
Echipa Sputnik Moldova a demisionat în bloc în semn de protest față de politica editorială a radioului, gestul fiind fără precedent în istoria presei pro-ruse de la Chișinău. Decizia survine în contextul în care guvernul își intensifică măsurile menite să protejeze publicul din Moldova de propaganda lansată de canalele de limbă rusă, care domină spațiul mediatic la Chișinău.
Pe fundalul războiului din Ucraina, redacția Radio Sputnik Moldova și-a anunțat luni, 28 februarie 2022, demisia in corpore, în semn de protest față de politica editorială a instituției. Este o excepție în peisajul mediatic moldovenesc, dominat dintotdeuana de presa rusă, ca o întreagă echipă a mașinăriei de propagandă a Kremlinului la Chișinău să își anunțe demisia și să denunțe politica editorială a istituției.
Într-o declarație comună, jurnaliștii afirmă că politica editorială care le este „impusă în aceste momente […] contravine normelor deontologice ale jurnaliștilor, precum și bunului simț”. Ei au scris că sunt cetățeni ai acestei țări și nu doresc să fie implicați în dezinformări și manipulări. „Am încercat să păstrăm în cadrul redacției radio un echilibru social și politic, dar lucrurile au degradat. În postura de jurnaliști și cetățeni ai Republicii Moldova, suntem datori să fim echidistanți și corecți, să informăm și nu să dezinformăm ascultătorul nostru. Milităm pentru pace și condamnăm vehement orice agresiune militară, care seamănă moarte!”, spun aceștia. Radio Sputnik Moldova nu are o licență de emisie și frecvențe radio. Produsele studioului sunt difuzate pe frecvențele posturilor Hit FM și Radio Alla.
Pe 26 februarie, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a blocat site-ul sputnik.md. După ce SIS le-a cerut operatorilor să blocheze acestă sursă online, agenția a anunțat lansarea altor trei noi adrese unde pot fi accesate cele trei versiuni Sputnik MD, RU și RO. Sputnik aparține Agenției Internaționale de Informații RT (Russia Today), finanțată de guvernul rus, care activează în afara Federației Ruse, are reprezentanțe în mai multe țări și difuzează în mai multe limbi. Această rețea promovează în general punctul de vedere al Kremlinului în politica externă și este percepută ca principala sursă de propagandă și dezinformare în exterior.
Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a dispus sistarea activității mai multor surse cu conținut online care promovează informații false ce afectează securitatea națională, în condițiile strării de urgență. Doar în ultimele zile au fost blocate portalurile vkurse.md, acasa-24.site, eho.md.info, gagauznews.md și sputnik.md.
Totodată, Consiliul Audiovizualului din Republica Moldova a anunțat că va monitoriza mai strict, în perioada stării de urgență, produsele informaționale ale celor mai importante televiziuni, inclusiv cele retransmise. De altfel, canalele care retransmit posturi de televiziune rusești pe teritoriul Republicii Moldova în aceste zile par să fie mai prudente la programele pe care le preiau de la Moscova. De exemplu, Primul TV, care retransmite principalul post de televiziune rusesc, a scos din grila sa emisiunea „Vremea pokajet” (Timpul va arăta), o emisiune care, de mai mulți ani, promovează zilnic, foarte agresiv, un mesaj anti-ucrainean.
Spațiul informațional al Republicii Moldova este dominat de zeci de ani de presa rusească, în timp ce experții atenționează de mai mult timp asupra securității informaționale.