FAKE NEWS: Ucraina e un stat artificial și destrămarea sa va continua

Ucraina
© By Yalagch - https://en.wikipedia.org/wiki/File:Federal_States_of_New_Russia_in_Ukraine.png, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34135980   |   Novorossia
Fals
Adevărat

Narațiunile privind destrămarea „inevitabilă” a Ucrainei, bazate pe conceptul de „stat artificial” (false state), sunt promovate de Rusia începând cu evenimentele de la Euromaidan din 2014. După anexarea Crimeii și ocuparea regiunilor Donețk și Lugansk, presa rusă și pro-rusă din Ucraina și cea din spațiul informațional rusofon, folosește orice prilej și context media pentru a reaminti publicului că statul ucrainean este „unul artificial” care oricând se poate destrăma. Deseori informațiile sunt trucate, iar declarațiile unor experți / politicieni sunt scoase din context.    

 Știre: Un general prognozează că Ucraina va pierde încă șase regiuni

Proiectul „Novorossia” nu a fost finalizat, iar Ucraina ar putea să piardă încă șase regiuni. Despre aceasta a comunicat generalul ucrainean din MAI în rezervă Henadi Moskal în direct pentru canalul de Youtube „Apostrof” […] Proiectul „Novorossia” a inclus regiunile Harkov, Dnepropetrovsk, Odessa, Zaporojie, Nikolaev, Herson. Este proiectul lui Surkov și Kozak. Cu cine atunci negociem?”, a spus Moskal criticând politica președintelui Volodimir Zelenski privind conflictul militar din Donbass […] Moskal a fost președinte al Administrației regionale de stat Lugansk în perioada 18 septembrie 2014 – 15 iulie 2015.

În 2014 pe teritoriile regiunilor Donețk și Lugansk au fost proclamate republici nerecunoscute, a căror conducere a anunțat crearea statului confederal Novorossia. Aceste planuri au fost suspendate ulterior. Fostul șef al Miliției Populare din Donbass Pavel Gubarev a declarat atunci că alte șase regiuni din Ucraina ar trebui să intre în Novorossia: Dnepropetrovsk, Zaporojie, Odessa, Nikolaev, Harkov și Herson.

[…] Relațiile dintre Ucraina și Rusia nu sunt stabile și balansează între dragoste frățească cu o istorie comună și naționalism agresiv față de Moscova.

Articole asemănătoare:

Fostul guvernator al Transcarpatiei prognozează destrămarea Ucrainei

Novorossia va avea continuare: în Ucraina au frică de destrămare

O prognoză despre o nouă pierdere teritorială a Ucrainei 

NARAȚIUNI: 1. Ucraina este un stat artificial. 2. Regiunile separatiste au apărut ca urmare a naturii artificiale a Ucrainei, nu din cauza unei intervenții externe. 3. Separatismul pro-rus este un rezultat al creșterii naționalismului. 4. Războiul din Donbas a marcat începutul unui proces de disoluție care va continua prin separarea altor șase regiuni de Ucraina. 5. Proiectul Novorossia [lansat de Vladimir Putin] va fi reactivat.

CONTEXT / ETOS LOCAL:  După răsturnarea regimului Ianukovici, Federația Rusă a intervenit în Ucraina invadând și anexând Crimeea și susținând o mișcare separatistă în estul rusofon. Forțele separatiste au obținut ajutor direct oferit de Moscova, atât prin tehnică militară cât și  prin forțe propriu-zise. Rusia încearcă să legitimeze la nivel internațional autoproclamatele Republici Populare Donețk și Lugansk. În acest context, presa rusă și pro-rusă din Ucraina și din spațiul informațional rusofon, folosește orice prilej pentru a acredita ideea că statul ucrainean ar fi „unul artificial” care se poate destrăma. Pe acest fundal general, mass-media din Rusia a publicat la finele anului 2020 și la începutul anului 2021 o serie de articole privind „continuarea destrămării Ucrainei”, susținând că un general ucrainean a prezis pierderea de către Kiev în viitor a încă șase regiuni. Publicațiile pro-Kremlin îl citează pe fostul șef al Administrațiilor Transcarpatice și Lugansk și fostul șef al departamentului Ministerului de Interne al Ucrainei în Crimeea, Henadi Moskal, dar cuvintele acestuia sunt scoase din context. Unele organe de presă au explicat că proiectul Novorossia va reînvia în Ucraina din cauza „creșterii naționalismului”. Lui Moskal i-au fost atribuite cuvintele că „regiunile se pot separa” de Ucraina, așa cum s-a întâmplat în 2014.

OBIECTIV: Promovarea imaginii unui stat ucrainean care se destramă. Are loc aplicarea conceptului de „false state”, utilizat în războiul hibrid. În acest mod, se urmărește descurajarea eforturilor de susținere a poziției Kievului care cere respectarea a dreptului internațional. Totodată, Rusia poate prezenta acțiunile sale în Donbas și Crimeea ca fiind determinate de „necesitate politică” și „adevăr istoric”.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Un citat a fost scos din contextiar lui Moskal i-au fost atribuite declarații. De exemplu, frazele despre „naționalismul” din Ucraina sau despre „separarea” regiunilor nu pot fi găsite în interviul acordat publicației „Apostrof”. Politicianul ucrainean analiza, de fapt, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei din 2014, și nu separatismul actual din regiunile ucrainene. Interviul poate fi vizionat integral aici (în limba ucraineană).

SÂMBURE DE ADEVĂR: În interviu, politicianul ucrainean nu a exclus posibilitatea unui atac al Moscovei asupra altor regiuni din Ucraina, dar despre Novorossia a vorbit doar din perspectiva anului 2014. Moskal, care a fost președinte al Administrațiilor de stat Transcarpatia și Lugansk și cunoaște situația reală din estul Ucrainei, a subliniat că în urma agresiunii pe teritoriul ucrainean, președintele rus Vladimir Putin își consolidează ratingul politic. Analizând scenariul unei escaladări în viitor a conflictului ruso-ucrainean, Moskal a spus că Putin are nevoie să-și restabilească ratingul, neexcluzând acțiuni militare din partea Rusiei pentru a „rupe o parte a teritoriului Ucrainei”. Henadi Moskal nu a făcut nicio declarație cu privire la „separarea” sau „autodeterminarea” regiunilor Crimeea, Donețk și Lugansk. De asemenea, politicianul nu a vorbit despre „naționalismul” din Ucraina.  

 • Publicație / Media:
  tvrain.ru, gazeta.ru, regnum.ru, ren.tv
 • Data publicării:
  28/12/2020
 • Public țintă:
  Cititori din Ucraina, Rusia, Republica Moldova și din fostele statele CSI
 • Amplificare:
  Rețelele de socializare
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina se va destrăma în curând
Marin Gherman


Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie

Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin acum un an a rezolvat problema șomajului din Rusia și a generat o creștere economică la nivel global, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Sep 2023
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani

Speranța de viață a bărbaților vaccinați anti-Covid19 s-a micșorat, afirmă o narațiune falsă care citează un studiu american ce urmărea cu totul alte rezultate.

Cezar Manu
Cezar Manu
19 Sep 2023
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO

Ucraina și NATO se acuză reciproc pentru eșecul contraofensivei ucrainene, iar instrucția oferită de NATO e ineficientă, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Sep 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina

Rusia a bombardat Krivoi Rog pentru a-i lichida pe specialiștii NATO din Ucraina, afirmă propaganda care susține că atacurile cu rachete asupra civililor nu sunt o crimă de război.

Marin Gherman
Marin Gherman
14 Sep 2023