Editoriale

Marea Resetare sanitară

Activiști români anti-vaccin afișează un cap uman uriaș metaforic cu seringi înfipte în scalp în timp ce participă la un protest împotriva noilor măsuri ordonate de guvernul român în timpul celui de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus Covid-19, în fața sediului guvernului din București, România , 02 octombrie 2021.
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Activiști români anti-vaccin afișează un cap uman uriaș metaforic cu seringi înfipte în scalp în timp ce participă la un protest împotriva noilor măsuri ordonate de guvernul român în timpul celui de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus Covid-19, în fața sediului guvernului din București, România , 02 octombrie 2021.

Susține jurnalismul independent

Teoriile conspiraționiste au găsit un teren extrem de fertil în România, țară care se confruntă nu doar cu efectele marilor crize internaționale, ci și cu cele generate de crizele interne legate de nivelul scăzut de trai sau lipsa accesului la servicii de bază, precum educația și sănătatea. În mare, aceștia sunt și factorii care alimentează apetența, uneori extremă, a românilor pentru narațiunile care susțin că există un plan ocult, la nivel mondial, care vrea să reducă populația planetei și/sau să o controleze în totalitate. Ele sunt promovate de diverse publicații sau personaje din zona conservatoare ultrareligioasă, dar sunt preluate și exploatate și de oameni politici, în scop electoral, sau persoane cunoscute a fi apropiate de Rusia și politica sa externă.

Potrivit conspiraționiștilor, planul de manipulare a omenirii ar urma să fie pus în practică cu ajutorul noilor tehnologii bazate pe inteligenţa artificială, dar și al unor proceduri medicale care, în mâinile Organizației Mondiale a Sănătății, sunt folosite ca arme biologice. În opinia lor, în prezent, aproape orice intervenţie de natură medicală are ca scop îmbolnăvirea populației globale, dar şi inocularea în organismele umane a unor nanodispozitive, în vederea exercitării unui control asupra gândurilor și mișcărilor celor afectați.

Vaccinurile, inamicul public numărul 1

Ţinta predilectă a acestor naraţiuni o reprezintă vaccinurile, în special cele bazate pe tehnologia ARNm, dar şi cele antigripale sau antirujeolice, despre care se afirmă că ar fi fost modificate pentru a deservi scopuri oculte. Gradul ridicat de penetrare în mentalul colectiv a acestor teorii conspiraţioniste este extrem de vizibil în amploarea cu care se manifestă, pe teritoriul întregii ţări, o epidemie de rujeolă izbucnită la sfârşitul anului trecut. Potrivit datelor oficiale ale Institutului Național de Sănătate Publică, în perioada 1 Ianuarie 2023 – 31 Martie 2024, în România au fost confirmate 10.607 de cazuri de rujeolă, fiind înregistrate 12 decese. Majoritatea acestora au fost la persoane nevaccinate, în special copii cu vârste între 0 şi 9 ani. Pentru comparaţie, în 2022, la nivel național au fost detectate doar 17 cazuri de rujeolă, fără a fi raportat vreun deces. Explicaţia stă în rata de vaccinare împotriva rujeolei extrem de scăzută în ultimii ani. În prezent, acoperirea vaccinală antirujeolică cu prima doză este de 78% și de 62% pentru a doua, în condițiile în care, spun specialiștii, pentru eradicarea rujeolei, rata de vaccinare trebuie să fie în jurul a 95 de procente, valoare pe care România a atins-o în mod constant până acum câţiva ani. Scăderea procentului de populaţie vaccinată antirujeolic a început acum aproximativ zece ani şi s-a acutizat puternic în perioada post-pandemică, în urma campaniilor de fake news tot mai agresive împotriva vaccinării.

Vaccinuri cu nanotehnologie de control la distanţă

Dintre acestea, de departe, cea mai vizibilă a fost campania dusă de o cunoscută publicaţie antivaccinistă, care a preluat „concluziile” unui medic american de origine română, Ana Maria Mihalcea, adeptă a convingerilor care spun că forțe malefice lucrează în secret la depopularea planetei, înrobirea populației rămase și transformarea „creației lui Dumnezeu în ceva satanic, foarte rău”. Aceasta susţine că a descoperit în vaccinurile antirujeolice există nanoboți, puncte cuantice și hidrogel cu autoasamblare, despre care afirmă, literalmente, că nu le poate vizualiza, „dar sunt clar acolo”. De altfel, „studiile” sale nu sunt publicate sau citate decât de publicații și site-uri arhicunoscute pentru propagandă conspiraționistă, precum InfoWars sau The Expose.

Campania antivaccinare a publicaţiei susamintite nu se rezumă însă doar la vaccinul împotriva rujeolei. În toamna anului trecut, site-ul a publicat un alt studiu, similar „cercetărilor” Anei Mihalcea, realizat de un medic ginecolog român, Geanina Hagimă, cunoscută pentru convingerea sa că pandemia de Covid-19 a fost regizată, iar boala creată artificial. Hagimă a analizat microscopic banalul vaccin antigripal, ajungând, la rândul său, la concluzia că şi acesta conţine elemente de nanotehnologie menite să permită un control de la distanţă al persoanelor vaccinate. Fără a respecta o minimă rigoare ştiinţifică a experimentului, Geanina Hagimă afirmă că, inițial, atenţia nu i-a fost atrasă de nimic, dar după ce a uitat mostra într-o cutie timp de cinci zile, „am reexaminat-o și am constatat cu stupoare prezenta unor structuri geometrice”.

Aceste teorii ale conspirației au prins. România, alături de Bulgaria, a avut cea mai mică rată de vaccinare anti-Covid din UE.

Vaccinul ARNm, cel mai de succes produs al ocultei mondiale: provoacă sterilitate „pe trei generații” și transformă oamenii în zombi

Recent, adaptând o narațiune care a circulat în 2021, la scurt timp după introducerea pe piață a vaccinurilor anti-Covid, și care susținea că Japonia le-a interzis celor vaccinați să mai doneze sânge, propaganda antivaccinistă din România a afirmat că un grup de cercetători japonezi ar fi solicitat autorităților interzicerea transfuziilor cu sânge provenind de la persoanele vaccinate anti-Covid. Teoria sugera că oamenii de știință japonezi ar fi dovedit că proteina spike din vaccin ajunge, prin sânge, la creierul uman, afectând iremediabil sănătatea subiecților. Afirmațiile din mesaj erau argumentate cu teorii expuse anterior, de genul „s-a dovedit faptul că proteina spike persistă în organism mult timp după injectare” sau „vaccinurile Covid afectează sistemul imunitar”. Demonizarea vaccinurilor ARNm a început, însă, odată cu anunţul lansării acestora pe piaţă, chiar înainte de startul vaccinării propriu-zise. Iniţial, teoriile conspiraţioniste acuzau ineficienţa vaccinurilor anticovid, apărute „pe repede înainte”, şi severitatea efectelor adverse ale acestora, insuficient studiate.

În sprijinul afirmaţiilor era dată ca exemplu Simona Halep, care ar fi pierdut meciul din optimile Australian Open 2022 pentru că s-ar fi vaccinat. S-a spus și că efectele negative ale vaccinurilor anticovid au degenerat în cancere testiculare la bărbaţi, cărora le-ar fi scurtat viaţa cu fix 24 de ani, dizabilităţi fizice la femei, miocardită sau probleme psihice, culminând cu „moartea subită” termen care, în opinia conspiraţioniştilor, a fost inventat de ocultă pentru a ascunde efectele devastatoare ale vaccinării. De fapt, Sindromul Morţii Subite este un diagnostic acceptat oficial pe certificatele de deces încă de la începutul anilor ’70 ai secolului trecut, şi desemnează mai multe scenarii biologice care conduc la mortalitate, cu debut rapid și neprevăzut.

Una dintre cele mai absurde teorii legată de vaccinurile ARNm a fost promovată de senatoarea pro-rusă Diana Şoşoacă, care susţinea că vaccinul anti-Covid cauzează sterilitate pe trei generații, într-o serie de declarații ce frizau ridicolul şi lipsa de logică, în care o persoană sterilă ar putea a avea urmaşi. Teorii de aceeaşi factură au fost, însă, vehiculate şi din zona religioasă, când un cunoscut monah ortodox, stareţul unei mănăstiri din nordul României, şi-a îndemnat enoriaşii să nu se vaccineze, pentru că vor deveni zombi, iar pielea lor se va transforma în solzi. Apeluri pentru refuzul vaccinării au venit şi de la Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, susţinător şi admirator deschis al lui Vladimir Putin, care acuza lipsa de fundament ştiinţific al medicinei moderne în general şi afirma că cei vaccinaţi mor.

Planul OMS de a reduce populația și a subjuga omenirea

O altă abordare a conspiraţioniştilor are în vedere nu doar vaccinurile, ci şi o serie de alte proceduri medicale, al căror scop nu ar fi prevenţia bolii, ci exact opusul, îmbolnăvirea pacienţilor. Una dintre metodele folosite de „mafia medicală” ar fi screening-ul mamografic, în realitate cea mai răspândită şi eficientă metodă de depistare în faze incipiente a cancerului mamar. Conspiraţioniştii susţin că, de fapt, procedura nu depistează nimic, dar, prin iradiere, produce tumori în organismul subiecţilor şi favorizează răspândirea metastazelor. Întreaga teorie era argumentată cu informaţia conform căreia Elveţia, ţară cu unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din lume, a interzis mamografiile, fapt evident fals, după cum se poate constata la o verificare succintă pe Internet. Naraţiunea a mai circulat în România şi acum câţiva ani, promovată de Olivia Steer, o fostă jurnalistă arhicunoscută pentru pozițiile sale antimedicină, care susține că bolile dispar de la sine sau „ajutate” de o alimentație potrivită, iar orice act medical reprezintă un atentat la sacralitatea corpului, care nu face altceva decât să îmbolnăvească și mai mult organismul.

În același timp, conspiraţioniştii atrag atenţia asupra unui plan ocult în care, de acum încolo, omenirea va fi confruntată constant cu pandemii inventate care, pe de o parte, vor ucide majoritatea oamenilor, iar pe de alta, vor suprima drepturile și libertățile individuale ale celor rămași în viață. Teoria a fost adusă în atenţia publicului de Iosefina Pascal, autodeclarată jurnalistă, în fapt angajată la un post de radio controlat de un controversat politician şi om de afaceri, descris de presă drept apropiat și simpatizant al Rusiei.

De ce prind teoriile conspirației legate de sănătate la români

Apetența românilor pentru teoriile conspiraționiste este explicată, pentru Veridica, de sociologul Gelu Duminică, în primul rând prin lipsa unei educaţii de calitate, dar şi cultural-istoric: „conspiraţiile ne sunt transmise încă de mici, vezi Mioriţa şi ideea duşmanului care ne vrea răul”. „Pericolul” este mai prezent în acest areal geografic decât în alte părţi şi pentru că misticul este mai „adevărat” decât ştiinţa, iar acest fapt se datorează şi modului de dezvoltare umană pe care-l arătăm generaţiilor viitoare, concretizat în (non)calitatea liderilor de opinie autohtoni.

Reticenţa românilor la explicațiile logico-științifice care demontează teoriile conspirației vine tot din educaţie, mai exact din sistemul educaţional încă puternic influenţat de modelele din trecut, spune Gelu Duminică: „când memorezi comentarii, e greu să ai dubii. Pentru a ajunge la adevăr, trebuie să fii echipat cu îndoială, capacitatea de a chestiona şi de a critica constructiv acţiunile, pe baza evidenţelor”. Pentru a înţelege mai bine acest fenomen, Duminică ne invită la o introspecţie, menită a observa dacă noi înşine, în dezvoltarea profesional-academică de până acum, am fost provocaţi să dezvoltăm aceste abilităţi. „Nu ne naştem cu teoria conspiraţiei în gene, ci o dezvoltăm pentru că ea ne este transmisă din prea multe părţi!”, a adăugat sociologul.

De multe ori, chiar şi originare din spaţiul occidental, teoriile conspirației au un mai mare succes în spaţiul est-european, în ţările fostului bloc comunist. Această tendinţă este explicată de Gelu Duminică, pe de o parte, prin dorinţa est-europenilor de a-şi demonstra superioritatea în faţa occidentalilor, în lipsa altor argumente, iar pe de alta, de nevoia de a găsi un vinovat pentru situaţia socială mai dezavantajoasă cu care se confruntă: „noi suntem mai buni decât ăia, dar ei ne-au vrut răul dintotdeauna”. Un alt aspect, deloc de neglijat, este reprezentat de tradiţia academică, unde estul continentului are un decalaj de peste 800 de ani. În acest interval, societatea occidentală a creat sute de generaţii de lideri şi gânditori instruiţi pe evidenţe ştiinţifice, în timp ce, mai ales în spaţiul ortodox, educaţia avea la bază principiile conservatoare impuse de Biserică, dominate de misticul oriental. Din acest punct de vedere, spune Gelu Duminică, România este mai apropiată de spațiul cultural oriental decât de cel vestic. Iar propaganda, fie ea naţionalistă sau filorusă, exploatează fix acest handicap educaţional. Însă, adaugă Duminică, „ceea ce a reuşit România în ultimii 30 de ani este fascinant, iar clivajele se micşorează din ce în ce mai mult. Şi aici e meritul Europei!”

Material susținut de Science+

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Cezar Manu

Cezar Manu
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 9 min
Rusia recrutează polonezi pentru războiul său împotriva Occidentului
Rusia recrutează polonezi pentru războiul său împotriva Occidentului

Polonia se găsește în linia întâi a unui nou Război Rece tot mai intens. Serviciile rusești recrutează agenți polonezi și îi folosesc pentru atacuri împotriva opozanților Kremlinului.

Michal Kukawski
Michal Kukawski
17 May 2024
Corespondență din Odesa: „Blestemați să fie pentru o astfel de «eliberare»!”
Corespondență din Odesa: „Blestemați să fie pentru o astfel de «eliberare»!”

Principalul port ucrainean, Odesa, este ținta bombardamentelor rusești din 2022. Atacurile s-au intensificat odată cu retragerea Rusiei din acordul privind cerealele. Tatiana Așurkevici a petrecut câteva zile în oraș și a descoperit, printre locuitorii acestuia, un amestec de fatalism, oboseală și încrâncenare împotriva rușilor.

Tatiana Așurkevici
Tatiana Așurkevici
15 May 2024
Corespondență din Ucraina: „Ne-am obișnuit deja cu moartea”. Viața sub rachetele rușilor
Corespondență din Ucraina: „Ne-am obișnuit deja cu moartea”. Viața sub rachetele rușilor

Harkovul este o țintă a rușilor încă din prima zi a războiului. Locuitorii refuză însă să plece și încearcă să își vadă de viață, cât de normal se poate, în ciuda bombardamentelor constante.

Tatiana Așurkevici
Tatiana Așurkevici
01 May 2024
Rusia lui Putin se pregătește pentru un război de durată și de mare amploare
Rusia lui Putin se pregătește pentru un război de durată și de mare amploare

Dincolo de Ucraina, Moscova lucrează pe trei planuri: consolidarea regimului prin „scuturarea” propriei elite, guverne în exil pentru foștii sateliți sovietici și promovarea discursului pro-rus în Occident.

Cosmin Popa
Cosmin Popa
30 Apr 2024