PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Observatorii din Occident confirmă că referendumurile din Ucraina au respectat standardele democratice

Primarul Mariupolului Konstantin Ivashchenko stă lângă militari înarmați în timp ce vorbește cu membri ai comisiei electorale locale în timpul votării la un referendum privind unirea regiunilor Ucrainei controlate de ruși cu Rusia, la o secție de votare în aer liber din Mariupol, estul Ucrainei, 25 septembrie 2022.
© EPA-EFE/STRINGER   |   Primarul Mariupolului Konstantin Ivashchenko stă lângă militari înarmați în timp ce vorbește cu membri ai comisiei electorale locale în timpul votării la un referendum privind unirea regiunilor Ucrainei controlate de ruși cu Rusia, la o secție de votare în aer liber din Mariupol, estul Ucrainei, 25 septembrie 2022.

Observatori internaționali din statele occidentale au confirmat că referendumurile din Donbass și regiunile  Herson și Zaporojie au respectat standardele democratice, afirmă presa guvernamentală rusă. În realitate, statele occidentale nu au trimis observatori la așa-zisele referendumuri, iar „experții” citați de presa rusă sunt născuți în Occident, dar locuiesc în Rusia de mai mulți ani și sprijină politicile Kremlinului.

ȘTIRE: „Observatorii internaționali au declarat că nu au observat nicio încălcare în timpul desfășurării referendumurilor […].

Analistul politic independent din Franța Moro Xavier Bernard, care a monitorizat cum votează refugiații pe teritoriul Rusiei, dar și în Republica Populară Donețk, a declarat că Kievul continua să bombardeze Donețkul în ziua votării. De aceea, oamenii se temeau să participe.  „Am văzut cum votează refugiații. Totul îmi aducea aminte de Franța, totul era în regulă”.

[…]

Diplomatul italian Vito Grittani, fondatorul Observatorului Diplomatic Internațional, înregistrat la departamentul socio-economic al ONG-ului ONU, a mai spus că referendumul a avut loc în conformitate cu standardele internaționale.

„La referendum s-au respectat regulile generale, nu au existat cazuri de refuz de a elibera buletine de vot în niciuna dintre secțiile de votare, nu au existat cazuri de eliberare a buletinelor de vot fără prezentarea actului de identitate sau a unui document care să-l înlocuiască, nu au fost probleme cu accesul la locul de vot. Nu au fost înregistrate cazuri de vot multiplu, nu au existat presiuni asupra participanților la referendum sau o necunoaștere a procedurii de vot de către cetățeni”, a spus diplomatul.

NARAȚIUNE: Observatorii din Occident confirmă că referendumurile din Donbass, Herson și Zaporojie au respectat standardele democratice.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA:  În realitate, la pseudo-referendumurile din regiunile ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson nu au participat observatori din statele occidentale. Atât țările membre ale UE, cât și SUA au spus clar că nu vor recunoaște recunoaște vreodată referendumurile, atât înaintea și în timpul desfășurării acestora, cât și după anunțarea rezultatelor de către Moscova.

Potrivit guvernului ucrainean, doar câteva state – majoritatea autoritare și/sau partenere cu Moscova – au trimis observatori la referendumurile false din estul și sudul Ucrainei: Belarusul, Siria, Egipt, Brazilia, Venezuela, Uruguay, Togo și Africa de Sud. Așadar, Italia, Franța, Germania și alte state occidentale nu au trimis observatori și nu recunosc ca fiind legitime aceste referendumuri false.

Știrea publicată de RIA NOVOSTI este construită în baza unei serii de informații false. Moro Xavier Bernard nu este un expert francez independent, ci un om de afaceri, originar din Franța, care locuiește pe teritoriul Rusiei de mai bine de 20 de ani. A scris cărți de filosofie în care îl laudă pe Vladimir Putin, cunoaște limba rusă, colaborează cu instituțiile statului rus. Altfel spus, el nu este observator internațional, nu reprezintă Franța, ci este un rezident rus cu origini franceze.

Vito Grittani este prezentat ca un diplomat italian, dar locuiește în Rusia de mai mulți ani, are cetățenia regiunii separatiste a Abhaziei și este „ambasador împuternicit” al acesteia, iar în 2019 presa rusă a scris despre vizita lui în regiunea Transnistreană în calitate de „ambasador împuternicit” al Ministerului de Afaceri Externe a Abhaziei, după cum precizează pagina de internet a acestuia, într-un articol dedicat vizitei lui Grittani într-o altă republică separatistă susținută de Moscova, Transnistria.

Presa din Abhazia îl prezintă pe Grittani ca pe un diplomat local care luptă pentru interesele republicii separatiste.

Așadar, persoanele care au lăudat „modul democratic” de desfășurare a referendumurilor false din estul și sudul Ucrainei nu sunt observatori internaționali, nu au reprezentat state occidentale, locuiesc pe teritoriul Rusiei de mai mulți ani și sprijină în mod constant proiectele separatiste ale Kremlinului în spațiul post-sovietic.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false care au ca scop să legitimeze acțiunile Rusiei pe teritoriul Ucrainei. Presa rusă a mai scris că  referendumurile de alipire la Rusia a teritoriilor din estul și sudul Ucrainei respectă Carta ONU în timp ce locuitorii regiunii Zaporojie așteaptă eliberarea orașelor Micolaev, Harkov și Odessa de naziștii ucraineni.  Propaganda rusă demonstra că ONU și Turcia recunosc dreptul Rusiei de a controla porturile maritime ale Ucrainei, iar sudul Ucrainei, eliberat de naționaliști, vrea să fie alipit la Rusia.

 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI
 • Data publicării:
  28/09/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  RG.RU, IZVESTIA.RU, C-INFORM.INFO, SMI.TODEY.RU, TASS.RU, NOVOSTIVL.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia și din autoproclamatele republici populare Donețk și Luhansk
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Observatorii din Occident confirmă că referendumurile din Ucraina au respectat standardele democratice

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
Monitor Fake News Nr. 78: Africani în armata ucraineană și promisiunea raiului pentru rușii care mor în război
Monitor Fake News Nr. 78: Africani în armata ucraineană și promisiunea raiului pentru rușii care mor în război

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
12 Jun 2024
FAKE NEWS: România a făcut primul pas spre legalizarea eutanasiei
FAKE NEWS: România a făcut primul pas spre legalizarea eutanasiei

Legea care reglementează dreptul pacientului la servicii medicale pentru terapia durerii va duce la legalizarea eutanasiei, potrivit unui cunoscut site conspiraționist.

Cezar Manu
Cezar Manu
10 Jun 2024
FAKE NEWS: Natalitatea în Moldova scade din cauza exercițiilor militare cu NATO
FAKE NEWS: Natalitatea în Moldova scade din cauza exercițiilor militare cu NATO

Natalitatea în Republica Moldova scade din cauza exercițiilor militare comune cu NATO, a „constatat” purtătoarea de cuvânt a MAE rus. Maria Zaharova pare să nu cunoască durată unei sarcini umane și să acorde mult prea mult credit potențialului câtorva sute de militari de a contribui la creșterea demografică.

Veridica
Veridica
06 Jun 2024
FAKE NEWS: Germania vrea să scape de refugiaţii ucraineni
FAKE NEWS: Germania vrea să scape de refugiaţii ucraineni

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat expulzarea a peste un milion de refugiaţi ucraineni, susţine o naraţiune falsă, promovată de propaganda rusă și preluată în România.

Cezar Manu
Cezar Manu
03 Jun 2024