Un panou de gaze este fotografiat pe o clădire din centrul orașului Chișinău, Moldova, 09 septembrie 2023.
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Un panou de gaze este fotografiat pe o clădire din centrul orașului Chișinău, Moldova, 09 septembrie 2023.

Moldova ia conductele Gazprom și contestă datorii de sute de milioane

Moldova, mai puțin dependentă de Rusia: Gazprom pierde controlul rețelelor de transport de gaze din țară, iar Chișinăul respinge drept falsă o datorie de 700 de milioane de dolari către Gazprom

Transportul gazelor, scos din gestiunea rușilor și dat românilor

Rețele de transport al gazelor naturale din Republica Moldova vor fi preluate de compania Vestmoldtransgaz, controlată în proporție de 75% de operatorul național de transport al gazelor din România Transgaz și de 25% de către Banca Europeană pentru Dezvoltare și Reconstrucție. Potrivit unui comunicat al Transgaz, la 4 septembrie Vestmoldtransgaz „a semnat Contractul de locațiune prin care preia activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova, de la operatorul Moldovatransgaz SRL, începând cu data de 19 septembrie 2023”.

Directorul General al Transgaz, Ion Sterian, citat de același comunicat, a declarat că „Transgaz continuă prezența strategică în Republica Moldova, contribuind la asigurarea intereselor strategice ale regiunii. Asigurarea separării și independenței operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale de întreprinderile integrate pe verticală care desfășoară activitatea de producere, de distribuție, de stocare, de trading sau de furnizare a gazelor naturale, reprezintă unul din obiectivele de bază în scopul creării în  Republica Moldova a unei piețe liberalizate a gazelor naturale."

Contractul de locațiune prevede că Vestmoldtransgaz urmează să-i plătească companiei Moldovatransgaz apr. 8,5 milioane de euro anual pentru utilizarea rețelelor de distribuție a gazelor aflate în gestiunea acesteia.

Moldovatransgaz, cu care a fost semnat contractul de locațiune, este o companie fiică a societății Moldovagaz, controlată de concernul rus Gazprom. Ea a fost înființată cu scopul de a furniza servicii de transportare a gazelor naturale, după ce Chișinăul a aderat la Pachetul Energetic III al Uniunii Europene, în 2011. Acest Pachet prevede demonopolizarea pieței gazelor, astfel încât una și aceeași întreprindere să nu mai poată deține și dreptul  de a furniza, și cel de a transporta gazele naturale. Moldovatransgaz nu a fost însă acreditată de către autoritățile de la Chișinău din cauză că nu a prezentat în timp util documentele necesare.

Semnarea acestui contract de locațiune între Moldovatransgaz și Vestmoldtransgaz a fost posibilă întâi de toate ca urmare a faptului că autoritățile de la Chișinău au modificat legislația, astfel încât Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să poată demara din oficiu, forțat, procedura de separare a companiilor din domeniul gazelor, fără acordul Moldovagaz, în cazul în care aceasta s-ar fi opus.

Demonopolizarea pieței gazelor, o cerință UE care ajută Moldova să își reducă dependența față de Rusia

Ministrul Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov, a salutat faptul că s-a reușit să se ajungă la un consens între părți fără a fi nevoie de intervenția ANRE.

„Ca și în cazul sincronizării pieței energiei electrice cu cea continentală, consumatorii casnici nu vor simți în vreun fel această schimbare pe piața de gaze. Însă această separare, pe care Republica Moldova a amânat-o din 2012, este un salt enorm în transpunerea legislației europene și liberalizarea, transparentizarea pieței gazelor. Astfel, va fi asigurat accesul nediscriminatoriu la rețele pentru toate companiile și, pe termen lung, vom crește credibilitatea pieței pentru traderi și furnizori europeni, iar competiția, pe viitor, poate genera și prețuri mai bune”, a subliniat Victor Parlicov.

Jurnalistul economic Ion Preașcă spune că aderarea Republicii Moldova la Pachetul Energetic III, în urmă cu 12 ani, a iritat Moscova, care a privit directiva respectivă ca pe una îndreptată împotriva concernului său Gazprom. El a precizat că preluarea controlului asupra rețelelor de transport al gazelor din Republica Moldova de către Vestmoldtransgaz înseamnă și eliminarea unei restanțe pe care Chișinăul o avea în procesul de implementare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană:

„Republica Moldova risca și înaintarea unei proceduri de infringement pentru neimplementarea directivelor UE. Într-adevăr unul din cele mai mari impedimente în implementarea pachetului energetic al Uniunii Europene a fost eliminat. Acest lucru creează mai multe oportunități și o reducere a dependenței de un singur furnizor, de o singură companie. Probabil am putea vedea o integrare a sistemului gazier al Republicii Moldova cu cel al României și, respective, cel al Uniunii Europene”.

Nu este vorba însă doar de aspectul energetic sau economic al problemei. Comentatorul politic Ion Tăbârță consideră că preluarea de către Vestmoldtransgaz a transportului de gaze în Republica Moldova este un pas și spre reducerea dependenței geopolitice de Federația Rusă:

„Știm foarte bine că Federația Rusă a avut mai multe pârghii de influență și control asupra Republicii Moldova. Principala a fost cea energetică – dependența totală de importul de gaze din Federația Rusă și dependența malului drept de malul stâng al Nistrului în ceea ce privește energia electrică. Trebuie spus că această dependență energetică a Republicii Moldova față de Rusia a început să scadă odată cu realizarea interconexiunilor energetice cu România. E vorba în primul rând de construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău și vedem importanța strategică a acestui gazoduct. Faptul că Moldovagaz nu va mai controla rețelele de transport, care sunt proprietate a Republicii Moldova, se îndreaptă anume în această direcție, a independenței energetice. Mai avem aspectele legate de energia electrică, dar și aici Republica Moldova se îndreaptă spre securizare, foarte mult va însemna și construcția liniei de înaltă tensiune de la Isaccea la Vulcănești și apoi spre Chișinău care ar duce la independența totală a Republicii Moldova față de Federația Rusă”.

Chișinăul refuză să plătească o datorie de 700 de milioane de dolari spre Gazprom întrucât ea ar fi falsă

Lipsirea companiei Moldovagaz (controlată de Gazpromul rusesc) de dreptul de a transporta gaze în Republica Moldova a fost urmată de un alt anunț, oarecum neașteptat, al autorităților de la Chișinău prin care acestea au recunoscut doar 8,6 milioane de dolari dintr-o datorie de 709 milioane de dolari, pretinsă de Gazprom.   

Ministrul Energiei Victor Parlicov a declarat  că, în urma unui audit internațional, realizat de către companiile Wikborg Rein și Forensic Risk Alliance, din Norvegia și Marea Britanie, s-a constatat că  Gazprom nu a prezentat  documente doveditoare pentru 276 milioane de dolari, o datorie despre care concernul rusesc afirmă că s-ar fi acumulat între anii 1991 și 2022.

O altă datorie, de circa 400 de milioane de dolari, are termenul de executare depășit atât conform legislației moldovenești cât și celei rusești, iar aproximativ 135 de milioane de dolari au fost cheltuiți de către Moldovagaz fără aprobarea ANRE, așa cum prevede legislația în vigoare, a mai spus Parlicov.

Președintele Maia Sandu a declarat că Republica Moldova i-a demonstrat Federației Ruse, care a încercat să folosească resursele energetice ca element de șantaj, că nu are datoriile pretinse de Gazprom, iar premierul Dorin Recean a spus că Republica Moldova nu are de gând să plătească datorii inexistente. 

În replică, Gazprom a subliniat că auditul respectiv „nu are cum influența în vreun mod volumul […] datoriei, mai ales că aceasta este confirmată și în documentele semnate cu regularitate de către Gazprom și Moldovagaz [...] Gazprom categoric nu este de accord cu afirmațiile părții moldovene și intenționează și pe viitor să-și apere drepturile pe toate căile posibile”.

Pe de altă parte, Statele Unite au salutat finalizarea auditului independent comandat de guvernul de la Chișinău. „Nu ar trebui să fie surprinzător faptul că Gazprom nu a putut justifica factura exorbitantă pe care Rusia se aștepta să o plătească cetățenii Republicii Moldova. Statele Unite își reafirmă sprijinul pentru eforturile continue ale Republicii Moldova de a-și diversifica sursele de energie și de a asigura un viitor mai prosper poporului său”, se arată în comunicat al Departamentului de Stat.

Analistul politic Nicolae Negru este de părere că rezultatele auditului pun concernul rus într-o situație jenantă.

„Auditul a arătat ceea ce unii experți afirmau de mai mult timp, că, de fapt, Republica Moldova nu îi este datoare Gazprom-ului. E aici o încercare de înșelătorie. Gazprom s-a pomenit într-o situație jenantă. Moscova va încerca pe alte căi să obțină acești bani, fiindcă e o chestiune de imagine pentru ea. Sigur că acum, asigurându-și independența energetică față de Rusia, Chișinăul poate rezista acestui șantaj care există și care va urma și în continuare”, este de părere Nicolae Negru.

Începând cu toamna anului trecut, Republica Moldova, mai exact teritoriul controlat de către autoritățile constituționale de la Chișinău, nu mai cumpără gaz din Rusia. Moscova asigură cu gaze naturale doar regiunea separatistă transnistreană pe care o controlează și unde își are plasate militari și depozite cu muniții. Chișinăul cumpără în prezent gazele pe piața internațională. O bună parte din aceste gaze sunt stocate în depozite subterane din România și Ucraina. În momentul în care a încetat să mai livreze gaze Chișinăului, Moscova aparent și-a dorit să facă presiuni asupra actualei puteri proeuropene din Republica Moldova, forțând-o să-și reorienteze politica externă spre Est. Republica Moldova pare să se fi adaptat însă situației și a ajuns să cumpere în prezent gaze la un preț mai mic decât cel la care Gazprom le livrează în regiunea transnistreană, încetând astfel să mai depindă de concernul rus.

Așadar, cea mai puternică pârghie de influență a Moscovei asupra Chișinăului, cea energetică, a devenit din ce în ce mai slabă în ultimul an și jumătate, îndepartând, contrar intențiilor Rusiei, tot mai mult Republica Moldova de Federația Rusă și apropiind-o de Occident.

Material realizat în cadrul proiectului
Fake News - Fake reality: Reziliență socială prin gândire critică.

Proiectul este derulat de Asociația Alternative Sociale în parteneriat cu Asociația Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași și beneficiază de o finanțare în valoare de 148.055,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Detalii despre proiect aici:

ALTERNATIVE SOCIALE
Corneliu Rusnac
Corneliu Rusnac

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 7 min
Bulgaria: pași pentru a limita influența Moscovei și un val de narațiuni pro-ruse
Bulgaria: pași pentru a limita influența Moscovei și un val de narațiuni pro-ruse

Bulgaria se confruntă cu o recrudescență a activităților de dezinformare pro-rusă, în timp ce guvernul pro-occidental al țării se luptă cu influența (și acțiunile) Moscovei.

Svetoslav Todorov
Svetoslav Todorov
15 Sep 2023
În Rusia se discută deschis despre eradicarea națiunii ucrainene
În Rusia se discută deschis despre eradicarea națiunii ucrainene

În Rusia se vorbește despre „dezucrainizare” – formulă care înlocuiește „denazificarea” de la începutul războiului și înseamnă, practic, eradicarea identității ucrainene.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Sep 2023
Puciul din Niger și campania anti-occidentală purtată de Rusia în Africa
Puciul din Niger și campania anti-occidentală purtată de Rusia în Africa

Rusia se folosește de mercenarii Wagner pentru a submina influența occidentală în Africa. Ultima țară care pare să încline spre Moscova este principalul partener regional al SUA, Nigerul.

Ioana Dumitrescu
Ioana Dumitrescu
31 Aug 2023
Progresele lente obligă Ucraina să-și adapteze discursul despre contraofensivă
Progresele lente obligă Ucraina să-și adapteze discursul despre contraofensivă

Ritmul lent al contraofensivei accentuează oboseala de război a ucrainenilor și susținătorilor lor, care așteptau victorii rapide. Kievul, nevoit să își adapteze discursul la realitățile din teren.

Marin Gherman
Marin Gherman
15 Aug 2023