Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

Analize

Narațiuni ale propagandei Rusiei: de la lupta cu naziști care folosesc scuturi umane, la război pentru a opri paradele gay în Donbass

O femeie urmărește înregistrarea emisiunii de știri de seară de la postul de televiziune rus Canal Unu, în care o angajată intră în studioul TV din Ostankino cu un afiș pe care scrie „Fără război. Opriți războiul. Nu credeți propaganda. Aici sunteți mințiti” la Moscova, Rusia, 15 martie 2022.
©EPA-EFE/DSK  |   O femeie urmărește înregistrarea emisiunii de știri de seară de la postul de televiziune rus Canal Unu, în care o angajată intră în studioul TV din Ostankino cu un afiș pe care scrie „Fără război. Opriți războiul. Nu credeți propaganda. Aici sunteți mințiti” la Moscova, Rusia, 15 martie 2022.
Festivalul de conferințe

Războiul purtat de Rusia în Ucraina este însoțit de o propagandă agresivă promovată intens pe canalele oficiale ale Kremlinului încă din prima zi, când Rusia a negat amploarea agresiunii sale spunând că execută o „operațiune specială” în Donbass pentru a „denazifica” Ucraina. Kremlinul a aruncat ulterior un adevărat val de narațiuni pentru a prezenta varianta sa, cosmetizată, a războiului. Propaganda Kremlinului încearcă să arate, în ciuda dovezilor din teren, că totul merge conform planului, iar o armată profesionistă, dotată cu arme de precizie, își execută misiunea fără a lovi ținte civile. Au continuat, în paralel, și eforturile propagandistice de a justifica invazia și au fost promovate o serie de narațiuni false, demontate de Veridica, cu privire la Ucraina: că ar fi pregătit o agresiune în Donbass, ar fi avut pe teritoriul său laboratoare americane de arme biologice sau ar fi încercat să producă arme nucleare. Veridica a identificat, între timp, noi narațiuni ale propagandei rusești. Unele evocă teze și idei prezente de ani de zile în propaganda, dezinformările și chiar și în discursul oficial al Moscovei – obsesia pentru „naziști” inexistenți, catalogarea celor care se opun politicilor Kremlinului drept „trădători” și denunțarea unei-așa zise „ideologii” LGBTQ și a unei presupuse conspirații de a o impune în dauna valorilor tradiționale.

„Naziștii” ucraineni atacă obiectivele civile și folosesc scuturi umane.

Regimul de la Kremlin neagă faptul că armata rusă atacă civili, deși unele orașe ucrainene sunt distruse aproape în întregime și există numeroase mărturii video și foto cu blocuri locative, clădiri, școli, grădinițe, spitale distruse de atacurile cu rachete și bombe și sute de civili uciși. Ministrul rus al apărării susține că armata rusă lovește doar ținte militare, iar propaganda rusă publică numeroase articole că forțele ucrainene și-ar atacă propria populație și folosește civilii în calitate de scut uman.

În cel mai recent caz, Ministerul rus al apărării neagă acuzațiile că ar fi comis un atac aerian asupra Teatrului din Mariupol, și susține că în clădire „civilii erau ținuți ostatici de luptătorii batalionului naționalist „Azov” care au efectuat o nouă provocare sângeroasă aruncând în aer clădirea teatrului pe care au minat-o”, că etajele superioare ale clădirii erau folosite ca puncte de tragere, deși aceasta nu este una dintre cele mai înalte clădiri din oraș. Autoritățile ucrainene au anunțat că asupra clădirii Teatrului a fost aruncată o bombă de mare capacitate, de 1000 de kg. Imaginile din satelit arată că în fața clădirii au fost lăsate inscripții foarte mari și vizibile „Copii”, pentru a preîntâmpina piloții bombardierelor rusești. Adăpostul din subsolul teatrului  a rezistat și oamenii care s-au ascuns acolo au supraviețuit.

La fel, în cazul atacului asupra maternității din Mariupol, presa rusă a relatat inițial că spitalul a fost atacat de naționaliștii ucraineni. Ulterior, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că maternitatea era folosită de extremiști ca o bază a batalionului Azov. De asemenea, propaganda rusă a încercat să demonstreze că imaginile cu femeile gravide din maternitate ar fi fost înscenate de o bloggeriță.

Curățarea societății de trădători va întări Rusia.

„Poporul rus îi poate deosebi pe adevărații patrioți de trădători. […] Sunt sigur că o astfel de curățare firească și necesară a societății doar va întări țara noastră”, a declarat Vladimir Putin în timpul unei întruniri dedicate măsurilor de susținere a regiunilor Federației Ruse. Purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitrii Peskov a explicat ulterior că în vremuri complicate, cei care se dovedesc a fi trădători pleacă din proprie inițiativă din funcții sau părăsesc țara.

După ce Rusia a atacat Ucraina, numeroși ruși au ales să își părăsească țara, printre ei numărându-se jurnaliști, oameni de afaceri, oameni de cultură, savanți, vedete. Presa de opoziție a fost închisă aproape în totalitate. În timpul protestelor organizate în principalele orașe din Rusia în primele zile ale războiului, mii de persoane au fost reținute. Pe ușile locuințelor unor activiștilor ruși au apărut inscripții „Nu trăda patria”.  

Rusia îi va apăra pe cetățenii ruși care sunt discriminați în lume pe motive naționale, lingvistice, culturale.

Această narațiune reiese din anunțurile făcute de Ambasadele Rusiei în diverse țări, inclusiv cele de la Chișinău și București, prin care le cere rușilor care ar fi discriminați sau amenințați să anunțe misiunile diplomatice. Astfel de anunțuri  au apărut și în alte țări, inclusiv Germania, Cehia.  

„Această postare nu contribuie la atmosfera de calm din societatea noastră și rugăm partenerii să se abțină de la astfel de gesturi și să dea dovadă de o mai bună evaluare a situației din țara noastră”, a reacționat Ministerul de Externe de la Chișinău. Toți cetățenii din R. Moldova sunt în siguranță indiferent de limba pe care o vorbesc, a comentat și președinta Maia Sandu.

Rusia nu se va opri în Ucraina, va merge mai departe.

Într-una din cele mai violente ieșiri într-o emisiune TV, Vladimir Soloviov, unul din principalii propagandiști ai Kremlinului, supune că Rusia nu se va opri în Ucraina. „Putin v-a spus despre structura NATO  - la granița din 1997, armele nucleare – în țările cărora le aparțin. Dacă considerați că ne vom opri în Ucraina, gândiți-vă de 300 de ori. Vă amintesc că Ucraina este doar o etapă intermediară în asigurarea securității strategice a Federației Ruse”, a spus Soloviov în cadrul emisiunii sale „Soloviov Live”.

Războiul are o semnificație metafizică și e cauzat de faptul că se dorește ca în Donbass să fie organizate parade gay.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, a vorbit în timpul predicii din „Duminica Iertării” despre acțiunile armate din Ucraina. „Timp de opt ani au loc încercări de a distruge ceea ce este în Donbass. În Donbassul care respinge valorile promovate în prezent de cei care pretind la puterea mondială. Există un test de loialitate față de această putere, un permis în acea lume „fericită”, a societății de consum excesiv, lumea „libertății”. Ce fel de test este acesta? Un test simplu și în același timp îngrozitor – acesta este parada gay. Cerința de a organiza parade gay este testul de loialitate față de această lume”, a spus patriarhul rus.  El a adăugat că „noi am intrat într-o luptă care nu are o semnificație fizică, dar metafizică”.

Tags: Ucraina , Donbass , Rusia , fake news , dezinformare , Război în Ucraina , propagandă , război informațional
Ajută Veridica.ro
Alte articole
Eliminarea limbii moldovenești și furia filo-rușilor. Moscova pierde unul din instrumentele-cheie pe care le-a folosit pentru a-și menține influența în Moldova

Eliminarea limbii moldovenești și furia filo-rușilor. Moscova pierde unul din instrumentele-cheie pe care le-a folosit pentru a-și menține influența în Moldova

Problema lingvistică și identitară a persistat de-a lungul celor 30 de ani de independență a Republicii Moldova. Cea mai importantă revendicare din timpul mișcării de eliberare națională din anii 1988-91 – recunoașterea limbii române ca limbă oficială și a faptului că moldovenii fac parte din poporul român – a fost deturnată în următorii ani de politicienii din vechea nomenclatură comunistă, care au reușit să includă în Constituție sintagma „limba moldovenească” ca limbă de stat.

Presa rusă independentă, despre cenzurarea artiștilor de către FSB și reapariția „turnătorilor” politici în Rusia

Presa rusă independentă, despre cenzurarea artiștilor de către FSB și reapariția „turnătorilor” politici în Rusia

Serviciul de informații FSB are oameni care monitorizează expozițiile de artă pentru ca nu cumva să fie expuse lucrări care nu respectă agenda statului, potrivit presei independente ruse care mai scrie și că, dincolo de acțiunile FSB e autocenzura artiștilor. Un alt fenomen al Rusiei contemporane este reapariția „turnătorilor”, care îi denunță pe cei care critică războiul din Ucraina sau regimul lui Putin.

Presa rusă independentă, despre ambițiile imperiale ale Kremlinului

Presa rusă independentă, despre ambițiile imperiale ale Kremlinului

Conducerea Rusiei crede că se află într-un război permanent și are o viziune imperială și expansionistă, potrivit presei independente ruse. Aceasta scrie și cum planul de refacere a „Rusiei Mari” pus în mișcare de Putin prevede capturarea Ucrainei prin război și a Belarusului prin forțarea unei uniuni.

Mariana Vasilache

18 Mar 2022

Actualizat la: 18 Mar 2022 12:20:45
Mariana Vasilache

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
Presă rusă independentă, despre arme nucleare, civili ucraineni luați ostatici și reînvierea tacticii sovietice de a le lua copiii dizidenților
Presă rusă independentă, despre arme nucleare, civili ucraineni luați ostatici și reînvierea tacticii sovietice de a le lua copiii dizidenților

Pentru prima oară după epoca sovietică, unui părinte din Rusia i se ia copilul din cauza opțiunilor sale politice, scrie presa rusă independentă. Veridica a mai selectat articole despre pedepsirea militarilor care nu vor la război, civili ucraineni luați prizonieri de ruși și mutarea unor bombe nucleare în Belarus.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
30 Mar 2023
Presa rusă independentă, despre cum se predă propaganda la cursurile de istorie și persecutarea tătarilor din Crimeea
Presa rusă independentă, despre cum se predă propaganda la cursurile de istorie și persecutarea tătarilor din Crimeea

Propaganda și dezinformarea Kremlinului se regăsesc în noua concepție de predare a istoriei în Universitățile din Rusia, constată presa rusă independentă, care mai scrie și despre persecutarea tătarilor din Crimeea, pe parcursul celor nouă ani de la anexarea peninsulei, pentru că nu sunt loiali autorităților ruse de ocupație.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
23 Mar 2023
Timeline: momente-cheie ale războiului din Irak
Timeline: momente-cheie ale războiului din Irak

Războiul din Irak a început cu o campanie împotriva armatei lui Saddam Hussein și s-a încheiat cu înfrângerea Statului Islamic. Între aceste două momente au avut loc insurecții ale sunniților și șiiților dar și un război civil între cele două comunități, mii de atentate sinucigașe, bătălii în care au fost distruse orașe întregi. Veridica vă prezintă momentele-cheie ale unuia din cele mai devastatoare conflicte din Orientul Mijlociu.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
20 Mar 2023
De fapt, ce este nou astăzi în Rusia? Cum a preluat regimul Putin ce a fost mai rău în epocile țarilor și comuniștilor
De fapt, ce este nou astăzi în Rusia? Cum a preluat regimul Putin ce a fost mai rău în epocile țarilor și comuniștilor

Rusia lui Putin este un conglomerat de reziduuri toxice ale diverselor epoci istorice. Din trecutul imperial, Rusia a păstrat obsesia vocației globale. Din cel sovietic, Putin a căutat să instrumentalizeze vestigiile simbolice ale statutului de superputere și să-i facă pe ruși să creadă că acea perioadă a reprezentat apogeul existenței lor politice. A adăugat acestor reziduuri cinismul și viclenia, specifice lumii interlope, peste care a așezat atent iluzia puterii și a bogăției, în spatele căreia nu este decât ruina și putregaiul corupției generalizate.

Cosmin Popa
Cosmin Popa
17 Mar 2023