Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada

O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019
© EPA-EFE/HARISH TYAGI   |   O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019

Susține jurnalismul independent

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Ştire falsă creată de inteligenţa artificială a lui Elon Musk      

bbc.com / 12 apr. 2024; mashable.com / 5 apr. 2024

Atacul cu drone şi rachete lansat acum o săptămână de Iran asupra Israelului a fost precedat la începutul lunii de ştirea unui atac similar, distribuită pe platforma X, fostă Twitter.

 

Pentru utilizatorii platformei X, fostă Twitter, titlul şocant „Iranul loveşte Tel Aviv-ul cu rachete grele” părea plauzibil, în condiţiile în care iranienii avertizaseră că vor riposta la bombardarea, în 1 aprilie, a unei clădiri a ambasadei iraniene din Siria. Imaginile cu clădiri în flăcări asociate postării au conferit credibilitate ştirii. Şi totuşi, informaţia este falsă! A fost generată, se pare, de propriul instrument bazat pe Inteligenţă Artificială al companiei lui Elon Musk, denumit „Grok”, şi apoi a fost promovată în pagina de ştiri în tendinţe Explore, chiar în ziua lansării unei versiuni actualizate a acestei funcţii.

 

Eroarea a fost depistată rapid de mai mulţi internauţi, ca şi de publicaţia  americană Mashable, specializată în noutăţi despre reţelele de socializare, care a prezentat o captură de ecran din 4 aprilie a noii secţiuni de ştiri introdusă de platforma  X. Cum  s-a ajuns totuşi la această dezinformare, care loveşte în reputaţia oricum ştirbită a lui Elon Musk? Specialiştii au explicat că chatbotul Grok, care se bazează pe conţinutul viral pe platformă pentru a evidenţia tendinţele, ar fi preluat tema de pe mai multe conturi X certificate care susţineau că în noaptea de 3 spre 4 aprilie Tel Avivul a fost supus unui „bombardament intens”.

 

Inteligenţa Artificială a conceput apoi câteva cuvinte pentru a descrie contextul informaţiei şi adăugat un titlul penetrant. La fel de grav, s-a dovedit că videoclipul cu presupusele explozii ale bombelor din Tel Aviv conţine de fapt imagini filmate în 24 martie, în timpul bombardamentelor ucrainene asupra oraşului Sevastopol din Crimeea ocupată ilegal de Rusia. Implementat la începutul acestei luni, Grok a fost prezentat de Elon Musk drept un instrument menit să evidenţieze „ştiri personalizate în timp real”. Sub fiecare rezumat oferit există însă un text care recomandă „verificarea rezultatelor”, întrucât inteligenţa artificială este o „caracteristică recentă care poate face erori”. Nu este prima dată când platforma X încearcă să editeze tendinţele sub forma unor rezumate şi titluri. În 2020, reţeaua care încă se numea Twitter înfiinţase o echipă specială care să ordoneze şi să redacteze tendinţele evidenţiate de algoritmi. Editorii umani au fost însă concediaţi odată cu preluarea platformei de către Elon Musk, în octombrie 2022.

Propaganda pro-rusă sabotează olimpiada de la Paris       

observers.france24.com / 3 apr. 2024; tf1.com / 3 apr. 2024

Mai multe videoclipuri distribuite online susţin că mii de turişti din întreaga lume îşi anulează rezervările pentru călătoriile programate la Paris cu ocazia Jocurilor Olimpice din cauza sprijinului Franţei pentru Ucraina. Clipurile, care copiază identitatea vizuală a televiziunilor France 24, au apărut pe canalul Telegram începând cu 14 martie, zi în care  preşedintele Franţei a vorbit despre posibilitatea trimiterii de soldaţi occidentali pe frontul ucrainean. În imagini sunt prezentate grafice şi cifre statistice menite să convingă că, de pildă, compania americană Airbnb ar fi pierdut numai luna trecută aproximativ 600.000 de euro după ce 23.000 de turişti ar fi renunţat să viziteze Franţa în timpul celui mai important eveniment sportiv mondial.

 

Un alt videoclip, inscripţionat cu sigla TF1 şi împănat cu grafice justificative, pretinde că site-ul de rezervări online Booking.com se confruntă cu peste 5.000 de anulări pe zi, potrivit analizelor interne. Clipul a fost difuzat pe mai multe canale Telegram, dar şi de portalul Pravda.fr, identificat încă de acum un an de către Serviciul francez de protecţie digitală drept parte a reţelei propagandistice ruse „Portal Kombat”. Falsurile au fost denunţate atât de canalele de televiziune clonate, cât şi de reprezentanţii Airbnb şi Booking.com. În 16 martie, un infografic cu siglele agenţiei France Presse şi Institutului Naţional de Statistică din Franţa susţinea invocând pretinse date oficiale o creştere drastică a numărului de anulări pe platformele Airbnb, Booking şi Skyscanner, corelată cu declaraţiile lui Emmanuel Macron. O zi mai târziu, prezentatoarea rusă de televiziune Olesia Loseva, ferventă susţinătoare a lui Vladimir Putin, comenta satisfăcută cifrele prezentate pe contul ei Telegram, deşi institutul francez a declarat că nu elaborează astfel de statistici. Falsurile au fost denunţate atât de jurnaliştii de la AFP şi canalele de televiziune clonate, cât şi de reprezentanţii Airbnb şi Booking.com. 

Eclipsa de soare isterizează amatorii teoriilor conspiraţiei       

eu.usatoday.com / 5 apr. 2024 

Întunericul adus pentru câteva minute în America de Nord de eclipsa totală de soare din 8 aprilie a aprins imaginaţia promotorilor teoriilor conspiraţiei. O postare pe Facebook a unui videoclip care avertiza în februarie că Pământul va râmâne fără lumină între 3 şi 5 zile a beneficiat de 30.000 de distribuiri în două săptâmâni.

 

O versiune similară a adunat pe Instagram mii de aprecieri, în timp ce clipul original de pe TikTok a fost distribuit de mii de ori.  În 30 martie, un alt videoclip prezenta pe Facebook un bărbat dezvăluind planul agenţiei spaţiale americane de a trimite în 8 aprilie trei rachete spre trei astre lunare diferite, operaţiune numită “Zeitatea Şarpelui”.

 

În doar şase zile, clipul a fost distribuit de peste 400 de ori. Într-un alt clip postat pe Instagram, o femeie afirma entuziasmată că rachetele lansate de NASA în timpul eclipsei ar avea semnificaţia unui ritual magic sexual gigantic, asemuind o rachetă  cu un obelisc uriaş, în timp ce luna ar reprezenta „aspectul feminin”. Fantezia autoarei a strâns într-o săptămână 3.000 de aprecieri.

 

În fine, o fotografie alb-negru înfăţişând o siluetă umană cu aripi de pasăre aflată în zbor a fost distribuită de sute de ori pe reţelele X şi Facebook ca fiind un instantaneu cu Birdman / Omul pasăre, surprins în zilele premergătoare eclipsei.

  • Data publicării:
    18/04/2024

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Horia Grușcă

Horia Grușcă
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 May 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale

Războiul din Ucraina este purtat de Rusia pentru salvarea valorilor tradiționale și a familiei de desfrâu și perversiunea Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 May 2024
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova

Ucraina va intensifica bombardarea „neintenționată” a teritoriului Republicii Moldova dacă aceasta va avansa mai mult pe calea integrării europene, lăsând în urmă Kievul, susține canalul de Telegram pro-Kremlin „Smugleank”.

Veridica
Veridica
15 May 2024
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean

Mii de militari ai Legiunii Străine franceze luptă deja pe frontul ucrainean, potrivit unei publicații filoruse și antioccidentale.

Cezar Manu
Cezar Manu
14 May 2024