Știri

Doi din trei români cred că oculta mondială a provocat pandemia ca să poată controla populația

Români care poartă steaguri naționale participă la un protest față de noile măsuri dispuse de guvernul României în timpul celui de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus în fața sediului guvernului din București, România, 02 octombrie 2021.
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Români care poartă steaguri naționale participă la un protest față de noile măsuri dispuse de guvernul României în timpul celui de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus în fața sediului guvernului din București, România, 02 octombrie 2021.

Daruieste Viata

Aproape două treimi dintre români (65,7%) cred că pandemia de Covid 19 a fost provocată de elitele globale, pentru a impune controlul asupra populației lumii. În acelaşi timp, se apropie de o treime numărul celor care cred că există un plan mondial pentru implantarea de cipuri prin vaccinare. Doar puţin peste un sfert dintre români spun că pandemia a apărut în mod natural, așa cum s-a mai întâmplat în istoria omenirii. Deşi procentul adepţilor teoriei conspiraţiei este ridicat, peste jumătate dintre conaţionali (54,7%) apreciază că în ultimele luni au fost expuși la știri false sau dezinformări în foarte mare și mare măsură. Puţin peste 40 este procentul celor care consideră că au fost expuși în mică sau foarte mică măsură acestui fenomen.

Datele sunt cuprinse în Sondajul de opinie „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului Strategic Thinking Group. Remus Ștefureac, președinte STG, consideră că răspunsurile „nu reflectă o negare a pandemiei și a efectelor sale grave, ci tentația unei foarte mari părți a populației pentru interpretări conspiraționiste, alimentată în timp de dezinformări, știri false, unele răspândite chiar de către diverse voci  influente din România sau din lume, în dauna explicațiilor rezonabile, acceptate de comunitatea științifică cu privire la cauzele naturale ale apariției virusului COVID19.”  Iar Dan Andronache, vice-președinte True Story Project, observă  că „percepția dimensiunii conspirative a controlului global este mai puternică în rândul segmentului de populație cu studii primare si venituri scăzute din mediul rural.”  Însă, în mod paradoxal, remarcă Dan Andronache, „când intră în discuție subiectul cauzei pandemiei de COVID, ponderea populației ce crede în acest scenariu se extinde nu numai în rândul celor din urban cu studii medii, ci și in rândul populației cu studii superioare și venituri ridicate. Acest fapt subliniază posibila fragilitate pe palierul emoțional cauzată de abundența expunerii la știrile false, de un sistem de evaluare rațională mai puțin structurat la acest context și de ponderea mai ridicată a dimensiunii magice în mentalul colectiv autohton față de a altor națiuni.”

În ceea ce priveşte ţările despre care românii cred că susţin acţiuni de propagandă, aproape 30% sunt de părere că Rusia este principala sursă a dezinformărilor și știrilor false în ţara noastră. Urmează China, cu aproximativ 18 procente şi Uniunea Europeană, cu 17.  În clasament mai sunt menţionate Ungaria cu 5,4% și Germania cu 3,8%. 

Ancheta sociologică s-a derulat în perioada 11-18 ianuarie 2022, metoda de cercetare fiind interviul prin intermediul chestionarului.
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului

Ambasada României la Washington a marcat 20 de ani de la înființarea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România (Comisia Wiesel).

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie

Acesta va avea întâlniri, printre alții, cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite.

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023