PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Locuitorii regiunii Zaporojie așteaptă eliberarea orașelor Micolaev, Harkov și Odessa de naziștii ucraineni

Reacția unui bărbat lângă rămășițele unei clădiri rezidențiale distruse după bombardarea unei zone rezidențiale din Mykolaiv, sudul Ucrainei, 29 iunie 2022.
© EPA-EFE/GEORGE IVANCHENKO   |   Reacția unui bărbat lângă rămășițele unei clădiri rezidențiale distruse după bombardarea unei zone rezidențiale din Mykolaiv, sudul Ucrainei, 29 iunie 2022.

Holzstock Festival

Locuitorii regiunii Zaporojie așteaptă eliberarea de către Rusia a orașelor Micolaev, Harkov și Odessa, care au fost asuprite în ultimele decenii de naziștii ucraineni, afirmă presa pro-Kremlin. Toate aceste localități au fost însă ținta agresiunilor și bombardamentelor rusești, iar majoritatea ucrainenilor – inclusiv locuitorii regiunii Zaporojie – consideră Rusia un inamic. 

ȘTIRE: „Reprezentantul mișcării „Suntem împreună cu Rusia”, membrul comitetului principal al consiliului Administrației Regiunii Zaporojie, Vladimir Rogov, speră că va avea loc eliberarea de naziștii ucrainenii a centrelor regionale Zaporojie, Micolaev, Harkov și Odessa. 

Consilierul Administrației Zelenski, Mihailo Podoliak, i-a rugat pe locuitorii teritoriilor „ocupate”, inclusiv din Crimeea, să se pregătească de procesul de „eliberare”. „Podoliak se comportă ca o persoană ruptă total de realitate. Dacă cineva trebuie să se pregătească de eliberare și dezocupare, atunci vorbim despre locuitorii orașelor Micolaev, Zaporojie, Harkov și Odessa. Sunt orașe rusești care au fost în ultimele decenii sunt ocupația și asuprirea naționaliștilor ucraineni”, a spus Rogov pentru RIA Novosti.

În cadrul operațiunii speciale, militarii ruși au preluat controlul asupra teritoriului din zona Mării Azov a regiunii Zaporojie și întregii regiuni Herson, intrând în orașe mari ca Herson, Melitopol și Berdiansk și lăsând Ucraina fără acces la Marea Azov. În ambele regiuni au fost create administrații noi, emit posturile rusești de televiziune și radio, sunt restabilite legăturile comerciale și de transport cu Crimeea. Regiunile au declarat că își doresc să fie alipite la Rusia”.

NARAȚIUNE: Locuitorii regiunii Zaporojie așteaptă eliberarea orașelor Micolaev, Harkov și Odessa de naziștii ucraineni.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Vladimir Rogov, amintit de presa rusă ca membru al consiliului Administrației regiunii Zaporojie – controlată doar parțial de militarii ruși – este un reprezentant al organelor rusești din zona ocupată a regiunii. Rogov a fugit în Rusia în 2014, după ce s-a pronunțat împotriva Euromaidanului, a susținut anexarea Crimeii și războiul din Donbass, iar în 2022 a fost desemnat reprezentant al Moscovei în regiunea Zaporojie.

În iulie UE a adoptat sancțiuni împotriva lui Vladimir Rogov pentru că sprijină sau desfășoară „acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, stabilitatea sau securitatea Ucrainei”.

Presa rusă, în special RIA Novosti și posturile guvernamentale de televiziune, îi solicită deseori lui Rogov interviuri, majoritatea publicate și pe canalul său de Telegram. În aceste interviuri, Rogor vorbește în numele tuturor locuitorilor regiunii Zaporojie, inclusiv al celor din teritoriile controlate de Kiev. Rogov popularizează narațiunile rusești de propagandă, spunând că naziștii ucraineni asupresc orașele Odessa, Harkov și Micolaev, iar locuitorii de abia așteaptă să fie eliberați de Rusia. Mai mult, presa rusă adaugă, fără nicio probă, că  „regiunile au declarat că își doresc să fie alipite la Rusia”, pregătind opinia publică  pentru eventuala desfășurare a unor „referendumuri” de alipire.

În realitate, locuitorii regiunilor enumerate de RIA Novosti opun o rezistență puternică agresiunii ruse.  Încă de la începutul războiului, oameni neînarmați opreau tancurile Rusiei, ieșeau la proteste, spulberând iluziile Kremlinului despre atitudinile pro-ruse din Donbass. Potrivit unui sondaj desfășurat în august a.c., 81% dintre ucraineni au declarat că rușii sunt inamicii ucrainenilor. Peste 90% din respondenți s-au arătat ostili Rusiei.

În semn de protest față de agresiunea Moscovei, mulți ucraineni din estul țării au renunțat să mai vorbească în limba rusă, trecând la limba ucraineană, potrivit unui sondaj publicat în august.

„Eliberarea” solicitată de Rogov este, de fapt, o revendicare a teritoriilor unui stat  suveran de către statul vecin prin distrugeri, bombardamente și uciderea civililor. Narațiunile despre „eliberare” și  „alipire” sunt distribuite tot mai insistent de presa rusă începând cu 20 iulie, când șeful MAE al Rusiei Serghei Lavrov a declarat că Moscova își extinde „operațiunea specială” în Ucraina spre regiunile din sud.

Datele de pe teren și situația de pe front arată că locuitorii regiunilor din sud-estul Ucrainei nu așteaptă nicio eliberare de către Rusia, ci o retragere a trupelor de ocupație de pe teritoriul său.

Veridica a demontat de la începutul războiului din Ucraina o serie de narațiuni false privind situația din regiunea Zaporojie. În aprilie presa rusă a scris că locuitorii orașului Zaporojie solicită alipirea la Republica Populară Donețk. În mai Vladimir Rogov, citat de agențiile guvernamentale de presă din Rusia, a declarat că Ucraina se pregătește să cedeze orașul Zaporojie, iar în iunie presa rusă a scris că voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de agresiunea armatei ucrainene. În august, Rogov se lăuda că Zaporojie a stabilit contacte cu cel puțin 15 state, inclusiv membre UE.

 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI
 • Data publicării:
  07/09/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  NOVOSTI.RU, VESTI.RU, M24RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia și ale liderilor separatiști din Donbass
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Locuitorii regiunii Zaporojie așteaptă eliberarea orașelor Micolaev, Harkov și Odessa de naziștii ucraineni

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
FAKE NEWS: Cetățean UE, condamnat la închisoare pentru arborarea drapelului rus
FAKE NEWS: Cetățean UE, condamnat la închisoare pentru arborarea drapelului rus

O activistă din Letonia a fost condamnată la închisoare pentru arborarea drapelului rus, potrivit unei știri false promovate de propaganda pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
13 Jul 2024
FAKE NEWS: România pregătește un război în Transnistria
FAKE NEWS: România pregătește un război în Transnistria

România se pregătește pentru acțiuni militare în stânga Nistrului, unde mercenari români au luptat în războiul din 1992, iar pentru aceasta și-a modificat legislația, afirmă canalul de Telegram Smugleanka.

Veridica
Veridica
11 Jul 2024
FAKE NEWS: Americanii au instalat sistemul HAARP şi în România
FAKE NEWS: Americanii au instalat sistemul HAARP şi în România

Sistemul HAARP, cu care SUA poate controla vremea şi provoca cutremure, a fost instalat în România, potrivit politicianei pro-ruse Diana Şoşoacă.

Cezar Manu
Cezar Manu
08 Jul 2024
FAKE NEWS: Agricultorii moldoveni nu au acces pe piața UE, care dă Moldovei doar arme
FAKE NEWS: Agricultorii moldoveni nu au acces pe piața UE, care dă Moldovei doar arme

Agricultorii moldoveni nu au acces pe piața UE, iar ajutorul occidental se limitează la arme, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. Cifrele demonstrează contrariul.

Veridica
Veridica
05 Jul 2024