România, singurul stat membru UE cu probleme care nu a trimis încă raportul de progres privind reducerea deficitului bugetar

România, singurul stat membru UE cu probleme care nu a trimis încă raportul de progres privind reducerea deficitului bugetar
© EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS   |   Steagurile UE arborate în fața sediului Comisiei Europene, în Bruxelles, Belgia, 22 aprilie 2025.

România nu a trimis Comisiei Europene Raportul Anual de Progres privind reducerea deficitului bugetar, pe care trebuia să îl trimită până la data de 30 aprilie ca parte a implementării planului fiscal pe 7 ani, scrie profit.ro, citând un răspuns al Comisiei Europene. România rămâne, astfel, singurul stat membru cu probleme bugetare care nu a trimis raportul.

Comisia Europeană are programată pe 4 iunie o evaluare a stadiului în care se află statele membre în ce priveşte reducerea deficitelor bugetare, iar România riscă suspendarea de fonduri europene având în vedere că nu şi-a îndeplinit o serie de angajamente, cum este cel privind reforma fiscală.

Cel mai mare deficit bugetar din UE

România a avut anul trecut cel mai ridicat deficit bugetar din UE, de 9,3% din PIB şi are cea mai gravă situaţie bugetară dintre statele membre. Statele depun până pe 30 aprilie un raport care prevede progresele în ce priveşte ţintele de deficit şi implementarea reformelor şi investiţiilor asumate prin planurile fiscale. Raportul anual de progres al României ar fi trebuit să explice şi de ce România nu a respectat în acest an un angajament cheie stabilit cu CE în planul fiscal pentru reducerea deficitului, anume reforma fiscală.

Potrivit prognozelor CE, România va avea deficit de 8,6% din produsul intern brut în 2025. Acesta este și unul din motivele pentru care agențiile de rating au revizuit de la stabil la negativ ratingului României, ceea ce ne aduce pe ultima treaptă recomandată investițiilor. Toate cele trei mari agenții de rating (Moody’s în martie, Fitch în decembrie, și Standard&Poor’s în ianuarie) au dus astfel România la un pas de „junk”, adică o țară nerecomandată investițiilor. O nouă potențială scădere viitoare de rating ar face ca numeroși investitori și banii lor să se evapore din țară.

Timp citire: 1 min