Știri

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, vorbește despre renunțarea la neutralitate

Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, în cadrul celei de-a 53-a reuniuni anuale a Forumului Economic Mondial, WEF, la Davos, Elveția, 17 ianuarie 2023.
© EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER   |   Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, în cadrul celei de-a 53-a reuniuni anuale a Forumului Economic Mondial, WEF, la Davos, Elveția, 17 ianuarie 2023.

Susține jurnalismul independent

Invadarea Ucrainei de către Rusia determină Republica Moldova să analizeze dacă nu trebuie să renunțe la statutul de neutralitate prevăzut în Constituție și să se integreze într-o alianță - afirmă șefa statului, pro-occidentala Maia Sandu, într-un interviu pentru Politico. „Acum, există o discuție serioasă despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare. Și dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia ca națiune că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic” - a adăugat președinta, fără să furnizeze numele vreunei alianțe militare. Maia Sandu spune că Republica Moldova rămâne extrem de „vulnerabilă” și este supusă războiului hibrid rusesc, prin propagandă și dezinformare, dar, pentru moment, nu se confruntă cu amenințări militare, grație rezistenței ucrainene. Republica Moldova nu este membră a NATO, dar, notează media internaționale, cooperează cu Alianța și contribuie la forța de menținere a păcii condusă de aceasta în Kosovo.

Solde triplate, bugetul Apărării majorat cu 70%

Începând de anul acesta, militarii în termen ai armatei Republicii Moldova vor primi 500 de lei moldovenești (echivalentul a circa 120 RON), în loc de 150 de lei, cât încasau anterior. Guvernul pro-occidental de la Chișinău a mai stabilit că militarilor în termen eliberați din serviciu li se va achita o indemnizație unică, însumând trei solde, adică 1500 de lei, iar dacă aceștia sunt orfani sau rămași fără tutela părinților vor primi 2500 de lei. Republica Moldova își va majora, în 2023, bugetul pentru Apărare cu circa 70%. Această creștere este determinată de amenințările de securitate cu care se confruntă statul ex-sovietic, majoritar românofon, ce se învecinează cu Ucraina invadată de trupele ruse. Potrivit Radio Chișinău, cheltuielile pentru sectorul apărare națională vor constitui, în 2023, 0,5% din Produsul Intern Brut. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spune că resursele suplimentare vor fi direcționate spre consolidarea protecției spațiului aerian al Republicii Moldova și că amenințările de securitate de ordin extern sunt generate, în primul rând, de războiul de pe teritoriul Ucrainei. În plan intern, adaugă el, sunt amenințări care țin de regimul separatist din Transnistria, de prezența acolo a trupelor ruse și a depozitului de armament de la Cobasna. Nu putem neglija nici riscul declanșării unui conflict intern, de către forțe interesate de destabilizarea situației - a mai avertizat ministrul Nosatîi.

 

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Ucrainenii și rușii au lansat zeci de drone unii contra altora
Ucrainenii și rușii au lansat zeci de drone unii contra altora

O rafinărie rusească de petrol a trebuit să-și oprească operațiunile.

Veridica News
Veridica News
19 May 2024
Continuă luptele în Fâșia Gaza
Continuă luptele în Fâșia Gaza

Un atac aerian israelian a ucis douăzeci de oameni într-o casă din tabăra de refugiați Nuseirat.

Veridica News
Veridica News
19 May 2024
Viaţa premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol
Viaţa premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol

Principalul suspect a fost plasat în arest preventiv.

Veridica News
Veridica News
19 May 2024