FAKE NEWS: Parlamentul va renunţa, în secret, la neutralitatea ţării

Politicianul român de extremă dreaptă Diana Șoșoacă transmite în direct pe rețelele de socializare cu telefonul mobil în timp ce trece pe lângă premierul român Nicolae Ciucă, care vorbește după discursul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Parlamentul României, ținut prin un link video, în București, România, 04 aprilie 2022.
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Politicianul român de extremă dreaptă Diana Șoșoacă transmite în direct pe rețelele de socializare cu telefonul mobil în timp ce trece pe lângă premierul român Nicolae Ciucă, care vorbește după discursul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Parlamentul României, ținut prin un link video, în București, România, 04 aprilie 2022.

Daruieste Viata

Parlamentul României va vota renunţarea la neutralitate a ţării, într-o şedinţă secretă, acuză senatoarea pro-rusă, Diana Şoşoacă.

Constituţia, eterna victimă a conspiraţiilor internaţionale

ȘTIRE: „Diana Iovanovici-Șoșoacă a denunțat o ședință de Birou Permanent al Parlamentului în care s-a luat decizia, la propunerea senatorului Silviu Vexler (Minorități), ca marți să aibă loc O ȘEDINȚĂ SECRETĂ a Parlamentului României, fără presă, la care urmează să se decidă sprijinul României pentru Israel. Diana Iovanovici-Șoșoacă a arătat că decizia încalcă regulamentul Parlamentului, ale cărui ședințe sunt publice și poate destrăma neutralitatea țării noastre față de un conflict care nu o privește și încalcă grav convențiile internationale. Invitatul Dianei Iovanovici- Șoșoacă, istoricul Corvin Lupu a arătat că un astfel de demers încalcă inclusiv politica externă a României, amintind cea mai recentă întâlnire a Organizației Națiunilor Unite, unde țara noastră s-a abținut, afirmându-și astfel neutralitatea.Totodată, în discuția cu invitații Istoricul Corvin Lupu si jurnalistul Miron Manega, revista Certitudinea, s-a subliniat că, dacă ședința va avea loc, va crea un conflict de interese între instituțiile statului, in sensul că atribuțiile de reprezentare în cadru extern ale președintelui și Ministerului de Externe sunt preluate de Parlament, încălcându-se astfel prevederile constituționale.”

NARAȚIUNE: Parlamentul va vota renunţarea la neutralitate, într-o şedinţă secretă, şi va poziţiona ţara de partea Israelului în conflictul cu Hamas, contrar legilor în vigoare.

CONTEXT: Atacul terorist al grupării palestiniene Hamas din 7 octombrie a fost, pentru întreaga comunitate internaţională, un adevărat șoc, declanşând consecințe regionale și internaționale pe termen lung. În aceste condiţii, majoritatea statelor şi organizaţiilor internaţionale ale lumii au luat poziţie faţă de conflictul generat, în funcţie de propriile interese, iar declaraţii de solidaritate cu statul israelian au fost emise de mai multe ţări şi organizaţii occidentale. La acest moment, însă, niciun stat nu şi-a anunţat intenţia de a interveni militar în conflict şi nici Israelul nu a solicitat o asemenea acţiune.

Declarată personalitatea politică a anului 2021 de către Sputnik, senatoarea Diana Iovanovici Șoșoacă s-a făcut remarcată de-a lungul timpului prin diferite scandaluri în care a fost implicată, dar și prin promovarea unor teze, narațiuni false și dezinformări foarte similare cu cele lansate din Rusia. Vizibilă inițial prin participarea la protestele față de așa-numita „dictatură medicală”, ale căror figuri centrale erau apropiate de ambasada Federației Ruse la București, Diana Șoșoacă a răspândit unele dezinformări și fake news cu privire la coronavirus și vaccinul anti-Covid (vezi, de pildă, narațiunea demontată de Veridica potrivit căreia vaccinul ar provoca sterilitate pe trei generații), și a făcut eforturi pentru a combate campania de vaccinare. A promovat, totodată, teze suveraniste, antieuropene şi antiucrainene care, de asemenea, au apărut de-a lungul timpului în numeroase dezinformări și narațiuni false originare din Rusia. Activitatea sa parlamentară se rezumă la discursuri cu accente discriminatorii, homofobe şi antisemite, iniţiative legislative ce contravin flagrant dreptului internaţional, precum şi luări de poziţie care frizează ridicolul.

OBIECTIV: Promovarea discursului naţionalist şi, prin extensie, antioccidental, amplificarea sentimentelor antisemite şi, în acelaşi timp, validarea teoriilor conspiraţioniste promovate anterior şi creşterea propriei notorietăţi, în scop electoral.

Secretul cunoscut de toată lumea

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului prevede, la Secţiunea 4 - Desfăşurarea şedinţelor comune, art. 31, că şedinţele comune ale celor două Camere pot fi secrete, dacă cel puţin jumătate plus unu din deputaţii şi senatorii prezenţi votează în acest sens. Secretizarea poate fi cerută de preşedintele de şedinţă sau un grup parlamentar, şi se aplică în cazul dezbaterilor legate de siguranţa naţională, sau a unor subiecte ce ţin de protecţia datelor personale sau alte probleme sensibile. Şedinţa în cauză este consacrată evoluţiilor recente şi situaţiei din Israel.

Încă de la declanşarea conflictului din Fâşia Gaza, Parlamentul României a adoptat o declaraţie de solidaritate cu Israelul, condamnând cu fermitate atacurile organizaţiei teroriste Hamas, crimele şi violenţa dezlănţuite asupra populaţiei civile, infiltrările teroriste şi luarea de ostatici. Prin urmare, o eventuală luare de poziţie pro-israeliană în urma şedinţei secrete nu ar reprezenta o noutate şi, în nici un caz, nu ar fi rezultatul unor înţelegeri oculte în spatele uşilor închise. De fapt, secretizarea şedinţei parlamentare nu are drept scop adoptarea vreunei poziţii beligerante de către România, ci doar împiedicarea diseminării în spaţiul public a unor imagini extrem de violente dintr-un film pus la dispoziţia legislativului de la Bucureşti de Forţele de Apărare Israeliene, filmate de body camerele atacatorilor Hamas, camerele de supraveghere, telefoanele victimele sau ale salvatorilor, incluzând scene cu uciderea copiilor și decapitarea unor victime.

Abţinerea la vot în cadrul ONU, la care face referire comunicatul S.O.S., a avut loc când s-a propus o rezoluţie prin care Naţiunile Unite cereau un armistiţiu umanitar imediat între Israel şi militanţii palestinieni Hamas, fără a cere vreunui stat să se poziţioneze de o parte sau alta a conflictului. Alături de România, s-au mai abţinut de la vot Germania şi Marea Britanie, state acuzate în trecut de propaganda suveranistă că provoacă războaie, dar şi inamicul numărul 1 al naţionaliştilor români, Ucraina. În plus, împotriva rezoluţiei, alături de SUA, au votat Austria şi Ungaria, dovedind caracterul pur formal al acesteia, fără nici o implicaţie la nivel de politică externă, decât în planul imaginii.

În ceea ce priveşte substituirea neconstituţională a atribuţiilor președintelui și Ministerului de Externe de către Parlament, reamintim că elaborarea strategiilor de politică externă se face de către Legislativ, după ce au fost dezbătute în cadrul comisiilor parlamentare de politică externă. În plus, fără ratificarea Parlamentului, orice tratat internaţional încheiat de preşedinte în numele României este lovit de nulitate. De altfel, tratatele şi acordurile internaţionale semnate de preşedintele statului sau de guvern se negociază în baza politicii externe stabilite de Parlament.

În sfârșit, România nu are cum să renunțe la neutralitate din simplul motiv că România nu este un stat neutru, lucru probat, de altfel de apartenența țării la o organizație militară, NATO.

De notat, totodată, și că Uniunea Europeană a catalogat Hamasul drept o organizație teroristă.

 • Publicație / Media:
  sosoro.ro
 • Data publicării:
  21/11/2023
 • Public țintă:
  CONSPIRAŢIONIŞTI, SUVERANIŞTI, NAŢIONALIŞTI
 • Amplificare:
  REȚELE SOCIALE
 • Afiliere politică:
  PARTIDUL S.O.S. ROMÂNIA
 • Narațiune cheie:
  PARLAMENTUL VREA SĂ POZIŢIONEZE ROMÂNIA DE PARTEA ISRAELULUI ÎN CONFLICTUL CU HAMAS, CONTRAR LEGISLAŢIEI ŢĂRII.
Cezar Manu
Cezar Manu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei

Conform principiilor dreptului internațional, Ucraina face parte din Rusia iar ucrainenii sunt ruși, scrie presa pro-Kremlin, justificând „operațiunea militară specială”.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Dec 2023
FAKE NEWS: Mamografiile distrug sănătatea femeilor
FAKE NEWS: Mamografiile distrug sănătatea femeilor

Prin mamografii, forțe oculte urmăresc îmbolnăvirea femeilor, conform unei teorii conspiraționiste reluate în aceste zile pe rețelele de socializare.

Cezar Manu
Cezar Manu
06 Dec 2023
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023