Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Fostul procuror general al Ucrainei îi pregătește moral pe ucraineni pentru o înfrângere în război

Un tanc de luptă rusesc T-72 într-o locație nedezvăluită din regiunea Herson, sudul Ucrainei.
©EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT  |   Un tanc de luptă rusesc T-72 într-o locație nedezvăluită din regiunea Herson, sudul Ucrainei.

Fostul procuror general al Ucrainei a recunoscut că Ucraina va fi învinsă de Rusia, scrie presa rusă. Iuri Luțenko, care a fost și unul din liderii opoziției din perioada președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, i-ar pregăti astfel moral pe ucraineni pentru înfrângere. În realitate, cuvintele politicianului au fost scoase din context, acesta scriind, de fapt, că în pofida greutăților, Ucraina va reuși să-și elibereze toate teritoriile ocupate.

ȘTIRE: „Luțenko îi pregătește pe ucraineni pentru înfrângere în război și le promite un februarie aspru. Fostul procuror general al Ucrainei Iuri Luțenko a scris în data de 20 ianuarie pe rețelele de socializare că ucrainenii trebuie să se pregătească de timpuri grele.

[...] „Va fi o lună grea. Trebuie să ne obișnuim cu faptul că situația va fi de așa natură încât nu vom avea doar știri despre victorii”, a scris el. Fostul procuror general a explicat retragerea Forțelor Armate ale Ucrainei dintr-o serie de localități prin necesitatea de a păstra viețile militarilor.

[...] În Rusia totul are loc după plan – organizat, liniștit, fără panică și gălăgie. Intensitatea ofensivei a crescut”.

NARAȚIUNE: Fostul procuror general al Ucrainei îi pregătește moral pe ucraineni pentru o înfrângere în război

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, în postarea sa pe Facebook, Iuri Luțenko, care a fost procuror general al Ucrainei în perioada președintelui Petro Poroșenko, după ce, anterior, fusese încarcerat de regimul pro-rus Ianukovici, nu a scris că Ucraina trebuie să se pregătească de înfrângere. Dimpotrivă, el i-a încurajat pe ucraineni să reziste în pofida luptelor grele din Donbass. Presa guvernamentală rusă a construit această narațiune de propagandă anti-ucraineană pornind de la o postare anti-rusă!

„Noi îi fugărim pe mercenarii grupului Wagner ca pe niște gândaci de bucătărie, îi ucidem nu numai cu ajutorul artileriei, ci și cu dronele kamikaze. Soledar este o adevărată capcană”, scrie Luțenko, luând în derâdere metodele de luptă ale Rusiei.

În același timp, politicianul, care luptă în cadrul unei unități de apărare teritorială, scrie că Rusia trimite în ofensivă tot mai mulți militari și are superioritate numerică, iar ucrainenii trebuie să aibă multă răbdare pentru că „războiul nu se compune doar din relatări victorioase ale purtătorilor de cuvânt ai puterii”.

Presa rusă nu amintește nimic despre aceste teze ale lui Luțenko, ignorând și mesajul final din postare: „Vom rezista. Vom organiza o mare contraofensivă. Vom elibera teritoriul nostru. Vom învinge în acest război”.

Așadar, Iuri Luțenko nu i-a pregătit moral pe ucraineni pentru o înfrângere în război, ci dimpotrivă, a încercat să-i încurajeze în fața unei ofensive a Rusiei. O serie de publicații ruse au publicat această știre falsă, adăugând că „până în aprilie Rusia va învinge Ucraina pe câmpul de luptă”. Scopul acestei narațiuni este de a distruge moralul ucrainenilor și de a aprofunda oboseala de război, ajunsă într-o nouă fază în contextul bombardării sistemului electric ucrainean de către Rusia.

Veridica a demontat o serie de știri false despre războiul din Ucraina. Potrivit propagandei ruse,  NATO furnizează Ucrainei doar armament învechit, iar UE își ascunde implicarea în crimele comise prin înființarea unui tribunal special. Presa rusă a scris că străinii rusofobi vor avea dreptul să sfâșie Crimeea și Donbassul după eliberarea acestor teritorii.  În iulie 2022, jurnaliștii ruși demonstrau că savanții americani sprijină ideile lui Putin referitoare la Ucraina. Au mai fost lansate diverse știri false despre Guvernul de la Kiev, care și-a exprimat neîncrederea în partenerii din Occident, sau despre teroriștii instruiți în UE, care vor acționa împotriva civililor din Donbass.

Tags: Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  UKRAINA.RU
 • Data publicării:
  20/01/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice și din regiunile ucrainene ocupate
 • Amplificare:
  DZEN.RU, NOVOSTIVL.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Fostul procuror general al Ucrainei îi pregătește moral pe ucraineni pentru o înfrângere în război
Alte articole
FAKE NEWS: Produsele din Uniunea Europeană vor conține făină din greieri, care este alergenă și duce la șoc anafilactic

FAKE NEWS: Produsele din Uniunea Europeană vor conține făină din greieri, care este alergenă și duce la șoc anafilactic

UE impune folosirea făinei de greieri, care îi poate chiar ucide pe unii consumatori, potrivit unei știri false apărute în România. Aceasta reia narațiunea falsă că UE își va obliga cetățenii să mănânce insecte. În realitate, Bruxellesul doar a aprobat intrarea unui nou producător de făină de greieri pe piaţa comunitară, dar utilizarea produselor sale nu e obligatorie. La fel, achiziționarea produselor ce conțin ingrediente pe bază de insecte rămâne o opțiune personală a consumatorilor.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina a fost canonizat liderul naționalist Stepan Bandera

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina a fost canonizat liderul naționalist Stepan Bandera

Liderul naționalist Stepan Bandera a fost canonizat, potrivit presei ruse, care distribuie această narațiune de propagandă pentru a demonstra că societatea ucraineană este una nazistă și trebuie în continuare denazificiată de armata rusă. În realitate, Bandera nu a fost canonizat și nici nu există vreo inițiativă în acest sens.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Neonaziștii ucraineni țin în captivitate civili în regiunea Harkov

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Neonaziștii ucraineni țin în captivitate civili în regiunea Harkov

Neonaziștii ucraineni țin în captivitate civili în localități din regiunea Harkov, scrie presa pro-guvernamentală rusă. În realitate, localitățile amintite sunt demult ocupate de Rusia, iar consiliul local reclamă crime de război comise de militarii ruși.

Marin Gherman

21 Jan 2023

Actualizat la: 22 Jan 2023 15:15:50
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste

Kievul recrutează voluntari pentru brigăzi naziste care vor invada Donbassul și Crimeea, scrie presa rusă, care interpretează într-o manieră originală un anunț dat de Ministerul ucrainean de Interne. Mate-narațiunea nazismului ucrainean e utilizată de Rusia pentru a-și justifica agresiunea împotriva țării vecine încă din 2014, deși extremiștii de dreapta sunt irelevanți politic în Ucraina iar ideologia nazistă e interzisă prin lege.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Feb 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman

Militarii ruși au avut un comportament uman față de populație și armata ucraineană în perioada invadării sudului Ucrainei, potrivit presei guvernamentale ruse, care îl citează pe primarul autoproclamat al unei localități din regiunea Herson. În sudul Ucrainei au fost descoperite gropi comune și camere de tortură care arată cât de uman a fost comportamentul rușilor în realitate.

Marin Gherman
Marin Gherman
02 Feb 2023
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea

Monedele digitale vor fi folosite pentru transformarea populaţiei globului în sclavi, cărora nu li se va mai permite să dețină proprietăţi, să călătorească sau să cumpere ce vor dori, potrivit unei narațiuni false reluate odată cu anunţul de angajare a unui şef de departament pentru monedă digitală, lansat de către Trezoreria Marii Britanii. În realitate, moneda digitală reprezintă doar o altă formă de existență a banilor.

Cezar Manu
Cezar Manu
01 Feb 2023
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023