PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Referendumurile de alipire la Rusia a teritoriilor din estul și sudul Ucrainei respectă Carta ONU

Serghei Lavrov la ONU
© EPA-EFE/JUSTIN LANE   |   Ministrul rus de externe Serghei Lavrov vorbește în timpul unei reuniuni la nivel înalt a Consiliului de Securitate al ONU despre conflictul în curs din Ucraina, în marja dezbaterii generale a Adunării Generale a ONU, la sediul ONU din New York, NY, SUA, 22 septembrie 2022

Daruieste Viata

Populația din Donbass, Zaporojie și Herson are dreptul la autodeterminare, potrivit Cartei ONU, de aceea referendumurile din sudul și estul Ucrainei sunt legitime, potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. În realitate, Rusia a încălcat Declarația principiilor dreptului internațional a ONU, invadând Ucraina, iar referendumurile nu vor fi recunoscute de comunitatea internațională.

ȘTIRE: „Republica Populară Donețk, Republica Populară Lugansk, regiunile Zaporojie și Herson pot să se folosească de dreptul la autodeterminare, potrivit Cartei ONU, iar Moscova va respecta alegerea lor”, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

[…] „Noi observăm aspirația oamenilor să fie împreună cu Rusia, de aceea vom respecta alegerea lor. Aceste intenții au fost făcute publice în ultimele zile de șefii Republicilor Populare Donețk și Lugansk, dar și de către liderii de la Zaporojie și Herson. Toți au dreptul la autodeterminare, potrivit statutului ONU”, a spus șeful MAE al Federației Ruse.

Lavrov a amintit că primul stat care a recunoscut independența Republicilor Populare Donețk și Lugansk nu a fost Rusia, ci Osetia de Sud. „După Rusia au urmat Abhazia, Siria, Coreea de Nord”[…]

Autoritățile Republicilor Populare Donețk și Lugansk și administrațiile regiunilor Zaporojie și Herson au luat decizia să organizeze o serie de referendumuri de intrare în componența Rusiei în calitate de subiecți ai Federației.

NARAȚIUNE: Referendumurile de alipire la Rusia a teritoriilor din estul și sudul Ucrainei respectă Carta ONU

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Potrivit argumentației lui Serghei Lavrov, liderii locali își doresc alipirea teritoriilor din sudul și estul Ucrainei la Rusia, iar Moscova nu poate să nu susțină acest proces, care corespunde dreptului internațional. Lavrov încearcă, de fapt, să manipuleze opinia publică. Regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie sunt ocupate parțial de Rusia, iar în teritorii funcționează un regim de ocupație.

Carta ONU interzice invadarea unui stat de către altul. În cazul Rusiei este vorba de violarea integrității teritoriale și a independenței Ucrainei. Rusia însăși a încălcat Carta ONU, o serie de acorduri bilaterale, memorandumuri etc., inițiind războiul din Ucraina. Potrivit Declarației principiilor dreptului internațional, citată de Lavrov, fiecare popor are dreptul la autodeterminare, însă fără sprijin din afară, adică fără de acțiuni ale terților pentru încălcarea inviolabilității teritoriale. Rusia, însă, a încălcat acest principiu, iar referendumurile organizate de ea în Donbass, Herson și Zaporojie sunt netransparente, nu respectă regulile electorale de bază și se desfășoară în condiții de ocupație și de război.

Mai mult decât atât, contează foarte mult și recunoașterea internațională. Lavrov a declarat că independența Republicilor Populare Donețk și Lugansk a fost recunoscută de Osetia de Sud și Abhazia – două republici separatiste finanțate de Moscova și nerecunoscute la nivel international – și de Siria și Coreea de Nord, state paria, supuse sancțiunilor internaționale, cu regimuri dictatoriale brutale care sunt însă aliate cu Rusia.

Referendumurile desfășurate de Rusia nu vor fi recunoscute de comunitatea internațională. Semnale ferme în acest sens au fost deja date de numeroase oficialități, între care secretarul de stat american Antony Blinken, care a spus că  prin acțiunile Rusiei în Donbass și sudul Ucrainei este distrusă ordinea internațională și miniştrii de externe europeni, care au condamnat planurile de organizare a unor referendumuri privind anexarea la Rusia a zonelor ocupate ale Ucrainei şi au precizat că nu le vor recunoaşte vreodată rezultatele..

În timp ce comunitatea internațională critică Rusia pentru încălcarea repetată a dreptului internațional, Serghei Lavrov susține inversul. Potrivit Declarației ONU, pe care Lavrov o citează doar parțial, statele membre trebuie să se abțină de la orice acțiuni, care vor determina „dezmembrarea totală sau parțială a integrității teritoriale sau a unității politice a statelor suverane și independente, care țin cont în acțiunile lor de principiul dreptului la autodeterminarea popoarelor”.

Veridica a demontat de la începutul invaziei ruse în Ucraina o serie de narațiuni false în care era folosit subiectul dreptului internațional ca justificare a războiului. În mai a.c. presa rusă scria că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar, informația fiind confirmată de ONU. În august propaganda rusă demonstra că ONU și Turcia recunosc dreptul Rusiei de a controla porturile maritime ale Ucrainei, după ce în aprilie posturile rusești de televiziune relatau despre discuția dintre Vladimir Putin și  António Guterres, în urma căreia liderul de la Kremlin l-a fi convins pe secretarul general ONU că naziștii ucraineni trebuie judecați la Tribunalul Penal Internațional.

 • Publicație / Media:
  TASS
 • Data publicării:
  21/09/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Narațiune cheie:
  Referendumurile de alipire la Rusia a teritoriilor din estul și sudul Ucrainei respectă Carta ONU
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării

Existenţa Deltei Dunării este pusă în pericol de NATO şi MApN, care vor să preia un teren pentru amenajări militare, conform unei publicaţii naţionaliste.

Cezar Manu
Cezar Manu
27 Nov 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul îi cere Ucrainei să mobilizeze femeile și bătrânii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul îi cere Ucrainei să mobilizeze femeile și bătrânii

Ucraina va trimite pe front femei și bătrâni la recomandarea insistentă a Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin care-l citează pe șeful serviciilor ruse de informații externe.

Marin Gherman
Marin Gherman
24 Nov 2023