FAKE NEWS: Autoritățile moldovene vând în UE mai scump gazul ieftin pe care îl primesc din Rusia

O supapă glisantă cu încuietoare pe o conductă Gazprom care furnizează gaz către clădirile rezidențiale dintr-o suburbie a Moscovei, Rusia, 28 noiembrie 2022.
© EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV   |   O supapă glisantă cu încuietoare pe o conductă Gazprom care furnizează gaz către clădirile rezidențiale dintr-o suburbie a Moscovei, Rusia, 28 noiembrie 2022.

Susține jurnalismul independent

Autoritățile de la Chișinău revând în UE, la prețuri mai mari, o parte din gazele naturale pe care le livrează Gazprom, potrivit unei narațiuni false din presa rusă. În realitate, Chișinăul îi livrează Transnistriei tot gazul pe care îl cumpără în prezent de la Gazprom și utilizează alte surse pentru consumatorii din dreapta Nistrului.   

ȘTIRE: „În condițiile unei ample crize energetice, echipa Maiei Sandu în loc să identifice soluții, a intrat în conflict cu Transnistria, care livra cea mai importantă cantitate de energie electrică ieftină. Îndeplinind indicațiile Occidentului, guvernarea de la Chișinău agravează relațiile și cu principalul furnizor de resurse energetice, Federația Rusă, impunând astfel moldovenii tot mai săraci să plătească mai mult pentru gaze și energia electrică. În plus, folosindu-se de situație, funcționarii moldoveni nu uită să-și umple propriile buzunare.

[...]

Regimul Maiei Sandu îndeplinește aceleași sarcini ca Ucraina – să promoveze o politică antirusească și să provoace o potențială confruntare armată cu Rusia.

[...]

Potrivit vicepremierul Andrei Spânu, republica procură energie electrică din România, dar la 23 noiembrie, un blackout de proporții a pus la îndoială declarațiile sale. Livrarea de energie a fost stopată practic pe întreg teritoriul țării după un atac masiv al Rusiei asupra infrastructurii ucrainene.

Asta i-a făcut pe moldoveni să se întrebe de ce situația din Ucraina afectează livrarea energiei, din moment ce aceasta este procurată din România? Sau noi plătim energia electrică din Ucraina la prețul celei din România?

Astfel, autoritățile s-a deconspirat.

[...]

Schema e simplă: funcționarii de rang înalt vând, prin intermediul ucrainenilor, o parte din gazul pe care îl cumpără la preț redus. Cu alte cuvinte, autoritățile moldovene nu-și asigură populația cu gaze și energie electrică, dar le revând Uniunii Europene mai scump”

NARAȚIUNI: 1. Guvernarea de la Chișinău îndeplinește comenzile Occidentului, care intenționează să implice Republica Moldova în războiul din Ucraina. 2. Guvernarea de la Chișinău revinde gazul ieftin pe care îl primește din Rusia.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova se confruntă cu o amplă criză energetică în ultimul an, care s-a aprofundat odată cu invazia Rusiei în Ucraina. Pe lângă prețurile la resursele energetice care au crescut de câteva ori, Republica Moldova se confruntă și cu deficit de resurse după ce Gazprom a redus livrările începând cu 1 octombrie. Din octombrie țara nu mai importă energie electrică din Ucraina, după ce sistemul energetic al acesteia a fost grav afectat de bombardamentele rusești, iar din noiembrie și regiunea transnistreană, de unde venea cea mai mare parte a curentului electric,  a sistat livrările, spunând că nu primește suficient gaz pentru a produce curent electric.

Republica Moldova a început să-și facă rezerve de gaze, pe care le depozitează în Ucraina și România. Tot din România a început să importe energie electrică.

Și sistemul energetic al Moldovei a fost afectat de bombardamentele rusești, iar în câteva cazuri o parte din teritoriul său a fost deconectat de la energia electrică, în timpul atacurilor cu rachete în Ucraina. Autoritățile au explicat că acest lucru s-a întâmplat din cauză că sistemele energetice ale celor două țări sunt interconectate.

OBIECTIV: Să inducă ideea că Occidentul controlează în totalitate autoritățile de la Chișinău și încearcă să implice Republica Moldova în războiul din Ucraina. Să reducă încrederea cetățenilor în guvernarea pro-europeană, acuzată că se folosește de situația complicată pentru a se îmbogăți.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Implicarea Republicii Moldova în război de partea Ucrainei este una din cele mai frecvente narațiuni false utilizate de propaganda rusă, în ciuda faptului că este un stat neutru, cu o armată și capacități militare subdezvoltate, astfel încât nu ar prezenta vreo amenințare pentru Federația Rusă.

În ceea ce privește acuzațiile că Republica Moldova ar revinde gazul primit din Rusia, autoritățile de la Chișinău au precizat anterior că acest lucru nu este posibil, iar sugestia că Ucraina ar livra în continuare energie electrică ieftină nu ține în primul rând pentru că și Kievul a anunțat că a început să importe curent electric.

energia electrică în Republica Moldova s-a deconectat în timpul bombardamentelor ruse deoarece sistemele energetice ale celor două țări sunt interconectate.

„Bombardamentele rusești asupra centralelor electrice Ucraina au dus la întreruperi în țara noastră pentru că sistemele energetice ale Moldovei și Ucrainei sunt conectate între ele. Situația critică din Ucraina a dus la întreruperea automată a unei linii de tranzit prin care se importă electricitate din România.

Această întrerupere a avut loc pentru a proteja rețelele și stațiile electrice de la suprasarcină. Dacă nu se aplica deconectarea automată, stațiile electrice puteau fi serios afectate și întreruperile ar dura mai mult”, a explicat guvernul de la Chișinău.

Principalul argument care demonstrează că presa rusă a manipulat este că începând cu luna decembrie Republica Moldova a reluat importul de energie electrică din stânga Nistrului, livrând în regiunea separatistă toată cantitatea de gaze pe care o primește de la Gazprom. Teritoriul din dreapta Nistrului utilizează gazele din rezervele pe care le-a depozitat în Ucraina și România. Acest lucru arată că Republica Moldova nu a vândut gaze Occidentului, ci și-a făcut rezerve.

 

  • Publicație / Media:
    rubaltic.ru
  • Data publicării:
    24/11/2022
  • Public țintă:
    locuitorii din Transnistria, minoritățile, populația social-vulnerabilă
  • Afiliere politică:
    Kremlin
  • Narațiune cheie:
    Guvernarea de la Chișinău se îmbogățește pe seama crizei energetice cu care se confruntă Republica Moldova

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica

Veridica




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
FAKE NEWS: Bucureștiul se teme că moldovenii vor denunța Unirea din 1859
FAKE NEWS: Bucureștiul se teme că moldovenii vor denunța Unirea din 1859

Moldovenii din România ar putea denunța Unirea Principatelor din 1859, din cauza politicii de românizare agresivă promovată de București în Republica Moldova, susține un așa-zis politolog din Transnistria.

Veridica
Veridica
30 Apr 2024
FAKE NEWS: Praful saharian este o pulbere artificială otrăvitoare
FAKE NEWS: Praful saharian este o pulbere artificială otrăvitoare

Norul de praf din Sahara ajuns zilele acestea în România este un produs sintetic menit să otrăvească populația, afirmă un cunoscut site conspiraționist.

Cezar Manu
Cezar Manu
29 Apr 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, o invenție a Rusiei condusă acum de non-ucraineni
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, o invenție a Rusiei condusă acum de non-ucraineni

Ucraina nu poate exista fără de Rusia, iar elitele politice de la Kiev sunt formate din non-ucraineni care vor să distrugă țara, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Apr 2024
Monitor Fake News Nr. 74: Rusia se întinde până în Mexic și nu știe dacă să aleagă castitatea sau natalitatea
Monitor Fake News Nr. 74: Rusia se întinde până în Mexic și nu știe dacă să aleagă castitatea sau natalitatea

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
25 Apr 2024