Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Tătarii din Crimeea sprijină acțiunile militare ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei

Tătari din Crimeea cu portrete ale activiștilor tătari arestați de Rusia în Crimeea după anexarea acesteia în 2014, în timpul unei manifestații de comemorare în Piața Independenței din Kiev, Ucraina, 18 mai 2020.
©EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO  |   Tătari din Crimeea cu portrete ale activiștilor tătari arestați de Rusia în Crimeea după anexarea acesteia în 2014, în timpul unei manifestații de comemorare în Piața Independenței din Kiev, Ucraina, 18 mai 2020.

Tătarii din Crimeea susțin războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, numit de Kremlin „operațiune specială”, potrivit unei narațiuni false distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, tătarii s-au opus agresiunii ruse încă din 2014, când Moscova a ocupat și anexat Crimeea.

ȘTIRE: „Tătarii din Crimeea au declarat despre susținerea deplină a cursului de politică externă a președintelui Federației Ruse Vladimir Putin, care are ca scop să apere suveranitatea și să asigure securitatea Rusiei și a cetățenilor săi, se spune în apelul Adunării deputaților municipali și reprezentanților societății civile. La Simferopol a avut sâmbătă Adunarea națională a tătarilor crimeeni. Au participat peste 300 de reprezentanți ai tătarilor din Crimeea.

„[…] Suntem dispuși să participăm ca voluntari în operațiunea specială din Ucraina. Credem în liderul nostru, credem în victorie. Mulțumim pentru cerul curat și pașnic”, se menționează în apel.

Participanții la adunare au numit Rusia un stat-lider, cu un potențial economic și defensiv foarte mare, condus de un comandant-şef puternic şi hotărât.”

NARAȚIUNE: Tătarii din Crimeea sprijină acțiunile militare ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei 

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, tătarii din Crimeea au criticat în repetate rânduri politica agresivă a Federației Ruse, condamnând anexarea peninsulei în anul 2014. Din cauza nesupunerii și protestelor, tătarii crimeeni sunt persecutați politic, băgați în pușcării, iar o serie de asociații culturale au fost închise.

Mejlisul este organul reprezentativ al tătarilor crimeeni, care funcționează după modelul unui parlament. După ce Crimeea a fost ocupată de Rusia, au început să fie persecutați liderii acestui consiliu național, iar președintelui Mejlisului, Refat Ciubarov, i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul peninsulei.

Narațiunea de propagandă lansată de presa pro-Kremlin a fost criticată de Refat Ciubarov pe pagina sa de Facebook. El a menționat că autoritățile ruse au adunat cu forța studenți ai Universității Crimeene de Inginerie și Pedagogie și angajați ai sistemului de învățământ care au votat o decizie elaborată în cabinetele de la Moscova

„Unicul scop pentru care FSB al Federației Ruse a organizat această adunare este mimarea susținerii de către tătarii din Crimeea a politicii lui Putin și a operațiunii speciale împotriva Ucrainei. Prin aceste acțiuni, serviciile secrete ale Rusiei încearcă din nou, dar fără niciun rezultat, să înșele lumea, demonstrând că tătarii sunt, chipurile, loiali față de politica statului-ocupant și președintelui Putin”, a precizat Ciubarov.

Liderul tătarilor din Crimeea a menționat că Rusia continuă să persecute persoanele reprezentative ale comunității pe care o reprezintă, substituindu-i cu adunări artificiale și lideri inventați.

La 19 aprilie a fost condamnat la 17 ani de închisoare un alt lider al tătarilor din Crimeea, Emil Ziadinov, acuzat de organizarea de acte teroriste pe teritoriul peninsulei. Mejlisul consideră că acesta este un dosar fabricat. Ucraina a pus de mai multe ori în discuții la ONU problema încălcării drepturilor omului în peninsula ocupată.

De notat că narațiunea de propagandă a Rusiei a fost lansată după ce Mejlisul a cerut la finele lui martie restituirea peninsulei Crimeei, numind-o  „o condiţie obligatorie” în negocierile de pace cu Rusia.

„Mejlisul tătarilor din Crimeea pleacă de la principiul că restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei în frontierele sale recunoscute internaţional, inclusiv Republica autonomă Crimeea şi Sevastopolul, trebuie să fie o condiţie obligatorie în vederea organizării unor negocieri oficiale între reprezentanţi ucraineni şi ţara agresoare, Federaţia Rusă”, potrivit liderului Mejlisul tătarilor din Crimeea.

Începând cu 2014, tătarii, alături de alte etnii din Crimeea, au fost recrutați în forțele armate ale Rusiei. Veridica a scris deja că au fost transmise către Parchetul Curții Penale Internaționale două notificări, semnate și de ONG-ul Crimean Human Rights Group. Acestea conțin dovezi ale implicării oficialilor statului ocupant și ai administrației sale în organizarea și desfășurarea campaniilor ilegale de recrutare în peninsulă. Autoritățile ruse chiar au deschis 14 dosare penale în Crimeea pentru eschivarea civililor de la recrutarea în armată.

Tags: Ucraina , Rusia , Vladimir Putin , dezinformare , Crimeea , Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  RIA Novosti
 • Data publicării:
  30/04/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  Crimea News, Regnum, mk.ru, canalele de Telegram ale agențiilor de presă din Rusia, posturile guvernamentale de televiziune
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Tătarii din Crimeea sprijină acțiunile militare ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei
Alte articole
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Sudul Ucrainei, eliberat de naționaliști, vrea să fie alipit la Rusia

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Sudul Ucrainei, eliberat de naționaliști, vrea să fie alipit la Rusia

Locuitorii regiunilor din sudul Ucrainei solicită alipirea la Rusia, după ce au scăpat de ocupația naționaliștilor ucraineni, scrie presa rusă. Narațiunea nu se bazează pe vreo cercetare și ține de propaganda de război utilizată de Rusia.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul mobilizează un milion de militari, plătind cu ființe umane pentru împrumuturile occidentale

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul mobilizează un milion de militari, plătind cu ființe umane pentru împrumuturile occidentale

Presa rusă distribuie o narațiune de propagandă, potrivit căreia Kievul mobilizează un milion de persoane în armată, fiind obligat de Occident să își sacrifice populația în schimbul ajutoarelor pe care le primește. În realitate nu e vorba de nicio mobilizare; Ucraina doar a solicitat asistență pentru a-și putea susține forțele de securitate care, împreună, au un efectiv de un milion de persoane.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul investighează atrocitățile comise de naționaliștii ucraineni pe teritoriul Ucrainei

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul investighează atrocitățile comise de naționaliștii ucraineni pe teritoriul Ucrainei

Occidentul investighează crimele de război comise de naționaliștii ucraineni, scrie presa rusă care citează chiar și un comunicat în acest sens al Departamentului de Stat american. Comunicatul trimite însă la crimele de război comise de armata rusă, denunțate de toate marile capitale occidentale.

Marin Gherman

03 May 2022

Actualizat la: 03 May 2022 14:47:50
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul

Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohiile Patriarhiei Moscovei din Ucraina și Republica Moldova, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator. Potrivit acesteia, în Ucraina preluarea parohiilor ar fi un prim pas către capturarea Bucovinei de România, iar în Republica Moldova guvernarea de la Chișinău va lichida Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse. Materialul conține mai multe narațiuni false, menite să propage o serie de teze diverse, inclusiv că România ar avea o politică expansionistă iar Ucraina ar fi un stat artificial.

Veridica
Veridica
23 Jan 2023