Știri

Doi din trei români cred că oculta mondială a provocat pandemia ca să poată controla populația

Români care poartă steaguri naționale participă la un protest față de noile măsuri dispuse de guvernul României în timpul celui de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus în fața sediului guvernului din București, România, 02 octombrie 2021.
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Români care poartă steaguri naționale participă la un protest față de noile măsuri dispuse de guvernul României în timpul celui de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus în fața sediului guvernului din București, România, 02 octombrie 2021.

Holzstock Festival

Aproape două treimi dintre români (65,7%) cred că pandemia de Covid 19 a fost provocată de elitele globale, pentru a impune controlul asupra populației lumii. În acelaşi timp, se apropie de o treime numărul celor care cred că există un plan mondial pentru implantarea de cipuri prin vaccinare. Doar puţin peste un sfert dintre români spun că pandemia a apărut în mod natural, așa cum s-a mai întâmplat în istoria omenirii. Deşi procentul adepţilor teoriei conspiraţiei este ridicat, peste jumătate dintre conaţionali (54,7%) apreciază că în ultimele luni au fost expuși la știri false sau dezinformări în foarte mare și mare măsură. Puţin peste 40 este procentul celor care consideră că au fost expuși în mică sau foarte mică măsură acestui fenomen.

Datele sunt cuprinse în Sondajul de opinie „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului Strategic Thinking Group. Remus Ștefureac, președinte STG, consideră că răspunsurile „nu reflectă o negare a pandemiei și a efectelor sale grave, ci tentația unei foarte mari părți a populației pentru interpretări conspiraționiste, alimentată în timp de dezinformări, știri false, unele răspândite chiar de către diverse voci  influente din România sau din lume, în dauna explicațiilor rezonabile, acceptate de comunitatea științifică cu privire la cauzele naturale ale apariției virusului COVID19.”  Iar Dan Andronache, vice-președinte True Story Project, observă  că „percepția dimensiunii conspirative a controlului global este mai puternică în rândul segmentului de populație cu studii primare si venituri scăzute din mediul rural.”  Însă, în mod paradoxal, remarcă Dan Andronache, „când intră în discuție subiectul cauzei pandemiei de COVID, ponderea populației ce crede în acest scenariu se extinde nu numai în rândul celor din urban cu studii medii, ci și in rândul populației cu studii superioare și venituri ridicate. Acest fapt subliniază posibila fragilitate pe palierul emoțional cauzată de abundența expunerii la știrile false, de un sistem de evaluare rațională mai puțin structurat la acest context și de ponderea mai ridicată a dimensiunii magice în mentalul colectiv autohton față de a altor națiuni.”

În ceea ce priveşte ţările despre care românii cred că susţin acţiuni de propagandă, aproape 30% sunt de părere că Rusia este principala sursă a dezinformărilor și știrilor false în ţara noastră. Urmează China, cu aproximativ 18 procente şi Uniunea Europeană, cu 17.  În clasament mai sunt menţionate Ungaria cu 5,4% și Germania cu 3,8%. 

Ancheta sociologică s-a derulat în perioada 11-18 ianuarie 2022, metoda de cercetare fiind interviul prin intermediul chestionarului.
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Israelul a lichidat un șef islamist în Liban
Israelul a lichidat un șef islamist în Liban

Oganizația Jamaa Islamiya deplânge moartea „comandantului său” Mohamad Hamed Jabbara, într-un „raid sionist atroce”.

Veridica News
Veridica News
18 Jul 2024
Se închid grădinițele și creșele din regiunea rusă Belgorod, de la granița cu Ucraina invadată
Se închid grădinițele și creșele din regiunea rusă Belgorod, de la granița cu Ucraina invadată

Restricțiile vor afecta circa 50.000 de oameni.

Veridica News
Veridica News
18 Jul 2024
Ploaie de drone ucrainene asupra peninsulei Crimeea, anexată de ruși
Ploaie de drone ucrainene asupra peninsulei Crimeea, anexată de ruși

Forțele aeriene ale Kievului susțin că au doborât toate cele 16 drone Shahed lansate de inamic.

Veridica News
Veridica News
18 Jul 2024
Guvernul a lansat campania „Calificăm România"
Guvernul a lansat campania „Calificăm România"

Aceasta vizează includerea ţării noastre în programul Visa Waiver.

Veridica News
Veridica News
18 Jul 2024