Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

Știri

Criza din Ucraina UPDATE: Putin recunoaște republicile separatiste din estul Ucrainei și trimite armata în Donbass

Președintele rus Vladimir Putin semnează decrete privind recunoașterea autoproclamatei Republici Populare Donețk (DNR) și a Republicii Populare Luhansk (LNR) la Kremlinul din Moscova la Moscova, Rusia, 21 februarie 2022.
©EPA-EFE/ALEKSEY NIKOLSKYI/SPUTNIK/KREMLIN POOL  |   Președintele rus Vladimir Putin semnează decrete privind recunoașterea autoproclamatei Republici Populare Donețk (DNR) și a Republicii Populare Luhansk (LNR) la Kremlinul din Moscova la Moscova, Rusia, 21 februarie 2022.

UPDATE: La scurt timp după ce a recunoscut republicile separatiste din Donețk și Luhansk, Putin a ordonat armatei ruse să lanseze o „operațiune de menținere a păcii” în Donbass.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat luni decretul de recunoaștere a republicilor autoproclamate de la Donețk (DNR) și Luhansk (LNR). Momentul semnării, la care au fost prezenți și liderii separatiști, a fost precedat de un lung discurs televizat în care Putin a criticat virulent Ucraina și Occidentul și a lansat și o serie de acuzații dure la adresa acestora.

Liderul de la Kremlin a pus la îndoială viabilitatea statului ucrainean afirmând că acestuia îi lipsește o tradiție istorică și că, în prezent, este incapabil să obțină stabilitatea și e administrat de puteri străine, fiind condus de un „regim marionetă”. Putin a mai spus că Ucraina modernă reprezintă un proiect al fondatorului URSS, Vladimir Lenin. În context, președintele rus a comentat că decomunizarea nu înseamnă dărâmarea statuilor lui Lenin – ceea ce s-a întâmplat în Ucraina – și a amenințat că Rusia este gata să arate ce ar însemna o decomunizare adevărată pentru Ucraina. Liderul de la Kremlin a făcut trimitere și la acuzațiile lansate anterior de Moscova, că forțele ucrainene ar fi responsabile de violențele din zona Donbass, și le-a cerut liderilor de la Kiev să pună capăt de urgență ostilităților pentru că altfel vor fi responsabili de sângele vărsat. Acuzațiile și amenințările lansate de Putin alimentează temerile că recunoașterea DNR și LNR ar putea fi urmată de operațiuni militare.

Situația s-a deteriorat în ultimele zile de-a lungul liniei de demarcație din Donbass. În DNR și LNR a fost decretată și mobilizarea generală, a fost anunțată evacuarea populației civile și atât rebelii cât și Rusia au denunțat atacuri ale Ucrainei, inclusiv acte de sabotaj, însă Kievul a negat vehement că ar fi fost implicat în acestea și a acuzat rebelii că au încălcat acordurile de încetare a focului. Kievul a respins, totodată, și acuzațiile că ar pregăti o ofensivă în Donbass. De altfel, Rusia și separatiștii nu au prezentat vreo probă în sprijinul afirmațiilor lor. Anterior, Statele Unite și Ucraina spuseseră că Rusia va căuta un pretext pentru a invada Ucraina și va organiza false atacuri. Moscova are, potrivit estimărilor, între 170 și 190 de mii de militari în Ucraina (Crimeea și Donbass) și în jurul acesteia, de-a lungul frontierei comune, la Marea Neagră dar și în Belarus, care a anunțat că prezența militarilor ruși pe teritoriul său, care ar fi trebuit să se încheie începând cu 20 februarie, va fi prelungită.

În ciuda mobilizării masive a forțelor sale, Rusia afirmă că nu intenționează să declanșeze un război. Pe de altă parte, Moscova a cerut pe un ton ultimativ ca NATO să îi ofere garanții scrise că nu își va continua retragerea către est și că își va retrage majoritatea forțelor din statele ex-comuniste și ex-sovietice admise în Alianță după sfârșitul Războiului Rece. În discursul televizat de luni, Vladimir Putin s-a plâns că Statele Unite și NATO nu au răspuns cererilor Rusiei și a avertizat că, atunci când nivelul de amenințare la adresa țării sale crește, aceasta are tot dreptul să răspundă prin măsuri care să îi asigure securitate și asta va și face. Putin a mai spus și că NATO a înființat practic baze pe teritoriul Ucrainei, întrucât a trimis consilieri militari care să pregătească forțele acestei țări.

Reacția principalilor lideri occidentali la decizia lui Putin de a recunoaște republicile separatiste din Ucraina

Înainte de discursul televizat, Vladimir Putin le-a comunicat decizia sa de a recunoaște republicile separatiste din Donbass președintelui francez, Emmanuel Macron, și cancelarului german, Olaf Scholz, care și-au exprimat dezamăgirea că liderul de la Kremlin a ales această cale. Rămâne de văzut dacă, după recunoașterea republicilor separatiste, mai este posibilă organizarea unui summit Joe Biden – Vladimir Putin, propus de președintele Franței, Emmanuel Macron, și acceptată de principiu, de ambii lideri.

Imediat după semnarea decretului de recunoaștere, președinții Consiliului și Comisiei Europene, Charles Michel și Ursula von der Leyen, au denunțat o încălcare flagrantă a legislației internaționale și a Acordurilor de la Minsk și au anunțat că UE va răspunde cu sancțiuni care o să-i vizeze pe cei implicați în acest act ilegal. Adoptarea imediată de sancțiuni a fost cerută și de Polonia și Letonia.

Și Casa Albă a anunțat că președintele Joe Biden va semna un ordin executiv prin care li se interzice cetățenilor și companiilor americane să aibă relații cu republicile separatiste. Totodată, ordinul executiv prevede posibilitatea sancționării oricui lucrează cu DNR și LNR. Sancțiunile anunțate luni sunt diferite de cele care se au în vedere în cazul unei noi invazii a Ucrainei de către Rusia.  

Recunoașterea DNR și LNR a fost condamnată și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a adăugat că Rusia continuă să alimenteze conflictul din estul Ucrainei și caută un pretext pentru a invada din nou această țară. La Londra, premierul britanic, Boris Johnson, a denunțat o violare flagrantă a integrității și suveranității Ucrainei, iar ministrul său de externe, Liz Truss, a spus că Moscova a ales confruntarea în locul dialogului. Truss a precizat că Marea Britanie se va coordona cu aliații săi pentru a răspunde deciziei Rusiei, dar că acest act nu poate rămâne nesancționat.

Sancțiunile au fost luate în calcul și de Vladimir Putin, care a afirmat în discursul său că acestea vor fi, oricum, impuse, chiar și fără să existe vreun pretext, întrucât scopul Occidentului ar fi să blocheze dezvoltarea Rusiei.

Tags: Ucraina , Rusia , Statele Unite , Vladimir Putin , NATO , Criza din Ucraina , Donbass
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
Alte știri
Parlamentul ungar a adoptat legi care autorizează transferul unor active publice  către fundaţii şi instituie tutela asupra universităţilor

Parlamentul ungar a adoptat legi care autorizează transferul unor active publice către fundaţii şi instituie tutela asupra universităţilor

Opoziţia se teme că apropiaţii premierului Viktor Orban, numiţi la şefia universităţilor pe termen nedeterminat, vor imprima acolo ideologia partidului FIDESZ, axată pe valori patriotice şi religioase şi ale familiei tradiţionale.

ECHO MOSKVY: Cât ne costă Crimeea?

ECHO MOSKVY: Cât ne costă Crimeea?

Anexarea Crimeii a dus la sancționarea economică a Rusiei de către Occident, iar în timp costurile suportate de Moscova au început să se acumeleze. Economistul Serghei Aleksașenko a calculat care a fost impactul acestei aventuri a Kremlinului asupra buzunarelor cetățenilor ruși.

Armenia a anunțat, miercuri, că e gata să discute cu Turcia vecină despre normalizarea raporturilor bilaterale

Armenia a anunțat, miercuri, că e gata să discute cu Turcia vecină despre normalizarea raporturilor bilaterale

Turcia și Armenia post-sovietică n-au stabilit niciodată relații diplomatice, iar frontiera comună e închisă încă din anii 1990.

Cătălin Gomboș

21 Feb 2022

Actualizat la: 21 Feb 2022 23:20:08
Cătălin Gomboș

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Chișinăul dezminte că pe teritoriul Republicii Moldova se transportă armament occidental către Ucraina
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Chișinăul dezminte că pe teritoriul Republicii Moldova se transportă armament occidental către Ucraina

Alegațiile pe această temă au fost lansate, într-un interviu pentru un post rusesc de televiziune, de fostulul șef al statului, socialistul pro-moscovit Igor Dodon.

Veridica News
Veridica News
26 Jan 2023
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Nou val de bombardamente rusești
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Nou val de bombardamente rusești

Ca măsură de precauție, autoritățile ucrainene au recurs la întreruperi de curent „de urgență”, pentru a „evita deteriorarea majoră a infrastructurii electrice în cazul în care rachetele inamice își ating țintele”.

Veridica News
Veridica News
26 Jan 2023
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Rușii nu au fost invitați la ceremoniile comemorative de la Auschwitz
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Rușii nu au fost invitați la ceremoniile comemorative de la Auschwitz

„Rusia va avea nevoie de un timp extrem de lung și de o introspecție foarte profundă după acest conflict, pentru a reveni în saloanele lumii civilizate” – apreciază directorul memorialului amenajat pe locul fostului lagăr nazist, Piotr Cywinski.

Veridica News
Veridica News
26 Jan 2023
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Tatăl celebrului tenisman sârb Novak Djokovic, filmat printre fanii lui Putin
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Tatăl celebrului tenisman sârb Novak Djokovic, filmat printre fanii lui Putin

Presa mai susține că acesta a lansat, în sârbă, urarea „viață lungă Rusiei”.

Veridica News
Veridica News
26 Jan 2023