RĂZBOI ÎN UCRAINA: Franța își reiterează sprijinul pentru Republica Moldova și Georgia

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Franța își reiterează sprijinul pentru Republica Moldova și Georgia
© Wikimedia Commons   |   Emmanuel Macron

Președintele francez, Emmanuel Macron, s-a declarat decis să susțină partenerii din vecinătatea estică  a Uniunii Europene – a anunțat, sâmbătă, Președinția de la Paris. Pe fondul războiului din Ucraina, Macron, a cărui țară exercită președinția semestrială rotativă a Uniunii Europene, a discutat, telefonic, cu omoloagele sale din Republica Moldova, Maia Sandu, și Georgia, Salome Zurabişvili, și le-a asigurat de sprijinul său pentru suveranitatea și securitatea celor două republici ex-sovietice.

În ajun, zeci de mii de georgieni au ieșit în stradă, pentru a-și exprima solidaritatea cu Ucraina. Președinta Zurabişvili e cerut Rusiei să pună capăt ostilităţilor, despre care a spus că au şocat naţiunea georgiană. Premierul Irakli Garibaşvili, în schimb, și-a atras un val de critici după ce a anunțat că guvernul său nu se raliază la sancțiunile economice impuse Moscovei de către occidentali.

În mai 2021, Republica Moldova, Ucraina și Georgia au semnat un memorandum privind cooperarea în domeniul integrării europene. Acesta stabilește o serie de obiective comune ale celor trei state, care au semnat în 2014 acorduri de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană. Potrivit  ministerului de Externe al Republicii Moldova, memorandumul oferă baza normativă pentru întreprinderea demersurilor diplomatice comune, consultări trilaterale și acțiuni de comunicare publică. 

Republica Moldova dorește integrarea europeană, iar Georgia și Ucraina vor să fie admise și în NATO și toate trei sunt victime ale agresivității Rusiei și ale separatismului alimentat de aceasta în republicile pe care le consideră încă parte a sferei sale de influenţă. În 2008, rușii au invadat Georgia și au scos de sub controlul autorităților de la Tbilisi  regiunile secesioniste pro-moscovite Osetia de Sud și Abhazia, iar în 2014 au anexat Crimeea și au alimentat rebeliunea din Donbas, termen generic pentru regiunile industriale estice Donețk și Lugansk, cu cea cea mai mare densitate de populație rusofonă și rusofilă din Ucraina. Scenariul a fost inaugurat înTransnistria, ieșită, de facto, de sub controlul Chișinăului în 1992, după un conflict armat soldat cu sute de morţi şi tranşat odată cu intervenţia trupelor ruse de parte rebelilor separatişti.

Timp citire: 1 min