Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram
Un cadru luat dintr-un videoclip pus la dispoziție de Ministerul ucrainean al Apărării arată un steag ucrainean arborat în centrul localității Balaklia, regiunea Harkiv, Ucraina, 10 septembrie 2022.
©EPA-EFE/UKRAINE DEFENSE MINISTRY / HANDOUT  |   Un cadru luat dintr-un videoclip pus la dispoziție de Ministerul ucrainean al Apărării arată un steag ucrainean arborat în centrul localității Balaklia, regiunea Harkiv, Ucraina, 10 septembrie 2022.

De ce contează regiunea Harkov atât pentru ucraineni cât și pentru ruși. Avanpost al „lumii ruse” vs. simbol al Ucrainei

Contraofensiva de succes a Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Harkov nu a fost doar un rezultat al bunei planificări a unei operațiuni militare, ci și o consecință a atitudinilor pro-ucrainene a populației, determinate de trecutul istoric, patrimoniul cultural important și experiențele pozitive ale primelor două etape de luptă împotriva agresiunii ruse.

Cele trei bătălii pentru regiunea Harkov

Ofensiva ucraineană din septembrie este a treia bătălie importantă pentru regiunea Harkov de la începutul războiului până în prezent. În prima etapă luptele au avut loc chiar în centrul regional cu același nume, care este al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei, iar unele raioane ale regiunii au fost transformate în ruine. În urma unei rezistențe eroice a fost posibilă respingerea asaltului rus asupra orașului, Rusia fiind nevoită să-și retragă treptat efectivele militare în aprilie-mai.  

În timpul celei de a doua bătălii, care s-a desfășurat în iunie, armata ucraineană a continuat să elibereze unele localități din regiune, dar la vremea respectivă toată lumea se concentra pe luptele mai intense care aveau loc  în Donbass, unde Rusia și-a concentrat majoritatea trupelor regrupate. La un moment dat, nici presa ucraineană, și nici cea rusă nu prea mai scriau despre situația din regiunea Harkov, fiind reflectate mai ales evenimentele din Donețk, Luhansk și Zaporojie (Donbass-ul istoric) sau cele din zonele sudice: Herson, Mikolaev și Odessa.

Din când în când erau reluate în presa rusă diverse narațiuni de propagandă despre dorința locuitorilor Harkovului de a se alipi la Rusia.

Harkovul: o regiune emblematică pentru sovietici, care a respins separatismul pro-rus

Harkovul are un statut special pentru ucraineni și deși, la fel ca Donbassul vecin, se află la granița cu Rusia, de la declanșarea agresiunii acesteia, în 2014, până în prezent, a avut o evoluție diferită de cea a regiunilor care compun Donbassul, Donețk și Luhansk.

După revoltele stradale de la Kiev din 2013-2014, cunoscute ca Euromaidan, Rusia a lansat proiectul său, pregătit minuțios pe parcursul mai multor ani, de proclamare a unor republici separatiste în nordul, estul și sudul Ucrainei cu scopul de a obține o federalizare a țării, dar fără Crimeea, care a fost anexată în martie 2014.

Atunci drapelul Rusiei a fost arborat la Sevastopol, Luhansk, Donețk, Harkov și alte orașe. Spre deosebire de Donbass și Crimeea, la Harkov mișcarea separatistă a întâmpinat o rezistență puternică atât din partea elitelor locale, cât și a populației. A fost, de fapt, o primă înfrângere politică importantă a Rusiei.

A fost și o mare înfrângere personală pentru Putin care, criticând în ultimii ani decizia fondatorului URSS-ului Vladimir Lenin de le oferi republicilor sovietice o largă autonomie, ceea ce a făcut posibilă destrămarea URSS în 1991 și proclamarea independenței Ucrainei, a tot repetat în discursurile sale că prima capitală a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene a fost Harkov, ocupat de bolșevici în 1918. La Kremlin, Harkovul este un simbol al comunizării / ocupării Ucrainei libere. Eșecul din 2014 a fost cu adevărat unul dureros pentru ideologii putinismului. 

Harkovul ca leagăn al națiunii ucrainene și simbol al independenței

În același timp, Harkovul este un oraș foarte important pentru istoria și cultura Ucrainei. Anume aici, în capitala Ucrainei Sloboziilor, după cum este numit acest ținut istorico-etnografic  (din ucraineană „Slobojanșcina” se traduce ca ținutul „oamenilor liberi” și a „stepelor slobode”  – un teritoriu în care nimerești imediat după ce părăsești Rusia), a apărut prima carte de literatură ucraineană modernă, semnată de scriitorul Ivan Kotlearevski.

La sfârșitul secolului al XIX-lea acest scriitor a publicat poemul „Eneida” (pornind de la o traducere adaptată a versurilor lui Virgilius), în care apar teme ca nostalgia pentru trecutul căzăcesc și libertatea poporului, iar limbajul folosit este asemănător cu limba ucraineană modernă.

După 2014, Kotlearevksi și Harkov au devenit simboluri politice, foarte promovate în presa ucraineană pentru a demonstra ruperea civilizațională a Ucrainei de Rusia. De exemplu, în august 2021, publicația oficială a Parlamentului Ucrainei „Golos Ukrainy” (Vocea Ucrainei) scria că: „Părintele literaturii ucrainene contemporane Ivan Kotlearevski a scris poemul său legendar „Eneida” (1798), atunci când fondatorul limbii ruse moderne Aleksandr Pușkin nici nu era născut (1799)”. Mai mult decât atât, regiunile Harkov și Poltava au dat varianta modernă a limbii ucrainene, considerată ca fiind normă, adică limbă literară.

Regiunea Harkov: orașe rusificate înconjurate de sate ucrainene

Structura populației regiunii Harkov este una specifică. În orașele mari se vorbește mai mult limba rusă, în timp ce la sate se păstrează o limba ucraineană pură. Spre deosebire de regiunile Donețk și Luhansk, unde pe fondul industrializării masive de după cel de-al Doilea Război Mondial au fost aduși din Rusia rusofoni care au înființat localități în jurul noilor uzine, Harkovul are o comunitate istorică de etnici ucraineni, cu rădăcini și tradiții seculare. Desigur, această comunitate a fost profund afectată de Holodomor și de evenimentele din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, însă nucleul său etnic a rezistat.

În acest mod pot fi explicate simpatiile mult mai mari ale locuitorilor regiunii Harkov față de Forțele Armate ale Ucrainei în comparație cu atitudinea populației din Donbass, care în unele părți ale acestei regiuni pare ceva mai dispusă să accepte proiectele separatiste susținute de Rusia.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev, 85% dintre ucrainenii din estul Ucrainei au o atitudine negativă față de Rusia și doar 4% - pozitivă. Sociologii constată un nivel constant al atitudinilor pozitive ale locuitorilor regiunii Harkov, inclusiv ale rusofonilor, față de statul ucrainean. Majoritatea rusofonilor din estul Ucrainei sunt dezamăgiți de decizia Rusiei de a invada teritoriul ucrainean și de a bombarda obiectivele infrastructurii civile.

Mișcări naționaliste la Harkov

După anexarea Crimeii, la Harkov s-au cristalizat o serie de mișcări naționaliste, iar în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei luptă o subunitate locală a regimentului „Azov. Harkov”.

În 2017 a avut loc un mare scandal în Ucraina în legătură cu scandarea unor sloganuri naționaliste și naziste de către fanii echipei Metalist-1925 din Harkov în timpul unei meci de fotbal la Kiev. Ceea ce nu părea posibil în alte regiuni estice a fost posibil în cazul Harkovului, care se deosebește socio-cultural de Donbass.

În același timp, la alegerile prezidențiale din 2019, regiunea Harkov a votat ca și celelalte regiuni din Ucraina:  86,88% dintre alegători și-au dat voturile pentru Volodimir Zelenski și doar 11,17% pentru Petro Poroșenko. Sondajele sociologice mai arată că din 2019 și până în momentul de față, nivelul de încredere față de Zelenski s-a menținut ridicat în Harkov, iar războiul a consolidat și mai mult imaginea pozitivă a președintelui.

Cultura și identitatea, mai mult decât importante în războaiele moderne

Contraofensiva de succes a Forțelor Armate ale Ucrainei arată cât de mult contează într-un război de apărare atitudinea populației și elementul socio-cultural favorabil. În astfel de condiții, apar tot mai puțini colaboratori ai inamicului în rândul civililor, iar moralul armatei este mult mai bun atunci când aceasta simte sprijinul populației și este primită ca forță de eliberare.

Contează mult și capacitatea statelor de a crea simboluri politice în baza celor istorico-culturale. Harkovul era văzut de Moscova ca un avanpost al lumii ruse, în timp ce Kievul prezintă acest centru administrativ al Ucrainei Sloboziilor ca un leagăn al civilizației ucrainene, unde „s-a născut literatura ucraineană cu mult timp înaintea celei ruse”. Războiul simbolurilor și narațiunilor este un factor important. Învingătorii acestui „război” au de câștigat și pe câmpul de luptă.

Tags: Ucraina , Rusia , Vladimir Putin , Război în Ucraina , URSS
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA

Material realizat în cadrul proiectului
Fake News - Fake reality: Reziliență socială prin gândire critică.

Proiectul este derulat de Asociația Alternative Sociale în parteneriat cu Asociația Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași și beneficiază de o finanțare în valoare de 148.055,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Detalii despre proiect aici:

ALTERNATIVE SOCIALE
Alte articole
Refugiații ucraineni din România se tem să revină acasă, dar se integrează greu din cauza barierelor lingvistice

Refugiații ucraineni din România se tem să revină acasă, dar se integrează greu din cauza barierelor lingvistice

De la început războiului din Ucraina, peste 5 milioane de ucraineni au trecut granița României refugiindu-se din calea războiului. Cei mai mulți au ales să meargă mai departe, spre Occident, dar unii au preferat să rămână aici. Oficial sunt 90 348, dar numărul real ar putea fi mult mai mare. Înainte de a ajunge în România, mulți știau doar ceea ce le spusese propaganda sovietică și rusă, așa că au fost uimiți de ce au găsit și de felul în care au fost primiți. Cu tot ajutorul primit, există însă și probleme – refugiaților le este greu să se integreze din cauza barierelor lingvistice și mulți încă resimt impactul psihologic al dramei prin care au trecut.

„Patrioții” Moldovei, de la Iurie Roșca la Ilan Șor: politicienii care au făcut jocurile Moscovei la Chișinău (II)

„Patrioții” Moldovei, de la Iurie Roșca la Ilan Șor: politicienii care au făcut jocurile Moscovei la Chișinău (II)

Rusia a avut mereu oamenii săi printre reprezentanții clasei politice și administrației de la Chișinău. Unii nici nu au încercat să-și ascundă relația cu Moscova, alții par să-și fi jucat foarte bine rolul, plasându-se în fruntea unor mișcări naționale și proeuropene, ceea ce, probabil, i-a permis Rusiei să controleze anumite procese politice din interior. Veridica îi amintește, în acest al doilea episod, pe cei care au menținut Republica Moldova în siajul Moscovei pentru o bună parte din ultimele două decenii.

Criza energetică din Republica Moldova. De ce, deocamdată, Chișinăul e forțat să accepte compromisuri cu Transnistria și Rusia

Criza energetică din Republica Moldova. De ce, deocamdată, Chișinăul e forțat să accepte compromisuri cu Transnistria și Rusia

Guvernul Republicii Moldova a fost acuzat că a cedat, din nou, șantajului Rusiei și al Transnistriei atunci când a acceptat ca, în schimbul curentului electric, să îi livreze Tiraspolului tot gazul primit de la ruși. Realitatea este însă că, momentan, Chișinăul nu are prea multe opțiuni pentru aprovizionarea cu electricitate și gaze naturale, iar proiectele de diversificare a surselor pe care le-a lansat au nevoie de timp pentru a fi realizate.

Marin Gherman

13 Sep 2022

Actualizat la: 14 Sep 2022 13:04:04
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
Unsprezece luni lungi: cum s-au adaptat refugiații ucraineni într-o Polonie din ce în ce mai extenuată
Unsprezece luni lungi: cum s-au adaptat refugiații ucraineni într-o Polonie din ce în ce mai extenuată

După ce Rusia a lansat un atac masiv asupra Ucrainei la începutul lui 2022, milioane de civili au fugit în Occident, departe de pericol. Mulți au ales să rămână în Polonia. Au primit ceva ajutoare din partea statului, dar cel mai mult au fost sprijiniți de o rețea de voluntari care le-au pus la dispoziție tot ce le-a trebuit, de la strictul necesar până la locuințe și locuri de muncă. Unsprezece luni mai târziu, în timp ce unii dintre polonezi simt că au cam încept să îi obosească refugiații, aceștia din urmă tot mai încearcă să se integreze în societate și, în același timp, să depășească și trauma provocată de război.

Michal Kukawski
Michal Kukawski
26 Jan 2023
Rusia amenință militar, informațional și politic Republica Moldova. Chișinăul ia măsuri de consolidare a securității și mizează pe sprijinul partenerilor occidentali
Rusia amenință militar, informațional și politic Republica Moldova. Chișinăul ia măsuri de consolidare a securității și mizează pe sprijinul partenerilor occidentali

Bombardamentele rusești asupra Ucrainei au alertat și autoritățile de la Chișinău după ce, în mai multe ocazii, fragmente de rachete au căzut pe teritoriul Republicii Moldova. Incidentele au arătat cât de vulnerabilă este Republica Moldova din punct de vedere militar, fără o apărare antiaeriană și cu o armată de doar șase mii de persoane. Pericolul cel mai mare pentru securitatea și stabilitatea statului pare să vină însă din altă parte – din spațiul informațional controlat de Rusia și din partea unor politicieni care se bucură, pe față sau în secret, de sprijinul Moscovei.

Corneliu Rusnac
Corneliu Rusnac
25 Jan 2023
Premier pentru a șasea oară, Benjamin Netanyahu e prins între radicalismul partenerilor de coaliție și nevoia de aliați arabi împotriva Iranului
Premier pentru a șasea oară, Benjamin Netanyahu e prins între radicalismul partenerilor de coaliție și nevoia de aliați arabi împotriva Iranului

Coaliția condusă de Benjamin Netanyahu depinde de partide ultranaționaliste și religioase, care vor deține o putere fără precedent. Netanyahu se vede prins între agenda radicală a acestor partide și nevoia de a consolida cooperarea cu Statele Unite și țările arabe – sensibile, cel puțin declarativ, și la interesele palestinienilor – pentru a submina programul nuclear al Iranului.

Ioana Dumitrescu
Ioana Dumitrescu
17 Jan 2023
Grupul Wagner: armata de mercenari și infractori pe care mizează Kremlinul pentru a obține victorii în Ucraina
Grupul Wagner: armata de mercenari și infractori pe care mizează Kremlinul pentru a obține victorii în Ucraina

La mijlocul lunii ianuarie, Ministerul rus al Apărării a recunoscut în premieră meritele grupului Wagner în Ucraina. Tensiunile dintre armată și grupul Wagner, al cărui patron a criticat modul în care generalii poartă războiul, sunt de notorietate. În plus, Kremlinul a preferat să fie în general discret, în ultimii ani, cu privire la legăturile sale cu grupul Wagner și activitățile acestuia. Recunoașterea meritelor acestei armate de mercenari – care e ilegală chiar și conform legislației ruse – arată rolul tot mai mare pe care grupul Wagner îl joacă în război.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jan 2023