PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: ONU și Turcia recunosc dreptul Rusiei de a controla porturile maritime ale Ucrainei

Oameni urmăresc cargoul „Razoni”, sub pavilion Sierra Leone, părăsind portul Odsessa, Ucraina, 1 august 2022.
© EPA-EFE/STR   |   Oameni urmăresc cargoul „Razoni”, sub pavilion Sierra Leone, părăsind portul Odsessa, Ucraina, 1 august 2022.

Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene include recunoașterea de către ONU și Turcia a dreptului Rusiei de a controla porturile maritime ale Ucrainei, potrivit unor narațiuni de propagandă promovate de presa rusă. În realitate, acordurile de la Istanbul nu includ asemenea prevederi, iar Moscova le-a încălcat bombardând portul Odessa.

ȘTIRE: „Comunitatea internațională a recunoscut dreptul Rusiei de a controla porturile maritime ale Ucrainei – acesta este sensul politic al acordurilor de la Istanbul, care au ca scop să asigure exportul continuu al producției agricole ucrainene.

[…]

Expertul media ucrainean Anatolii Șarii a numit acordurile de la Istanbul „îngrozitoare pentru Kiev”. „Este o victorie clară a Rusiei... Toți au aplecat capul, inclusiv ONU”, a declarat el pe blogul său.

[…]

Și autoritățile turce și conducerea ONU au recunoscut în mod direct dreptul Rusiei de a decide soarta următorului transport maritim care va fi trimis din Ucraina. Pentru prima dată la nivel internațional, în pofida stilului de activitate bazat pe „corectitudine politică” insuflat de elitele din Occident, a fost recunoscut dreptul Rusiei de a acționa așa cum de fapt și acționează începând cu februarie a.c.

[…]

Rămâne să sperăm că acum în statele occidentale vor începe să vină la putere oameni care sunt capabili să nu mai sprijine populiștii naționali de la Kiev și să înceapă să rezolve împreună cu Rusia și China problemele acumulate”.

NARAȚIUNE: ONU și Turcia recunosc dreptul Rusiei de a controla porturile maritime ale Ucrainei.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Acordurile semnate la Istanbul nu amintesc de vreo preluare a controlului asupra porturilor și comunicațiilor maritime ucrainene de către Rusia. Aceste acorduri au fost semnate la 22 iulie de reprezentanții Rusiei și Ucrainei, intermediari fiind președintele turc și secretarul general ONU.

Este  vorba de 2 acorduri diferite: unul se referă la deblocarea exporturilor agricole rusești și altul – la deblocarea exporturilor agricole ucrainene.

Ucraina s-a plâns în fața forurilor internaționale că Rusia îi blochează porturile, fiind nevoită să le închidă din cauza bombardamentelor permanente. Până la invazie, 80-90% din exporturile ucrainene de cereale se desfășurau prin porturile maritime. La mai puţin de 24 de ore după semnarea la Istanbul a acordului care ar permite, potrivit estimărilor, exportul a 20 de milioane de tone de cereale ucrainene, Moscova a trimis rachete de croazieră asupra instalațiilor cerealiere din portul Odesa.

Președinte Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că nu-și îndeplinește angajamentele asumate în cadrul acordurilor, precizând că exporturile de cereale depind doar de Moscova și de încetarea bombardării de către armata rusă a porturilor ucrainene. Reprezentantul Oficiului Președintelui Ucrainei, Andrij Sybiha, a acuzat Rusia că încalcă acordurile, care interzic bombardarea porturilor.

În schimb, presa rusă îl citează pe expertul Anatolii Șarii, care a fugit din Ucraina până la invazia din 24 februarie a.c. și care este acuzat de SBU (Serviciul de securitate al Ucrainei) că distribuie propagandă rusă și colaborează cu Kremlinul. Pe parcursul ultimilor ani, blogul lui Șarii a devenit destul de popular în Ucraina, iar partidul său și-a creat grupuri în diverse consilii locale. Anatolii Șarii este acuzat de trădare de stat.  Presa rusă continuă să-l prezinte ca pe un expert ucrainean independent. El a numit acordurile de la Istanbul „îngrozitoare pentru Kiev” și a subliniat că ONU și Turcia recunosc dreptul Rusiei de a stăpâni Marea Neagră, dar nu arată unde în documentele semnate se spune despre asta.  

De fapt, orice control unilateral al unui stat asupra porturilor sau comunicațiilor altui stat nu poate fi decis de vreo organizație internațională, inclusiv ONU. Ucraina are dreptul să-și controleze apele teritoriale și porturile maritime. Ocuparea de către Rusia a unor teritorii ucrainene nu înseamnă apariția dreptului ei de a deține controlul asupra porturilor maritime, dat fiind că agresiunea militară nu este considerată o metodă de legitimare a controlului teritorial.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false ale Rusiei care au ca scop să convingă opinia publică că state și organizații internaționale îi recunosc dreptul de a ocupa diverse teritorii ale Ucrainei. În iunie presa rusă scria că secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. De asemenea, în aprilie presa guvernamentală rusă a scris că Vladimir Putin l-a convins pe secretarul general ONU, António Guterres, că naziștii ucraineni trebuie judecați la Tribunalul Penal Internațional. Presa rusă a mai încercat să convingă opinia publică că ONU sprijină genocidul îndreptat împotriva rusofoni din Ucraina.

 • Publicație / Media:
  RUBALTIC.RU
 • Data publicării:
  27/06/2022
 • Public țintă:
  Cititorii din Rusia, fostele state sovietice și teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  SMI.TODAY.RU, REGNUM, RIA NOVOSTI, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  ONU și Turcia recunosc dreptul Rusiei de a controla porturile maritime ale Ucrainei
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie

Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin acum un an a rezolvat problema șomajului din Rusia și a generat o creștere economică la nivel global, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Sep 2023
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani

Speranța de viață a bărbaților vaccinați anti-Covid19 s-a micșorat, afirmă o narațiune falsă care citează un studiu american ce urmărea cu totul alte rezultate.

Cezar Manu
Cezar Manu
19 Sep 2023
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO

Ucraina și NATO se acuză reciproc pentru eșecul contraofensivei ucrainene, iar instrucția oferită de NATO e ineficientă, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Sep 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina

Rusia a bombardat Krivoi Rog pentru a-i lichida pe specialiștii NATO din Ucraina, afirmă propaganda care susține că atacurile cu rachete asupra civililor nu sunt o crimă de război.

Marin Gherman
Marin Gherman
14 Sep 2023