Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Referendumurile de alipire la Rusia a teritoriilor din estul și sudul Ucrainei respectă Carta ONU

Serghei Lavrov la ONU
© EPA-EFE/JUSTIN LANE  |   Ministrul rus de externe Serghei Lavrov vorbește în timpul unei reuniuni la nivel înalt a Consiliului de Securitate al ONU despre conflictul în curs din Ucraina, în marja dezbaterii generale a Adunării Generale a ONU, la sediul ONU din New York, NY, SUA, 22 septembrie 2022

Populația din Donbass, Zaporojie și Herson are dreptul la autodeterminare, potrivit Cartei ONU, de aceea referendumurile din sudul și estul Ucrainei sunt legitime, potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. În realitate, Rusia a încălcat Declarația principiilor dreptului internațional a ONU, invadând Ucraina, iar referendumurile nu vor fi recunoscute de comunitatea internațională.

ȘTIRE: „Republica Populară Donețk, Republica Populară Lugansk, regiunile Zaporojie și Herson pot să se folosească de dreptul la autodeterminare, potrivit Cartei ONU, iar Moscova va respecta alegerea lor”, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

[…] „Noi observăm aspirația oamenilor să fie împreună cu Rusia, de aceea vom respecta alegerea lor. Aceste intenții au fost făcute publice în ultimele zile de șefii Republicilor Populare Donețk și Lugansk, dar și de către liderii de la Zaporojie și Herson. Toți au dreptul la autodeterminare, potrivit statutului ONU”, a spus șeful MAE al Federației Ruse.

Lavrov a amintit că primul stat care a recunoscut independența Republicilor Populare Donețk și Lugansk nu a fost Rusia, ci Osetia de Sud. „După Rusia au urmat Abhazia, Siria, Coreea de Nord”[…]

Autoritățile Republicilor Populare Donețk și Lugansk și administrațiile regiunilor Zaporojie și Herson au luat decizia să organizeze o serie de referendumuri de intrare în componența Rusiei în calitate de subiecți ai Federației.

NARAȚIUNE: Referendumurile de alipire la Rusia a teritoriilor din estul și sudul Ucrainei respectă Carta ONU

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Potrivit argumentației lui Serghei Lavrov, liderii locali își doresc alipirea teritoriilor din sudul și estul Ucrainei la Rusia, iar Moscova nu poate să nu susțină acest proces, care corespunde dreptului internațional. Lavrov încearcă, de fapt, să manipuleze opinia publică. Regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie sunt ocupate parțial de Rusia, iar în teritorii funcționează un regim de ocupație.

Carta ONU interzice invadarea unui stat de către altul. În cazul Rusiei este vorba de violarea integrității teritoriale și a independenței Ucrainei. Rusia însăși a încălcat Carta ONU, o serie de acorduri bilaterale, memorandumuri etc., inițiind războiul din Ucraina. Potrivit Declarației principiilor dreptului internațional, citată de Lavrov, fiecare popor are dreptul la autodeterminare, însă fără sprijin din afară, adică fără de acțiuni ale terților pentru încălcarea inviolabilității teritoriale. Rusia, însă, a încălcat acest principiu, iar referendumurile organizate de ea în Donbass, Herson și Zaporojie sunt netransparente, nu respectă regulile electorale de bază și se desfășoară în condiții de ocupație și de război.

Mai mult decât atât, contează foarte mult și recunoașterea internațională. Lavrov a declarat că independența Republicilor Populare Donețk și Lugansk a fost recunoscută de Osetia de Sud și Abhazia – două republici separatiste finanțate de Moscova și nerecunoscute la nivel international – și de Siria și Coreea de Nord, state paria, supuse sancțiunilor internaționale, cu regimuri dictatoriale brutale care sunt însă aliate cu Rusia.

Referendumurile desfășurate de Rusia nu vor fi recunoscute de comunitatea internațională. Semnale ferme în acest sens au fost deja date de numeroase oficialități, între care secretarul de stat american Antony Blinken, care a spus că  prin acțiunile Rusiei în Donbass și sudul Ucrainei este distrusă ordinea internațională și miniştrii de externe europeni, care au condamnat planurile de organizare a unor referendumuri privind anexarea la Rusia a zonelor ocupate ale Ucrainei şi au precizat că nu le vor recunoaşte vreodată rezultatele..

În timp ce comunitatea internațională critică Rusia pentru încălcarea repetată a dreptului internațional, Serghei Lavrov susține inversul. Potrivit Declarației ONU, pe care Lavrov o citează doar parțial, statele membre trebuie să se abțină de la orice acțiuni, care vor determina „dezmembrarea totală sau parțială a integrității teritoriale sau a unității politice a statelor suverane și independente, care țin cont în acțiunile lor de principiul dreptului la autodeterminarea popoarelor”.

Veridica a demontat de la începutul invaziei ruse în Ucraina o serie de narațiuni false în care era folosit subiectul dreptului internațional ca justificare a războiului. În mai a.c. presa rusă scria că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar, informația fiind confirmată de ONU. În august propaganda rusă demonstra că ONU și Turcia recunosc dreptul Rusiei de a controla porturile maritime ale Ucrainei, după ce în aprilie posturile rusești de televiziune relatau despre discuția dintre Vladimir Putin și  António Guterres, în urma căreia liderul de la Kremlin l-a fi convins pe secretarul general ONU că naziștii ucraineni trebuie judecați la Tribunalul Penal Internațional.

Tags: Donbass , Rusia , Statele Unite , UE , Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  TASS
 • Data publicării:
  21/09/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Narațiune cheie:
  Referendumurile de alipire la Rusia a teritoriilor din estul și sudul Ucrainei respectă Carta ONU
Alte articole
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid au efecte adverse severe și sunt ineficiente

FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid au efecte adverse severe și sunt ineficiente

Vaccinurile anti-Covid au efecte adverse severe și sunt doar niște seruri experimentale care nu protejează de coronavirus, potrivit unei narațiuni false care pleacă de la date scoase din context.

FAKE NEWS: Militarii ucraineni dezertează de frica rușilor

FAKE NEWS: Militarii ucraineni dezertează de frica rușilor

Militarii ucraineni ar fi început să dezerteze de când Rusia își concentrează forțele în apropierea granițelor Ucrainei. Această narațiune falsă este răspândită de presa din Rusia și din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk.

FAKE NEWS: Republica Moldova fură gazul Transnistriei și îl vinde Ucrainei

FAKE NEWS: Republica Moldova fură gazul Transnistriei și îl vinde Ucrainei

Republica Moldova fură gazul destinat Transnistriei și îl vinde Ucrainei la preț de piață, afirmă presa de la Tiraspol, deși autoritățile de la Chișinău procură gaz de pe alte piețe, în condițiile în care Gazprom a limitat livrările.

Marin Gherman

24 Sep 2022

Actualizat la: 15 Oct 2022 18:36:22
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023