Monitor Fake News Nr. 74: Rusia se întinde până în Mexic și nu știe dacă să aleagă castitatea sau natalitatea

O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019
© EPA-EFE/HARISH TYAGI   |   O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019

Susține jurnalismul independent

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Propagandă fără frontiere: „graniţa Rusiei se-ntinde până-n Mexic!”      

youtube/@russianmediamonitor / 23 apr. 2024

Reluarea de către Statele Unite a ajutorului de război pentru Ucraina i-a prilejuit lui Vladimir Soloviov, cel mai influent propagandist al lui Vladimir Putin, un nou discurs delirant despre „agresiunea occidentală” împotriva Rusiei, prezentată ca salvatoarea neînduplecată  a omenirii. De această dată, Soloviov a susţinut în monologul difuzat pe propriul său canal Telegram că graniţele Federaţiei Ruse se extind până în Mexic şi că, dacă Rusia va avea nevoie de Oceanul Atlantic, nu va ezita să şi-l adjudece.

Vladimir Soloviov, jurnalist:

„Suntem un pericol existenţial pentru Occident. Refuzăm să-i acceptăm supremaţia. Noi suntem singurii care îndrăznim. Nu China sau oricine altcineva reprezintă un risc existenţial pentru Vest! În acest moment, suntem singura naţiune care poate distruge fizic Occidentul colectiv! Nici Iranul, nici China nu sunt în stare de asta, din diferite motive. Important este că acum, nici China, nici Iranul nu au capacitatea de a provoca pagube devastatoare, care să scoată din circuit Statele Unite. Pentru că nu există alt Occident! (…) Trebuie să înţelegem: graniţele noastre merg până în Mexic! Graniţele noastre nu se opresc la Ciop (oraş în Ucraina – n.n.)! Frontiera noastră se întinde atât cât e nevoie cât să avem garanţia securităţii. Dacă e nevoie până la Oceanul Atlantic, va fi Oceanul Atlantic! Dar nu putem să ne atingem graniţele câtă vreme cei 150 de milioane de cetăţeni ai noştri se confruntă cu jumătate de miliard, şi aceştia numai pe continentul european. Asta înseamnă că trebuie să încetăm să mai fim timizi în timp ce armatele invadatoare se pregătesc pentru momentul în care vor crede că Armata Roşie este istovită de luptele avangardei sale cu ucraino-naziştii şi vor încerca să ne lovească în vintre. Să ne lovească de la Nord, să ne lovească de la Vest! Pentru asta, vor încerca să aducă trupele poloneze în Kaliningrad. Mai departe, nu-i exclus să încerce să ocupe Sankt Petersburg. Ce? Voi credeţi că finlandezii s-au liniştit? Nu credeţi că vor încerca să-şi recapete teritoriul pe care-l cred al lor şi să meargă mai departe? Vedem toate toate planurile lor naziste chiar acum! După ce hărţi credeţi că acţionează Occidentul colectiv folosindu-i pe ucraino-nazişti? După hărţile Wehrmachtului!

 

Să ne fie clar: nu au de gând să se predea. Nu vor lăsa Ucraina să se predea. Câtă vreme vom exista noi, n-au niciun motiv să se oprească până când nu îi vom sili să priceapă, în cel mai dur mod posibil, că dispariţia lor este inevitabilă! (…) Singurul motiv pentru care hoardele NATO nu au invadat până acum teritoriul Rusiei este faptul că avem arme nucleare. Să nu ne închipuim că avem de a face cu nişte umanişti care lăcrimeză când citesc Dostoievski, Tolstoi sau Cehov.(…) ”

Fals rusesc cu „atrocităţile” mercenarilor Kievului       

observers.france24.com / 12 apr. 2024

O postare apărută în 9 aprilie pe contul X al ambasadei Rusiei în Africa de Sud pretinde că mercenarii străini recrutaţi de Ucraina au comis atrocităţi împotriva civililor. Pentru a-şi argument acuzaţiile, ambasada citează un articol intitulat „Mercenarii Haosului”, preluat de pe un site al cărui nume – The Boston Times – inspiră respectabilitate, şi denunţă „impunitatea şi imunitatea” pe care administraţia lui Volodimir Zelenski le-ar fi acordat autorilor unor fapte abominabile, precum „torturi, violuri şi crime”. Întreaga postare este însă o mistificare grosolană, începând cu publicaţia invocată ca sursă.

 

Site-ul bostontimes.org este unul fals, care poartă numele unui ziar de mult dispărut. Potrivit autocaracterizării de pe site, publicaţia susţine că ar fi fost creată în 1972. Totuşi, potrivit arhivelor Bibliotecii Congresului American, singurul ziar înregistrat cu numele The Boston Times a apărut în 1887 şi şi-a încetat apariţia în 1943. În aceeaşi autodescriere, impostorii se laudă cu câştigarea mai multor premii Pulitzer pentru jurnalism, lucru contrazis de lista laureaţilor de pe pagina oficială a celor care decernează premiile anuale. Logo-ul site-ului este la rândul său fals, creat cel mai probabil cu ajutorul Inteligenţei Artificiale. O dovedeşte textul incoerent al textului care brdează sigla, ca şi cuvântul din dreapta jos, inexistent în limba engleză. Nu în ultimul rând, articolul are neconcordanţe în conţinut şi este ilustrat cu imagini din cu totul alt context decât cel al presupuselor abuzuri atribuite mercenarilor armatei ucrainene. Fotografia emoţionantă a unui copil rătăcind printre ruinele satului său este preluată dintr-un videoclip muzical disponibil pe Youtube cu titlul „Angel, a song for the children of Donbass”, filmat de un regizor pro-rus în 2015, cu şapte ani înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia. Articolul promovat de ambasada rusă în Africa de Sud prezintă şi o fotografie a unui tanc ucrainean străjuind un cadavru pentru a ilustra abuzurile atribuite mercenarilor străini. O căutare inversă a imaginii ne conduce la fotografia originală, făcută la scurt timp după masacrul civililor de la Bucea comis de ruşi în aprilie 2022. A fost făcută de un fotograf al agenţiei Reuters odată cu intrarea armatei ucrainene în localitatea părăsită de armata Moscovei. În fine, articolul nu prezintă niciun fel de dovezi depre aşa-zisele „atrocităţi” ale mercenarilor străini angajaţi în armata Kievului. Surs principală invocată este Mira Terada, preşedintele aşa-numitei „Fundații pentru Combaterea Injustiției”, un ONG fondat de Evgheni Prigojin, fostul şef al organizaţiei militare Wagner. Până la moartea oligarhului rus, Mira Terada, al cărei nume real este Oksana Vovk, era considerată protejata lui Prigojin. Prezentându-se ca o organizație care combate încălcările drepturilor omului, Fundația pentru Combaterea Injustiției s-a aflat şi în trecut la originea unor campanii de dezinformare, în special împotriva armatei franceze pe care a acuzat-o în Niger de răpirea copiilor şi obligarea acestora la sclavie sexuală.

Dilema propagandiştilor ruşi: castitate sau natalitate?

youtube/@VOANews; wilsoncenter.org / 2 apr. 2024;  youtube/@russianmediamonitor / 10 apr. 2024 

De zeci de ani, Vladimir Putin avertizează că poporul rus e pe calea extincţiei din cauza scăderii natalităţii:

„Amintiţi-vă cum erau familiile ruse de odinioară. Multe dintre bunicile şi străbunicile noastre aveau şapte sau opt copii, sau chiar mai mulţi. Haideţi să ne întoarcem şi să promovăm aceste tradiţii minunate.”

 

Pierderile umane de pe frontul din Ucraina adâncesc şi mai mult declinul demografic. După ce au reprimat drepturile LGBT şi eliminate educaţia sexuală în şcoli, propagandiştii Kremlinului se concentrează acum pe restricţionarea avortului. Până de curând o procedură legală şi accesibilă, posibilitatea întreruperii sarcinii devine tot mai limitată. Anul trecut, două regiuni din Rusia au adoptat legi care pedepsesc pe oricine este găsit vinovat de „constrângere” la avort. În octombrie, parlamentarii ruşi au aprobat o legislaţie care restricţionează accesul la medicamentele pentru avort, decizii care afectează şi vânzarea contraceptivelor. Între timp, clinicile private din Crimeea ocupată au anunţat că vor înceta să mai facă avorturi. Însă toate aceste măsuri menite să sporească populaţia Rusiei au început să aibă efecte perverse, aşa cum reiese dintr-o recentă dezbatere de la televiziunea rusă NTV.  

Andrei Norkin, jurnalist NTV

„Nu punem în discuţie obiectivul nostru. Este limpede că avem nevoie de o populaţie mai numeroasă. Avem nevoie de mai mulţi cetăţeni. Trebuie să ieşim din acest declin demografic. Ne-am obişnuit să dezbatem căile prin care ne atingem obiectivele. Pentru mine, aceasta a fost o noutate, nu ştiam, dar colegii mei au aflat amănunte. Reiese că şcolăriţele noastre devin mame din ce în ce mai des. Întrebarea este: e bine sau e rău? Ne dorim cât mai multe naşteri, dar vrem ca tinerele din societatea noastră să nască atât de devreme?

Reportaj NTV:

«La începutul acestui an, autorităţile regiunii Novosibirsk vorbeau de o tendinţă îngrijorătoare: elevele din regiune nasc în mod regulat. Anul trecut, mai multe fete au devenit mame la vârsta de 14 ani. În 2022, o localnică a născut la 13 ani. În februarie, la o reuniune a Comitetului Dumei pentru protecţia familiei, deputata Veronica Vlasova a îndemnat minorele să nască indiferent de condiţii şi să nu facă avorturi. Potrivit spuselor ei, ţara noastră luptă în prezent pentru fiecare naştere, iar să fii tânăr părinte este minunat. Deputata Tationa Larionova a criticat practica din şcoli de a-i învăţa pe tineri despre metodele contraceptive. În 2021, peste 10.000 de fete sub vârsta de 18 ani din Rusia au devenit tinere mame.»

Vitali Milonov, deputat:

Este la fel ca în cazul dependenţilor de droguri. Nu trebuie să creăm un precedent. Nu este nevoie să-I învăţăm pe copii despre metode contraceptive. Trebuie să-i învăţăm pe copii despre castitate până la căsătorie sau, în cel mai rău caz, până la vârsta de 18 ani. În caz contrar, dacă deschidem această fereastră…

 

Andrei Norkin:

Nu, aşteaptă, stai aşa, Vitali Valentintinovici! Cred că ai deviat puţin de la linia partidului, este o lacună în ceea ce spui. Trebuie să ne înmulţim! Nu să ne înmulţim, ci să facem copii. Avem nevoie de oameni noi, de noi cetăţeni ai Rusiei! De ce naiba vorbeşti despre castitate? Copiii nu apar de nicăieri! Ascultă ce ne spun ministrul Sănătăţii (Mihail) Muraşko şi vice prim-ministrul (Tatiana) Golikova: „Oameni buni, procreaţi! Procreaţi! Procreaţi!” 

  • Data publicării:
    25/04/2024

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Horia Grușcă

Horia Grușcă
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 8 min
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 May 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale

Războiul din Ucraina este purtat de Rusia pentru salvarea valorilor tradiționale și a familiei de desfrâu și perversiunea Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 May 2024
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova

Ucraina va intensifica bombardarea „neintenționată” a teritoriului Republicii Moldova dacă aceasta va avansa mai mult pe calea integrării europene, lăsând în urmă Kievul, susține canalul de Telegram pro-Kremlin „Smugleank”.

Veridica
Veridica
15 May 2024
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean

Mii de militari ai Legiunii Străine franceze luptă deja pe frontul ucrainean, potrivit unei publicații filoruse și antioccidentale.

Cezar Manu
Cezar Manu
14 May 2024