Propunerea fusese aprobată şi de Consiliul European în septembrie, pentru a repara pagubele provocate de dezastrele naturale din 2022.
Noua variantă prevede scăderea finanţării cu aproximativ 2 miliarde de euro, datorată creșterii economice peste așteptări.
În total, Comisia Europeană va aloca 250 de milioane de euro pentru mai multe state membre.
Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului „Salinate de Turda” în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată.
Navele au fost reţinute în luna aprilie de autorităţile române, care susţin că pescarii bulgari au pescuit ilegal în apele teritoriale ale României.
Punctele de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România vor beneficia de trei proiecte de modernizare în vămile Ungheni, Albița-Leușeni și Reni-Giurgiulești-Galați.
Comisia Europeană salută semnarea Memorandumului de Înțelegere între Guvernul României și Guvernul Ucrainei privind tranzitul produselor ucrainene.
Plata în valoare de 2,76 miliarde de euro este sub formă de granturi și împrumuturi, şi a fost posibilă în urma îndeplinirii de către România a 49 de etape și obiective asumate prin PNRR.
Un proiect comun româno-bulgar pentru un al doilea pod rutier şi feroviar între Ruse şi Giurgiu a fost prezentat Comisiei Europene.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că guvernul e pregătit să adopte un ordin pentru prelungirea cu 30 de zile a embargoului pe importul de cereale din Ucraina, dar acest ordin nu va fi dat fără o comunicare cu partea ucraineană.
Comisia a concluzionat că România și Bulgaria și-au îndeplinit obligațiile stabilite în cadrul MCV la momentul aderării la Uniune.
Europarlamentarii Vlad Botoș (USR) și Eugen Tomac (PMP) au trimis Comisiei Europene o scrisoare oficială în care cer demararea unei anchete cu privire la respectarea de către Austria a sancțiunilor împotriva Rusiei și a direcției politice a UE.
Austria a respins apelul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca Viena să renunţe la opoziţia sa faţă de aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen, susţinând că extinderea în prezent a zonei de liberă circulaţie nu are niciun sens.
Afirmația a fost făcută în timpul discursului despre starea Uniunii Europene din 13 septembrie 2023.
Premierul Bulgariei, Nikolai Denkov, va organiza, în octombrie, o reuniune între Comisia Europeană, Bulgaria, România, Grecia şi Republica Moldova pe tema interconectărilor energetice și de transport.
Premierul român a avut o discuţie cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre continuarea eforturilor României de a susţine ţara vecină până la victoria finală şi, după aceea, pentru reconstrucţia ţării.
Solicitarea a fost făcută în cadrul întâlnirii dintre premierul Marcel Ciolacu și James O’Brien, coordonatorul Biroului pentru aplicarea Sancțiunilor al SUA
Întâlnirea va avea loc la Galați, cu participanți din România, Ucraina, Republica Moldova, Comisia Europeană şi Statele Unite.
Cândva un important centru industrial sovietic, Ida-Viruuma revine la viață, datorită fondurilor europene.
Aliaţii i-au prelungit mandatul lui Jens Stoltenberg în lipsa unui consens în privinţa succesorului.
Numărul este mai mare decât al celor care s-au retras de pe piața rusă, în urma invaziei din Ucraina.
Criticii spun însă că regulile sunt laxe în comparație cu cele din China și Statele Unite.
Această nouă reducere a furnizării de gaze ruseşti vine într-un moment în care ţările europene se străduiesc să îşi refacă rezervele înainte de venirea iernii.
Premierul conservator Viktor Orban se confruntă cu cea mai mare provocare de când a preluat puterea în 2010; inflaţia este la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, iar fondurile de la UE sunt în pericol din cauza unei dispute privind standardele democratice.
Ministrul de finanțe de la Zagreb spune că intrarea în spațiul monetar unic este un eveniment istoric.
Macedonia de Nord este blocată din 2015 în anticamera UE. Grecia s-a opus mai întâi până în 2018 din cauza unei dispute asupra numelui, între timp soluţionată, iar Sofia a blocat dosarul în 2020 pe fondul unor dispute istorice şi culturale de lungă durată.
Ursula von der Leyen crede că Ucraina va primi pe merit statutul oficial de candidată la Uniunea Europeană
Marș pro-european în Georgia, înaintea unui summit decisiv pentru obținerea statutului de țară candidată la aderare
Şeful diplomaţiei europene a denunţat „alegerea politică conştientă a Rusiei de a militariza exporturile de cereale şi de a le utiliza ca pe un instrument de şantaj împotriva oricui se opune agresiunii sale” asupra Ucrainei.
Totodată, Bruxellesul a propus adăugarea faptei de încălcare a sancţiunilor la lista infracţiunilor, pentru unificarea răspunsului penal al Celor 27 şi pentru a facilita urmărirea în justiţie.
De când a fost declanşată invazia rusească – exact acum trei luni –, producţia agricolă şi industrială a Ucrainei a fost serios afectată, la fel ca şi relaţiile sale comerciale cu restul lumii, în condiţiile în care porturile ucrainene sunt blocate de forţele navale ruseşti.
Comisia Europeană a afirma recent că poate verifica dacă legislaţiile naţionale şi ale UE permit să se confişte active ruseşti blocate, pentru a finanţa Ucraina. Diverşi oficiali de la Bruxelles au atras atenţia că decizia de a confisca active este riscantă legal, pentru că nu este reglementată corespunzător în UE.