Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Tătarii din Crimeea sprijină acțiunile militare ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei

Tătari din Crimeea cu portrete ale activiștilor tătari arestați de Rusia în Crimeea după anexarea acesteia în 2014, în timpul unei manifestații de comemorare în Piața Independenței din Kiev, Ucraina, 18 mai 2020.
©EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO  |   Tătari din Crimeea cu portrete ale activiștilor tătari arestați de Rusia în Crimeea după anexarea acesteia în 2014, în timpul unei manifestații de comemorare în Piața Independenței din Kiev, Ucraina, 18 mai 2020.

Tătarii din Crimeea susțin războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, numit de Kremlin „operațiune specială”, potrivit unei narațiuni false distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, tătarii s-au opus agresiunii ruse încă din 2014, când Moscova a ocupat și anexat Crimeea.

ȘTIRE: „Tătarii din Crimeea au declarat despre susținerea deplină a cursului de politică externă a președintelui Federației Ruse Vladimir Putin, care are ca scop să apere suveranitatea și să asigure securitatea Rusiei și a cetățenilor săi, se spune în apelul Adunării deputaților municipali și reprezentanților societății civile. La Simferopol a avut sâmbătă Adunarea națională a tătarilor crimeeni. Au participat peste 300 de reprezentanți ai tătarilor din Crimeea.

„[…] Suntem dispuși să participăm ca voluntari în operațiunea specială din Ucraina. Credem în liderul nostru, credem în victorie. Mulțumim pentru cerul curat și pașnic”, se menționează în apel.

Participanții la adunare au numit Rusia un stat-lider, cu un potențial economic și defensiv foarte mare, condus de un comandant-şef puternic şi hotărât.”

NARAȚIUNE: Tătarii din Crimeea sprijină acțiunile militare ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei 

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, tătarii din Crimeea au criticat în repetate rânduri politica agresivă a Federației Ruse, condamnând anexarea peninsulei în anul 2014. Din cauza nesupunerii și protestelor, tătarii crimeeni sunt persecutați politic, băgați în pușcării, iar o serie de asociații culturale au fost închise.

Mejlisul este organul reprezentativ al tătarilor crimeeni, care funcționează după modelul unui parlament. După ce Crimeea a fost ocupată de Rusia, au început să fie persecutați liderii acestui consiliu național, iar președintelui Mejlisului, Refat Ciubarov, i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul peninsulei.

Narațiunea de propagandă lansată de presa pro-Kremlin a fost criticată de Refat Ciubarov pe pagina sa de Facebook. El a menționat că autoritățile ruse au adunat cu forța studenți ai Universității Crimeene de Inginerie și Pedagogie și angajați ai sistemului de învățământ care au votat o decizie elaborată în cabinetele de la Moscova

„Unicul scop pentru care FSB al Federației Ruse a organizat această adunare este mimarea susținerii de către tătarii din Crimeea a politicii lui Putin și a operațiunii speciale împotriva Ucrainei. Prin aceste acțiuni, serviciile secrete ale Rusiei încearcă din nou, dar fără niciun rezultat, să înșele lumea, demonstrând că tătarii sunt, chipurile, loiali față de politica statului-ocupant și președintelui Putin”, a precizat Ciubarov.

Liderul tătarilor din Crimeea a menționat că Rusia continuă să persecute persoanele reprezentative ale comunității pe care o reprezintă, substituindu-i cu adunări artificiale și lideri inventați.

La 19 aprilie a fost condamnat la 17 ani de închisoare un alt lider al tătarilor din Crimeea, Emil Ziadinov, acuzat de organizarea de acte teroriste pe teritoriul peninsulei. Mejlisul consideră că acesta este un dosar fabricat. Ucraina a pus de mai multe ori în discuții la ONU problema încălcării drepturilor omului în peninsula ocupată.

De notat că narațiunea de propagandă a Rusiei a fost lansată după ce Mejlisul a cerut la finele lui martie restituirea peninsulei Crimeei, numind-o  „o condiţie obligatorie” în negocierile de pace cu Rusia.

„Mejlisul tătarilor din Crimeea pleacă de la principiul că restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei în frontierele sale recunoscute internaţional, inclusiv Republica autonomă Crimeea şi Sevastopolul, trebuie să fie o condiţie obligatorie în vederea organizării unor negocieri oficiale între reprezentanţi ucraineni şi ţara agresoare, Federaţia Rusă”, potrivit liderului Mejlisul tătarilor din Crimeea.

Începând cu 2014, tătarii, alături de alte etnii din Crimeea, au fost recrutați în forțele armate ale Rusiei. Veridica a scris deja că au fost transmise către Parchetul Curții Penale Internaționale două notificări, semnate și de ONG-ul Crimean Human Rights Group. Acestea conțin dovezi ale implicării oficialilor statului ocupant și ai administrației sale în organizarea și desfășurarea campaniilor ilegale de recrutare în peninsulă. Autoritățile ruse chiar au deschis 14 dosare penale în Crimeea pentru eschivarea civililor de la recrutarea în armată.

Tags: Ucraina , Rusia , Vladimir Putin , dezinformare , Crimeea , Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  RIA Novosti
 • Data publicării:
  30/04/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  Crimea News, Regnum, mk.ru, canalele de Telegram ale agențiilor de presă din Rusia, posturile guvernamentale de televiziune
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Tătarii din Crimeea sprijină acțiunile militare ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei
Alte articole
FAKE NEWS: Occidentul împinge Republica Moldova spre război cu Transnistria și Rusia

FAKE NEWS: Occidentul împinge Republica Moldova spre război cu Transnistria și Rusia

Occidentul pregătește un atac asupra Transnistriei pentru a împinge Republica Moldova într-un conflict armat împotriva Rusiei, potrivit unei narațiuni false publicate de ehomd.info. Narațiunea se înscrie într-o adevărată campanie pe această temă, în spatele căreia se află atât presa pro-Kremlin cât și politicieni de stânga de la Chișinău.

FAKE NEWS: Iohannis și Patriarhul Daniel au înțelegeri secrete pentru ca BOR să sprijine vaccinarea anti-coronavirus în schimbul relaxării condițiilor pentru slujbele religioase

FAKE NEWS: Iohannis și Patriarhul Daniel au înțelegeri secrete pentru ca BOR să sprijine vaccinarea anti-coronavirus în schimbul relaxării condițiilor pentru slujbele religioase

Îndemnul Patriarhului Daniel ca românii să se vaccineze este rodul unor „înțelegeri de taină” dintre acesta și șeful statului, Klaus Iohannis, după întâlnirea pe care au avut-o în februarie. Faptul că slujbele de Paște s-au desfășurat anul acesta ar fi un troc între Biserică și Președinție, astfel ca preoții BOR să devină promotori ai vaccinării.

Monitor Fake News Nr. 25: Delir războinic la televiziunea rusă și povești cu prizonieri americani

Monitor Fake News Nr. 25: Delir războinic la televiziunea rusă și povești cu prizonieri americani

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Marin Gherman

03 May 2022

Actualizat la: 03 May 2022 14:47:50
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
FAKE NEWS: Republica Moldova vrea un schimb de teritorii cu Ucraina
FAKE NEWS: Republica Moldova vrea un schimb de teritorii cu Ucraina

Republica Moldova își dorește să facă un schimb de teritorii cu Ucraina, cedând Transnistria în locul sudului Basarabiei și Bucovinei, potrivit unei publicații din Rusia care interpretează în cheie proprie o declarație a unui deputat din majoritatea parlamentară de la Chișinău. Sursa reia și alte narațiuni false cu privire la Republica Moldova și pune problema recunoașterii independenței Transnistriei de către Moscova.

Veridica
Veridica
26 Sep 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Referendumurile de alipire la Rusia a teritoriilor din estul și sudul Ucrainei respectă Carta ONU
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Referendumurile de alipire la Rusia a teritoriilor din estul și sudul Ucrainei respectă Carta ONU

Populația din Donbass, Zaporojie și Herson are dreptul la autodeterminare, potrivit Cartei ONU, de aceea referendumurile din sudul și estul Ucrainei sunt legitime, potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. În realitate, Rusia a încălcat Declarația principiilor dreptului internațional a ONU, invadând Ucraina, iar referendumurile nu vor fi recunoscute de comunitatea internațională.

Marin Gherman
Marin Gherman
24 Sep 2022
FAKE NEWS: Serviciile secrete vor orchestra proteste pentru a justifica abandonarea Ucrainei de către UE
FAKE NEWS: Serviciile secrete vor orchestra proteste pentru a justifica abandonarea Ucrainei de către UE

Statele Uniunii Europene vor abandona Ucraina în prag de sezon rece de teamă oprii furnizării de gaze din Rusia și de frica amenințărilor de tip nuclear venite de la Moscova, iar pentru a se justifica aceste decizii, în țările UE vor fi orchestrate o serie de proteste cu ajutorul serviciilor secrete.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
23 Sep 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Mobilizarea parțială ordonată de Putin va preveni un dezastru nuclear și va duce la o dezescaladare a conflictului și un dialog diplomatic
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Mobilizarea parțială ordonată de Putin va preveni un dezastru nuclear și va duce la o dezescaladare a conflictului și un dialog diplomatic

După ce Vladimir Putin a decretat mobilizarea militară parțială, presa guvernamentală rusă a lansat o serie de narațiuni false care justifică această decizie. Mobilizarea parțială este prezentată ca un pas spre dezescaladare, o măsură necesară pentru dialogul diplomatic și prevenirea unui dezastru nuclear sau a unui război pe teritoriul Rusiei.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 Sep 2022