Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina se pregătea să atace Donbassul și și-a mascat intențiile ascunzând militari în școli și spitale

Clădirea liceului a fost complet distrusă după ce o rachetă rusă a lovit micul oraș Vasylkiv, nu departe de Kiev, Ucraina, 7 martie 2022.
©EPA-EFE/MIKHAIL PALINCHAK  |   Clădirea liceului a fost complet distrusă după ce o rachetă rusă a lovit micul oraș Vasylkiv, nu departe de Kiev, Ucraina, 7 martie 2022.

Propaganda rusă continuă să încerce să justifice invadarea Ucrainei și bombardarea obiectivelor civile, inclusiv școli și spitale. Potrivit unei narațiuni recente, era iminent un atac ucrainean asupra Donbassului, iar Kievul își masca intențiile dislocând militari în școli și spitale.

ȘTIRE: Primul adjunct al ministrului Informației al Republicii Populare Donețk (DNR) Daniil Bezsonov a declarat pentru RT că a intrat în posesia unui raport al șefilor batalioanelor nr. 105 și  109 ale Apărării Teritoriale. Acestea se păstrau în format electronic la comisariatele militare din Volnovaha.

Potrivit  lui Bezsonov, raportul arată că Unitățile de Apărare Teritorială erau dislocate în obiective municipale, inclusiv școli. El a precizat că instituțiile medicale erau folosite pentru tratarea celor răniți, bolnavii și copiii erau forțați să părăsească spitalele. […] „Este vorba de unități de linia doi pentru a sprijini ofensiva împotriva noastră. Aceste date conformă faptul că partea ucraineană pregătea din timp o ofensivă împotriva Donbass-ului”, a spus el.  Odinioară Ministerul de Externe al Rusiei a numit bombardamentele asupra Donețk-ului cu rachete Tocika-U din partea militarilor ucraineni o crimă împotriva umanității.

NARAȚIUNE:  Ucraina pregătea o ofensivă în Donbass, iar trupele ucrainene erau dislocate în școli, spitale și alte obiective civile.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Publicațiile din Rusia au anexat o serie de documente pe canalele de Telegram, care ar fi demonstrat că Moscova a salvat Donbass-ul de genocid prin operațiunea sa militară de denazificare a Ucrainei. Dacă analizăm documentele în limba ucraineană prezentate ca probe, observăm că e vorba de o simplă conversație între militari ucraineni, un schimb de informații între armata ucraineană și batalionul din Volnovaha. Nu apare nicio informație despre un presupus plan de a ataca Donețkul sau Luhanskul. În rapoartele prezentate ca fiind secrete, se amintește că Unitatea de Apărare Teritorială e formată 72 de persoane! Așadar, Kievul își propunea să ia cu asalt Donețkul cu o mână de voluntari, care nu sunt nici măcar militari profesioniști. În plus, presa din Rusia și reprezentanții republicilor autoproclamate Donețk și Luhansk nu amintesc că batalionul din Volnovaha se afla acolo cu respectarea Acordului de pace de la Minsk, pentru că era respectată distanța de 30 km de la linia de demarcare.

Ucraina a încercat până în ultimul moment să evite un război cu Rusia, dată fiind disproporția masivă de forțe, așa că este absurdă că, cu 150.000 de militari ruși mobilizați la granițele țării, Kievul ar fi luat decizia irațională de a ataca.

Veridica.ro a demontat  recent o serie de știri false despre un presupus masacru în Donbass, pregătit de Ucraina prin unitățile sale de apărare teritorială. În realitate, Apărarea Teritorială din Ucraina este un element nou în sistemul de securitate, care nu are niciun scop ofensiv. Potrivit concepției Forțelor Armate Ucrainene, scopul acestor Unități de Apărare Teritorială este de a câștigă timp în cazul unui atac asupra vreunei regiuni sau oraș până când la fața locului pot fi trimiși militari profesioniști.

În ceea ce privește afirmațiile repetate ale Rusiei că forțele ucrainene ar fi ocupat diferite obiective civile, ceea ce ar fi justificat bombardarea lor, nenumărate imagini de la fața locului, mărturii ale victimelor care au supraviețuit, constatări ale organizațiilor internaționale, jurnaliștilor acreditați etc. arată fără echivoc că locațiile respective nu aparțineau armatei.

Tags: Ucraina , Donbass , Rusia , Criza din Ucraina , Război în Ucraina
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  RUSSIA TODAY
 • Data publicării:
  14/03/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Ucraina și fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  SPUTNIK, TASS
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina se pregătea să atace Donbassul și și-a mascat intențiile ascunzând militari în școli și spitale
Alte articole
Monitor Fake News Nr. 29: Foamea ca armă a Rusiei și conspirații cu masacrul din Texas

Monitor Fake News Nr. 29: Foamea ca armă a Rusiei și conspirații cu masacrul din Texas

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

FAKE NEWS: Studenții care provin din Crimeea și Donbass vor fi persecutați în Ucraina

FAKE NEWS: Studenții care provin din Crimeea și Donbass vor fi persecutați în Ucraina

Studenții care provin din Crimeea și Donbass riscă să fie persecutați în Ucraina, potrivit unei campanii de dezinformare lansate de presa pro-Kremlin.

FAKE NEWS: OSCE colabora cu regimentului „Azov” din Mariupol și îi furniza informații

FAKE NEWS: OSCE colabora cu regimentului „Azov” din Mariupol și îi furniza informații

Observatorii OSCE colaborau cu regimentului „Azov” din Mariupol și îi furnizau informații, scrie presa din autoproclamata republică Donețk, dar și din Rusia. Narațiunea falsă este folosită pentru a justifica reținerea unor experți OSCE în Donbass.

Marin Gherman

18 Mar 2022

Actualizat la: 18 Mar 2022 16:46:32
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023