Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Observatorii din Occident confirmă că referendumurile din Ucraina au respectat standardele democratice

Primarul Mariupolului Konstantin Ivashchenko stă lângă militari înarmați în timp ce vorbește cu membri ai comisiei electorale locale în timpul votării la un referendum privind unirea regiunilor Ucrainei controlate de ruși cu Rusia, la o secție de votare în aer liber din Mariupol, estul Ucrainei, 25 septembrie 2022.
©EPA-EFE/STRINGER  |   Primarul Mariupolului Konstantin Ivashchenko stă lângă militari înarmați în timp ce vorbește cu membri ai comisiei electorale locale în timpul votării la un referendum privind unirea regiunilor Ucrainei controlate de ruși cu Rusia, la o secție de votare în aer liber din Mariupol, estul Ucrainei, 25 septembrie 2022.

Observatori internaționali din statele occidentale au confirmat că referendumurile din Donbass și regiunile  Herson și Zaporojie au respectat standardele democratice, afirmă presa guvernamentală rusă. În realitate, statele occidentale nu au trimis observatori la așa-zisele referendumuri, iar „experții” citați de presa rusă sunt născuți în Occident, dar locuiesc în Rusia de mai mulți ani și sprijină politicile Kremlinului.

ȘTIRE: „Observatorii internaționali au declarat că nu au observat nicio încălcare în timpul desfășurării referendumurilor […].

Analistul politic independent din Franța Moro Xavier Bernard, care a monitorizat cum votează refugiații pe teritoriul Rusiei, dar și în Republica Populară Donețk, a declarat că Kievul continua să bombardeze Donețkul în ziua votării. De aceea, oamenii se temeau să participe.  „Am văzut cum votează refugiații. Totul îmi aducea aminte de Franța, totul era în regulă”.

[…]

Diplomatul italian Vito Grittani, fondatorul Observatorului Diplomatic Internațional, înregistrat la departamentul socio-economic al ONG-ului ONU, a mai spus că referendumul a avut loc în conformitate cu standardele internaționale.

„La referendum s-au respectat regulile generale, nu au existat cazuri de refuz de a elibera buletine de vot în niciuna dintre secțiile de votare, nu au existat cazuri de eliberare a buletinelor de vot fără prezentarea actului de identitate sau a unui document care să-l înlocuiască, nu au fost probleme cu accesul la locul de vot. Nu au fost înregistrate cazuri de vot multiplu, nu au existat presiuni asupra participanților la referendum sau o necunoaștere a procedurii de vot de către cetățeni”, a spus diplomatul.

NARAȚIUNE: Observatorii din Occident confirmă că referendumurile din Donbass, Herson și Zaporojie au respectat standardele democratice.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA:  În realitate, la pseudo-referendumurile din regiunile ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson nu au participat observatori din statele occidentale. Atât țările membre ale UE, cât și SUA au spus clar că nu vor recunoaște recunoaște vreodată referendumurile, atât înaintea și în timpul desfășurării acestora, cât și după anunțarea rezultatelor de către Moscova.

Potrivit guvernului ucrainean, doar câteva state – majoritatea autoritare și/sau partenere cu Moscova – au trimis observatori la referendumurile false din estul și sudul Ucrainei: Belarusul, Siria, Egipt, Brazilia, Venezuela, Uruguay, Togo și Africa de Sud. Așadar, Italia, Franța, Germania și alte state occidentale nu au trimis observatori și nu recunosc ca fiind legitime aceste referendumuri false.

Știrea publicată de RIA NOVOSTI este construită în baza unei serii de informații false. Moro Xavier Bernard nu este un expert francez independent, ci un om de afaceri, originar din Franța, care locuiește pe teritoriul Rusiei de mai bine de 20 de ani. A scris cărți de filosofie în care îl laudă pe Vladimir Putin, cunoaște limba rusă, colaborează cu instituțiile statului rus. Altfel spus, el nu este observator internațional, nu reprezintă Franța, ci este un rezident rus cu origini franceze.

Vito Grittani este prezentat ca un diplomat italian, dar locuiește în Rusia de mai mulți ani, are cetățenia regiunii separatiste a Abhaziei și este „ambasador împuternicit” al acesteia, iar în 2019 presa rusă a scris despre vizita lui în regiunea Transnistreană în calitate de „ambasador împuternicit” al Ministerului de Afaceri Externe a Abhaziei, după cum precizează pagina de internet a acestuia, într-un articol dedicat vizitei lui Grittani într-o altă republică separatistă susținută de Moscova, Transnistria.

Presa din Abhazia îl prezintă pe Grittani ca pe un diplomat local care luptă pentru interesele republicii separatiste.

Așadar, persoanele care au lăudat „modul democratic” de desfășurare a referendumurilor false din estul și sudul Ucrainei nu sunt observatori internaționali, nu au reprezentat state occidentale, locuiesc pe teritoriul Rusiei de mai mulți ani și sprijină în mod constant proiectele separatiste ale Kremlinului în spațiul post-sovietic.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false care au ca scop să legitimeze acțiunile Rusiei pe teritoriul Ucrainei. Presa rusă a mai scris că  referendumurile de alipire la Rusia a teritoriilor din estul și sudul Ucrainei respectă Carta ONU în timp ce locuitorii regiunii Zaporojie așteaptă eliberarea orașelor Micolaev, Harkov și Odessa de naziștii ucraineni.  Propaganda rusă demonstra că ONU și Turcia recunosc dreptul Rusiei de a controla porturile maritime ale Ucrainei, iar sudul Ucrainei, eliberat de naționaliști, vrea să fie alipit la Rusia.

Tags: Donbass , Rusia , Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
  • Publicație / Media:
    RIA NOVOSTI
  • Data publicării:
    28/09/2022
  • Public țintă:
    Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
  • Amplificare:
    RG.RU, IZVESTIA.RU, C-INFORM.INFO, SMI.TODEY.RU, TASS.RU, NOVOSTIVL.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia și din autoproclamatele republici populare Donețk și Luhansk
  • Afiliere politică:
    Kremlin
  • Narațiune cheie:
    Observatorii din Occident confirmă că referendumurile din Ucraina au respectat standardele democratice
Alte articole
Monitor Fake News Nr. 21: Propagandă rusească „la firul ierbii” și războiul Putin – Zelenski la categoria „deep-fake”

Monitor Fake News Nr. 21: Propagandă rusească „la firul ierbii” și războiul Putin – Zelenski la categoria „deep-fake”

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

FAKE NEWS: În armata ucraineană sunt fasciști gata să-i ucidă pe camarazii rusofoni

FAKE NEWS: În armata ucraineană sunt fasciști gata să-i ucidă pe camarazii rusofoni

Armata ucraineană are în rândurile sale extremiști rusofobi de extrema dreaptă care îl venerează pe controversatul lider din al Doilea Război Mondial, Stepan Bandera.

Fals
Adevărat
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: UE va deporta în Ucraina bărbații refugiați pentru a fi înrolați în armată ucraineană

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: UE va deporta în Ucraina bărbații refugiați pentru a fi înrolați în armată ucraineană

UE va deporta în Ucraina bărbații refugiați pentru a fi înrolați în armata ucraineană, scrie presa pro-Kremlin. În realitate, deportarea refugiaților în țara de origine este interzisă de legislația internațională, astfel încât cetățenii ucraineni care au fugit din calea războiului în UE nu pot fi trimiși înapoi.

Marin Gherman

29 Sep 2022

Actualizat la: 03 Oct 2022 13:30:44
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023