Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Vladimir Putin l-a convins pe secretarul general ONU, António Guterres, că naziștii ucraineni trebuie judecați la Tribunalul Penal Internațional

O fotografie publicată de Biroul prezidențial rus de informare și presă pe site-ul oficial al președintelui rus îl arată pe secretarul general Antonio Guterres participând la o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin (nu este imagine) la Kremlin la Moscova, Rusia, 26 aprilie 2022.
©EPA-EFE/Russian Presidential Press and Information Office HANDOUT  |   O fotografie publicată de Biroul prezidențial rus de informare și presă pe site-ul oficial al președintelui rus îl arată pe secretarul general Antonio Guterres participând la o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin (nu este imagine) la Kremlin la Moscova, Rusia, 26 aprilie 2022.

Presa din Rusia descrie întâlnirea dintre președintele Vladimir Putin și secretarul general ONU António Guterres drept o victorie importantă pentru Moscova în plan internațional. Potrivit narațiunilor false ale presei pro-Kremlin, Putin l-a convins pe  Guterres că naziștii din Ucraina au comis crime de război și că „operațiunea specială militară” a Rusiei respectă principiile ONU.

ȘTIRE: Președintele Rusiei Vladimir Putin i-a demonstrat secretarului general ONU António Guterres în timpul întâlnirii din 26 aprilie că nazismul din Ucraina este un pericol pentru omenire, susțin experții intervievați de URA.RU. El i-a arătat șefului ONU care sunt adevărații inițiatori ai conflictului din Ucraina, i-a povestit despre decizia de a iniția operațiunea militară specială și a prezentat probe care indică crimele comise de naționaliști. În urma acestei întâlniri, potrivit politologilor, ONU va iniția un proces la Tribunalul Penal Internațional.

[…]

„Am fost nevoiți, cu scopul de a opri genocidul asupra populației din Donbass, să recunoaștem LNR și DNR ca state independente. În urma agresiunii Kievului, conducerea republicilor a solicitat ajutor militar de la Rusia. Repet că operațiunea specială este o măsură necesară pentru a opri suferințele oamenilor din acele teritorii”, a declarat Putin.

[…]

Putin a ordonat să fie colectate probe despre crimele comise de neonaziști în Ucraina. Acestea vor fi folosite inclusiv la ședințele tribunalului internațional. Este vorba de masacrele civililor din Donbass: atacuri cu rachete „Tocika U” asupra centrului Donețkului și a gării din Kramatorsk, aruncarea în aer a Teatrului Dramatic din Mariupol, unde erau aproximativ 200 de oameni, folosirea civililor ca „scuturi umane” ș.a. În plus, autoritățile ucrainene au răspândit constant falsuri despre armata rusă: provocarea din Bucea, bombardarea unei maternități din Mariupol și altele.

NARAȚIUNI: 1. Vladimir Putin l-a convins pe secretarul general ONU că naziștii ucraineni trebuie judecați la Tribunalul Penal Internațional. 2. Rusia nu a comis nicio crimă de război pe teritoriul Ucrainei ci, dimpotrivă, a salvat rusofonii de genocidul organizat de Kiev.

DE CE SUNTE FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, secretarul general ONU nu a afirmat că și-ar fi schimbat părerile despre războiul din Ucraina. Dimpotrivă, Guterres a menționat că Rusia a intervenit militar pe teritoriul unui stat suveran, încălcând statutul ONU. La Moscova șeful ONU a declarat că Rusia a declanșat un adevărat război împotriva Ucrainei sub pretextul „denazificării” și „dezarmării” acesteia, respingând argumentele despre „operațiunea specială”. Poziția lui Guterres o reflectă, de altfel, pe cea a  Adunării Generale a ONU, care a condamnat agresiunea Rusiei în Ucraina.

Nu reiese din niciun comentariu sau comunicat oficial de presă că Putin a reușit să-i schimbe părerea secretarului general ONU despre războiul din Ucraina. URA.RU scrie că ONU va iniția un proces la Tribunalul Penal Internațional împotriva „naziștilor” din Ucraina, adăugând la  un moment dat că aceasta este părerea / presupunerea unor experți ruși.

Dacă în textul știrii se amintește despre niște politologi din Rusia, care susțin narațiunile oficiale ale Kremlinului, atunci titlul „Putin i-a demonstrat secretarului general ONU că nazismul din Ucraina reprezintă un pericol mondial” nu conține și o continuare necesară – „susțin unii experți din Rusia”. Informația trebuia în mod normal publicată la rubrica „Opinie”, și nu la „Știri din Moscova”. Luând în calcul că tot mai multe persoane citesc titlurile și mai puțin textul știrilor, mulți rusofoni din Rusia, Ucraina, Belarus și alte foste republici sovietice rămân cu ideea că secretarul general ONU „a capitulat” în fața argumentelor și probelor lui Putin.

Ideea unui proces la Tribunalul Penal Internațional a fost menționată în contextul descoperirii crimelor de război comise de militarii ruși la Bucea, Borodianka, Irpen și alte localități ucrainene. Moscova dă vina pe „naziștii” ucraineni pe care i-a inventat cu ajutorul narațiunilor de propagandă demontate în repetate rânduri de presa internațională.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false ale Kremlinului, potrivit cărora jandarmii francezi vor ascunde urmele crimelor comise de Ucraina la Bucea,  în timp ce Kievul torturează prizonierii de război și refuză să respecte Convenția de la Geneva.

De asemenea, la finele lui martie, presa guvernamentală rusă scria că ONU sprijină genocidul îndreptat împotriva rusofonilor din Ucraina.

În realitate, armata rusă a invadat Ucraina, a bombardat și asediat orașe, ucigând mii de civili și provocând pagube semnificative ale infrastructurii civile. Kievul susține că Rusia organizează un genocid împotriva națiunii ucrainene. Într-un interviu acordat BBC, președintele Volodimir Zelenski a spus că acțiunile Rusiei împotriva Ucraina nu sunt un război, ci un adevărat genocid.

Tags: Ucraina , Rusia , Vladimir Putin , dezinformare , Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  URA.RU
 • Data publicării:
  27/04/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Ucraina și fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  Canale de Telegram din Rusia și republicile autoproclamate Donețk și Lugansk
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Putin l-a convins pe secretarul general ONU că naziștii ucraineni trebuie judecați la Tribunalul Penal Internațional
Alte articole
Monitor Fake News Nr. 40: Putin, mincinosul anului, și dezinformări cu Campionatul Mondial

Monitor Fake News Nr. 40: Putin, mincinosul anului, și dezinformări cu Campionatul Mondial

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

FAKE NEWS: Moldova investește bani mai mulți în apărare pentru că se pregătește de război cu Rusia

FAKE NEWS: Moldova investește bani mai mulți în apărare pentru că se pregătește de război cu Rusia

Bugetul apărării naționale a Republicii Moldova va crește cu aproximativ 30 de milioane de euro în 2023, iar asta arată că Occidentul pregătește țara să declanșeze un război împotriva Rusiei, scrie presa de propagandă rusă. În realitate, suma este prea mică pentru a face achiziții semnificative, iar Republica Moldova rămâne cu una dintre cele mai slab dezvoltate armate din lume și un buget pentru apărare de aproximativ 0,7% din PIB.

FAKE NEWS: Talibanii sunt mult mai preocupați de securitatea zborurilor, decât Ucraina în 2014

FAKE NEWS: Talibanii sunt mult mai preocupați de securitatea zborurilor, decât Ucraina în 2014

Talibanii se arată mai preocupați de securitatea zborurilor care survolează Afghanistanul decât erau ucrainenii în 2014, când a fost doborât avionul aflat pe cursa MH17. Narațiunea a fost lansată de purtătoarea de cuvânt a MAE de la Moscova, Maria Zaharova, care interpretează un articol apărut în presa olandeză.

Marin Gherman

28 Apr 2022

Actualizat la: 28 Apr 2022 10:47:00
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul

Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohiile Patriarhiei Moscovei din Ucraina și Republica Moldova, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator. Potrivit acesteia, în Ucraina preluarea parohiilor ar fi un prim pas către capturarea Bucovinei de România, iar în Republica Moldova guvernarea de la Chișinău va lichida Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse. Materialul conține mai multe narațiuni false, menite să propage o serie de teze diverse, inclusiv că România ar avea o politică expansionistă iar Ucraina ar fi un stat artificial.

Veridica
Veridica
23 Jan 2023