PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Germania sprijină Ucraina pentru a face uitate ororile nazismului

Militari ucraineni stau în fața unui vehicul de luptă al infanteriei germane „Marder” în timpul vizitei ministrului german al apărării la o zonă de antrenament militar din Munster, Germania, 20 februarie 2023.
© EPA-EFE/FILIP SINGER   |   Militari ucraineni stau în fața unui vehicul de luptă al infanteriei germane „Marder” în timpul vizitei ministrului german al apărării la o zonă de antrenament militar din Munster, Germania, 20 februarie 2023.

Germania a adoptat un „fascism verde” apropiat de „nazismul ucrainean” și vorbește de crime de război comise de Rusia în Ucraina pentru a face uitate ororile nazismului, potrivit unei narațiuni false din presa pro-Kremlin. În realitate, militarii ruși chiar au comis crime de război, iar Germania ajută Ucraina să se apere.

Propagandă: Germania vrea să distrugă Rusia pentru a nu mai fi considerată vinovată de crimele comise în cel de al Doilea Război Mondial

ȘTIRE: „Procesul de condamnare a Rusiei și a regimului său actual trebuie să înlocuiască în memoria istorică a omenirii fostul proces de la Nürnberg și să șteargă simțul vinovăției germanilor pentru crimele naziștilor […] Va fi deja o altă Germanie, care nu mai este dominată de sentimentul vinovăției. […]

Ei vor să epuizeze Rusia cât mai mult posibil și, în același timp, să obțină cât mai multe motive pentru a organiza un nou proces de la Nürnberg, adică să apară un număr maxim de precedente care să poată fi considerate crime de război, fiind creată și imaginea necesară în presă.

Germanii au devenit între timp specialiști în asta, cu nimic mai răi decât britanicii. Ceea ce se transmite la posturile germane de televiziune după Bucea este o minciună flagrantă, nu le recomand rușilor să privească acele reportaje pentru că ți se ofilesc urechile și vrei să plângi […]

În Germania observăm un adevărat fascism. Este un tip special al fascismului, unul „verde” și care este strâns legat de nazismul ucrainean”.

NARAȚIUNE: Germania fascistă sprijină Ucraina pentru a distruge Rusia și a face uitate atrocitățile din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Realitate: Germania ajută Ucraina să se apere de agresorii ruși care au comis numeroase crime de război

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Presa guvernamentală rusă îi citează pe diverși experți de la Moscova pentru a demonstra că toate acuzațiile împotriva Rusiei privind crimele de război comise de militarii săi pe teritoriul Ucrainei sunt false. Potrivit propagandei ruse, un rol important în acest proces îl are Germania, care ar fi condusă de un nou tip de fasciști – „verzi” –, și-a pierdut sentimentul de vinovăție pentru crimele comise în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și vrea ca acestea să fie uitate prin condamnarea Rusiei într-un nou proces de tipul celui de la Nürnberg.

Această narațiune falsă reprezintă un amestec între informații istorice și de actualitate. În realitate, militarii ruși au comis crime de război pe teritoriul Ucrainei, după cum arată urmele găsite de forțele ucrainene, inclusiv gropi comune, la Bucea, Irpin, Borodeanka, Izium și alte localități. De asemenea, la Bucea, Herson și Nova Kahovka au fost găsite camere de tortură. Totodată, Rusia a ucis numeroși civili în bombardamente asupra unor zone rezidențiale, și a purtat în această iarnă și o campanie împotriva infrastructurii ucrainene prin care milioane de civili au fost lăsați în frig și în întuneric. Toate aceste acțiuni contravin dreptului internațional privind purtarea războaielor, fiind discutată de liderii UE și SUA înființarea unui tribunal special care să judece crimele comise de ruși în Ucraina pe parcursul invaziei declanșate de Vladimir Putin.

La mijlocul lunii martie, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, pe care îl acuză de comiterea de crime de război în Ucraina. Procurorul Karim Khan a deschis o investigație față de comiterea unor crime de război, crime împotriva umanității și genocid în Ucraina în urmă cu un an. În replică, politicienii ruși și presa de la Moscova au început să-i amenințe pe judecători și să le spună rușilor că toate probele sunt fabricate, iar acuzațiile – false.

Berlinul a devenit ținta propagandei ruse după ce ministrul Justiției, Marco Buschman a declarat că  va trebui să pună în aplicare mandatul de arestare dacă Vladimir Putin va vizita Germania.

Pe de altă parte, Berlinul sprijină Ucraina și cu muniție și echipamente militare, inclusiv tancuri Leopard, pentru a o ajuta să reziste agresiunii Federației Ruse. Acțiunile Berlinului nu sunt îndreptate împotriva Rusiei și nu au ca scop să o distrugă, dar potrivit dreptului internațional, Ucraina are tot dreptul să se apere și să primească ajutor pentru a o face.

Având tot mai puține argumente logice privind deciziile luate de Berlin și Curtea Penală Internațională, propaganda rusă scoate la suprafață pentru opinia publică internă diverse argumente istorice despre dorința Germaniei de a se răzbuna pe Rusia pentru înfrângerea în cel de al Doilea Război Mondial, subliniind legăturile „conducerii fasciste” germane cu „naziștii ucraineni”.

Nazismul și fascismul sunt interzise atât în Ucraina cât și în Germania, fiind o temă dureroasă în special în cea de-a doua. După cum a arătat Veridica,  încă în 2015 ideologia nazistă și comunistă a fost interzisă în Ucraina. Presa rusă cataloghează în mod tradițional manifestările naționaliste și identitare din spațiul ex-sovietic drept forme de nazism/fascism, fără să observe că  neonazismul și extremismul sunt curente ideologice răspândite în Rusia, inclusiv în armata acesteia, devenind instrumente de control și manipulare ale Kremlinului asupra societății prin intermediul mass-media.

Chiar dacă încearcă să justifice prin argumente istorice acțiunile Moscovei în Ucraina, presa rusă nu spune tot adevărul și nu amintește nimic de Pactul Ribbentrop-Molotov, care o face pe Uniunea Sovietică la fel de vinovată de declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial ca și Germania nazistă. În timpul semnării acestui pact, care conținea și un protocol adițional secret, terminalul aeroportului din Moscova și clădirile vizitate de diplomații germani erau împodobite cu celebrele drapele cu svastică germană.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false despre nazismul din Ucraina și din Occident. Presa rusă a mai scrisă că Zelenski are legături secrete cu naziștii. La un an de la lansarea invaziei la scară largă, presa rusă demonstra că „operațiunea militară specială” a salvat Rusia de invazia NATO și nazismul ucrainean. A fost deseori promovată  narațiunea falsă despre reținerea Moscovei, atunci când bombardează Ucraina, știind că ucrainenii nu-i susțin pe liderii naziști de la Kiev. Potrivit presei guvernamentale ruse, din cauza propagandei neonaziste a Kievului, ucrainenii nu înțeleg că sunt eliberați de Rusia.

 • Publicație / Media:
  UKRAINA.RU
 • Data publicării:
  31/03/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate
 • Amplificare:
  DZEN.RU, RAMBLER.RU, RYAZAN.LIFE, SMI.TODAY, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Germania sprijină Ucraina pentru a face uitate ororile nazismului

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
Monitor Fake News Nr. 78: Africani în armata ucraineană și promisiunea raiului pentru rușii care mor în război
Monitor Fake News Nr. 78: Africani în armata ucraineană și promisiunea raiului pentru rușii care mor în război

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
12 Jun 2024
FAKE NEWS: România a făcut primul pas spre legalizarea eutanasiei
FAKE NEWS: România a făcut primul pas spre legalizarea eutanasiei

Legea care reglementează dreptul pacientului la servicii medicale pentru terapia durerii va duce la legalizarea eutanasiei, potrivit unui cunoscut site conspiraționist.

Cezar Manu
Cezar Manu
10 Jun 2024
FAKE NEWS: Natalitatea în Moldova scade din cauza exercițiilor militare cu NATO
FAKE NEWS: Natalitatea în Moldova scade din cauza exercițiilor militare cu NATO

Natalitatea în Republica Moldova scade din cauza exercițiilor militare comune cu NATO, a „constatat” purtătoarea de cuvânt a MAE rus. Maria Zaharova pare să nu cunoască durată unei sarcini umane și să acorde mult prea mult credit potențialului câtorva sute de militari de a contribui la creșterea demografică.

Veridica
Veridica
06 Jun 2024
FAKE NEWS: Germania vrea să scape de refugiaţii ucraineni
FAKE NEWS: Germania vrea să scape de refugiaţii ucraineni

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat expulzarea a peste un milion de refugiaţi ucraineni, susţine o naraţiune falsă, promovată de propaganda rusă și preluată în România.

Cezar Manu
Cezar Manu
03 Jun 2024