele noi din cauza numărului mare de persoane ucise în războiul din Ucraina, scrie presa independentă rusă. Tot acolo, Veridica a găsit și o analiză privind eșecul așa-numitei doctrine Gherasimov, care ar fi trebuit să facă din armata rusă o forță modernă, capabilă să poarte un nou tip de război, cu multe elemente hibride.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
30 Jan 2023
Presa rusă independentă, despre cei care au ucis civili ucraieni la Dnipro și cum se folosește regimul Putin de frică
Presa rusă independentă, despre cei care au ucis civili ucraieni la Dnipro și cum se folosește regimul Putin de frică

„În Rusia, jurnaliștii nu pun întrebări” i-a spus unei jurnaliste un ofițer suspectat că ar fi fost implicat în bombardarea unui bloc de locuințe din orașul ucrainean Dnipro. Presa rusă independentă mai scrie și cum eforturile Kremlinului de a mări efectivele armatei par supuse eșecului, dar și despre felul în care regimul Putin încearcă să îi țină sub control pe ruși și să se impună în plan internațional prin frică.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
23 Jan 2023
Georgia riscă să își compromită relațiile cu Occidentul și să revină în orbita Rusiei dacă fostul președinte, Miheil Saakașvili, moare în detenție
Georgia riscă să își compromită relațiile cu Occidentul și să revină în orbita Rusiei dacă fostul președinte, Miheil Saakașvili, moare în detenție

Pe parcursul ultimului an, starea de sănătate a fostului președinte al Georgiei, Miheil Saakașvili, care execută o sentință de șase ani de închisoare, a fost un subiect important al dezbaterilor politice atât în interiorul, cât și în afara Georgiei. Opoziția și avocații lui Saakașvili spun că acesta ar trebui transferat la o clinică europeană unde să fie tratat pentru afecțiuni psihice, degradarea personalității și depresie profundă. Guvernul susține că fostul președinte ar simula. În sfârșit, dinspre Bruxelles vin semnale că dacă Miheil Saakașvili moare în detenție, viitorul european al Georgiei ar putea fi amenințat.

Diana Şanava
Diana Şanava
20 Jan 2023
Presa rusă independentă despre masacrul de la Makeevka, rusificarea copiilor ucraineni deportați și noua cursă a înarmărilor
Presa rusă independentă despre masacrul de la Makeevka, rusificarea copiilor ucraineni deportați și noua cursă a înarmărilor

Autoritățile ruse au recunoscut pentru prima oară pierderi masive provocate de un atac ucrainean, iar schimbarea tacticii de comunicare pare să fi fost făcută pentru a preveni un scandal, scrie presa rusă independentă. Tot aceasta relatează despre rusificarea copiilor ucraineni deportați în Rusia și despre cursa înarmărilor declanșată de invadarea Ucrainei.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
13 Jan 2023