Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

DEZINFORMARE: Ucraina „privatizează” limba rusă și nu permite dezvoltarea „limbii galițiene”

Dezinformare

„Limba galițiană”, vorbită în vestul Ucrainei, este diferită de ucraineană, însă autoritățile recurg la intimidare și șantaj pentru a-i împiedica pe specialiști să dezvăluie existența acestei limbi. Narațiunea apare în presa guvernamentală din Rusia în contextul unor grupaje de analize despre rusofobia din Ucraina și încercările Kievului de a „privatiza limba rusă”.

ȘTIRE: „În Ucraina continuă să existe și să fie pe larg folosită o limbă care nu are statut oficial. Este vorba de „limba galițiană”, în care vorbesc locuitorii regiunilor Lviv, Ivano-Frankivsk și Ternopil. Au loc concomitent două procese: creșterea rusofobiei față de „agresorul rus” și încercările de a privatiza limba rusă, numind-o limbă „rusă din Ucraina”.

[…]

Orice încercare de a anunța existența unei „limbi galițiene” a fost blocată grosolan (dar nu atât de dur ca în cazul „separatiștilor pro-ruși”) de serviciile secrete ucrainene.

[…]

După ce pe rețeaua de socializare rusească „VKontakte” printre limbile meniului a apărut galițiana, reprezentanții serviciilor de informații au venit în vizită la voluntarii din Ternopil care au tradus elementele acestei rețele de interacțiune socială.

[…]

Dacă Ucraina își va păstra independența și va adera la UE, atunci „limba galițiană” va fi folosită pentru uzul intern, ca o relicvă lingvistică, în baza căreia va fi cules folclorul etc.

Dacă nu se va reuși păstrarea statului și a limbii ucrainene […], galițiana se va afirma ca o limbă adevărată...”

Realitate

NARAȚIUNI:  1. Ucraina este divizată lingvistic 2. Politica oficială a Ucrainei pornește de la rusofobie 3. Ucraina riscă să dispară ca stat, iar în locul limbii ucrainene ar putea să apară alte limbi regionale 4. Kievul nu recunoaște existența „limbii galițiene”, specialiștii și voluntarii sunt intimidați pentru a ascunde diferența dintre galițiana din vestul Ucrainei și ucraineana.

CONTEXT/ETOS LOCAL: În contextul anexării Crimeii de către Rusia în 2014 și izbucnirii conflictului din Donbass, Ucraina și-a modificat substanțial legislația lingvistică în direcția consolidării rolului și statutului limbii ucrainene ca limbă de stat. Kievul încearcă să minimizeze influența spațiului informațional rus asupra societății ucrainene și să determine o trecere urgentă a serviciilor, presei și sistemului de educație la limba ucraineană. O serie de consilii regionale și locale au fost nevoite să refuze la utilizarea limbii ruse, dar și a altor limbi ale minorităților naționale, în urma anulării statutului lor de limbi regionale prin declararea neconstituționalității legislației respective din perioada președintelui fugar în Rusia, Viktor Ianukovici. Aceste inițiative sunt criticate de politicienii ruși, dar și de presa guvernamentală rusă, care de cele mai multe ori răspândesc narațiuni despre rusofobia Ucrainei, alimentată de Occident. Politicile lingvistice ale Kievului au fost criticate însă inclusiv în unele state membre UE, în special Ungaria, din cauza impactului asupra minorităților.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a demonstra cititorilor de limba rusă din fostul spațiu sovietic că Ucraina este divizată lingvistic, iar argumentul principal al politicienilor ucraineni despre limba ucraineană ca o armă împotriva agresiunii ruse este unul fals: vestul Ucrainei ar vorbi o altă limbă, numită galițiană. Mai mult, este reactivată o altă metanarațiune rusă, „Ucraina - stat fals”, și este pusă sub semnul întrebării existența în viitor a statului ucrainean cu scopul de a decredibiliza acțiunile prin care Kievul încearcă să își asigure securitatea.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE:  Limba ucraineană se compune din mai multe graiuri și dialecte. Unul dintre graiuri este cel galițian, utilizat în regiunile din vestul Ucrainei. Presa guvernamentală rusă, în special Ukraina.ru, care aparține de grupul media Russia 24, încearcă să determine o divizare artificială a societății ucrainene în vorbitori de ucraineană și galițiană.

Potrivit „Hărții graiurilor limbii ucrainene”, editată de Academia de Științe din Ucraina, graiul galițian aparține grupurilor sud-vestice de graiuri ale limbii ucrainene, așadar comunitatea academică nici nu a pus în discuție vreodată existența unei „limbi galițiene”.

Narațiunile analizate se aseamănă mult cu cele privind existența unei „limbi moldovenești” separate de limba română. Narațiunile sunt mai ales distribuite în Republica Moldova. Ca și în cazul „limbii moldovenești”, existența „limbii galițiene” este demonstrată prin argumente istorice falsificate. Diferența o face existența timp de 30 de ani a unui stat cu numele de Republica Moldova și a unui popor moldovenesc civic care a format noul stat independent. Mai mult, timp de două secole atât Imperiul Rus, cât și URSS, au promovat narațiuni de dezinformare privind „națiunea moldovenească” și „limba moldovenească”, diferită de română, ceea ce nu putem constata în cazul „limbii galițiene”, care pare a fi o invenție mai nouă în arsenalul armatei hibride a Rusiei.

Indiferent de impactul social imediat al acestor narațiuni, ele oricum pot crea probleme în interiorul societății ucrainene, inclusiv prin semănarea neîncrederii în existența în viitor a statului și limbii ucrainene. Din aceste considerente, Ucraina ar trebui să-și revadă unele poziționări oficiale față de limbile artificial create de regimurile totalitare. Or, Kievul recunoaște oficial pe teritoriul său existența a unei importante comunități de moldoveni, continuând practica de divizare a comunității românofone. Depășirea acestui clivaj intern al Ucrainei (continuarea unor practici neo-sovietice vs. combaterea lumii ruse) ar putea fi unul decisiv în privința capacității de a se proteja eficient de atacurile hibride ale Moscovei.

 • Publicație / Media:
  ukraina.ru
 • Data publicării:
  04/05/2021
 • Public țintă:
  Publicul rus și din spațiul ex-sovietic
 • Amplificare:
  REȚELELE RUSEȘTI DE SOCIALIZARE
 • Narațiune cheie:
  UCRAINA ESTE DIVIZATĂ LINGVISTIC, IAR KIEVUL NU PERMITE RECUNOAȘTEREA „LIMBII GALIȚIENE” CA LIMBĂ DISTINCTĂ DE UCRAINEANĂ.
Marin Gherman

05 May 2021

Actualizat la: 24 Jun 2022 17:11:13
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 12 min
 • „Limba galițiană”, vorbită în vestul Ucrainei, este diferită de ucraineană, însă autoritățile recurg la intimidare și șantaj pentru a-i împiedica pe specialiști să dezvăluie existența acestei limbi. Narațiunea apare în presa guvernamentală din Rusia în contextul unor grupaje de analize despre rusofobia din Ucraina și încercările Kievului de a „privatiza limba rusă”.
 • NARAȚIUNI: 1. Ucraina este divizată lingvistic 2. Politica oficială a Ucrainei pornește de la rusofobie 3. Ucraina riscă să dispară ca stat, iar în locul limbii ucrainene ar putea să apară alte limbi regionale 4. Kievul nu recunoaște existența „limbii galițiene”, specialiștii și voluntarii sunt intimidați pentru a ascunde diferența dintre galițiana din vestul Ucrainei și ucraineana.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a demonstra cititorilor de limba rusă din fostul spațiu sovietic că Ucraina este divizată lingvistic, iar argumentul principal al politicienilor ucraineni despre limba ucraineană ca o armă împotriva agresiunii ruse este unul fals: vestul Ucrainei ar vorbi o altă limbă, numită galițiană. Mai mult, este reactivată o altă metanarațiune rusă, „Ucraina - stat fals”, și este pusă sub semnul întrebării existența în viitor a statului ucrainean cu scopul de a decredibiliza acțiunile prin care Kievul încearcă să își asigure securitatea.
DEZINFORMARE: OMS va folosi datele recensământului din România într-un mod abuziv
DEZINFORMARE: OMS va folosi datele recensământului din România într-un mod abuziv

Datele românilor despre sănătate, natalitate și mortalitate ar putea ajunge la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care le va folosi în scopuri obscure, potrivit unei narațiuni false promovate în România de controversata Josefina Pascal. Narațiunea preia elemente din teoria conspirației privind „Marea resetare”.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
22 Jun 2022
DEZINFORMARE: Moldova e împinsă spre război cu Rusia și unirea cu România
DEZINFORMARE: Moldova e împinsă spre război cu Rusia și unirea cu România

Moldova se află într-o criză economică, dar guvernarea și Occidentul o înarmează pentru război cu Ucraina și, în același timp, pregătesc unirea cu România. Narațiunile au fost lansate de fostul președinte Igor Dodon și amplificate de presa socialistă și rusă.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
12 Jun 2022
DEZINFORMARE: Statele Unite au provocat războiul din Ucraina pentru a profita economic
DEZINFORMARE: Statele Unite au provocat războiul din Ucraina pentru a profita economic

Statele Unite sunt responsabile de declanșarea războiului din Ucraina și îl întrețin pentru a profita economic, dar și pentru a transforma Europa și unele țări din Asia în anexele lor economice, potrivit unei narațiuni false publicate la București. Aceasta reia tezele propagandei Moscovei care încearcă să își justifice agresiunea împotriva Ucrainei acuzând Occidentul că ar fi vinovat de conflict.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
09 Jun 2022
DEZINFORMARE: 40% din teritoriul Republicii Moldova va fi sub controlul polițiștilor străini
DEZINFORMARE: 40% din teritoriul Republicii Moldova va fi sub controlul polițiștilor străini

Republica Moldova va fi controlată de polițiști străini înarmați, scrie presa afiliată socialiștilor. În realitate, e vorba de câteva zeci de experți care îi vor susține pe polițiștii de frontieră moldoveni să controleze trecerea frontierei și să gestioneze fluxul de refugiați.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
05 Jun 2022