RĂZBOI ÎN UCRAINA LIVE

RĂZBOI ÎN UCRAINA LIVE
© EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO   |   O localnică duce o pisică în timp ce își părăsește clădirea în care locuia, distrusă după un bombardament asupra Kievului, Ucraina, 14 martie 2022.

MIERCURI, 16 martie, ZIUA 21. Teatru din Mariupol bombardat de forțele ruse. Neutralitatea Ucrainei, discutată la convorbirile ruso-ucrainene. În teren, forțele Kievului au lansat o contra-ofensivă, iar Rusia trimite întăriri pentru a compensa pierderile suferite.  

Citește pe Veridica: FAKE NEWS: Forțele ucrainene au doborât un avion și un elicopter românești în Dobrogea

Citește pe Veridica: Ucraina şi Rusia se îndreaptă spre un plan de pace – susține "Financial Times"

Citește pe Veridica: România e alături de Republica Moldova, aşa cum a fost mereu – afirmă, la Chișinău, președintele Klaus Iohannis

Citește pe Veridica: Primul contact oficial, la nivel înalt, între SUA și Rusia de la invadarea Ucrainei

UPDATE 59: Ucraina a acuzat Rusia că a lansat o bombă de mare putere asupra clădirii unui teatru din Mariupol în al cărui subsol s-ar fi adăpostit sute de civili. Responsabilii ucraineni spun că, momentan, nu se știe câte victime a făcut atacul, întrucât din cauza bombardamentelor echipele de salvare nu pot interveni. Rusia a negat că ar fi bombardat teatrul și a acuzat batalionul Azov, care provine dintr-o miliție de extremă dreapta, că l-ar fi dinamitat. Mariupolul, oraș port la Marea Azov, este supus unui asediu dur și a este de zile întregi ținta unor bombardamente intense ale Rusiei.

Tot în sud, primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, răpit pe 11 martie de forțele ruse, ar fi fost eliberat, potrivit autorităţilor ucrainene. Răpirea lui Fedorov și cea a primarului din Dniprorudne, tot în sud, au fost condamnate vehement de Uniunea Europeană.

În nordul Ucrainei, la Cernihiv, cinci cadavre, dintre care trei ale unor copii, au fost descoperite sub ruinele unei case bombardate de forțele ruse.

În Franța s-a deschis o anchetă pentru o posibilă crimă de război, după asasinarea, în Ucraina, a cameramanului franco-irlandez Pierre Zakrzewski. El și o ucraineancă, Oleksandra Kuvșinova, au murit la nord-est de capitala Kiev, când mașina în care se aflau a fost țintită de tiruri. Cu ei era și reporterul Fox News Media Benjamin Hall, care a fost rănit grav și a trebuit internat la terapie intensivă.

La Washington, președintele american, Joe Biden, l-a calificat, tot miercuri, în premieră, pe omologul său rus, Vladimir Putin, drept criminal de război. În ajun, Congresul american a adoptat o rezoluție prin care Putin era condamnat ca atare, printr-un vot unanim. Încă de anul trecut, Biden declarase că îl consideră pe liderul de la Kremlin un criminal.

Citește pe Veridica: Ucraina răspunde propagandei ruse cu propriile narative și domină în războiul informațional

Citește pe Veridica: Cel mai mare producător de mașini din Rusia, Avtovaz, își trimite angajații acasă

Citește pe Veridica: Norvegia, al doilea furnizor de gaze naturale al Europei, își menține producția la un nivel maxim

UPDATE 58: Neutralitatea Ucrainei, după model sudez sau austriac, este compromisul pe care îl discută, în acest moment, negociatorii ruși și ucraineni – a afirmat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Anterior, și şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, afirmase  că neutralitatea Ucrainei se află în centrul tratativelor. În ajun, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, apreciase că ţara sa nu va adera vreodată la Alianţa Nord-Atlantică și solicitase Occidentului să-i ofere alt gen de garanții de securitate.

În teren, asediul trupelor rusești asupra capitalei ucrainene, Kiev, a continuat, iar orașele Harkov (nord-est, al doilea ca mărime din țară) și Mariupol (sud-est, port la Marea Azov) au fost bombardate fără oprire. Autoritățile ucraienene susțin că în jur de 400 de civili, personal medical și pacienți, au fost luați ostatici de către ruși într-un spital din Mariupol, dar informația n-a putut fi verificată din surse independente. Ministrul Sănătății în Guvernul de la Kiev, Viktor Liașko, susține că 117 spitale din țară au fost lovite de invadatori

În nord-vest, la Zaporojie, gara a fost țintită de o rachetă. În zonă se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, ocupată de ruși de pe 4 martie.

Potrivit unui bilanț de ultimă oră, de la declanșarea invaziei rusești, pe 24 februarie, 103 copii ucraineni ar fi fost uciși – afirmă procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova.

Citește pe Veridica: Consolidarea apărării pe flancul estic – examinată de miniştrii Apărării din statele NATO

Citește pe Veridica: Rusia trebuie să-și plătească din datoriile externe

Citește pe Veridica: Senatul american îl condamnă în unanimitate, drept criminal de război, pe preşedintele rus Vladimir Putin

UPDATE 57: Armata ucraineană afirmă că a lansat, miercuri dimineață, o contraofensivă în teritorii controlate de trupele ruse. Ar fi fost doborâte trei avioane militare rusești și un elicopter și scoase din funcțiune și alte echipamente ale inamicului. Aceeași sursă susține și că la operațiuni ar fi participat și aviația, care ar fi executat bombardamente. De notat că, în trei săptămâni de război, în ciuda superiorității nete a forțelor sale aeriene și anti-aeriene, Rusia nu a reușit să obțină controlul asupra spațiului aerian al Ucrainei, în ciuda faptului că a afirmat acest lucru în mai multe ocazii. Anti-aeriana ucraineană continuă să prezinte un risc pentru aviația de război rusă, iar forțele aeriene ale Kievului par a fi în continuare capabile să execute operațiuni, chiar dacă spațiul lor de manevră e limitat.

Forțele ruse și-au continuat bombardamentele cu rachete asupra capitalei ucrainene, Kiev, și cel puțin două persoane au fost rănite într-o clădire de locuințe.

Ministerul britanic al apărării, care monitorizează conflictul și publică cu regularitate evaluări ale situației din teren, afirmă într-o postare pe Twitter că, din cauza pierderilor mari înregistrate în teren, Rusia a început să aducă întăriri de pe întregul său teritoriu, inclusiv din Orientul Îndepărtat și regiunea Pacificului. Nevoia de a apela la întăriri sugerează, potrivit aceleiași surse, că Rusia întâmpină dificultăți în operațiunile sale ofensive. Totodată, lipsa de trupe înseamnă și că este dificilă controlarea teritoriilor controlate. Rusia pare să fi recunoscut și ea că are probleme de personal, în condițiile în care a spus că va apela la „voluntari” din Orientul Mijlociu; Statele Unite afirmă că este vorba, de fapt, de luptători plătiți, majoritatea recrutați din Siria. Au apărut, totodată, informații, negate însă de Rusia și China, că Moscova ar fi solicitat asistența militară a Beijingului. În sfârșit, Ucraina afirmă cu regularitate că Belarusul vecin, care deja a permis folosirea teritoriului său pentru ca Rusia să invadeze Ucraina, ar putea să își trimită trupele să lupte alături de cele ale Moscovei.

În paralel cu luptele continuă convorbirile între părți, iar președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmă că acestea par promițătoare, dar că va fi nevoie de timp pentru ca părțile să se pună de acord. El a repetat că Ucraina ar putea căuta garanții de securitate în Occident, fără să solicite admiterea în NATO

Între timp, la Haga, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), ar urma să se pronunţe în procesul în care Kievul îi cere să ordone Moscovei să înceteze imediat invazia. Ucraina acuză Rusia de genocid. Rusia a boicotat audierile de la începutul lunii  și a respins competenţa CIJ cu privire la speţa prezentată de Ucraina.

MARȚI, 15 martie, ZIUA 20. Bombardamente rusești asupra Kievului. Trei milioane de refugiați. Noi sancțiuni europene. 2500 de civili morți la Mariupol. Încă un jurnalist occidental rănit.

UPDATE 56: Bombardamentele rusești s-au intensificat în capitala ucraineană Kiev, care traversează „un moment periculos și dificil”, potrivit primarului Vitali Klitschko. Acesta a decretat o încetare a focului până joi, la ora 5.00 GMT. O lovitură care a vizat un bloc de apartamente a ucis cel puțin patru oameni – afirmă primarul, într-un moment în care Kievul este înconjurat de forțele ruse și golit de cel puțin jumătate din cei 3,5 milioane de locuitori ai săi. În această regiune, aeroportul Dnipro a suferit „distrugeri masive” după două bombardamente rusești – spun autoritățile ucrainene.

În sud, aproximativ 2.000 de vehicule au reușit să iasă pe un coridor umanitar din orașul-port Mariupol, asediat de forțele ruse și de separatiștii pro-ruși. Conform municipalității, circa 300.000 de oameni rămân prinși sub dărâmături, blocați în subsoluri și lipsiți de orice mijloace de subzistență.

Numărul persoanelor care au fugit din Ucraina de la începutul invaziei rusești a ajuns la trei milioane și, aproape în fiecare secundă, un copil din Ucraina devine refugiat – susține UNICEF.

Între timp, a patra rundă de negocieri ruso-ucrainene a fost reluată marți, în încercarea de a găsi o soluție la criză. În vreme ce Kremlinul a considerat prematură orice „prognoză” privind negocierile cu Kievul, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că rușii „au început deja să înțeleagă că nu vor obține nimic prin război”. Pe de altă parte, Zelenski a recunoscut Ucraina nu va putea adera la NATO. Tot pe plan politic, marți seară, au ajuns la Kiev prim-miniștrii polonez, ceh și sloven, în calitate de reprezentanți ai Consiliului European, pentru a afirma „sprijinul fără echivoc” al Uniunii Europene pentru Ucraina.

La Moscova, un tribunal a amendat-o pe Marina Ovsiannikova, angajata unui post de televiziune rus care a intrat pe spațiul unui buletin de știri pro-Kremlin, pentru a denunța ofensiva din Ucraina. Deși a fost eliberată, ea riscă ani grei de închisoare. Președintele francez Emmanuel Macron a spus că este gata să-i ofere „protecție consulară”, fie la ambasadă, fie acordându-i azil.

Nu în ultimul rând, Uniunea Europeană a interzis exportul în Rusia al mașinilor sale de lux, al șampaniei, al bijuteriilor și al altor articole apreciate de elitele care îl susțin pe Vladimir Putin. Și Guvernul Marii Britanii a impus taxe punitive la vodcă și înghețarea activelor, în cazul a peste 350 de persoane și entități, inclusiv aproximativ 50 de oligarhi.

La rândul său, Rusia a decis să plece din Consiliul Europei, acuzând NATO și UE că au făcut din el un instrument în serviciul „extinderii lor militaro-politice și economice în Est”. Și Moscova a anunțat sancțiuni împotriva președintelui Biden, a premierului canadian Justin Trudeau și a mai multor membri ai guvernelor lor.

Citește pe Veridica: Rusia iese din Consiliul Europei

Citește pe Veridica: Rusia a anunțat că președintele Statelor Unite, Joe Biden, nu mai poate intra pe teritoriul său

Citește pe Veridica: Marea Britanie impune Rusiei noi sancțiuni comerciale

Citește pe Veridica: Trei milioane de oameni, dintre care jumătate copii, au părăsit Ucraina de la invazia rusă

UPDATE 55: Delegaţiile rusă şi ucraineană au reluat marţi, prin videoconferinţă, negocierile în încercarea de a ajunge la un acord care să pună capăt războiului declanşat după invazia Rusiei în Ucraina. "Discuțiile dintre cele două părți sunt foarte dure" – susține negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak.

În acest timp, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a reiterat, la o conferinţă de presă, că obiectivul negocierilor este asigurarea unui statut de neutralitate pentru Ucraina. "Negocierile în desfăşurare au ca obiectiv asigurarea statutului militar neutru al Ucrainei în contextul garanţiilor de securitate pentru toţi participanţii la acest proces, împreună cu demilitarizarea Ucrainei, astfel încât nicio ameninţare pentru Rusia să nu provină de pe teritoriul său" – a precizat Lavrov.

Kievul a transmis luni că va cere din nou Moscovei la aceste negocieri un armistiţiu imediat şi retragerea trupelor ruse, după aproape trei săptămâni de la începutul invaziei ordonate pe 24 februarie de preşedintele rus Vladimir Putin.

Citește pe Veridica: Presa independentă rusă continuă să scrie adevărul despre războiul din Ucraina și efectele sale, dar îi e greu să ajungă la public

Citește pe Veridica: Premierii polonez, ceh și sloven merg la Kiev

Citește pe Veridica: Autoritățile ruse susțin că nu există riscul unei penurii alimentare

UPDATE 54: Cel puțin trei explozii puternice au răsunat, marți dimineață, în centrul capitalei ucrainene, Kiev, asediată de trupele ruse. În est, la Harkov, al doilea oraș ca mărime din țară, rușii continuă să bombardeze zone rezidențială și, potrivit unor surse din adminsitrația locală, ar fi distrus centrul istoric.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmă că nu a exclus ca armata rusă să preia ceea ce a numit controlul total asupra marilor orașe ucrainene pe care le asediază. Pe de altă parte, consilierul prezidențial ucrainean, Oleksi Arestovici, a apreciat că războiul din Ucraina se va termina, probabil, la începutul lunii mai, când Rusia va rămâne fără resurse pentru a-și ataca vecina – a apreciat.

Jurnalistul britanic Benjamin Hall, care lucra în Ucraina pentru canalul de televiziune Fox News, a fost rănit de schije la picioare în apropiere de Kiev şi internat în spital, la terapie intensivă. 

La Moscova, o femeie a pătruns, pe neaşteptate, într-un studio de televiziune, în timpul celui mai urmărit buletin de ştiri din Rusia, difuzat de Pervîi Kanal, și, din spatele prezentatoarei, a afișat o pancartă care denunța invazia rusească din Ucraina: 'Nu războiului. Nu credeţi propaganda. Aici vă mint'. Născută într-o familie mixtă, cu tată ucrainean și mamă rusoaică, Marina Ovsianikova e angajată a postului TV și, potrivit noii legislații  rusești, riscă până la 15 ani de închisoare.

LUNI, 14 martie, ZIUA 19. Asediul Kievului. Avertisment al Crucii Roșii.

Citește pe Veridica: FAKE NEWS: Refugiații ucraineni provoacă dezordini în Republica Moldova, iar Kievul vrea să atragă Chișinăul în război

Citește pe Veridica: UE extinde lista oligarhilor ruşi sancţionaţi, drept represalii la invadarea Ucrainei de către Rusia

Citește pe Veridica: Economia ucraineană s-ar putea contracta cu până la 35%

UPDATE 53: Ucraina acuză Rusia că blochează accesul în oraşul port Mariupol, aflat de mai mult timp sub asediul forţelor ruse şi separatiştilor proruşi, a unui convoi cu ajutor umanitar. Reuters subliniază că civilii care nu pot pleca din Mariupol se confruntă zilnic cu bombardamente ruseşti de peste două săptămâni. În tot acest timp, localnicii au rămas fără electricitate, căldură şi apă curentă – spun autoritățile ucrainene. Totuși, luni, un convoi de circa 160 de maşini a părăsit oraşul, într-o primă tentativă de evacuare reuşită printr-un coridor umanitar, după mai bine de o săptămână de tentative eşuate în acest sens. În jur de 150.000 de persoane au fost evacuate până acum din mai multe oraşe ucrainene prin 26 de coridoare umanitare – afirmă președinția Ucrainei.

Ministerul Apărării de la Moscova afirmă că aproape 250.000 de refugiaţi, inclusiv 55.000 de copii au sosit în Rusia după ce au fugit din Ucraina. Generalul Mihail Mizinţev a precizat că peste 8.500 de civili, inclusiv aproape 1.300 de copii, au fugit în Rusia doar în ultimele două zile. El a mai spus că Rusia a trimis peste 2.100 de tone de ajutoare. Niciuna dintre cifre nu a putut fi verificată în mod independent – notează presa internațională.

Între timp, un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat, sub protecția anonimatului, că Rusia a efectuat duminică atacul său împotriva bazei militare ucrainene de la Iavoriv, din regiunea Lvov, utilizând rachete de croazieră ce au fost lansate din spaţiul aerian rusesc de bombardiere cu rază lungă de acţiune. Ar fi fost vorba de un atac aerian cu peste 20 de rachete de croazieră, care a avariat cel puţin şapte structuri – a declarat responsabilul american, care a explicat că aceasta e o dovadă că instituirea unei zone de excludere aeriană nu ar avea niciun efect. Oficialul american a mai spus că atacul asupra bazei de la Iavoriv, situată la numai 25 km distanţă de frontiera cu Polonia, ţară membră NATO, nu va afecta efortul Occidentului de aprovizionare cu arme şi muniţii a Ucrainei.

Citește pe Veridica: Propagandă pro-Rusia: România trebuie să își proclame neutralitatea

Citește pe Veridica: România susţine adoptarea unor noi sancţiuni la adresa Rusiei

Citește pe Veridica: Soarta minorităţii elene din Ucraina – examinată de liderii de la Atena și Kiev

UPDATE 52: Armata rusă nu exclude posibilitatea de a lansa atacuri pentru a prelua controlul deplin asupra marilor orașe ucrainene – avertizează Kremlinul. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a precizat luni că „Ministerul Apărării, pentru a asigura securitatea maximă a populației civile, nu exclude posibilitatea de a prelua controlul deplin asupra marilor orașe care sunt deja înconjurate”. Peskov a dat asigurări că președintele Vladimir Putin nu a ordonat, până acum, niciun atac.

Două persoane au fost ucise și 12 rănite, luni, în bombardamentele rusești de la Kiev, care au vizat o clădire de locuințe și fabrica de avioane Antonov. Anterior, autoritățile ucrainene raportaseră moartea unei persoane într-o lovitură asupra unei clădiri rezidențiale din Kiev, din care au fost evacuați peste 70 de oameni. Armata rusă a bombardat și fabrica Antonov, situată în vestul capitalei, atac soldat cu un mort.

La Donețk, în est, separatiștii pro-ruși, susținuți de Moscova și armata acesteia, care dețin acest centru industrial din 2014, au anunțat că o lovitură a armatei ucrainene a ucis cel puțin 17 persoane în centrul orașului. Potrivit sursei, apărarea separatistă antiaeriană a interceptat o rachetă ucraineană, iar victimele au fost ucise de șrapnel.

În sudul țării, Rusia deține controlul, potrivit Ministerului britanic al Apărării, care a postat pe Twitter că forțele navale ruse „au stabilit o blocadă de la distanță a coastei ucrainene a Mării Negre”. Orașul-port Mykolaiv a fost din nou vizat de bombardamente, iar situația este încă dramatică în portul strategic Mariupol, din sud-estul Ucrainei, la Marea Azov. Asediat, lipsit de orice resurse, așteaptă în continuare ajutor umanitar. Potrivit municipalității, circa 2.200 de locuitori au fost uciși din 24 februarie, în timp ce un consilier al președintelui Volodimir Zelenski afirmă că numărul victimelor ar fi depășit 2500. Printre aceste victime se află și o femeie cu bebelușul său, care apăruseră într-o fotografie devenită virală în care erau transportați pe o targă, după ce au fost răniți în urma bombardării unei maternități pe 9 martie. Anunțul că femeia și nou-născutul au murit a fost făcut pe 14 martie de autoritățile locale.

Citește pe Veridica: A patra rundă de negocieri ruso-ucrainene este în curs de desfăşurare, prin videoconferință

Citește pe Veridica: China pare să nege informațiile potrivit cărora Rusia i-ar fi solicitat ajutor economic și militar

Citește pe Veridica: Australia impune noi sancțiuni contra oligarhilor ruși

Citește pe Veridica: Presa susține că Moscova amenință firmele occidentale cu arestarea managerilor și confiscarea bunurilor

UPDATE 51: Capitala Ucrainei, Kiev, este un oraș în stare de asediu – afirmă un consilier al președintelui  ucrainean. Locuitorii au făcut provizii de alimente și medicamente, iar autoritățile au ridicat baricade, în așteptarea asaltului rusesc. În sud, potrivit unei evaluări a ministerului britanic al Apărării, rușii supun Ucraina unei blocade navale în Marea Neagră, care izolează țara de circuitele comerciale maritime. Portul Mikolaiv a fost, din nou, bombardat, și cel puțin nouă oameni au murit. Situația rămâne dramatică la Mariupol, portul de la Marea Azov asediat de două săptămâni, unde aproape 2.200 de oameni au fost uciși. Autoritățile ucrainene afirmă că, din cauza bombardamentelor intense ale forțelor ruse, convoaiele cu ajutoare umanitare au fost nevoite să se întoarcă. Comitetul Internațional al Crucii Roșii a pledat pentru evacuarea civililor din Mariupol, avertizând că, în caz contrar, există riscul să se ajungă la „cel mai rău scenariu”.

Ministerul rus de Externe susține că loviturile asupra bazei militare de la Iavoriv, din vestul Ucrainei, la doar 25 de kilometri  de frontiera poloneză, ar fi eliminat până la 180 de așa-numiți „mercenari străini” și o importantă cantitate de arme. Kievul afirmă că doar ucraineni au fost uciși acolo și că așa-numiții mercenari care au lucrat în bază erau instructori străini ai armatei ucrainene.

Kievul a afirmat, din nou, că este iminentă implicarea Belarusului în războiul din Ucraina, iar de data aceasta crede că militari belaruși vor participa la operațiuni în uniforme ale armatei ruse. Belarusul a oferit teritoriul său pentru ca Rusia să lanseze un atac în direcția Kiev, dar până acum, deși s-a spus în repetate rânduri că se va alătura aliatului său, nu a făcut-o. 

Rusia se pregătește să implice militari din Belarusul aliat în operațiunile din Ucraina – susțin oficiali de la Kiev. Belarușii ar urma să participe la invazie în uniforme rusești.

DUMINICĂ, 13 martie, ZIUA 18. Zelenski avertizează cu o rezistență înverșunată la Kiev.

Citește pe Veridica: Uniunea Europeană condamnă răpirile de primari ucraineni

Citește pe Veridica: Poliția rusă continuă să aresteze manifestanți pentru pace

UPDATE 50: Un jurnalist american a fost ucis de forțele ruse în localitatea Irpin, de lângă Kiev, potrivit autorităților ucrainene, care precizează că un al doilea jurnalist ar fi fost rănit. Brent Renaud, fotograf și realizator de filme, a lucrat de-a lungul timpului pentru The New York Times, însă nu se afla în Ucraina în calitate de corespondent acestei publicații.

Tot duminică, cel puţin 35 de oameni și-au pierdut viața şi 134 au fost răniți într-un atac cu rachete asupra bazei militare ucrainene de la Iavoriv. Baza este situată la circa 40 de kilometri nord-vest de oraşul Lvov şi la circa 25 de kilometri de graniţa cu Polonia, stat membru al NATO. În ultimii ani, a servit ca bază de antrenament pentru forţele ucrainene sub coordonarea unor instructori străini, în special americani şi canadieni și a fost, totodată, unul din principalele centre folosite pentru exerciţii militare comune între forţele ucrainene şi cele ale NATO.

O localitate din regiunea Luhansk, din estul Ucrainei, ar fi fost atacată de armata rusă cu bombe cu fosfor – susține un responsabil al poliţiei ucrainene locale. Tot în Donbas, la Kramatorsk, un tren care evacua persoane spre Lvov, în vestul Ucrainei, ar fi fost atacat în noaptea de sâmbătă spre duminică. Bombardamentul s-ar fi soldat cu un mort şi un rănit. Autoritățile regionale mai spun că două biserici din Donbas care adăposteau civili au fost la rândul lor afectate de lupte.

Iar în sudul Ucrainei, în apropiere de Odesa, nouă persoane ar fi murit în atacuri ruseşti asupra oraşului-port Mikolaiv.

Între timp, Turcia a cerut ajutor Rusiei pentru a-și evacua cetățenii blocați în orașul-port asediat Mariupol. Ministrul turc de Externe Mevlüt Cavusoglu a declarat duminică, într-o conferință de presă, că i-a cerut ajutorul omologului său rus Serghei Lavrov pentru evacuarea turcilor din Mariupol, fără a confirma că moscheea orașului a fost lovită de bombardamente.

Autoritățile ucrainene afirmau, sâmbătă, că moscheea din Mariupol, unde aproximativ 80 de civili, inclusiv câteva zeci de turci sunt refugiați, a fost vizată de forțele ruse care înconjoară orașul. Este pentru prima dată când Guvernul turc confirmă prezența cetățenilor săi în această moschee, fără a preciza numărul. „Susținem integritatea teritorială a Ucrainei, dar trebuie să lucrăm cu ambele părți în scopuri umanitare” – a subliniat șeful diplomației de la Ankara.

 Citește pe Veridica: PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În laboratoarele secrete din Ucraina era produs coronavirus

Citește pe Veridica: Kievul afirmă că are suficiente rezerve de gaze naturale

UPDATE  49: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat trupele ruse care au încercuit capitala Kiev că se vor confrunta cu o rezistență înverșunată din partea apărătorilor orașului. El a adăugat că, de la declanșarea invaziei, pe 24 februarie, circa 1.300 de militari ucraineni au fost uciși în luptă. Zelenski a repetat că rușii au pierdut, în acest timp, circa 12 mii de combatanți. Rusia nu și-a mai actualizat bilanțul pierderilor de pe 2 martie, când a recunoscut mai puțin de 500 de militari uciși. Potrivit ONU, numărul civililor care au murit e de ordinul sutelor. Aproape 2,6 milioane de oameni au fugit din calea războiului în țările vecine.    

Situația rămâne dramatică în orașul-port Mariupol, la Marea Azov, supus unui asediu prelungit. Imaginile capatate pe satelit de firma americană Maxar atestă că bombardamentele rusești au provocat distrugeri masive în oraș. Un convoi cu ajutoare umanitare trimise de la Zaporojie la Mariupol a fost blocat ore în șir de armata rusă și se speră că ar putea ajunge duminică la destinație. Respectata organizație non-guvernamentală Medici fără frontiere spune că situația din oraș e disperată și că oamenii nu au hrană și apă curentă.

Rușii înșiși recunosc că în anumite orașe ucrainene situația amenință să devină catastrofală, așa cum recunoaște generalul Mihail Mizințev, citat de media.

La Moscova, ministrul adjunct de Externe, Serghei Riabkov, a amenințat că transporturile de arme americane pentru Ucraina devin ceea ce a numit ținte legitime pentru armata rusă.  Pe de altă parte, rușii le-ar oferi 300 de dolari pe lună mercenarilor care vin să lupte alături de ei din Siria, Libia sau Republica Centrafricană, țări devastate de războaie civile în care Moscova s-a implicat.

SÂMBĂTĂ, 12 martie, ZIUA 17. Asediu brutal la Mariupol. Pregătiri pentru bătălia Kievului

Citește pe Veridica: Statele Unite autorizează un ajutor suplimentar de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina, reprezentând arme şi asistenţă militară

UPDATE 48: O moschee care adăpostea 80 de civili, inclusiv copii și cetățeni turci, a fost bombardată în Mariupol, orașul-port din sud-estul Ucrainei, unde mii de oameni se află sub asediu de zile întregi – a anunțat sâmbătă, pe Twitter, Ministerul de Externe ucrainean: „Mocheea sultanului Suleiman Magnificul și a soției sale Roxolana din Mariupol a fost bombardată de invadatorii ruși”. Ministerul nu a precizat când anume a avut loc bombardamentul, nici dacă în urma atacului s-au înregistrat victime.

În cursul nopții, și orașul-port Mikolaiv, situat în sudul Ucrainei, lângă Odessa, a fost bombardat necruțător, avariind un centru de îngrijire a bolnavilor de cancer și un spital de ochi. Presa internațională scrie că ferestrele centrului, proaspăt renovat, unde pacienții urmează tratamente de chimioterapie, au explodat. La momentul bombardamentelor, în centru nu se afla niciun pacient sau îngrijitor. Spitalul oftalmologic adăpostea, însă, un număr neprecizat de pacienți. În cartierul Ingoulski, din nordul orașului Mikolaiv, locuitorii nu mai au încălzire și mulți sunt acum nevoiți să plece.

Citește pe Veridica: Rușii se plâng că sancțiunile impuse de Occident pot provoca ieșirea din funcțiune a Stației spațiale internaționale

Citește pe Veridica: Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, face o vizită în Republica Moldova

UPDATE 47: Sirene de avertisment au răsunat, sâmbătă dimineață, pe întregul teritoriu ucrainean, invadat de armata rusă. S-a dat alarma atât în capitala Kiev, cât și în alte orașe mari pe care rușii încearcă să le cucerească, precum Odessa, în sud, Dnipro, în centru, sau Harkov, în est. Potrivit relatărilor de presă, continuă repoziționarea numeroaselor trupe rusești masate în jurul Kievului. Ministerul britanic al Apărării apreciază că grosul forțelor Moscovei se află la aproximativ 25 de kilometri de centrul capitalei Ucrainei.

Rămâne sub asediu portul strategic Mariupol, la Marea Azov, unde locuitorii nu mai au apă curentă, gaz, electricitate sau acces la telecomunicații.  Aproape 1.600 de civili au fost uciși acolo în cele 12 zile de asediu – afirmă  ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.  

Oficiali de la Kiev spun că n-au informații că trupe din Belarus, aliatul Moscovei, ar fi trecut frontiera ucraineană, dar că persistă riscul unei invazii din nord. Câteva batalioane belaruse ar face manevre lângă graniță. Președintele autoritar belarus, mai afirmă sursele citate, este 99% dependent economic și în mare măsură și politic de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ceea ce ar explica posibila lui asociere la invazia rusească.  

VINERI, 11 martie, ZIUA 16. Armata rusă se pregătește să ia cu asalt Kievul

Citește pe Veridica: Nu există date care să indice că România ar fi ţintită printr-o agresiune – dă asigurări, la București, vicepreședintele SUA, Kamala Harris

Citește pe Veridica: Rusia califică mesajele pe Internet contra politicienilor și militarilor săi drept instigare la crimă

Update 46: 16 000 de voluntari din Orientul Mijlociu vor lupta în Ucraina, alături de forțele ruse, a anunțat astăzi Vladimir Putin în cadrul ședinței Consiliului de Securitate al Rusiei. Putin susține că voluntarii nu vor fi plătiți, ci vor veni să lupte pentru populația din Donbass. Pentagonul afirmase însă în urmă cu câteva zile că Rusia a început să recruteze luptători sirieni, cărora li se oferă între 200 și 300 de dolari pe lună. Sirienii au experiența războiului urban, iar Rusia pare să se pregătească acum să asedieze și să ia cu asalt orașe ucrainene-cheie. Moscova a intervenit în războiul civil sirian în 2015 și l-a ajutat pe Bașar al-Assad să întoarcă războiul în favoarea sa. Sprijinul rus a constat în special din aviație de război, care a fost acuzată în repetate rânduri că a bombardat obiective civile și chiar și spitale.

Între timp, în teren doi militari ucraineni au fost uciși și șase răniți în bombardamentul rusesc asupra bazei aeriene de la  Luțk, în nord-vestul țării – au anunțat autoritățile locale. Ministerul rus al Apărării afirmă că atât aerodromul militar de la Luțk, cât și cel de la Ivano-Frankivsk (vest) au fost scoase din funcțiune. Rușii au bombardat și orașul Dnipro, din centrul țării, provocând victime printre civili, potrivit serviciului ucrainean pentru situații de urgență.  Ar fi fost lovite o grădiniță, o imobil rezidențial și o fabrică de încălțăminte.

Statul major al armatei ucrainene suține că, de la declanșarea invaziei rusești, pe 24 februarie, au fost scoși din luptă peste 12 mii de militari inamici. Rușii ar fi pierdut, totodată, peste 350 de tancuri, aproape 1.200 de vehicule blindate, 83 de elicoptere.

Citește pe Veridica: Ceasul ticăie: criza refugiaților ucraineni devine dramatică

Citește pe Veridica: Două treimi dintre cetățenii Republicii Moldova cred că Rusia poartă în țara vecină un război, nu o „operațiune militară specială”

Citește pe Veridica: Încă două companii aeriene își suspendă zborurile către Rusia

Update 45: Armata rusă încearcă să elimine forțele ucrainene din nordul și vestul capitalei, Kiev a afirmat statul major al armatei ucrainene. Imagini luate din satelit de compania privată Maxar, care monitorizează forțele ruse încă de dinainte de a începe războiul, arată că uriașa coloană rusească, lungă de 60 de kilometri, care era de câteva zile blocată în apropiere de Kiev, s-a dispersat, forțele rusești fiind dislocate în zone împădurite de lângă capitală. Mișcările tancurilor și blindatelor sugerează pregătirea unui atac masiv asupra Kievului și intenția de a încercui complet orașul. Acesta s-a transformat într-o fortăreață, spune primarul Vitali Kliciko. Mai bine de  jumătate din populație s-ar fi refugiat din calea rușilor, dar cei rămași ar fi fortificat fiecare stradă și fiecare clădire.

În sud-est, continuă asediul intens asupra orașului-port Mariupol, la Marea Azov,  precum și luptele de la Severodonețk.

Ministerul britanic al apărării a apreciat că forțele rusești încercuiesc tot mai multe orașe strategice, ceea ce explică ritmul lent al înaintării lor. În postarea Ministerului Apărării se mai observă și că noua strategie a rușilor e cauzată de rezistența puternică pe care o întâmpină.

Dintr-o parte din orașele asediate au fost evacuați, în ultimele zile, circa o sută de mii de civili, potrivit liderului ucrainean, Volodimir Zelenski.  

Pe de altă parte, poliția ucraineană de frontieră afirmă că, după declanșarea invaziei rusești, pe 24 februarie, circa 215 mii de cetățeni ucraineni au revenit în țară din străinătate. 80% dintre aceștia ar fi bărbați. Ucraina nu se va preda a repetat ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, după întâlnirea neconcludentă din Turcia cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Tot în plan diplomatic, Consiliul de Securitate ONU se întâlnește astăzi la cererea Rusiei, care pretinde că Statele Unite ar fi făcut cercetări în domeniul armelor biologice în laboratoare din Ucraina. Washingtonul a reacționat deja afirmând, prin delegația sa la ONU, că Rusia ar putea folosi subiectul armelor biologice ca o perdea de fum pentru a lansa atacuri chimice. Și Casa Albă vorbise anterior despre posibilitatea folosirii armelor chimice fie direct împotriva Ucrainei, fie în atacuri înscenate care să fie atribuite Kievului. Moscova nu a probat în vreun fel acuzațiile sale cu privire la arme biologice. Ucraina deține laboratoare în care sunt studiați agenți patogeni care pot afecta animalele sau omul, dar astfel de laboratoare există în numeroase țări, iar scopul lor este acela de a găsi metode pentru a reduce din impactul acestor agenți patogeni. Programele de cercetare ucraineană în domeniu au avut finanțări din partea Statelor Unite, Uniunii Europene dar și a Organizației Mondiale a Sănătății. Aceasta din urmă i-a recomandat astăzi Kievului să distrugă agenții patogeni care se găsesc în laboratoarele sale, pentru a evita eventuale scurgeri care să pună în pericol sănătatea publică. În afară de dezinformarea cu armele biologice, propaganda rusă a mai invocat, ca pretext pentru invadarea Ucrainei, și existența unui program de înarmare nucleară a Kievului, fără să prezinte însă vreo dovadă credibilă nici în această privință.

JOI, 10 martie, ZIUA 15. Negocieri între miniștrii de externe Dmitro Kuleba și Serghei Lavrov

UPDATE 44: Rusia a promis, joi, că va deschide așa-numite coridoare umanitare în Ucraina în fiecare zi, pentru a le permite oamenilor care fug de lupte să ajungă pe teritoriul său. Acestea vor fi deschise unilateral, fără coordonare cu autoritățile de la Kiev, în fiecare dimineață – a afirmat un oficial din ministerul Apărării  de la Moscova, citat de agențiile internaționale de presă. Coridoarele care merg în ceea ce el a numit „alte direcții” vor fi negociate, de la caz la caz, cu autoritățile ucrainene.

Ucrainenii spun că poliția lor a reușit să evacueze din orașul Irpin, de lângă capitala Kiev, peste o mie de oameni, dintre care o sută sunt copii. În sud, continuă asediul asupra orașului-port Mariupol, de la Marea Azov. Oamenii nu mai au acces la apă curentă, electricitate, gaz și comunicații, dar încă luptă și orașul rămâne sub control ucrainean, notează Ukrinform.

Citește pe Veridica: Lituania a interzis difuzarea pe teritoriul său a tuturor programelor televiziunilor de stat din Rusia și Belarus

Citește pe Veridica: PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar putea recunoaște Donbass-ul și Crimeea ca teritorii ale Rusiei

Citește pe Veridica: Riscurile la adresa evoluției economice ale zonei euro „au crescut semnificativ” după invadarea Ucrainei de către Rusia

Citește pe Veridica: Republica Moldova solicită sprijin și finanțare europeană

UPDATE 43: Armata ucraineană a capturat mii de militari ruși – susține un consilier al ministrului de Interne de la Kiev, Vadim Denisenko, citat de media. El a adăugat că nu e autorizat să comunice numărul exact al prizonierilor ruși și că aceștia vor fi internați într-un centru unic. Denisenko a repetat că autoritățile de la Kiev vor să-i folosească pe prizonieri la refacerea economiei ucrainene. Miercuri, Moscova recunoscuse, în premieră, că în Ucraina luptă și recruți, după ce a afirmat, în mod repetat, că acolo au fost trimiși doar militari profesioniști.

Autoritățile militare ucrainene afirmă, totodată, că în preajma Kievului se poartă lupte grele și că un regiment rusesc de tancuri a fost prins într-o ambuscadă și a suferit pierderi grele de tehnică și oameni – inclusiv colonelul care îl comanda – într-o localitate aflată la nord-est de Kiev.

La Mariupol, oraș-port la Marea Azov, bombardamentele aviației ruse au continuat și joi și au lovit imobile rezidențiale din centru. Rușii pretind că loviturile din ajun asupra maternității din oraș vizau, de fapt, celebrul batalion naționalist ucrainean Azov și alți radicali, care și-ar fi amenajat acolo o bază. Toate femeile însărcinate și întreg personalul medical din clădire ar fi fost evacuat în prealabil.  Orașul rămâne sub blocada trupelor ruse, care împiedică evacuarea civililor – a afirmat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk. Ea mai spune că, din cauza luptelor, transporturi cu ajutoare umanitare pentru zona cuprinsă între localitățile Horihovo și Polohî s-au întors în orașul Zaporojie.

Citește pe Veridica: La convorbirile ruso-ucrainene mediate de Turcia, nu s-au s-au înregistrat evoluții pozitive

Citește pe Veridica: Trei importante ziare scandinave tipăresc în limba rusă, pentru a contracara propaganda Kremlinului

Citește pe Veridica: Rusia acuză, din nou, Statele Unite că au finanţat un program de arme biologice

UPDATE 42: În orașul-port la Marea Azov, Mariupol, un spital de copii a fost miercuri lovit de un bombardament rusesc, în ajunul discuțiilor dintre șefii diplomaților ruși și ucraineni din Turcia – prima întâlnire la acest nivel de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie. 17 membri ai personalului au fost răniți în raidul aerian. O acțiune „imorală” – a denunțat imediat premierul britanic Boris Johnson, în timp ce ONU a subliniat că nicio unitate de sănătate din Ucraina „nu ar trebui să fie vreodată o țintă”.

La Severodonetsk, în estul Ucrainei, tirurile rusești au ucis zece persoane, în timp ce în regiunea Jitomir, la vest de Kiev, nouă persoane au murit în atacuri aeriene – susțin autoritățile ucrainene.

Rușii continuă să înainteze spre capitala Kiev. În timp ce linia frontului se afla, acum cinci zile, la aproximativ 100 de kilometri nord-est de capitală, coloane de tancuri rusești se aflau miercuri la doar aproximativ 15 kilometri, lângă Brovarî. La 30 de kilometri de această localitate, miercuri au avut loc şi lupte lângă Rusaniv.

La nord de Kiev, la granița ucraino-belarusă, operatorul ucrainean Ukrenergo a anunțat că alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă „complet” la centrala de la Cernobîl, din cauza acțiunilor militare rusești. „O provocare” a ucrainenilor – a acuzat Moscova. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a dat asigurări că această reducere nu va avea „un impact major asupra securității”.

În regiunea de sud a Hersonului, 400 de ucraineni care protestau împotriva ocupației rusești a orașului lor au fost arestați de ruși.

Între timp, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cere din nou Occidentului să decidă mai repede în privinţa trimiterii de avioane de tip MiG-29, conform propunerii Poloniei.

MIERCURI, 9 martie, ZIUA 14. Rușii, anchetați pentru posibile crime de război

Citește pe Veridica: Șeful diplomației ucrainene afirmă că nu are prea mari așteptări la discuțiile în format tripartit de joi, din Turcia, cu omologul său rus

Citește pe Veridica: Rusia a recunoscut, în premieră, că a trimis recruţi pe frontul din Ucraina

Citește pe Veridica: Marea Britanie analizează posibilitatea de a dona Ucrainei sisteme antiaeriene pentru a o ajuta să-şi apere spaţiul aerian de invazia rusă

UPDATE 41: Ucraina a acuzat, miercuri, trupele ruse că au încălcat, din nou, încetarea focului şi au blocat evacuarea a sute de mii de civili din oraşul-port la Marea Azov Mariupol, aflat sub asediu. Media internaţionale constată că eforturile de evacuare a Mariupolului par să fi eșuat din nou, la fel ca la încercările din zilele trecute. Şeful diplomaţiei de la Kiev, Dmitro Kuleba, i-a acuzat pe ruşi că bombardează continuu şi a spus că aproape trei mii de nou-născuți nu au medicamente și alimente. Un oficial din administrația locală afirmă că un bombardament aerian a distrus maternitatea din oraş. Forțele ruse sunt acuzate şi că au împiedicat un convoi de 50 de autobuze să evacueze civili din orașul Bucea, din regiunea Kiev. O parte dintre civili au putut pleca, tot miercuri, prin aşa-numitele coridoare umanitare, din Sumî, în est, și Enerhodar, în sud. La Harkov, în est, primarul afirmă că trupele ruse par să se fi regrupat şi că situaţia a redevenit tensionată.

Citește pe Veridica: UE instituie noi sancțiuni împotriva Rusiei și a Belarusului

Citește pe Veridica: Peste trei sferturi dintre români consideră că Rusia este principalul vinovat pentru război

Citește pe Veridica: Din farmaciile rusești lipsește insulina

Citește pe Veridica: Rușii nu mai pot cumpăra valută timp de jumătate de an

UPDATE 40: Peste 5.000 de civili au fost evacuați din orașul ucrainean Sumî, situat la circa 350 de kilometri  nord-est de Kiev - a anunțat, miercuri, un reponsabil din administrația prezidențială ucraineană, citat de media. Și primarul de la Enerhodar (sud-est), Dmitro Orlov, a spus că locuitorii pot pleca, printr-un așa-numit coridor umanitar, spre orașul învecinat Zaporojie. În schimb, în sud, la Mariupol, oraș-port la Marea Azov, circa trei sute de mii de oameni rămân sub asediul trupelor ruse. Serviciile americane de informații, ale căror estimări s-au dovedit până acum corecte, cred că Rusia pregătește intensificarea atacurilor sale asupra orașelor și că, în încercarea sa de a câștiga războiul, nu va ține cont de câte pierderi civile va provoca.

Justiția germană a anunțat că a lansat o anchetă privind posibilele crime de război comise de militarii ruși în țara vecină, pe care au invadat-o pe 24 februarie. O inițiativă similară au avut și magistrații spanioli, care investighează ceea ce numesc violarea gravă a dreptului internațional umanitar în cursul războiului nejustificat pe care Rusia îl poartă în Ucraina.  

Statul major al armatei ucrainene a afirmat, tot miercuri, că Rusia ar fi pierdut peste 12 mii de militari de când a invadat Ucraina. Totodată, trupele ucrainene ar fi distrus 317 tancuri rusești, peste o mie de vehicule blindate, 120 de sisteme de artilerie, 81 de elicoptere. 

MARȚI, 8 martie, ZIUA 13. Eforturi de a evacua civilii

Citește pe Veridica: Preşedintele Volodimir Zelenski cere Marii Britanii să ajute mai mult Ucraina și să declare Rusia „stat terorist”

Citește pe Veridica: SUA interzic importurile de petrol și gaze din Rusia

Citește pe Veridica: Narațiuni anti-ucrainene în România. Printre cei care le rostogolesc, anti-vacciniști și persoane promovate anterior de portavocea Kremlinului, Sputnik

UPDATE 39: Armata rusă a anunțat că va institui, miercuri dimineață, o nouă încetare a focului în Ucraina, pentru a permite evacuarea civililor din marile orașe asediate, prin așa-numitele coridoare umanitare. Marți, două convoaie de civili ar fi plecat din Sumî, în nord-est, aproape de frontiera rusă, iar evacuările ar fi continuat și în capitala Kiev, în timp ce în orașul-port la Marea Azov Mariupol, din sud, civilii rămân blocați de încercuirea trupelor ruse.

61 de spitale din Ucraina sunt scoase din funcțiune după atacurile rușilor – a afirmat, tot marți, ministrul Sănătății în guvernul de la Kiev, Viktor Liașko. 

Serviciile de informații americane au estimat că, de la începutul războiului, între 2000 și 4000 de militari ruși și-ar fi pierdut viața. Armata ucraineană afirma ieri că Rusia a pierdut peste 11 mii de militari, în timp ce un bilanț relativ recent al Moscovei vorbea de pierderi de peste 2000 de militari, dintre care aproximativ 500 uciși.

Citește pe Veridica: Fostul cancelar german Gerhard Schröder, un promotor al afacerilor cu rușii, e acuzat de crime contra umanității

Citește pe Veridica: Celebrul lanț de restaurante fast-food McDonald's își închide, temporar, localurile din Rusia

Citește pe Veridica: PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia a distrus laboratoare americane de arme biologice din Ucraina

Citește pe Veridica: La Moscova, un lider al partidului lui Vladimir Putin cere naţionalizatea companiilor occidentale care îşi sistează activitatea în Rusia

Citește pe Veridica: Estonia solicită consolidarea sancţiunilor împotriva Rusiei

Citește pe Veridica: UE pune la punct un regim de sancţiuni împotriva dezinformării

UPDATE 38: Ministerul ucrainean al Apărării i-a acuzat marți pe ruși că nu respectă coridorul umanitar din Mariupol, orașul-port asediat din sud-estul Ucrainei. „Inamicul a lansat un atac exact în direcția coridorului umanitar” – a denunțat Ministerul pe pagina sa de Facebook, subliniind că armata rusă „nu a lăsat copiii, femeile și bătrânii să părăsească orașul”. Potrivit Kievului, au fost luate măsuri în prealabil, de ucraineni, inclusiv „curățarea drumurilor” spre Zaporojie, la 250 km nord-vest de Mariupol, pentru a permite evacuarea civililor din acest oraș-port de aproape 450.000 de locuitori.

De câteva zile, armata rusă a asediat Mariupol, un oraș de importanță strategică pentru apropierea de Crimeea anexată și de Donbas (est), unde se află trupele separatiste pro-ruse.

Încercările de evacuare a aproximativ 300.000 de civili din Mariupol au eșuat în mod repetat în ultimele zile, Kievul și Moscova dându-se reciproc vina pentru eșecuri.

Mai devreme dimineața, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că au fost date „garanții” pentru evacuarea locuitorilor din Mariupol, dar că „nu au funcționat”.

Citește pe Veridica: Elicoptere ucrainene au venit în România pentru operaţiuni de mentenanţă

Citește pe Veridica: Preşedinta pro-occidentală Maia Sandu afirmă că nu există un pericol militar la adresa securității Republicii Moldova

UPDATE 37: Pragul de două milioane de refugiați care fug din calea războiului din Ucraina ar putea fi depășit cel mai târziu mâine – afirmă Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi. Într-o conferință de presă susținută marți, la Oslo, Filippo Grandi a amintit că războaiele din Balcani, din Bosnia și din Kosovo, au provocat și ele fluxuri enorme de refugiați – poate două sau trei milioane, dar în opt ani, nu în câteva zile. „Alte părți ale lumii s-au mai confruntat cu așa ceva, dar în Europa este prima dată de la al Doilea Război Mondial” – a subliniat oficialul ONU.

Filippo Grandi a făcut declarațiile după ce a vizitat România, Moldova și Polonia, trei țări de la granița cu Ucraina, țară invadată de Rusia acum 13 zile.

Citește pe Veridica: „Cum vom trăi în continuare?” Ultimele articole apărute în presa independentă din Rusia înainte ca autoritățile să impună cenzura totală

Citește pe Veridica: Președintele venezuelean, Nicolas Maduro, pledează pentru negocieri de pace între Kiev și Moscova

Citește pe Veridica: Președintele ceh, Milos Zeman, a anunțat că-l va decora cu cele mai înalte distincții ale țării sale pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski

UPDATE 36: Ucrainenii așteptau, marți dimineață, ca armata rusă să-și onoreze promisiunea din ajun de a înceta focul și a crea culoare umanitare pentru evacuarea civililor din capitala Kiev și din alte patru mare orașe  aflate sub asediu, Harkov, Sumî, Cernihiv și Mariupol. Anterior, autoritățile de la Kiev i-au acuzat pe ruși că au zădărnicit în mai multe rânduri încercările civililor de a pleca din orașele asediate și au respins propunerea Moscovei ca oamenii să fie evacuați în Rusia sau în Belarusul aliat acesteia.

Forțele ruse par să se pregătească să asedieze și Odessa (sud), cel mai mare oraș-port ucrainean la Marea Neagră, în dreptul căruia s-au dat, deja, lupte navale. În satul Viazivka, din regiunea Jitomir, din nord, au distrus o biserică din lemn din secolul al 19-lea, inclusă în patrimoniul național. Surse americane spun că marea coloană rusă care amenință Kievul, lungă de câteva zeci de kilometri, pare a fi în continuare blocată în apropierea capitalei ucrainene, unde se află de câteva zile. Forțele ruse sunt în afara mai multor orașe ucrainene, pe care le bombardează de câteva zile.

Pentagonul a apreciat că Rusia și-a trimis pe frontul din Ucraina toți cei circa 150 de mii de militari pe care-i masase lunile trecute la frontiera comună. Moscova, adaugă oficialii americani, citați de agențiile internaționale de presă, recrutează mercenari sirieni cu experienţă în războiul de gherilă urbană, ca să lupte în Ucraina.  

LUNI, 7 martie, ZIUA 12. Rusia continuă să bombardeze orașele ucrainene

UPDATE 35: A treia rundă de negocieri ruso-ucrainene s-a încheiat luni seră cu unele „rezultate pozitive” în ceea ce privește logistica coridoarelor umanitare – a anunțat Mihailo Podoliak, membru al delegației ucrainene, pe Twitter. În schimb, negociatorul rus Vladimir Medinski afirmă că noua rundă de discuții cu Kievul „nu este la nivelul așteptărilor” Moscovei. El şi-a exprimat speranţa „că data viitoare vom putea avansa mai mult”.

În timp ce rușii și ucrainenii participau la negocieri pentru evacuarea civililor din orașele înconjurate de armata rusă, cel puțin 13 persoane au fost ucise într-un bombardament la Makariv, un oraș de pe unul dintre drumurile principale care duc la Kiev dinspre vest. În a douăsprezecea zi a invaziei ruse a Ucrainei, bombardamentele asupra Makarivului au lovit o brutărie industrială. Potrivit serviciilor de urgență ucrainene, acolo se aflau aproximativ treizeci de oameni. Acest nou bombardament sângeros vine în timp ce armata rusă își continuă înaintarea spre capitala Kiev, care se așteaptă la un atac „în zilele următoare” – spune Ministerul de Interne ucrainean. Primarul Kievului și fostul campion la box Vitali Kliciko promite, într-un videoclip pe Instagram, că „fiecare casă, fiecare stradă, fiecare punct de control va rezista până la moarte dacă este necesar”.

Situația umanitară se înrăutățește și ea pe zi ce trece, cu tot mai multe orașe asediate unde mâncarea se termină și valuri de oameni care încearcă cu disperare să iasă.

Citește pe Veridica: UE analizează candidaturile de aderare ale Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova

Citește pe Veridica: UE trebuie să scape cât mai repede de dependenţa de gazul, petrolul şi cărbunele din Rusia – afirmă Ursula von der Leyen

Citește pe Veridica: Consiliul European cere Rusiei să garanteze siguranţa ajutorului umanitar şi a centralelor nucleare

UPDATE 34: O rută de evacuare din Mariupol era „minată” – susţine Crucea Roşie internaţională, după eşecul unor tentative de evacuare a civililor din acest oraş-port asediat din sud-estul Ucrainei. Kievul şi Moscova se acuză, luni, reciproc de încălcarea condiţiilor de evacuare. Dominik Stillhart, director de operaţiuni al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), subliniază că „problema sau provocarea este de a aduce cele două părţi la un acord care să fie concret, exploatabil şi precis”. Acesta a explicat că ieri, o echipă a CICR care se află la Mariupol, imediat cum au ajuns la primul post de control, şi-a dat seama că ruta care le era indicată era minată.

Armata rusă a anunţat deschiderea, luni, a mai multor coridoare umanitare şi instaurarea de armistiţii locale pentru a evacua civili din oraşele ucrainene Harkov, Kiev, Mariupol şi Sumî, pradă unor lupte violente. Moscova afirmă că a transmis aceste informaţii structurilor ONU, OSCE şi CICR.

 Citește pe Veridica: Ruşii refuză să compară în faţa justiţiei internaţionale

Citește pe Veridica: PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia a atacat Cernobîlul, Zaporojie și Harkovul pentru a împiedica Ucraina să producă arme nucleare

UPDATE 33: Autorităţile ucrainene au refuzat propunerea Rusiei privind crearea unor coridoare umanitare prin care civilii din oraşele asediate să fie transferaţi în Belarus, aliatul Moscovei. Anterior, ruşii anunţaseră că opresc focul, pentru a permite plecare civililor din capitala Kiev, precum şi din oraşele Harkov (est, al doilea ca mărime din ţară), Mariupol (port la Marea Azov) şi Sumî, lângă frontiera comună. Corespondenţii de presă afirmă că în jurul tuturor acestor oraşe luptele continuă cu intensitate.

Platforma multimedia Ukrinform confirmă informații transmise și de Moscova, că o a a treia rundă de negocieri ruso-ucrainene va avea loc loc, luni după-amiază, pe teren neutru, lângă frontiera dintre Belarus şi Polonia.

Citește pe Veridica: Preşedintele rus, Vladimir Putin, dat afară din Federația Internațională de Judo

Citește pe Veridica: FAKE NEWS: Occidentul a declarat război Federației Ruse, iar Moldova riscă să aibă soarta Ucrainei

Citește pe Veridica: Strada din Tirana pe care e ambasada rusă se va numi Ucraina Liberă

UPDATE 32: Armata rusă şi-a continuat bombardamentele intense asupra oraşului ucrainean Harkov, din est, al doilea ca mărime din ţară. Luptele au continuat şi la periferia capitalei, Kiev. Statul major al armatei ucrainene, citat de platforma multimedia Ukrinform, afirmă că ruşii lovesc cu artileria şi cu rachetele zone populate. Sursa adaugă că trupele ruse deschid focul asupra aşa-numitelor culoare verzi pentru evacuarea civililor şi iau ostatici femei şi copii. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a acuzat pe ruşi că pregătesc şi atacarea Odessei (sud), cel mai mare oraş-port la Marea Neagră. Acuzaţiile au fost lansate înainte ca Moscova să anunţe că instituie o încetare a focului pentru a permite plecarea civililor din Harkov, Kiev, Mariupol şi Sumî. Luni e programată o treia rundă de tratative ruso-ucraienene, dar, după eşecul primelor două, comentatorii sunt mai degrabă sceptici asupra rezultatatelor, mai ales că preşedintele rus, Vladimir Putin, a repetat că demilitarizarea şi adoptarea unui statul de neutralitate a Ucrainei sunt pretenţii care nu se negociază. Putin le-a comunicat, de altfel, ieri președinților francez, Emmanuel Macron, și turc, Recep Tayyip Erdoğan, că nu are de gând să pună capăt operațiunilor militare până când nu își va atinge obiectivele.

Tot ieri, ministrul de externe ucrainean i-a cerut, din nou, avioane de luptă și arme anti-aeriene Occidentului. Kuleba s-a întâlnit, la granița polono-ucraineană, cu secretarul de stat american, Antony Blinken, venit acolo pentru a transmite un semnal de solidaritate cu Ucraina. Blinken evocase în timpul unei vizite pe care a avut-o, tot ieri, în Republica Moldova, posibilitatea ca Polonia să livreze avioane Ucrainei. O cerere a Kievului ca NATO să impună o zonă de excludere aeriană a fost respinsă de Alianță întrucât o astfel de decizie ar putea duce la declanșarea unui război între aceasta și Rusia.

DUMINICĂ, 6 martie, ZIUA 11. Asedii și bătălii

Citește pe Veridica: Cel puțin 2.500 de oameni care manifestau împotriva intervenției militare în Ucraina au fost arestați în 50 de orașe din Rusia – afirmă OVD-Info

UPDATE 31: Liniiile frontului s-au schimbat foarte puțin în Ucraina, duminică, în a unsprezecea zi de la declanșarea invaziei rusești. Harkov (nord-est), al doilea oraș al țării, cu aproape un milion și jumătate de locuitori și situat la numai 50 de kilometri de frontiera rusă, a rămas sub control ucrainean, în pofida bombardamentelor intense ale rușilor. Trupele Moscovei n-au schimbat nimic fundamental în teren nici în capitala ucraineană, Kiev (nord), unde apărătorii orașului rezistă. Continuă asediul asupra orașului-port la Marea Azov (sud) Mariupol. O a doua încercare de evacuare a civililor din oraș a eșuat, după ce așa-numitele culoare umanitare au fost atacate cu tiruri. Armata rusă și  combatanții ucraineni își atribuie reciproc vina pentru încălcarea încetării focului.  

Citește pe Veridica: Războiul s-a întors în Europa și singurul responsabil este Vladimir Putin – afirmă, în România, ministrul francez al Apărării Florence Parly

Citește pe Veridica: ONU afirmă că numărul persoanelor care au fugit de război a depăşit 1,5 milioane

Citește pe Veridica: Republica Moldova cere Statelor Unite să-şi suplimenteze asistenţa umanitară, astfel încât autorităţile să-i poată ajuta pe refugiaţi

UPDATE 30: Armata rusă își menține presiunea asupra orașelor ucrainene din estul și sudul țării, precum și asupra capitalei, Kiev. Potrivit unui raport al statului major ucrainean, publicat duminică dimineață, principalele ținte sunt Harkov, în est, și Mikolaev, în sud. Foarte dificilă rămâne situația la Mariupol, port la Marea Azov, supus, de cinci zile, unor bombardamente intense și unei blocade care a privat populația de electricitate, combustibili și acces la telefonie mobilă. Potrivit primarului Vadim Boicenko, în oraș sunt mii de răniți, iar trupele ruse care au încercuit Mariupol împiedică livrările de medicamente și alimente.

În nord, la Cernihiv, circa 150 de kilometri de Kiev, zeci de civili ar fi fost fost uciși în ultimele zile în bombardamentele rusești cu arme interzise de convențiile internaționale. Platforma ucraineană multimedia Ukrinform îl citează pe primarul Vladislav Atroșenko, care cheamă procurorii Curții Penale Internaționale de la Haga să constate că în oraș se comite un genocid

Citește pe Veridica: Visa și Mastercard își suspendă operațiunile din Rusia

Citește pe Veridica: Americanii sondează intențiile aliaților latino-americani ai Rusiei

SÂMBĂTĂ, 5 martie, ZIUA 10. Coridoare umanitare în Donbass

Citește pe Veridica: Dosarul de aderare a Ucrainei la UE ar trebui analizat individual, cât mai curând, şi aprobat

Citește pe Veridica: În Europa, zeci de mii de oameni participă la manifestaţii în sprijinul Ucrainei şi scandează împotriva lui Putin

Citește pe Veridica: Secretarul american de Stat, Antony Blinken, vine la Chişinău

Citește pe Veridica: Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell susţine China în calitate de mediator în războiul Rusiei cu Ucraina

Citește pe Veridica: Kievul va putea importa gaze naturale lichefiate din Polonia

UPDATE 29: Autorităţile din oraşul-port ucrainean Mariupol au decis ca cetăţenii să se întoarcă şi să amâne evacuarea, deoarece nu sunt în siguranţă pe străzi. Primăria susţine că sunt bombardamente continue în Mariupol şi de-a lungul rutei de evacuare convenite. Consiliul orăşenesc din Mariupol anunţa mai devreme că Rusia nu respectă în întregime încetarea focului, iar autorităţile ucrainene au spus că analizează rapoartele conform cărora trupele ruse se folosesc de încetarea temporară a ostilităţilor pentru a avansa spre Mariupol.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a transmis că nimeni nu a folosit cele două coridoare umanitare înfiinţate sâmbătă în apropierea oraşelor ucrainene Mariupol şi Volnovaha şi i-a acuzat pe "naţionaliştii" ucraineni că îi împiedică pe civili să plece. Mai mult, Ministerul a transmis că forţele ruse au fost atacate după ce au înfiinţat coridoarele umanitare, în timpul unei încetări parţiale a focului.

 Citește pe Veridica: PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Naționaliștii ucraineni au ucis civili pașnici

Citește pe Veridica: Campanie online împotriva refugiaților ucraineni din Republica Moldova

Citește pe Veridica: Manifestație pro-Putin la Belgrad

Citește pe Veridica: Rusia înăsprește cenzura

UPDATE 28: Rusia a anunțat, sâmbătă dimineață, o încetare a focului, pentru a permite evacurea civililor din două orașe ucrainene aflate sub asediu, Mariupol et Volnovaha, situate în regiunea ucraineană Donețk, care alături de regiunea Luhansk formează Donbassul. O parte din Donbass e controlat de republicile separatiste, a căror protecție a reprezentat pretextul declanșării invaziei Ucrainei.

Port strategic la Marea Azov, cu circa 450 de mii de locuitori, Mariupol e supus unor atacuri nemiloase – a afirmat primarul  Vadim Boicenko. Căderea orașului ar permite joncțiunea trupelor rusești  venite din sud, din Crimeea anexată, care au ocupat deja porturile Herson și Berdiansk, cu cele ale separatiștilor din  Donbass (est).

Platforma multimedia Ukrinform scrie că rușii bombardează orașul Velikodolinske, din regiunea Odessa, iar în nord-est, la Sumî, autoritățile locale au cerut locuitorilor să rămână în case, fiindcă există riscul ca în oraș să înceapă lupte de stradă.

La Kiev, președintele Volodimir Zelenski a denunțat în termeni duri decizia NATO de a nu impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei. Zelenski a comentat că „nu toată lumea consideră că lupta pentru libertatea Europei este obiectivul principal”, dar a notat și sprijinul pe care unele state ale Alianței l-au oferit țării sale.

Între timp, surse citate de CNN afirmă că Rusia ar folosi și mercenari în operațiunile sale din Ucraina, iar 200 dintre aceștia ar fi fost deja uciși. Moscova ar intenționa să mai trimită circa o mie de mercenari în luptă, dar și să își intensifice bombardamentele asupra centrelor urbane pentru a forța Ucraina să se predea.

VINERI 4 martie, ZIUA 9. Război printre centrale nucleare

Citește pe Veridica: UE este pregătită de noi sancţiuni dure dacă președintele rus Vladimir Putin nu pune capăt războiului – afirmă președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

UPDATE 27: Armata rusă a ocupat vineri centrala nucleară ucraineană din Zaporojie (sud), cea mai mare din Europa, unde bombardamentele din timpul nopții au stârnit temeri că s-ar putea produce un dezastru. Au luat foc o clădire de antrenament și un laborator, dar nu a fost identificată nicio scurgere radioactivă – spun deopotrivă autoritățile ucrainene și Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că folosește „teroarea nucleară” și a cerut „acțiuni europene imediate pentru a „evita ca Europa să moară în urma unui dezastru nuclear”.

Confruntat cu o situație fără precedent, șeful AIEA s-a oferit să plece în Ucraina pentru a negocia o soluție cu rușii pentru a garanta securitatea siturilor nucleare. „Este prima dată când are loc un conflict militar într-o țară cu un program nuclear amplu” – a avertizat Rafael Grossi.

G7 a cerut vineri Rusiei să oprească atacurile din apropierea centralelor nucleare. „Orice atac armat și orice amenințare la adresa instalațiilor nucleare utilizate în scopuri pașnice constituie o încălcare a principiilor Cartei Națiunilor Unite, ale dreptului internațional” – subliniază țările G7, într-o declarație comună.

Ucrainenii afirmă că  luptele au continuat vineri la Cernihiv, la nord de Kiev, unde loviturile rusești au făcut, conform unui nou bilanț, 47 de morți cu o zi înainte într-o zonă rezidențială. Situația devenise „iad” și în Ohtirka și „critică” în Sumi, două orașe situate la aproximativ 350 km est de Kiev – spun autoritățile locale.

În ce privește portul strategic Mariupol (sud-est), situația umanitară este "teribilă" după 40 de ore de bombardamente neîntrerupte, inclusiv asupra școlilor și spitalelor. Oraşul nu mai dispune de apă, încălzire sau electricitate şi rămâne fără provizii alimentare, după cinci zile de atacuri ale forţelor ruse – a declarat, vineri, primarul din Mariupol. El a lansat un apel televizat la ajutoare militare şi a subliniat că trebuie să fie creat un coridor umanitar, pentru evacuarea civililor din oraşul-port.

Ucrainenii au fugit spre vest, mulți înghesuindu-se în Lvov, lângă granița cu Polonia. Peste 1,2 milioane de oameni au fugit deja din țară, potrivit ONU.

Citește pe Veridica: PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Militarii ucraineni transformă Mariupolul într-un lagăr de concentrare

Citește pe Veridica: Transnistria cere din nou recunoaşterea independenţei, după ce Chişinăul a depus cererea de aderare la UE. UPDATE cu reacția Bucureștiului

Citește pe Veridica: NATO respinge cererea Kievului de a crea o zonă de excludere aeriană în Ucraina

Citește pe Veridica: Jurnalist spaniol reţinut în Polonia, sub suspiciunea că spiona în beneficiul Rusiei

Citește pe Veridica: Opinia publică suedeză basculează spre intrarea în NATO

Citește pe Veridica: Reactoarele centralei nucleare de la Zaporojie nu au avut de suferit și nici nivelul radiațiilor nu a crescut – susține AIEA

Citește pe Veridica: Sancțiunile adoptate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei vor afecta, inevitabil, și economia ungară – afirmă premierul Viktor Orban

Citește pe Veridica: Parlamentul din Kosovo îi cere guvernului de la Pristina să grăbească demersurile pentru admiterea în NATO

Citește pe Veridica: Bursele asiatice, în declin

UPDATE 26: Echipele ucrainene de pompieri au anunțat, vineri dimineață, că au stins incendiul izbucnit la centrala nucleară de la Zaporojie, din centrul țării. În zona Zaporojie au avut loc ciocniri violente, în urma cărora au fost lovite instalații anexe ale acesteia, dar niciunul dintre cele șase reactoare nu a fost atins, nivelul radiațiilor nu a crescut și nu s-au înregistrat victime. În zonă ar acționa și combatanți ceceni, trimiși de președintele lor pro-moscovit, Ramzan Kadîrov, să lupte alături de ruși. Centrala de la Zaporojie este cea mai mare din Europa. Ucraina are în total 15 reactoare nucleare, amplasate în patru centrale. În țară se află și centrala dezafectată de la Cernobîl, unde în 1986 a avut loc un accident major care a afectat întreaga regiune. Centrala de la Cernobîl a fost una dintre primele ținte ale invaziei rusești a Ucrainei.

Președinte ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat forțele ruse că au bombardat intenționat centrala de la Zaporojie și i-a cerut comunității internaționale să intervină pentru a preveni un dezastru nuclear.

Ostilitățile au continuat și în alte zone ale Ucrainei, în special în jurul orașelor-port din sudul țării, în timp ce delegațiile de negociatori ruși și ucraineni purtau o a doua rundă de tratative pe teren neutru, în Belarus. Aceștia au convenit doar crearea unor așa-numite coridoare umanitare, prin care să poată fi evacuați civilii. E posibil să fie organizată și o a treia rundă de negocieri.

JOI, 3 martie, ZIUA 8. Rușii au capturat Hersonul. Un milion de refugiați ucraineni

Citește pe Veridica: Negocierile dintre Rusia şi Ucraina au înregistrat progrese

Citește pe Veridica: Republica Moldova și-a depus oficial cererea de aderare la UE, România a salutat demersul

Citește pe Veridica: Patriarhul Ecumenic spune că a devenit o ţintă pentru ruşi

Citește pe Veridica: Recunoașterea republicilor separatiste din Donețk și Luhansk și războiul din Ucraina – începutul sfârșitului pentru Putin?

UPDATE 25: Președintele rus Vladimir Putin s-a declarat joi hotărât să continue ofensiva împotriva Ucrainei „fără compromis”, iar forțele sale au lovit mai multe orașe strategice, în pofida începerii unor noi discuții între Kiev și Moscova. 22 de morți este bilanţul unei lovituri sângeroase care a vizat două școli și case din orașul ucrainean Cernihiv – afirmă guvernatorul local. Intensificarea ofensivei ruse, la exact o săptămână după începerea atacului, coincide cu noi discuții ruso-ucrainene, în desfăşurare la granița belaruso-poloneză.

Incapabili să cucerească portul ucrainean Mariupol, invadatorii ruși au recurs la blocadă, creând un dezastru umanitar. Ei împiedică furnizarea de alimente, apă, electricitate, oprind evacuarea femeilor și a copiilor. Primarul Mariupolului califică acțiunile forțelor Rusiei drept genocid.

Se dau lupte la periferia orașului Bucha, situat în apropierea capitalei ucrainene Kiev – spune primarul din Bucha, Anatoli Fedoruk, într-o transmisie comună a posturilor TV ucrainene: „Inamicul a reușit să pătrundă în unele direcții, luptele de stradă sunt în desfășurare. Forțele armate ale Ucrainei oferă o rezistență solidă împingând inamicul afară din oraș, în câmpuri pentru a-l distruge.” acolo.

Între timp, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a efectuat mobilizări pe teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk și formează unități pentru un atac asupra orașelor și satelor de pe teritoriul aflat sub control ucrainean. Majoritatea celor mobilizați au pașapoarte rusești. În prezent, unii dintre ei sunt mutați prin teritoriul regiunii Rostov, Krasnodar Krai și temporar au ocupat Crimeea, pentru un asalt asupra Odesei. Alții au fost transportați la Belgorod pentru a fi folosiți într-un asalt asupra Kievului drept „carne de tun”. Comandantul-șef subliniază că astfel de acțiuni ale ocupanților constituie o crimă de război.

Citește pe Veridica: Tot mai mulţi finlandezi vor ca ţara lor să adere la NATO

Citește pe Veridica: România este un exemplu extraordinar de solidaritate în Europa – afirmă, la București, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Citește pe Veridica: Twitter blochează mass-media ruse RT şi Sputnik în Europa

Citește pe Veridica: La Bruxelles, miniştrii de Interne din UE dezbat propunerea privind protecţia temporară pentru refugiaţii ucraineni

Citește pe Veridica: Cum folosește Kievul mesajele și simbolurile propagandei rusești împotriva Moscovei. De unde se informează ucrainenii

UPDATE 24: Oficiali ucraineni confirmă că forțele ruse au capturat orașul-port Herson, cu aproape 300 de mii de locuitori. E cea mai importantă captură realizată de ruși la o săptămână de la declanșarea invaziei, pe 24 februarie. Şeful administraţiei regionale, Ghenadi Lahuta, a îndemnat locuitorii să rămână în case și i-a avertizat că ocupanții sunt foarte periculoși, iar primarul Igor Kolihaev, a recunoscut că a discutat cu cu ceea ce a numit oaspeţi înarmaţi într-o clădire administrativă.

Potrivit corespondenților de presă, armata rusă a cucerit și portul Berdiansk şi continuă asaltul de la Mariupol (sud-est). Cucerirea acestuia le-ar oferi rușilor o continuitate teritorială între peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014, și estul Ucrainei, numit, generic, Donbass, controlat de secesioniștii pro-moscoviți.

Înaintarea trupelor rusești spre Kiev a progresat foarte puțin în ultimele trei zile, iar marile orașe Harkov, Cernihiv și Mariupol rămân în mâinile ucrainenilor – constată serviciile de informații militare britanice. Potrivit ministerului Apărării de la Londra,  masiva coloană de trupe care a pornit spre capitala ucraineană a rămas la circa 30 de kilometri de oraș, blocată de rezistența ucraineană. Debutul invaziei militare rusești în Ucraina s-a dovedit o eroare tactică și strategică surprinzătoare, marcată de penuria de hrană și carburanți, de abandonarea vehiculelor, de pierderea avioanelor și de moartea a numeroși soldați – apreciază și experți militari americani, citați de agențiile internaționale de presă.  Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, citat de platforma Ukrinform, afirmă că, de la începutul războiului, trupele sale au ucis aproape nouă mii de militari ruși.

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, citat de agențiile internaționale de presă, a afirmat că numărul ucrainenilor care au fugit în țările vecine de teama războiului  a atins pragul de un milion. Grandi a spus că va merge în curând în România, Republica Moldova şi Polonia, care găzduiesc un număr mare de refugiaţi ucraineni.

MIERCURI, 2 martie, ZIUA 7. Asaltul rus continuă

UPDATE 23: Adunarea Generală a ONU i-a cerut Rusiei să își retragă armata din Ucraina printr-o rezoluție pentru care au votat 141 dintre cei 193 de membri ai săi. Rezoluția denunță, totodată, și „agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”. Adunarea Generală a fost convocată în regim de urgență de Consiliul de Securitate, unde Rusia, care are drept de veto, a putut bloca toate rezoluțiile care o privesc. Convocarea Adunării Generale este o chestiune procedurală, astfel încât la voturi de acest tip nu se aplică regula veto-ului. Ultima oară când Consiliul de Securitate a convocat Adunarea Generală a fost în urmă cu 40 de ani, în 1982, când Israelul a invadat Libanul. Deși rezoluția adoptată astăzi nu este obligatorie, este extrem de importantă din punct de vedere simbolic, observă Reuters, care atrage atenția că până și Serbia, unul dintre cei mai fideli aliați ai Rusiei, a votat împotriva acesteia. Alți aliați ai Moscovei, între care China și Cuba, au preferat să se abțină, și doar cinci țări – Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Eritreea și Siria – au votat împotriva rezoluției.

În teren, Rusia afirmă că a cucerit orașul strategic Herson, care a fost scena unor lupte intense în ultimele zile, însă Kievul susține că forțele sale încă sunt prezente în localitate și continuă să lupte.

Forțele ruse au continuat să bombardeze și alte orașe, între care Kiev, Harkov și Mariupol, dar nu au înregistrat progrese semnificative în încercarea de a le captura.

Rusia a oferit, pentru prima oară de la debutul invaziei, și informații despre pierderile pe care le-ar fi suferit până acum – aproape 500 de morți și circa 1600 de răniți. Ministerul rus al apărării afirmă, totodată, că forțele sale au ucis 2870 de militari ucraineni și au rănit circa 3700.

Kievul susține că pierderile înregistrate de armata rusă sunt mult mai mari – 5840 de militari, peste 200 de tancuri, aproape 900 de vehicule blindate la care se adaugă artilerie, avioane, elicoptere și alte echipamente. Autoritățile ucrainene au anunțat astăzi și că, de la începutul conflictului până în prezent, au fost uciși peste 2000 de civili, dar nu au oferit și informații actualizate cu privire la pierderile folosite de forțele lor. Nici informațiile cu privire la pierderi oferite de ruși, nici cele furnizate de partea ucraineană nu pot fi verificate și din surse ucrainene.

Între timp a continuat și exodul refugiaților ucraineni, numărul acestora apropiindu-se de nouă sute de mii. ONU avertizase în urmă cu câteva zile că până la 5 milioane de persoane ar putea fi forțate să se refugieze.

Citește pe Veridica: DEZINFORMARE: Războiul din Ucraina, pretext pentru denigrarea Rusiei, cenzură, înfricoșarea populației în România și Europa și îmbogățirea vânzătorilor de armament

Citește pe Veridica: Opozantul rus încarcerat Aleksei Navalnîi le cere compatrioților săi să iasă zilnic în stradă, pentru a protesta față de invazie

UPDATE 22: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, miercuri, că trupele țării sale au ucis circa șase mii de militari care participă de invazia declanșată săptămâna trecută. El a acuzat Rusia că vrea să distrugă Ucraina, poporul și istoria acesteia. Președintele consideră că atacul rusesc asupra memorialului de la Babyn Yar, de lângă capitală, unde naziștii și colaboraționiști ucraieni au masacrat evrei în timpul celui de al Doilea Război Mondial, dovedește că rușilor le e complet străin Kievul.  Declarațiile lui Zelenski survin înaintea unei noi runde de negocieri de pace ruso-ucrainene, programată tot în Belarus. Prima, organizată lângă frontiera ucraineano-belarusă, nu s-a soldat cu vreun progres, mai ales că, în timpul tratativelor, rușii și-au continuat ofensivă.

Citește pe Veridica: Oficiali americani arborează culorile drapelului ucrainean

Citește pe Veridica: Cea mai mare bancă rusească, Sberbank, se retrage de pe piața europeană

Citește pe Veridica: Autorităţile ruse au blocat accesul la un post de televiziune și la unul de radio care nu au preluat discursul Kremlinului în relatările despre invazie

Citește pe Veridica: Președintele american, Joe Biden, l-a calificat pe omologul său rus, Vladimir Putin, drept un dictator mai izolat ca niciodată

UPDATE 21: Armata ucraineană informează că trupe aeropurtate rusești au debarcat, în noaptea de marți spre miercuri, în orașul Harkov (nord-est, aproape de frontieră), al doilea ca mărime din țară și una din principalele ținte ale ofensivei rusești. Desantul aerian a avut loc după ce, ieri, Harkovul a fost din nou ținta bombardamentelor, care au atins inclusiv centrul orașului. Peste  o sută de răniți s-au înregistrat și în sud, la Mariupol, oraș-port la Marea Azov, lovit de tirurile armatei ruse – a afirmat  primarul Vadim Boicenko, citat de agențiile internaționale de știri. La Herson, primarul Igor Kolihaiev a anunțat că rușii au preluat controlul asupra gării şi portului. Oficialii de la Kiev au precizat și că forțele ruse au continuat bombardamentele asupra Kievului, unde în ajun au fost lovite, printre altele, o maternitate, turnul de televiziune și Memorialul Holocaustului, Babyn Yar. Ministerul Apărării de la Kiev afirmă că și trupele belaruse, aliatele rușilor, au fost puse în stare de alertă şi se află lângă frontiera cu Ucraina.

MARȚI, 1 martie, ZIUA 6. Convoi rusesc de zeci de kilometri lângă Kiev

UPDATE 20: Ucrainenii din Kiev au fost îndemnaţi, marţi seară, să meargă de urgenţă în adăposturi, din cauza ameninţării unui atac rusesc cu rachete. Postul de televiziune TSN a transmis mesajul imediat după ora locală 22.00, când intră în vigoare restricțiile de circulație pe timpul nopții, fără să ofere detalii suplimentare în legătură cu această avertizare. Anterior, și primarul capitalei Ucrainei, Vitali Kliciko, le adresase kievenilor un mesaj similar, după ce cinci civili fuseseră ucişi în atacul cu rachete asupra turnului de Televiziune din oraș.

Între timp, forţele ruse au intrat în oraşul Herson, din sudul Ucrainei, însă autorităţile ucrainene susțin că dețin în continuare controlul asupra clădirii administraţiei municipale. Cu câteva ore în urmă, preşedintele Volodimir Zelenski a avertizat din nou, într-un interviu pentru CNN, că dacă Ucraina cade, trupele Rusiei vor fi la graniţa ţărilor membre NATO.

Citește pe Veridica: UE se pregăteşte pentru milioane de refugiaţi din Ucraina – afirmă comisarul european pentru Afaceri Interne

Citește pe Veridica: Atacul Rusiei asupra Ucrainei marchează o nouă eră pentru Europa – susţin, la Bruxelles, europarlamentarii

UPDATE 19: Cinci persoane au fost ucise și cinci rănite într-un atac rusesc de marți seară, care a vizat turnul de televiziune din Kiev – a anunțat Serviciul de Stat ucrainean pentru Situații de Urgență. Emisia a fost întreruptă pe toate canalele – precizează serviciul pe pagina sa de Facebook. Potrivit sursei, au fost lovite echipamentele din acest turn, care se află lângă Babi Yar – locul unuia dintre cele mai grave masacre ale Holocaustului, o râpă în care naziștii au împușcat peste 30.000 de evrei în două zile, în 1941.

"Ce rost are să spui asta nu se va mai întâmpla niciodată timp de 80 de ani, dacă lumea tace când o bombă cade pe același loc al lui Babi Yar? Cel puțin 5 morți. Istoria se repetă..." – a scris pe Twitter președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Bombardamentul a avut loc după ce Rusia i-a avertizat pe civilii ucraineni din civili să nu stea în zone unde se află obiective militare, întrucât acestea vor fi vizate de bombardamente, ceea ce a dat naștere la temeri că tirurile care vizează deja de câteva zile Kievul se vor intensifica semnificativ.

În a șasea zi a invaziei ruse a Ucrainei, loviturile s-au succedat şi la Harkov, aproape de granița cu Rusia, pe care rușii încearcă să-l captureze. A fost lovită piața centrală a acestui oraș de circa un milion şi jumătate de locuitori, iar sediul administrației regionale a fost parțial distrus. Cel puțin 10 persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 20 au fost rănite, potrivit serviciului de urgență al Ucrainei. O altă lovitură asupra unei clădiri rezidențiale a făcut opt ​​morți și șase răniţi.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a calificat atacurile „absolut revoltătoare”, comparându-le cu bombardamentele de la Sarajevo, din anii 1990.

Citește pe Veridica: Demisia în masă de la Sputnik, ca protest față de politica editorială, fără precedent în presa pro-rusă din Republica Moldova

Citește pe Veridica: Gigantul producător de echipament sportiv Adidas a anunțat că și-a suspendat partenariatul cu federația rusă de fotbal

Citește pe Veridica: Canalele YouTube ale mediilor ruse RT și Sputnik au fost blocate în toată Europa

Citește pe Veridica: Ministru francez, convins că economia rusă se va prăbuși

UPDATE 18: Deplasarea trupelor ruse spre capitala ucraineană, Kiev, a făcut făcut puține progrese în ultimele 24 de ore, cel mai probabil din cauza problemelor de natură logistică – apreciază ministerul britanic al Apărării, citat de agențiile internaționale de presă. Potrivit sursei, rușii n-au reușit nici să preia controlul asupra spațiului aerian ucrainean. Ei și-au intensificat, în schimb, tirurile de artilerie la nord de Kiev și în apropierea orașelor Harkov și Cernihiv. Utilizarea artileriei grele împotriva unor arii urbane dens populate va mări numărul victimelor civile – avertizează experții britanici.

Citește pe Veridica: Ședință CSAT la București

Citește pe Veridica: Ministrul bulgar al Apărării a fost demis fiindcă a numit invazia rusească operațiune

UPDATE 17: Convoiul militar rusesc aflat aproape de suburbiile Kievului are, de fapt, o lungime de 60 de kilometri, nu patru cum se afirmase anterior, arată imagini captate prin satelit de firma americană Maxar.

Peste noapte, zeci de victime s-ar fi înregistrat în ambele tabere în luptele purtate în nord-estul Ucrainei, în regiunea Sumy. Potrivit media, artileria rusă a distrus o cazarmă ucraineană, iar ucrainenii au lovit circa o sută de vehicule militare ruseşti. Numeroase victime sunt și la Harkov, al doilea oraș ca mărime din țară, unde zeci de clădiri rezidențiale au fost avariate de bombardamentele rusești. 

Statele Unite se tem că Rusia se pregătește să trimită un al doilea val de trupe în Ucraina, mai ales că aproximativ un sfert din forțele concentrate în apropierea granițelor încă nu au fost folosite, potrivit unor oficiali citați de CNN. Există temeri că s-ar putea intensifica bombardamentele asupra zonelor civile din orașe și că s-ar putea ajunge la lupte urbane sângeroase. Și Ucraina a exprimat temeri că la invazie s-ar putea alătura și Belarusul, care a permis ca teritoriul său să fie folosit de armata rusă pentru a lansa o ofensivă în direcția Kievului.

LUNI, 28 februarie, ZIUA 5. Convorbiri de pace

Citește pe Veridica: Europenii și aliații lor sunt gata să instituie sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei

UPDATE 16: Kievul rămâne „principalul obiectiv” al forțelor ruse, iar o coloană lungă de cinci kilometri, formată din vehicule de luptă și de transport, se apropie tot mai mult de oraș. Armata rusă a dat asigurări că civilii pot părăsi Kievul „liberi” și a acuzat autoritățile ucrainene că îi folosesc drept „scuturi umane”, etalând spectrul unui asalt de amploare.

Un alt obiectiv-cheie al armatei ruse este cel de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkovul. Cel puțin unsprezece civili au fost uciși în bombardamentele rusești asupra zonelor rezidențiale din Harkov – a anunțat luni guvernatorul regional, spunând că se teme că ar putea fi „zeci de morți”.

De cealaltă parte, Moscova pretinde că deține „supremația aeriană” asupra întregii Ucraine după distrugerea sistemelor ucrainene Buk M-1, S-300 și a cinci avioane de luptă. Totodată, Rusia susține că a înconjurat orașul Herson (sud, 290.000 de locuitori) și a preluat controlul asupra orașului Berdiansk, la Marea Azov, (110.000 de locuitori). De asemenea, armata rusă afirmă că ar controla „în întregime zona din jurul centralei nucleare Zaporojie”, situată în sud-est.

În plan diplomatic, convorbirile ruso-ucrainene – primele de la începutul invaziei – s-au încheiat fără vreun rezultat palpabil, dar o nouă rundă ar putea avea loc într-una din zilele următoare.

Citește pe Veridica: Oligarhii ruși încep să protesteze

Citește pe Veridica: FAKE NEWS: NATO furnizează armament Ucrainei prin Republica Moldova, care astfel își încalcă neutralitatea

Citește pe Veridica: Preşedintele Senatului de la București, liberalul Florin Cîţu, spune că trebuie tăiat imediat accesul firmelor rusești la banii publici și fondurile europene din România

Citește pe Veridica: Oficiali români și europeni au vizitat PTF Siret și tabăra de refugiați ucraineni din apropiere

UPDATE 15: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a cerut, luni, militarilor ruși care i-au invadat țara să depună armele și să plece. "Nu-i credeți pe comandații voștri, nu-i credeți pe propagandiștii voștri! Salvați-vă viețile, pur și simplu!" – a spus Zelenski, într-un mesaj în limba rusă, citat de agențiile internaționale de știri.

Tot luni, ONU a afirmat că, de la declanșarea invaziei rusești în Ucraina, a înregistrat 102 civili uciși, între care șapte copii, precum și 304 răniți. Cifrele reale, au precizat Națiunile Unite, sunt, însă, considerabili mai mari. Cele mai multe victime sau fost ucise în tiruri de artilerie grea și în lovituri aeriene – a explicat Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, fosta președintă chiliană Michelle Bachelet.

Citește pe Veridica: Războiul din Ucraina și Republica Moldova: cu ochii pe Transnistria

Citește pe Veridica: Ce scrie presa rusă independentă despre războiul din Ucraina

Citește pe Veridica: Canadienii şi europenii blochează propaganda rusească

Citește pe Veridica: Parlamentul României pregăteşte o declaraţie politică de susţinere a integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Ucrainei

Citește pe Veridica: Negocieri de pace pe teren neutru, în Belarus

Citește pe Veridica: Rubla rusească s-a devalorizat cu aproape 30 de procente

UPDATE 14: O relativă acalmie domneşte pe frontul din Ucraina, în aşteptarea negocierilor organizate în Belarus între delegaţiile Moscovei şi Kievului. "Ocupanţii ruşi au încetinit ritmul ofensivei" – a comunicat, luni, în zori, statul major al armatei ucrainene.

Al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Harkov (nord-est), unde, duminică, s-au purtat lupte intense cu armata rusă, este sub controlul total al forţelor ucrainene – au anunţat şi autorităţile locale, citate de agenţiile internaţionale de presă.

Armata rusă a recunoscut, în premieră, că a înregistrat morţi şi răniţi în cursul invaziei. Numărul acestora nu a fost precizat, dar ministrul-adjunct al apărării de la Kiev, Hanna Maliar, a afirmat că Rusia a pierdut până acum 5300 de militari. Forțele ruse ar fi înregistrat, totodată, și pierderi semnificative de echipamente, inclusiv 29 de avioane, 29 de elicoptere, 191 de tancuri și peste 800 de blindate.

DUMINICĂ, 27 februarie, ZIUA 4. Vladimir Putin pune în alertă forțele nucleare

Citește pe Veridica: UE ia măsuri fără precedent în istoria sa, ca urmare a invaziei ruseşti în Ucraina

Citește pe Veridica: Răniţii din Ucraina vor putea fi trataţi în spitalele din România, iar un prim transport cu ajutoare pleacă spre ţara vecină – afirmă prim-ministrul Nicolae Ciucă

Citește pe Veridica: NATO îşi consolidează forţele militare în România şi Slovacia

Citește pe Veridica: Șeful diplomației de la Kiev, Dmytro Kuleba, repetă că țara sa nu va capitula în fața Rusiei

Citește pe Veridica: Ucraina confirmă că trimite o delegaţie pentru a negocia cu Rusia la frontiera ucraineano-belarusă

Update 13: Vladimir Putin a ordonat ca „forțele de disuasiune” ale Rusiei – adică unitățile care operează armamentul nuclear – să intre în stare de alertă sporită. Într-un discurs televizat, liderul rus a spus că a luat această decizie în contextul în care Occidentul a adoptat sancțiuni economice „neprietenoase” la adresa Rusiei, iar lideri NATO au făcut „declarații agresive”. Ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a comentat că Vladimir Putin, „continuă să escaladeze acest război într-o manieră total inacceptabilă”.

Forţele de descurajare ruse sunt un ansamblu de unităţi al căror scop este de a descuraja un atac împotriva Rusiei, inclusiv în caz de război care implică utilizarea armelor nucleare – susţine Ministerul rus al Apărării. Aceste forţe sunt echipate cu rachete, bombardiere strategice, submarine şi nave de suprafaţă. Pe plan defensiv, ele cuprind un scut antirachetă, sisteme de control spaţial, apărare antiaeriană şi antisatelit.

Atunci când a anunțat debutul invaziei Ucrainei, Vladimir Putin a amenințat că vor fi consecințe fără precedent pentru țările care vor ar încerca să se amestece în conflict. Amenințarea a fost interpretată drept o trimitere la arsenalul nuclear al Rusiei, iar ministrul francez de externe, Jean-Yves le Drian, a atras atenția într-un interviu că NATO este o alianță nucleară. Rusia este țara cu cel mai mare arsenal nuclear din lume, însă arsenalul aflat la dispoziția NATO este suficient de mare pentru a garanta distrugerea reciprocă în cazul unui conflict nuclear. Trei dintre statele NATO – Statele Unite, Marea Britanie și Franța – sunt și puteri nucleare. Plasarea forțelor strategice rusești în stare de alertă pare a sugera, așadar, o tentativă de intimidare mai degrabă decât o intenție reală de a le folosi, dat fiind că, dacă recurge la arme nucleare, Rusia riscă să dispară la rândul său.

Decizia de a pune în alertă forțele strategice ale Rusiei a fost anunțată în contextul în care tot mai multe state occidentale au anunțat că îi vor livra Ucrainei armament și muniții pentru a se putea apăra. Chiar și Germania, o țară care până acum a refuzat să îi furnizeze Ucrainei echipamente militare letale, a decis să livreze lansatoare de rachete și proiectile anti-aeriene Stinger, dar și să le permită alte state, către care a făcut exporturi, să re-exporteze echipamente germane către Ucraina. Pe de altă parte, Rusia pare să întâmpine dificultăți în teren și o rezistență mult mai înverșunată decât se aștepta, astfel încât nu a reușit, până acum, să captureze vreun centru urban major. O incursiune astăzi în al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, a fost respinsă, potrivit oficialilor de la Kiev. Tot la Kiev, ministrul adjunct al apărării, a scris că, de la debutul războiului, Rusia a pierdut 4300 de militari, 146 de tancuri, 706 blindate, 27 de avioane, 26 de elicoptere și alte echipamente. Aceste numere nu au putut fi, însă, confirmate și din alte surse.

Citește pe Veridica: Președintele francez, Emmanuel Macron, i-a cerut omologului său belarus, Aleksandr Loukașenko, să solicite cât mai rapid plecarea din țara sa a trupelor rusești

Citește pe Veridica: Ţările occidentale au decis să excludă numeroase bănci ruseşti din sistemul interbancar SWIFT

UPDATE 12: Forțele rusești au intrat în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, situat foarte aproape de frontiera rusă, au anunțat mai mulți oficiali ucraineni. Militari ruși ar fi ajuns chiar și în centrul Harkovului, dar ar fi fost împinși înapoi. Luptele din zona Harkovului sunt printre cele mai intense de până acum. Înainte de declanșarea invaziei, existau temeri că orașul va cădea în primele ore de război, însă acesta continuă să reziste. Armata rusă, pe de altă parte, afirmă că a încercuit două orașe din sud, Herson și Berdiansk. Azi noapte s-au înregistrat și la Kiev ciocniri cu așa-numiți sabotori și au continuat și bombardamentele în zona orașului. Potrivit autorităților ucrainene, tirurile rușilor au lovit atât clădiri de locuințe, cât și acoperișul unui punct de stocare a deșeurilor radioactive. La circa 30 de kilometri de capitală, schimburile de focuri din jurul bazei aeriene de la Vasilkiv împiedică pompierii să stingă incendiul izbucnit după ce o rachetă rusească a lovit un depozit de petrol.

SÂMBĂTĂ, 26 februarie, ZIUA 3. Lupte pe străzile Kievului

Citește pe Veridica: Doi etnici greci, uciși într-un bombardament rusesc

Citește pe Veridica: Germania va livra Kievului o mie de lansatoare de rachete și 500 de rachete sol-aer Stinger

UPDATE 11: Rusia a angajat în luptă mai bine de jumătate din trupele pe care le masase la frontierele Ucrainei și e tot mai frustrată de de rezistența pe care o opun ucrainenii – a apreciat, sâmbătă, un oficial de la Pentagon, citat, sub protecția anonimatului, de agențiile internaționale de presă. Acestea notează că rușii n-au reușit, încă, să preia controlul asupra niciunui oraș ucrainean și nici asupra spațiului aerian al țării vecine, pe care au atacat-o joi, în zori.

Citește pe Veridica: România a început început procedura de suspendare a dreptului de survol, precum şi a dreptului de aterizare pe teritoriul său pentru aeronavele rusești

Citește pe Veridica: Portalul Sputnik și alte voci ale propagandei Kremlinului au fost blocate în Republica Moldova

Citește pe Veridica: Franța își reiterează sprijinul pentru Republica Moldova și Georgia

UPDATE 10: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, sâmbătă, că a zădărnicit planurile Rusiei de a-i ocupa țara. El susține că armata ucraineană a respins cu succes atacurile inamice. Luptele continuă în numeroase locuri din țară, dar ucrainenii controlează Kievul și orașele strategice din jurul capitalei – mai afirmă președintele Zelenski.

Cel puțin 198 de ucraineni, între care și trei copii, au fost uciși de la declanșarea invaziei rusești – a anunțat, sâmbătă, ministerul Sănătății de la Kiev, citat de agențiile internaționale de presă. Sursa adaugă că numărul răniților a ajuns la 1.115, inclusiv 33 de copii. Media notează că nu e clar dacă statisticile se referă doar la civili sau iau în calcul și militarii uciși sau răniți de ruși.  

Zeci de oameni au fost răniţi în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă numai în luptele care s-au dat la Kiev – a spus și primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko. Fostul campion mondial de box la categoria grea a adăugat că momentan nu există o prezenţă militară rusă importantă în oraș, dar sunt active grupuri de sabotori. 

UPDATE 9: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, într-un mesaj difuzat, sâmbătă dimineață, pe Twitter, că aliații țării sale continuă trimită arme și echipamente militare. El a repetat că ucrainenii nu vor depune armele și-și vor apăra pământul, țara și copiii.  

Armata ucraineană a anunțat, sâmbătă dimineață, că a respins un atac nocturn al militarilor ruşi împotriva poziţiilor sale de pe Bulevardul Victoriei, una dintre principalele artere ale capitalei, Kiev.

Apărătorii orașului ar fi distrus o coloană de cinci vehicule militare rusești, între care și un tanc, nu departe de stația de metrou Beresteiska, de pe bulevardul din nord-vestul Kievului. În nord-estul capitalei, se duc lupte pentru controlul asupra unei centrale electrice din cartierul Troieșcina. Locuitorii orașului au fost sfătuiți că rămână în case și să nu se apropie de ferestre. Schimburi intense de focuri se înregistrează și la circa 30 de kilometri sud-vest de Kiev, unde rușii ar încerca să pregătească terenul pentru un desant masiv de parașutiști.

VINERI, 25 februarie, ZIUA 2. Vladimir Putin le-a cerut militarilor ucraineni să preia puterea la Kiev 

Citește pe Veridica: În premieră, NATO desfăşoară elemente ale forţei sale de reacţie rapidă, în contextul apărării colective

Citește pe Veridica: Consiliul Europei a suspendat orice participare a diplomaților și delegaților ruși în principalele organe ale organizației paneuropene

Citește pe Veridica: China pledează pentru soluţionarea conflictului din Ucraina prin dialog

Citește pe Veridica: Papa Francisc îşi exprimă îngrijorarea faţă de războiul din Ucraina

Citește pe Veridica: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere Formatului București 9 asistență în apărare pentru Kiev, sancţiuni şi presiuni asupra Rusiei

Citește pe Veridica: Parlamentul Republicii Moldova a votat introducerea stării de urgenţă

Citește pe Veridica: Aviația militară germană își consolidează prezența în România

UPDATE 8: În Kiev s-au auzit tiruri intense de artilerie și de arme ușoare. Nu este clar dacă forțele ruse au ajuns în suburbiile capitalei ucrainene sau, dacă da, care sunt efectivele acestora. Surse multiple afirmă că majoritatea efectivelor rusești sunt încă la câteva zeci de kilometri de Kiev, iar în două localități sunt angajate în lupte cu forțele ucrainene. Armata ucraineană a fost mobilizată și pe străzile orașului, unde au apărut și vehicule de luptă, iar aproximativ 18 000 de civili au primit arme. Primarul Vitali Kliciko a scris că rușii sunt „foarte aproape de capitală” și că urmează o noapte și o dimineață extrem de dificile, potrivit CNN. Acesta citează și oficiali din comunitatea de informații care afirmă că orașul ar putea să cadă în câteva zile. Primarul Vitali Kliciko a mai spus și că va lupta cu arma în mână pentru a apăra Kievul, alături de fratele său Vladimir. Cei doi frați sunt foști campioni mondiali de box și celebrități internaționale.

Ceva mai devreme, preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut militarilor ucraineni să preia puterea la Kiev şi să-l înlăture pe preşedintele Volodimir Zelenski şi anturajul său, pe care i-a calificat drept “neonazişti şi drogaţi”. La o reuniune a Consiliului rus de securitate, transmisă la televiziune, Putin a cerut armatei ucrainene să nu permită neonaziştilor să le folosească copiii, soţiile şi bătrânii ca scuturi umane. Putin a mai spus că el nu luptă în Ucraina cu unităţi ale armatei, ci cu formaţiuni naţionaliste care se comportă “ca nişte terorişti”, utilizând civili “ca scuturi umane” – scriu media internaţionale. Totodată, Putin i-a calificat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi pe miniştrii săi drept “o clică de toxicomani şi de neonazişti, care s-a instalat la Kiev şi a luat ostatic tot poporul ucrainean”.

Încă din 2014 şi după declanşarea războiului din estul rusofon al Ucrainei între separatişti şi forţele de la Kiev, Moscova vorbeşte depre autorităţile ucrainene în termeni de “neonazişti” sau “juntă”, deşi preşedintele Volodimir Zelenski are origini evreieşti. Rusia reproşează Ucrainei că a integrat în rândul forţelor sale armate unităţi apropiate de extrema dreaptă şi a enumerat “denazificarea” ţării drept unul dintre obiectivele invaziei sale.

Între timp, imagini transmise de postul american de televiziune CNN şi preluate de publicaţia franceză “Le Monde” arată că fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a pus mâna pe armă şi afirmă că este gata să lupte pentru a apăra Kievul de trupele ruse. Vorbind cu reporterul postului american, Poroşenko, preşedinte între 2014 şi 2019, îi arată Kalashnikov-ul său şi spune că împreună cu el sunt circa 300 de voluntari echipaţi cu armament uşor, două mitraliere şi vreo patru rachete antitanc NLAW. Petro Poroşenko mai spune că ucrainenii îl detestă pe preşedintele rus Vladimir Putin, astfel că acesta nu va putea niciodată să ţină sub control ţara sa.

UPDATE 7: Preşedintele Rusiei Vladimir Putin este gata să-şi trimită la Minsk delegaţia la negocierile cu Ucraina - afirmă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Este un răspuns la disponibilitatea exprimată, cu puţin timp în urmă, de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski de a discuta despre un potenţial statut neutru al Ucrainei. Potrivit lui Peskov, din delegaţia rusă vor face parte reprentanţii Ministerelor Apărării şi de Externe, precum şi ai Administraţiei Prezidenţiale.

UPDATE 6: Rusia e gata să negocieze cu Ucraina, dacă armata acesteia depune armele – a declarat, vineri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. El a reluat afirmaţiile preşedintelui Vladimir Putin, potrivit cărora scopul aşa-numitei operaţiuni militare speciale din Ucraina e să-i elibereze pe ucraineni de opresiune, să asigure demilitarizarea şi denazificarea ţării lor. Pe de altă parte, tot vineri, în urma invaziei din Ucraina, organizatoarea Ligii Campionilor, Uniunea Europeană de Fotbal Asociaţie (UEFA), a decis să mute în Franţa, la Paris, finala celei mai pretigioase competiţii fotablistice intercluburi, iniţial programată pe 28 mai, în oraşul rus Sankt Petersburg. Trupele ruseşti se apropie de capitala ucraineană, Kiev, dinspre nord, nord-est şi est – anunţă contul de Facebook al statului major al armatei ucrainene, citat de agenţiile internaţionale de presă. S-au dus, deja, lupte în cartierul Obolon, din nordul oraşului, unde armata s-ar fi ciocnit cu o unitate rusă de sabotaj şi recunoaştere. Ministerul Apărării i-a îndemnat pe locuitorii cartierului să se înarmeze, să confecţioneze cocktailuri Molotov şi să lupte contra ruşilor. Pe de altă parte, blindatele ruseşti ar fi ajuns la câteva zeci de kilometri de Kiev.

UPDATE 5: Armata ucraineană a anunțat, vineri dimineață, că poartă lupte cu trupele ruse la nord de Kiev. Tot vineri, președintele Volodimir Zelenski i-a acuzat pe ruși că au început să bombardeze cartiere civile ale capitalei, deși afirmaseră că țintesc exclusiv instalații militare. Potrivit primarului, Vitali Kliciko, cel puțin trei oameni au fost răniți, dintre care unul grav, într-un cartier din sud-estul Kievului.

 UPDATE 4: Am primit informaţii că grupuri de sabotaj inamice au intrat în Kiev - a afirmat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, vineri, la o zi după ce țara sa a fost invadată de armata rusă.  Zelenski, care spune că e ținta numărul unu a rușilor și că aceștia îi vizează și familia, a precizat că va rămâne în capitală. Potrivit președintelui, circa 140 de ucraineni, civili și militari, au fost uciși de la declanșarea invaziei, și peste 300 au fost răniți. El le-a cerut  locuitorilor Kievului să fie vigilenţi şi să respecte interdicţia de circulaţie pe timpul nopții.

Vineri, în zori, două explozii puternice s-au auzit în centrul capitalei.

JOI, 24 februarie, ZIUA 1. Rusia a invadat Ucraina pe mai multe fronturi

UPDATE 3: Armata ucraineană a anunțat că poartă lupte cu rușii pentru controlul asupra aeroportului militar Gostomel, aproape de Kiev. Imaginile difuzate arată că acesta a fost atacat de numeroase elicoptere inamice. Comandantul armatei, Valeri Zaloujnîi, spune că lupte se dau și în sudul țării, în regiunea Herson, din vecinătatea peninsulei Crimeea. Ofensiva rusă în Ucraina urmărește decapitarea puterii de la Kiev și instalarea unui regim favorabil Moscovei – a  apreciat, joi, un responsabil militar american, citat de agențiile internaționale de presă. Aceste amintesc că, încă de acum o lună, Marea Britanie a acuzat Rusia că încearcă să instaleze un lider pro-moscovit la Kiev și că agenți de informații ruși complotează cu politicieni ucraineni pentru a pregăti o invazie.

Ministerul de Externe de la Londra a precizat că deține probe în acest sens și a adăugat că fostul deputat ucrainean Yevhen Muraiev e văzut la Kremlin drept un potențial șef al regimului pe care rușii ar vrea să-l impună țării vecine. Statele Unite au calificat drept profund îngrijorătoare informațiile transmise de aliații lor britanici, în timp ce ministerul de Externe de la Moscova le-a respins și le-a numit absurdități. Muraiev, 45 de ani, este unul dintre numeroșii politicieni ucraineni pro-ruși care se opun integrării țării lor în Uniunea Europeană sau NATO. Un sondaj privind intențiile de vot ale ucrainenilor la scrutin prezidențial programat în 2024 releva, luna trecută, că Muraiev ar fi al șaptelea, cu doar 6,3% din opțiuni. El respinge acuzațiile de colaborare cu Moscova și spune că are interdicție de a intra în Rusia și că bunurile tatălui său de acolo au fost confiscate. 

UPDATE 2: Armata rusă a anunțat că ar fi distrus 74 de instalații ale armatei ucrainene, între care puncte de comandă, stații radar, o bază navală și 11 aerodromuri militare. Autoritățile ucrainene afirmă, la rândul lor, că au distrus mai multe aparate de zbor ale Rusiei. Potrivit acelorași surse, forțe rusești ar fi pătruns în zona Kiev și ar fi ajuns în apropierea capitalei. Presa internațională scrie că în capitala Ucrainei s-au auzit focuri de armă și explozii.  

Kremlinul a anunțat că operaţiunea militară împotriva Ucrainei va dura cât timp este nevoie. Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, pretinde că și cetăţenii ruşi susţin această ofensivă împotriva țării slave vecine. Peskov a reluat declarațiile șefului său, președintele Valdimir Putin, potrivit cărora scopul invaziei rusești este demilitarizarea Ucrainei şi eliminarea naziştilor care ar conduce-o. Peskov, remarcă agențiile internaționale de știri, s-a ferit să răspundă la întrebarea dacă și președintele pro-occidental Volodimir Zelenski, născut într-o familie de evrei ucraineni, este un nazist.

UPDATE: Un al doilea val de rachete rusești a lovit Ucraina, joi la amiază – au anunțat oficiali de la Kiev, citați de agențiile internaționale de presă. Potrivit acestora, cel puțin 40 de militari și zece civili ucraineni au fost uciși în primele ore ale dimineții, când rușii au declanșat atacul, despre care pretind că a scos din funcțiune infrastructura militară, instalațiile de apărare antiaeriană și aerodromurile forțelor Kievului. Potrivit media, locuitorii din capitala ucraineană stăteau la cozi lungi pentru a-şi face provizii și au blocat principala şosea care leagă capitala de vestul ţării, în încercarea de a părăsi oraşul.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Armata rusă a lovit, joi, în zori, cu arme de mare precizie obiective militare din Ucraina – a anunțat ministerul Apărării de la Moscova. Acesta pretinde că au fost, deja, scoase din funcțiune infrastructura militară, instalațiile de apărare antiaeriană și aerodromurile forțelor armate ucrainene. Agențiile internaționale de presă scriu că explozii s-au auzit lângă capitala,  Kiev, în orașele Harkov, din est, de lângă frontieră, Mariupol și Odessa, cel mai mare port ucrainean la Marea Neagră. Ucraina afirmă că a fost atacată dinspre Belarus, Rusia și Crimeea ocupată. 

Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat, într-un discurs televizat, lansarea unei operațiuni militare în Donbass ca urmare a solicitării de asistență făcută de liderii celor două republici separatiste din Donețk și Luhansk. Putin a afirmat că este necesar să fie protejați civilii din Donbass și s-a plâns, din nou, că Occidentul nu a răspuns cererilor de securitate făcute de Rusia, care includeau garanții că Ucraina nu va fi primită în NATO. Pe de altă parte, Vladimir Putin le-a cerut militarilor ucraineni să depună armele și să plece acasă. Putin a amenințat, totodată, că vor fi consecințe fără precedent țările care ar încerca să se amestece în conflict.

Într-o primă reacție, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a instituit legea marțială. El le-a cerut, din nou, compatrioților săi să nu intre panică și i-a asigurat că vor învinge. Anterior, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a cerut armatei ucrainene să depună armele. El pretinde că operațiunea armată e una de autoapărare și că scopul acesteia este așa-zisa demilitarizare și denazificare a Ucrainei, care ar fi condusă de un regim vasal Occidentului.

Experţii americani, care au avertizat, în mod repetat, că Putin va ataca Ucraina, cred că forțelor ruse le-ar trebui 48 de ore pentru a încercui Kievul şi pentru a-l răsturna de la putere pe pro-occidentalul Zelenski. Costurile umane ar fi între 25 şi 50 de mii de civili, de la cinci mii la 25 de mii de combatanţi ucraineni şi între trei şi zece mii de militari ruşi. Între unu şi cinci milioane de oameni ar putea să se refugieze din cale războiului, cei mai mulţi în Polonia vecină.

Timp citire: 86 min