Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: UE își ascunde implicarea în crimele comise pe teritoriul Ucrainei prin înființarea unui tribunal special

Procurorul general al Ucrainei Iryna Venediktova în timpul unei vizite la o groapă comună din Bucea, Ucraina, 12 aprilie 2022
©EPA-EFE/OLEG PETRASYUK  |   Procurorul general al Ucrainei Iryna Venediktova în timpul unei vizite la o groapă comună din Bucea, Ucraina, 12 aprilie 2022

Inițiativa UE de a înființa un tribunal special pentru crimele de război din Ucraina, care va coopera cu Curtea Penală Internațională, a fost prezentată de propagandă rusă ca o încercare de a ascunde implicarea Bruxellesului în comiterea acestor crime. În realitate, UE nu a comis nicio crimă pe teritoriul Ucrainei, sprijinind însă eforturile defensive ale Kievului în fața agresiunii ruse.

ȘTIRE: Uniunea Europeană încearcă să-și ascundă implicarea în crimele de război de pe teritoriul Ucrainei, inițiind crearea unui tribunal special, a declarat pentru RIA Novosti adjunctul Ministrului Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Verșinin.

Moscova, potrivit diplomatului, nu este uimită de discuțiile delegațiilor antirusești de la ONU, inclusiv ale statelor UE privind crearea „unui tribunal internațional” împotriva Rusiei.

„Aceste state rusofobe sunt dispuse să încalce Carta ONU, mai ales articolele care interzic implicarea în afacerile interne ale statelor lumii. UE, care participă la acordarea de finanțări de miliarde de dolari pentru furnizarea armamentului Ucrainei, încearcă să-și ascundă propria implicare în comiterea de către Forțele Armate ale Ucrainei a crimelor de război”, a declarat diplomatul.

Această „inițiativă absurdă”, a subliniat Verșinin, nu va avea nicio consecință juridică și va deveni „un nonsens juridic”. „Crearea acestui tribunal, sau mai corect, a acestui pseudotribunal, fără participarea statului nostru și acordului său este un nonsens juridic, iar deciziile acestuia dacă vor exista, nu vor fi recunoscute niciodată”, a subliniat el.  

NARAȚIUNE: UE își ascunde implicarea în crimele comise pe teritoriul Ucrainei prin înființarea unui tribunal special.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA:  La sfârșitul lunii noiembrie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE va înființa un tribunal special care să judece „crimele Rusiei în Ucraina”. „Continuând să sprijinim instanța penală internațională, propunem înființarea unei instanțe specializate, susținută de Națiunile Unite, care să investigheze și să judece crimele de care se face vinovată Rusia prin agresiune”, a declarat Von der Leyen. Deocamdată nu există o decizie definitivă de a crea un astfel de tribunal; se poartă în continuare discuții la nivelul UE.

Ideea UE privind un tribunal pentru crimele din Ucraina nu încalcă Carta ONU. Dincolo de faptul că un astfel de tribunal s-ar face cu sprijinul statelor membre ONU pentru a ajuta Curtea Penală Internațională în timpul realizării investigațiilor, Cart ONU nu interzice înființarea unor tribunale nu este interzisă. În cazul colaborării cu organismele ONU, hotărârile acestor tribunale produc efecte juridice internaționale. Este, în schimb, interzisă și dur condamnată agresiunea militară împotriva unui stat suveran. O astfel de agresiune a fost lansată de Rusia în 2014 și a trecut la faza unei invazii la scară la largă la 24 februarie 2022. Rusia bombardează localitățile ucrainene, și a distrus numeroase obiective civile, inclusiv blocuri de locuințe, școli, centrale electrice ș.a. Crimele sunt documentate de jurnaliști și investigatori independenți. Unele dovezi (imagini luate din satelit, filmări cu dronele) atestă fără echivoc că militarii ruși au comis crime de război în regiunea Kiev, Herson sau Harkov. Ucraina a cerut Curții Penale Internaționale și organizațiilor internaționale să-și trimită cât mai repede investigatori pentru a strânge dovezi ale crimelor de război. Victimele din Ucraina sunt cauzate de invazia rusă, nu de decizia conducerii ucrainene de a organiza o apărare a statului și de a solicita ajutorul statelor UE.

Kievul este sprijinit de o serie de state UE care vor să-i ajute pe anchetatorii ucraineni. De exemplu, după ce comunitatea internațională a aflat despre masacrul de la Bucea, guvernul Franței  a luat decizia să acorde un ajutor judiciar și polițienesc la nivel internațional pentru constatarea și culegerea de probe ale crimelor de război comise în Ucraina de către Rusia, iar presa rusă a distribuit imediat o narațiune de propagandă despre jandarmii francezi care vor ascunde urmele crimelor comise de Ucraina la Bucea.

MAE de la Moscova, prin intermediul presei guvernamentale ruse și a diverselor canale de Telegram, a distribuit – fără a prezenta vreo dovadă – o narațiune falsă despre implicarea UE în comiterea acestor crime, dar nu direct, ci prin intermediul Forțelor Armate ale Ucrainei, sprijinite de Occident.

De altfel, pentru a deculpabiliza Rusia, presa pro-Kremlin scrisese și că militarii ucraineni sunt neonaziști și comit crime de război împotriva civililor din estul și sudul Ucrainei cu ajutorul armamentului primit de la statele din Occident.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false care au fost lansate cu scopul de a deculpabiliza Rusia și de a da vina pe Ucraina sau pe Occident de comiterea unor crime de război.  În aprilie, presa rusă scria că experții americani consideră că știrile despre atrocitățile militarilor ruși în Ucraina sunt o invenție a propagandei ucrainene. A fost demontată și narațiunea de propagandă, potrivit căreia ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar, iar Zelenski anunță organizarea unui nou genocid al rusofonilor în Harkov și Donbass.

Tags: Război în Ucraina
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI
 • Data publicării:
  15/12/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  MK.RU, RG.RU, REGNUM.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  UE își ascunde implicarea în crimele comise pe teritoriul Ucrainei prin înființarea unui tribunal special
Alte articole
FAKE NEWS: Românii își aleg ca lideri străini, agenți ai serviciilor secrete ale unor țări ostile

FAKE NEWS: Românii își aleg ca lideri străini, agenți ai serviciilor secrete ale unor țări ostile

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, lucrează pentru serviciul german de informații, potrivit unui material preluat de Sputnik. Articolul pare fake news tipic care promovează narațiunea rusă (similară cu cea a national-comunismului român) a Occidentului ca forță ostilă.

Ucraina 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Ucraina 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Narațiunile false despre Ucraina au vizat reformele pro-europene, apropierea Kievului de UE și NATO, situația populației rusofone din estul țării, situația economică ș.a.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman

30 Dec 2022

Actualizat la: 31 Dec 2022 11:25:41
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste

Kievul recrutează voluntari pentru brigăzi naziste care vor invada Donbassul și Crimeea, scrie presa rusă, care interpretează într-o manieră originală un anunț dat de Ministerul ucrainean de Interne. Mate-narațiunea nazismului ucrainean e utilizată de Rusia pentru a-și justifica agresiunea împotriva țării vecine încă din 2014, deși extremiștii de dreapta sunt irelevanți politic în Ucraina iar ideologia nazistă e interzisă prin lege.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Feb 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman

Militarii ruși au avut un comportament uman față de populație și armata ucraineană în perioada invadării sudului Ucrainei, potrivit presei guvernamentale ruse, care îl citează pe primarul autoproclamat al unei localități din regiunea Herson. În sudul Ucrainei au fost descoperite gropi comune și camere de tortură care arată cât de uman a fost comportamentul rușilor în realitate.

Marin Gherman
Marin Gherman
02 Feb 2023
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea

Monedele digitale vor fi folosite pentru transformarea populaţiei globului în sclavi, cărora nu li se va mai permite să dețină proprietăţi, să călătorească sau să cumpere ce vor dori, potrivit unei narațiuni false reluate odată cu anunţul de angajare a unui şef de departament pentru monedă digitală, lansat de către Trezoreria Marii Britanii. În realitate, moneda digitală reprezintă doar o altă formă de existență a banilor.

Cezar Manu
Cezar Manu
01 Feb 2023
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023