Monitor Fake News Nr. 55: Războiul din Gaza, cu filmări în România, ucraineni și vedete pro-Putin

O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019
© EPA-EFE/HARISH TYAGI   |   O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019

Daruieste Viata

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

„Debarcarea americanilor în Israel” s-a filmat în România

factcheck.afp.com / 7 nov. 2023; youtube.com @DefenseNow / 28 iun. 2022; army.mil / 29 iun. 2022

Un videoclip care circulă în mai multe limbi pe reţelele de socializare pretinde că arată sosirea în Israel a puşcaşilor marini americani la sfârşitul lunii trecute.      În mod ironic, imaginile au fost redistribuite şi comentate inclusiv de utilizatori români, deşi în realitate ele înfăţişează paraşutiştii americani imediat după aterizarea pe aeroportul Mihail Kogălniceanu a militarilor din Divizia 101 Aeropurtată Screaming Eagles -  singura divizie de asalt aerian a Statelor Unite – dislocaţi anul trecut în România pentru a întări flancul estic al NATO. Câteva dintre postările înşelătoare distribuite au în comun un link către un canal Telegram în limba engleză numit Lady Q care publică în mod obişnuit conţinut conspiraţionist. Videoclipul cu coborârea soldaţilor din avion a fost postat pe acest grup în 26 octombrie cu filigranul Telegrama Leviathan în limba rusă, acelaşi marcaj fiind vizibil şi pe imaginile distribuite pe Facebook. Jurnaliştii de la France Presse au identificat pe Internet un grup intitulat Leviathan Israel News care postează în limba rusă sub acelaşi însemn grafic, dar clipul în discuţie nu apare pe fluxul acestuia. Filmarea originală a fost însă uşor de depistat, fiind disponibilă pe canalul Youtube  Defense Now al armatei americane încă din 28 iunie 2022. O căutare avansată a scos la iveală şi comunicatul de presă postat la acea vreme pe site-ul oficial al armatei Statelor Unite, care confirmă dislocarea militarilor în România începând cu 20 iunie. Anunţul este ilustrat cu fotografii care confirmă că secvenţele prezentate în mod fals ca fiind filmate recent în Israel sunt vechi şi au fost înregistrate la Constanţa.

Fals anunţ de angajare a militarilor ucraineni în armata israeliană

ukrinform.net / 4 nov. 2023; tiktok.com/@idfofficial / 9 oct. 2023;

Un videoclip în care un bărbat care se pretinde fost artilerist în armata ucraineană încearcă să-şi convingă foştii camarazi să i se alăture în Tsahal /armata israeliană, a fost vizualizat pe Youtube de 280.000 de ori. Tânărul, care poartă  uniformă israeliană, susţine în limba ucraineană - cu o subtitrare supradimensionată  în engleză - că israelienii au o ofertă de nerefuzat pentru militarii experimantaţi:

“Salut, băieţi ! M-am întors de curând de pe front şi am început să mă gândesc la viitorul meu. Aşa am dat peste o reclamă la recrutări în armata israeliană. Au nevoie urgent de profesionişti cu experienţă  în luptă. În Ucraina sunt acum mulţi astfel de oameni. În ţară am servit ca sergent de artilerie. Aici sunt soldat, dat câştig de trei ori mai mulţi bani, iar în curând voi primi şi cetăţenia israeliană.

S-a dovedit că clipul este unul modificat digital prin înlocuirea sunetului original cu un text rostit în ucraineană. Înregistrarea autentică se găseşte pe pagina oficială a armatei israeliene de pe platforma TikTok şi a fost realizată de către comunicatorii ministerului Apărării pentru a pune la dispoziţia rezerviştilor numerele de telefon utile la mobilizare şi a-i îndruma pe membrii familiilor acestora pentru asistenţă psihologică. Cât despre militarul care apare în imagine, el se numeşte Or Bardak şi nu are nimic de a face cu Ucraina, fiind un blogger israelian. Site-ul Ukrinform, care a demontat falsul, susţine că acesta se înscrie în eforturile Rusiei de a-şi adapta campania propagandistică anti-ucraineană odată cu izbucnirea rîzboiului dintre Israel şi Hamas.

Episodul „Gaza” al campaniei ruse de dezinformare „Dublura”

observers.france24.com / 3 nov. 2023;

Un nou episod din campania rusească de dezinformare botezată  „Dopellgänger” – adică „Dublura”, care imită aspectul publicaţiilor occidentale, se foloseşte de conflictul israelo-palestinian pentru a discredita Ucraina şi ţările vestice. Operaţiunea, care utilizează programe automate de tip bot pentru a răspândi false articole de presă, a fost devoalată de către voluntarii din grupul Bot Blocker / @AntiBot4Navalny, specializat în depistarea operaţiunilor de manipulare în limba rusă pe grupul X, fost Twitter. Ei au descoperit imitaţii elaborate după cel puţin trei publicaţii franceze: La Croix, Le Point şi Le Parisien. Falsul articol atribuit marcat cu logo-ul Le Point, intitulat „Franţa pe muchie de cuţit”, susţine că ţara riscă să suporte consecinţe catastrofale pentru s-ar afla de partea greşită a baricadei în războiul din Gaza, alături de sateliţii Statelor Unite, în timp ce Rusia şi alte state cer o soluţionare paşnică a conflictului. În realitate, este vorba despre un articol contrafăcut, postat cu o adresă URL diferită de cea a publicaţiei originale şi partajat de pe un cont aparent banal, creat în octombrie, fără să existe vreun abonament sau abonat şi fără nici o altă postare asociată profilului. Sunt elemente care arată că avem de a face cu un „bot”, adică o aplicaţie software care controlează contul şi transmite mesaje în mod autonom. Articole false, deghizate cu însemnele unor publicaţii occidentale consacrate precum Fox News şi Der Spiegel şi având un conţinut asemănător, au fost distribuite în limbile rusă, ucraineană, franceză, engleză, germană, ba chiar şi în ebraică. Ca elemente comune, toate laudă abordarea aşa-zis pacifistă a Rusiei a conflictului din Orientul Mijlociu şi deplâng prelungirea costisitoare a războiului de către aliaţii Statelor Unite, care – se insinueză - îşi vor redirija ajutorul militar şi financiar destinat Ucrainei către Israel.  Au fost imitate până şi paginile unor publicaţii satirice. O caricatură atribuită copertei revistei umoristice Le Man din Turcia îl ridiculizează pe preşedintele Volodimir Zelensky, nemulţumit de atenţia acordată de Occident conflictului Israel-Hamas, în detrimentul războiului din Ucraina. O alta, prezentată sub logo-ul magazinului satiric german Titanic, parodiază sărbătoarirea Halloween-ului în Ucraina, la care copii nu vor primi bomboane din cauza prelungirii războiului. Potrivit explicaţiilor furnizate jurnaliştilor de la France 24 de un membru anonim al grupului care a reperat această vastă campanie de dezinformare începută în 2022, noutatea constă în faptul că mesajele sunt acum generate de maşini, ceea ce permite propagandei ruse să obţină texte variabile, traduse automat şi mai greu de identificat. În plus, gradul sporit de automatizare permite transmiterea a nouă mesaje pe minut, ceea ce înseamnă o acoperire uriaşă la un cost scăzut pentru o mie sau un milion de utilizatori.

Vedete pro-Putin despre evrei, Ucraina şi guvernul mondial

youtube.com@vdud / 30 oct. 2023;

Iuri Dud, un jurnalist rus care s-a opus invadării Ucrainei şi c@vdudare s-a autoexilat la Istanbul după ce regimul lui Putin l-a declarat „agent străin”, i-a convins pe soţii Vadim şi Vica Ţiganov – artişti cu notorietate în Rusia – să-i acorde un interviu pentru canalul său Youtube cu peste 10 milioane de abonaţi. A urmat un dialog de trei ore despre războaiele actuale, presărat cu accente antisemite, trimiteri mistice şi teorii ale conspiraţiei. 

Vadim Ţiganov: E timpul să ne hotărâm de ce parte suntem: de partea lui Dumnezeu sau de partea Satanei. Trinitatea Sfintei Rusii (Rusia, Belarus, Ucraina – n.n.) este un spaţiu aflat sub oblăduirea Sfintei Fecioare. Înţelegeţi?

Vica Ţiganov: Mulţi oameni s-au salvat şi s-au purificat prin război! Aceasta este Calea! Cu toţii trăim într-un fel de tumoare canceroasă. Toţi, şi dumneavoastră, şi eu!

Vadim Ţiganov: Imediat ce se va petrece momentul de cotitură în Israel, oamenii vor fi trimişi să locuiască acolo (în Ucraina). Se va ridica Noul Ierusalim.

Iuri Dud: Ce fel de oameni vor fi trimişi acolo?

Vadim Ţiganov: Oamenii din Israel vor merge acolo. Pe cel mai fertil pământ din lume.

Iuri Dud: Unde? La Bahmut ?

Vadim Ţiganov: Da, da, chiar şi la Bahmut. Începeţi să înţelegeţi. Pentru a construi ceva, trebuie mai întâi să demolezi. Cea mai ieftină modalitate de a demola ceva este războiul. Pe lângă asta, ca să goleşti teritoriul, ai nevoie de o „maşină de tocat carne”. Să „toci” cât mai mulţi oameni, pricepeţi? Aşadar, pentru aşa ceva trebuie ca teritoriul să fie mai întâi curăţat. Vorbim de teritoriul Noului Ierusalim. În Dnipro este cea mai mare sinagogă… De la mare la mare, deja se ştie. Aceasta este o parte a înţelegerii.

Iuri Dud: O înţelegere între Putin şi Zelensky?

Vadim Ţiganov: O înţelegere la nivelul comunităţii globale.

Iuri Dud: Deci Putin e într-o conspiraţie cu evreii?

Vadim Ţiganov: Mai spun încă o dată, eu nu vorbesc aici de Putin.

Iuri Dud: Păi dacă teritoriul urmează să fie curăţat, cine-i Comandantul Suprem al uneia din teberele din acest război?

Vadim Ţiganov: Vreţi sau nu să mă ascultaţi?

Iuri Dud: De-aia vă întreb.

Vadim Ţiganov: Ceea ce se întâmplă e ceva vremelnic, se petrece între oameni. Dar am să mai spun încă o dată, totul stă în puterea lui Dumnezeu. Acum se va întâmpla ceva complet diferit. Şi repet, pocăinţa este absolut necesară. Nu doar pentru toţi oamenii de rând, ci şi pentru conducători. Asta trebuie să se întâmple.

Iuri Dud: Putin ar trebui să se pocăiască?

Vadim Ţiganov: Toată lumea trebuie să se pocăiască. Asta e ceea ce a hotărât Guvernul Mondial, pentru că Israelul nu mai încape în graniţele sale actuale. Asta e o problemă, aşa că va fi mutat.

Iuri Dud: Deci evreii au nevoie de un nou spaţiu de locuit. Iar Putin e un «pion» al Guvernului Mondial.

Vadim Ţiganov:  Cu toţii suntem „pioni”.

Iuri Dud: Şi Putin (e «pion»)?

Vadim Ţiganov: Toţi suntem «pioni» şi toţi trebuie să ne pocăim.” 

  • Data publicării:
    15/11/2023
Horia Grușcă
Horia Grușcă

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 8 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării

Existenţa Deltei Dunării este pusă în pericol de NATO şi MApN, care vor să preia un teren pentru amenajări militare, conform unei publicaţii naţionaliste.

Cezar Manu
Cezar Manu
27 Nov 2023